Connect with us

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019

Sondaj IMAS: Klaus Iohannis, pe primul loc cu un avans de cel puțin 20% în privința intenției de vot la alegerile prezidențiale din toamnă

Published

on

Preşedintele Klaus Iohannis are prima şansă pentru a obţine un nou mandat la Palatul Cotroceni, potrivit unui sondaj al IMAS, realizat la comanda Europa FM și citat de Adevărul.

Principalul adversar, potrivit intenţiei de vot din cercetare, ar fi Călin Popescu-Tăriceanu, liderul ALDE și președintele Senatului, în timp ce președintele PSD și al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, se află mult spate, fiind depăşit de foștii premieri Victor Ponta şi Dacian Cioloş.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, Klaus Iohannis ar fi votat de 34,4% din respondenţii sondajului realizat în luna ianuarie de IMAS, la comanda Europa FM. Şeful statului înregistrează o uşoară scădere, de 0.5% faţa de sondajul IMAS din decembrie.  

Călin Popescu Tăriceanu l-ar depăşi de aproape trei ori pe Liviu Dragnea, având 15.4% intenţie de vot, faţă de 6%. De altfel, Tăriceanu a cunoscut o creştere a intenţiei de vot cu 2,5% faţă de luna trecută.   

Pe locul al treilea ca intenţie de vot s-ar situa Victor Ponta – 13.2%, iar pe locul 4 Dacian Cioloş, cu 10.9%. Ambii sunt pe un trend crescător. Ludovic Orban şi Dan Barna au înregistrat procente de sub 3%, 5,2% din respondenţi nu ar vota, iar aproximativ 8% nu vor să răspundă.   

Interviurile au fost realizate prin telefon, utilizând metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing). Eşantionul este probabilist, multistratificat, cu extragere aleatoare a persoanei. Respondenţii au fost selectaţi aleator de către calculator, prin generarea automată de numere de telefon; Pentru acest studiu au fost intervievate 1011 persoane cu vârste de 18 ani şi peste; Perioada de realizare a interviurilor: 11 – 30 ianuarie 2019. Eroarea de eşantionare este de +/- 3.1%.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community în cadrul World Economic Forum și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute.

Continue Reading
Advertisement
1 Comment

1 Comment

  1. gogu

    February 9, 2019 at 11:31 am

    Si Ponta avea cu 10 % mai mult la alegeri in 2014, si-a cazut, asa va cadea si IOHA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019

Sondaj CURS: Klaus Iohannis, favorit să câștige un nou mandat de președinte. Ce scoruri ar obține Călin Popescu Tăriceanu, Liviu Dragnea, Dacian Cioloș sau Corina Crețu

Published

on

Preşedintele Klaus Iohannis pleacă favorit în cursa pentru alegerile prezidențiale din toamnă, deşi este în scădere faţă de luna ianuarie, arată un sondaj CURS, care îl clasează pe locul al doilea pe președintele Senatului și liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, în timp ce președintele PSD Liviu Dragnea se află la jumătate din scorul partidului.

Cota preşedintelui Klaus Iohannis a scăzut de la 41% în ianuarie la 36% în martie și este urmat la mare distanţă preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu cu 23%, arată sondajul citat de Adevărul și Digi24.

O uşoară scădere, de la 17% la 15% se înregistrează şi în dreptul liderului PSD, Liviu Dragnea, care e la jumătate din cota partidului pe care îl conduce.

Fostul premier și liderul PLUS Dacian Cioloş stagnează în preferinţele electoratului la 9%.

Măsurată prima dată de la anunţul unei posibile candidaturi la prezidenţiale, comisarul european Corina Creţu (Pro România) se află deocamdată sub procentele partidului pe care îl reprezintă cu doar 6%.

Citiți și Sondaj IMAS: Klaus Iohannis, pe primul loc cu un avans de cel puțin 20% în privința intenției de vot la alegerile prezidențiale din toamnă

Dintre oamenii politici luați în calcul pentru sondaj, președintele Klaus Iohannis este singurul care și-a anunțat candidatura pentru scrutinul prezidențial din toamnă. Pe 4 ianuarie 2019, în debutul președinției României la Consiliul UE, Klaus Iohannis a anunțat platforma pe care va candida pentru un nou mandat de președinte: integrare europeană, consolidare posturii României în NATO și luptă în forță împotriva corupției.

Studiul CURS de tip Omnibus a avut loc în perioada 12-25 martie 2019, cu interviuri realizate la domiciliul celor intervievaţi. De asemenea, conform casetei tehnice, studiul s-a desfăşurat pe un eşantion naţional de 1067 de persoane, având o eroare statistica de +/- 3%, cu datele ponderate în funcţie de vârstă, la un nivel de încredere de 95%.

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2019

Klaus Iohannis: Sunt aproape hotărât să convoc referendum pentru data de 26 mai, când avem alegeri europarlamentare

Published

on

©️ Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți, la o dezbatere organizată de Festivalul OneWorld, că este aproape hotărât să organizeze un referendum pe justiție în ziua alegerilor europarlamentare din 26 mai.

”Lucrăm deja intens la asta, analizăm datele, variantele, partea legală. Eu sunt aproape hotărât să convoc referendum pentru data de 26 mai, când avem alegeri europarlamentare” a declarat Klaus Iohannis.

”Nu vreau să fac eu un referendum pentru ceva anume. Dacă fac referendum, vreau să am parteneri nu numai partidele, vreau să am parteneri și societatea civilă, românii care își doresc să dea un semnal clar. De o săptămână încoace lucrăm foarte foarte intens. I-am rugat pe cei din echipa mea să-mi propună mâine-poimâine un prim draft de agendă, care va presupune și o întâlnire cu câțiva reprezentanți foarte hotărâți din societatea civilă”, a mai adăugat el.

Potrivit legii, stabilirea datei referendumului este atributul exclusiv al președintelui, fără ca Guvernul sau Parlamentul să poată interveni.

Decizia de a declanșa procesul de consultare a populației a venit după ce Curtea Constituțională a decis că organizarea unui referendum concomitent cu alegerile este constituțională.

Președintele Iohannis a lansat ideea unui referendum pe justiție încă din ianuarie 2017, în momentul în care PSD a demarat atacurile la justiție prin modificarea codurilor penale. Iohannis a trimis la acel moment către Parlament scrisori solicitând consultarea cu privire la declanșarea unui referendum.

 

Continue Reading

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019

La Summitul PPE de la București, Klaus Iohannis a cerut ”apărarea destinului occidental al națiunii”: România este Europa și Europa este România

Published

on

©️ Administrația Prezidențială

România este Europa și Europa este România, a reafirmat sâmbătă, la Summitul liderilor locali și regionali din PPE de la București, președintele Klaus Iohannis, într-un discurs susținut în fața a peste 3.000 de lideri politici, între care și Manfred Weber, candidatul popularilor europeni la funcția de președinte al Comisiei Europene.

Președintele, care a invocat și ”destinul occidental al națiunii”, a mai utilizat această sintagmă și anul trecut, când s-a adresat, în premieră, Parlamentului European în cadrul unei dezbateri privind viitorul Europei.

Mai mult, șeful statului a făcut un apel către cetățeni să iasă la vot la alegerile pentru Parlamentul European din luna mai, subliniind importanța acestor alegeri care au loc la 30 de ani de la înlăturarea regimurilor totalitare în Europa de Est și precizând, totodată, că ”a fi bun român și patriot nu înseamnă să fii în antiteză cu Bruxellesul”.

Anul acesta, în care au loc alegerile pentru Parlamentul European, este unul simbolic. Se împlinesc 30 de ani de când regimurile totalitare din estul Europei au dispărut, în sfârșit. Sunt 30 de ani de democrație, sunt 30 de ani de când ne-am recâștigat libertatea, libertatea de a ne putea întoarce, după îndelungi suferințe, în marea familie europeană din care facem parte. (…) Acest moment crucial în care ne aflăm este mult prea important pentru viitorul Uniunii Europene și pentru viitorul țării noastre pentru a nu vă dedica toată energia în direcția apărării destinului occidental al națiunii”, a spus Klaus Iohannis, al cărui discurs la Summitul PPE a avut rezonanțe politice, atât din perspectiva cadrului în care a fost susținut, cât și din punct de vedere al faptului că șeful statului și-a anunțat încă de la începutul acestui an candidatura pentru un nou mandat de președinte.

A fi bun român și patriot nu înseamnă să fii în antiteză cu Bruxellesul. Dimpotrivă, România este Europa și Europa este România! România noastră, România europeană, înseamnă bunăstare, prosperitate, justiție independentă și stat de drept!”, a continuat președintele

Pe 4 ianuarie 2019, în debutul președinției României la Consiliul UE, Klaus Iohannis a anunțat platforma pe care va candida pentru un nou mandat de președinte: integrare europeană, consolidare posturii României în NATO și luptă în forță împotriva corupției.

Ulterior discursului său, candidatul PPE la șefia Comisiei Europene, Manfred Weber, a afirmat, de la prezidiul adunării, că președintele Klaus Iohannis este liderul care a dat un semnal Uniunii Europene că România poate rămâne un partener de încredere la nivel european.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Trending