Sondaj. Germania ar prefera investirea banilor în apărarea exclusiv europeană, în detrimentul NATO

Un sondaj sugerează că Berlinul își schimbă percepția asupra amenințărilor cu care Germania se confruntă ca urmare a fricii cauzate de agresiunea rusă și de amenințarea teroristă. Potrivit sondajului în cadrul căruia au fost chestionate 200 de persoane cu funcții de conducere în industria de apărare germană, Berlinul nu mai percepe Washingtonul precum principalul aliat al UE și sugerează că Europa ar trebui să se axeze mai degrabă pe întărirea UE, și nu a NATO.

Grupul de Reflecție cu sediul în Bruxelles “Prietenii Europei” a lansat studiul, împreună cu o carte, sugerând că puterea economică a Europei a fost de fapt un “călăreț liber” al partenerilor săi atunci când vine vorba de apărare și trebuie să-și intensifice eforturile. 

Un sondaj realizat de YouGov sugerează că Europa ar trebui să aibă o armată independentă și un buget comun al apărării, 51% dintre germani răspunzând afirmativ, în timp ce 22% au răspuns negativ.

Această idee este un a discutată și la nivel european, încă din luna februarie a anului 2017 europarlamentarii adoptând o rezoluție prin care cereau  transformarea Agenției Europene de Apărare într-o instituție sui generis a Uniunii Europene și finanțată din bugetul UE.

Rezoluția sprijină, de asemenea, înființarea unei reuniuni permanente a miniștrilor apărării în cadrul Consiliului UE. În prezent, miniștrii Apărării din țările UE se reunesc pe problematici de securitate și apărare în cadrul Consiliului Afaceri Externe, prezidat de Înaltul Reprezentant, Federica Mogherini, și la care participă și miniștrii Afacerilor Externe din țările membre.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.