Pandemia de COVID-19 a determinat ca un număr tot mai mare de occidentali să considere China drept o putere de prim-plan, cu o influenţă a SUA încă puternică dar în scădere, relevă un studiu al German Marshall Fund of the United States dat publicității marți și care analizează stadiul relațiilor transatlantice, puternic afectate în ultimii ani. În același timp, susținerea occidentală pentru rolul NATO în asigurarea securității și apărării europene este la un nivel ridicat, iar sprijinul în ce privește o implicare a SUA în apărarea și securitatea Europei este majoritar în Statele Unite și Germania, dar nu și în Franța.
Sondajul think tank-ului american, efectuat în parteneriat cu două institute de cercetare din Paris și Berlin și intitulat “Transatlantic Trends 2020“, a fost realizat în rândul francezilor, germanilor şi americanilor.
În luna mai, 28% dintre francezii intervievaţi au văzut în China puterea cea mai influentă din lume, faţă de 13% în luna ianuarie. Tendinţa este similară în Germania (de la 12% în ianuarie la 20% în mai) şi în Statele Unite (de la 6% la 14%, în aceeaşi perioadă de timp).
În toate cele trei ţări, SUA au fost considerate în continuare naţiunea cea mai influentă pe plan internaţional, dar într-un mod mai puţin covârşitor. Astfel, 76% (față de 85% în luna ianuarie) dintre americani sunt de părere că țara lor este cea mai influentă la nivel global, aceeași părere fiind împărtășită de 55% dintre francezi (de la 67% în luna ianuarie) și 54% dintre germani (de la 62% în luna ianuarie).
Aceste percepții apar în contextul unui clivaj al relațiilor transatlantice, îndeosebi în cadrul NATO și în ce privește relația comercială, care se resimte și la nivelul relațiilor cu China. SUA apreciază faptul că Uniunea Europeană a definit China drept un “rival sistemic”, însă solicită europenilor mai multă acțiune în acest sens, în timp ce Europa critică SUA pentru că în cursul administrației Trump au părăsit metoda multilateralismului în afacerile globale. Cu toate acestea, SUA și UE au convenit recent lansarea unui dialog strategic privind raportarea celor doi actori ai blocului transatlantic față de influența crescândă a Beijingului.
Ancheta evidenţiază un clivaj transatlantic pe tema celei mai influente țări din Europa.
Astfel, 53% de americani percep Marea Britanie ca fiind ţara cea mai influentă din Europa, o opinie împărtăşită numai de 8% dintre germani şi 6% dintre francezi. Majoritatea francezilor (72%) și a germanilor (76%) sunt de părere că Germania este cea mai influentă țară din Europa.
Sondajul GMFUS mai analizează și tedințele relației transatlantice în ce privește securitatea internațională și apărarea, comerțul și relațiile cu China.
Astfel, 74% dintre germani susțin că NATO este importantă și foarte importantă în asigurarea securității țării lor, aceeași percepție fiind regăsită și la 70% dintre americani și la 53% dintre francezi.
În ce privește implicarea SUA în securitatea și apărarea Europei, 45% dintre francezi cred că Statele Unite trebuie să fie implicate și foarte implicate, o opinie pe care au 59% dintre germani și 65% dintre americani. Aceste rezultate apar și în contextul deciziei anunțate de președintele american Donald Trump, care și-a manifestat intenția de a reduce cu 9.500 de militari contingentul american prezent în Germania.
La nivelul relațiilor comerciale, există susținere între 57% dintre francezi și germani și 67% dintre americani pentru un acord comercial între Uniunea Europeană și Statele Unite.
În fine, cetățenii din toate cele trei țări și-au schimbat percepția asupra Chinei în contextul COVID-19. Dacă înainte de izbucnirea pandemiei, între 27% și 31% dintre francezi, germani și americani aveau o părere general pozitivă și foarte pozitivă despre China, acest lucru s-a schimbat ca urmare a crizei provocate de noul coronavirus.
Percepția pozitivă cu privire la China s-a depreciat cu șase puncte procentuale în Franța (de la 31% la 25%), cu șapte puncte procentuale în Germania (de la 27% la 20%) și nouă puncte procentuale în SUA (de la 29% la 20%).
Ancheta a fost realizată împreună cu Fundaţia Bertelsmann din Germania şi Institutul Montaigne din Paris, pe un eşantion de 1.000 de persoane în fiecare ţară, din 9 până în 22 ianuarie şi din 11 până în 19 mai.