Connect with us

INTERNAȚIONAL

Sondaj GMF: Tot mai mulți occidentali consideră că influența Chinei crește în detrimentul Statelor Unite. Implicarea NATO și a SUA în apărarea Europei, susținută de majoritatea occidentalilor

Published

on

@ Oana Lungescu/ Twitter

Pandemia de COVID-19 a determinat ca un număr tot mai mare de occidentali să considere China drept o putere de prim-plan, cu o influenţă a SUA încă puternică dar în scădere, relevă un studiu al German Marshall Fund of the United States dat publicității marți și care analizează stadiul relațiilor transatlantice, puternic afectate în ultimii ani. În același timp, susținerea occidentală pentru rolul NATO în asigurarea securității și apărării europene este la un nivel ridicat, iar sprijinul în ce privește o implicare a SUA în apărarea și securitatea Europei este majoritar în Statele Unite și Germania, dar nu și în Franța.

Sondajul think tank-ului american, efectuat în parteneriat cu două institute de cercetare din Paris și Berlin și intitulat “Transatlantic Trends 2020“, a fost realizat în rândul francezilor, germanilor şi americanilor.

În luna mai, 28% dintre francezii intervievaţi au văzut în China puterea cea mai influentă din lume, faţă de 13% în luna ianuarie. Tendinţa este similară în Germania (de la 12% în ianuarie la 20% în mai) şi în Statele Unite (de la 6% la 14%, în aceeaşi perioadă de timp).

În toate cele trei ţări, SUA au fost considerate în continuare naţiunea cea mai influentă pe plan internaţional, dar într-un mod mai puţin covârşitor. Astfel, 76% (față de 85% în luna ianuarie) dintre americani sunt de părere că țara lor este cea mai influentă la nivel global, aceeași părere fiind împărtășită de 55% dintre francezi (de la 67% în luna ianuarie) și 54% dintre germani (de la 62% în luna ianuarie).

Aceste percepții apar în contextul unui clivaj al relațiilor transatlantice, îndeosebi în cadrul NATO și în ce privește relația comercială, care se resimte și la nivelul relațiilor cu China. SUA apreciază faptul că Uniunea Europeană a definit China drept un “rival sistemic”, însă solicită europenilor mai multă acțiune în acest sens, în timp ce Europa critică SUA pentru că în cursul administrației Trump au părăsit metoda multilateralismului în afacerile globale. Cu toate acestea, SUA și UE au convenit recent lansarea unui dialog strategic privind raportarea celor doi actori ai blocului transatlantic față de influența crescândă a Beijingului.

Ancheta evidenţiază un clivaj transatlantic pe tema celei mai influente țări din Europa.

Astfel, 53% de americani percep Marea Britanie ca fiind ţara cea mai influentă din Europa, o opinie împărtăşită numai de 8% dintre germani şi 6% dintre francezi. Majoritatea francezilor (72%) și a germanilor (76%) sunt de părere că Germania este cea mai influentă țară din Europa.

Sondajul GMFUS mai analizează și tedințele relației transatlantice în ce privește securitatea internațională și apărarea, comerțul și relațiile cu China.

Astfel, 74% dintre germani susțin că NATO este importantă și foarte importantă în asigurarea securității țării lor, aceeași percepție fiind regăsită și la 70% dintre americani și la 53% dintre francezi.

În ce privește implicarea SUA în securitatea și apărarea Europei, 45% dintre francezi cred că Statele Unite trebuie să fie implicate și foarte implicate, o opinie pe care au 59% dintre germani și 65% dintre americani. Aceste rezultate apar și în contextul deciziei anunțate de președintele american Donald Trump, care și-a manifestat intenția de a reduce cu 9.500 de militari contingentul american prezent în Germania.

La nivelul relațiilor comerciale, există susținere între 57% dintre francezi și germani și 67% dintre americani pentru un acord comercial între Uniunea Europeană și Statele Unite.

În fine, cetățenii din toate cele trei țări și-au schimbat percepția asupra Chinei în contextul COVID-19. Dacă înainte de izbucnirea pandemiei, între 27% și 31% dintre francezi, germani și americani aveau o părere general pozitivă și foarte pozitivă despre China, acest lucru s-a schimbat ca urmare a crizei provocate de noul coronavirus.

Percepția pozitivă cu privire la China s-a depreciat cu șase puncte procentuale în Franța (de la 31% la 25%), cu șapte puncte procentuale în Germania (de la 27% la 20%) și nouă puncte procentuale în SUA (de la 29% la 20%).

Ancheta a fost realizată împreună cu Fundaţia Bertelsmann din Germania şi Institutul Montaigne din Paris, pe un eşantion de 1.000 de persoane în fiecare ţară, din 9 până în 22 ianuarie şi din 11 până în 19 mai.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

INTERNAȚIONAL

Anchetatorul special pentru crime de război în Ucraina cere sprijinul comunității internaționale

Published

on

© European Union 2022/Source - EC Audiovisual

Anchetatorul special pentru crime de război în Ucraina, Ghiunduz Mamedov, a cerut comunității internaționale să sprijine urmărirea penală a oricăror încălcări ale dreptului umanitar internațional în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, informează dpa, preluat de Agerpres.

Potrivit lui Mamedov, sistemele judiciare din alte națiuni pot efectua anchete dacă există motive întemeiate, cum ar fi prezența victimelor conflictului în națiuni precum Germania. De altfel, oficialul a apreciat ca exemplar modul în care justiţia germană a efectuat procedurile pentru crimele comise în războiul din Siria.

„Am documentat circa 500 de cazuri de încălcări ale legislaţiei umanitare internaţionale începând din septembrie anul trecut. Alte instituţii trebuie să participe la anchetă”, a cerut acesta.

Astfel, acesta și-a exprimat speranţa că guvernul de la Berlin „va susţine crearea unei instituţii internaţionale dedicate în întregime anchetării crimelor împotriva Ucrainei”.

Mamedov nu contestă ca partea ucraineană să fie adusă în fața justiției dacă a comis astfel de încălcări, mai informează sursa citată.

Anchetatorul special a fost din 2016 procuror al Ucrainei pentru Crimeea, peninsula anexată de Rusia în 2024 prin încălcarea legilor internaţionale, apoi adjunct al procurorului general al Ucrainei din 2019 până în 2021. În prezent, Mamedov conduce un grup de lucru care strânge dovezi despre încălcări ale legislaţiei umanitare internaţionale şi determină principiile şi regulile pentru cei implicaţi în conflicte armate.

Continue Reading

CHINA

Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene Valdis Dombrovskis, mesaj sugestiv la adresa Chinei: Refuzul Beijingului de a condamna invazia rusă din Ucraina ”dăunează imaginii” Chinei

Published

on

© European Union, 2021

Refuzul Beijingului de a condamna invazia rusă din Ucraina ”dăunează imaginii” Chinei, a atras luni atenția Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, responsabil pentru o economie în serviciul cetățenilor, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Există (…) un risc în ceea ce priveşte reputaţia Chinei”, a declarat oficialul european, vorbind studenţilor de la Universitatea Tsinghua din Beijing, iar această postură ”dăunează imaginii ţării, nu numai faţă de consumatorii europeni, ci şi faţă de companii”.

”Integritatea teritorială a fost întotdeauna un principiu cheie pentru China în diplomaţia internaţională”, dar “războiul dus de Rusia constituie o încălcare flagrantă a acestui principiu”, a subliniat el.

Citiți și: Vicepreședintele CE, din Shanghai: UE nu are nicio intenție de a se decupla de China, dar trebuie să se protejeze atunci când se abuzează de deschiderea sa

Uniunea Europeană urmărește o reducere a riscurilor și nu o decuplare de China, dar relația cu acest stat depinde și de modul cum acesta se raportează la războiul lui Putin.

Citiți și: Adunarea Generală a ONU: Președintele Consiliului European va îndemna China să se alăture eforturilor de a convinge Rusia să pună capăt războiului

Să nu uităm că Beijingul are o relație afabilă cu Moscova, ambele împărtășind o poziție anti-NATO și anti-SUA, chiar dacă între cele două state există o ”căsătorie de conveniență, nu din convingere”.

De asemenea, o dezghețare a dialogului pe axa Bruxelles-Beijing ar putea avea un parcurs mai anevoios după ce președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat miercuri, în discursul său anual privind Starea Uniunii Europene, că va demara o procedură de investigație asupra subvențiilor oferite de statul chinez pentru automobile electrice.

La acest aspect se adaugă recenta amendată de 345 de milioane de euro, impusă de UE asupra popularei aplicații deținute de chinezi, TikTok, pentru că nu a încălcat regulamentul GDPR cu privire la datele copiilor.

Să nu uităm că, în acest an, Comisia Europeană a anunțat, de asemenea, că va împiedica gigantul chinez de telecomunicații Huawei și rivalul său chinez mai mic, ZTE, să primească fonduri UE pentru inovare și a încurajat țările membre ale UE să facă mai mult pentru a elimina Huawei din rețelele lor 5G.

Dând curs acestui îndemn, Germania are în vedere să interzică, începând cu 2026, piesele fabricate de producătorii chinezi Huawei şi ZTE pentru a ”reduce riscurile” față de China.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Volodimir Zelenski și Justin Trudeau au semnat un acord de liber schimb actualizat între Ucraina și Canada

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și prim-ministrul canadian Justin Trudea au semnat, vineri, un acord de liber schimb actualizat între Ucraina și Canada, în contextul vizitei la Ottawa a liderului de la Kiev, informează Administrația Prezidențială ucraineană.

Documentul va facilita crearea unui nou climat favorabil pentru relațiile economice dintre cele două țări, pentru dezvoltarea comerțului cu bunuri și servicii, pentru investiții, pentru formarea unei economii de piață competitive dezvoltate, în conformitate cu prioritățile naționale, pentru dezvoltarea industriilor sale cheie, pentru implementarea reformelor sistemice și pentru îmbunătățirea bunăstării generale a populației.

De asemenea, în prezența lui Volodimir Zelenski și a lui Justin Trudeau, a fost semnat un memorandum de cooperare între Ukrhydroenergo și AECON Construction Global Services Incorporated privind cooperarea în domeniul construcției de centrale hidroelectrice în Ucraina.

Documentul prevede studierea posibilei participări a companiei canadiene AECON la construcția centralei PSPP Kaniv și a centralei HPP Kakhovka.

Memorandumul a fost semnat de Ihor Syrota, CEO al Ukrhydroenergo, și John M. Beck, fondator și președinte al AECON Group Incorporated.

Cu prilejul vizitei sale, liderul ucrainean a obținut din partea Canadei un nou ajutor militar multianual în valoare de 650 milioane de dolari canadieni, care include livrarea către Kiev a aproximativ 50 de vehicule blindate şi pregătirea piloţilor ucraineni pentru avioane de luptă F-16, precum și alte fonduri pentru sănătate mintală și caritate.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.2 hours ago

Comisarul european pentru Transporturi subliniază avantajele unei cooperări și mai strânse între România, Ucraina și R. Moldova: Va crește capacitatea rutelor terestre către porturile dunărene și portul Constanța

ROMÂNIA2 hours ago

Marcel Ciolacu: România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 mld. de lei, plus o evaziune fiscală de 150 mld. de lei pe an. Nu-mi voi asuma să pun în pericol obiective strategice ale României

U.E.3 hours ago

UE trebuie să se pregătească pentru un val de fentanil, drogul sintetic de 50 de ori mai puternic decât heroina, atrage atenția comisarul european pentru afaceri interne

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Anchetatorul special pentru crime de război în Ucraina cere sprijinul comunității internaționale

U.E.3 hours ago

Olaf Scholz sugerează că Germania ar putea introduce controale la frontiera cu Polonia ca urmare a acuzațiilor de mită în schimbul vizelor cu care se confruntă guvernul de la Varșovia

ROMÂNIA4 hours ago

Acordul de împrumut dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în valoare de peste 590 milioane de euro, va fi supus ratificării Parlamentului

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

”Un pact al solului pentru Europa”: România participă la patru din cele 17 proiecte noi care vizează sprijinirea sănătății solurilor, finanțate cu 90 de milioane de euro

ROMÂNIA6 hours ago

Proiectul de lege pentru exploatarea energiei eoliene offshore ar putea fi adoptat de Parlament în luna decembrie, anunță Sebastian Burduja: Avem tot interesul să fim pe harta marilor investitori

ROMÂNIA6 hours ago

Agenda europeană a dominat discuțiile între Nicolae Ciucă și președintele Parlamentului georgian, fiind subliniată susținerea României pentru candidatura Georgiei la UE

U.E.7 hours ago

Ministrul german de externe critică propunerea intempestivă de modificare a legislației UE cu privire la migrație, motivând că ar încuraja redirecționarea unui număr mai mare de migranți către Germania

ROMÂNIA2 hours ago

Marcel Ciolacu: România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 mld. de lei, plus o evaziune fiscală de 150 mld. de lei pe an. Nu-mi voi asuma să pun în pericol obiective strategice ale României

ROMÂNIA6 hours ago

Agenda europeană a dominat discuțiile între Nicolae Ciucă și președintele Parlamentului georgian, fiind subliniată susținerea României pentru candidatura Georgiei la UE

ROMÂNIA1 day ago

Adrian Câciu: Experții români verifică în Polonia stadiul de livrare a elicopterelor Black Hawk pentru intervenții în situații de urgență, care au fost finanțate cu fonduri europene

ROMÂNIA3 days ago

“Nu trebuie să încercăm să părem mai deștepți decât cei care mor pentru patria lor” – răspunsul lui Klaus Iohannis pentru cei care solicită Ucrainei să accepte încheierea războiului

ONU3 days ago

Klaus Iohannis: În mod ironic, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a adus rezultate incredibile, cu Ucraina și R. Moldova candidate la UE, reducerea dependenței energetice de Moscova și extinderea NATO

Victor Negrescu4 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA4 days ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE5 days ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

ONU5 days ago

Klaus Iohannis, la tribuna ONU: România nu-și va abandona partenerii vulnerabili; Regiunea Mării Negre trebuie să fie protejată împotriva efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei

INTERNAȚIONAL1 week ago

Ministrul german de Externe îl califică pe președintele Chinei drept ”dictator”: Dacă Putin ar câștiga războiul din Ucraina, ”ce semnal ar fi acesta pentru alți dictatori din lume precum Xi?”

Trending