Connect with us

ROMÂNIA

SONDAJ IRES: Doar 15% dintre români spun că în ultimul an au avut tot ceea ce au avut nevoie

Published

on

Ziua Naţională îi găseşte pe români mai  optimişti şi mai puţin îngrijoraţi cu privire la conducerea ţării, politică sau economie, arată Barometrul Starea Naţiunii realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES.

Mai mult de jumătate dintre români (58%) continuă să aprecieze drept bună direcţia în care se îndreaptă ţara, spre deosebire de sub 25% în septembrie 2014. În acelaşi registru se situează şi gradul de optimism cu privire la viitor, 55% dintre respondenţi afirmă că sunt optimişti şi doar 12% se declară pesimişti, iar 32% se declară rezervaţi.

Dacă 45% dintre români se auto-evaluează ca fiind mai degrabă fericiţi, 36% spun că sunt mai degrabă nefericiţi, iar 18% se poziţionează nici fericiţi, nici nefericiţi.

91% dintre români se simt mândri că sunt români, dar cred că românii sunt mai degrabă ghinionişti decât norocoşi.

Evaluarea fericirii românilor în prezent raportată la perioada de dinainte de 1989 este mai degrabă negativă: 27% dintre respondenţi cred că oamenii sunt mult mai fericiţi şi ceva mai fericiţi în prezent, în timp ce 48% îi evaluează ca fiind mai nefericiţi, iar 13% cred că sunt la fel de nefericiţi.

Atunci când vine vorba despre problemele personale cu care se confruntă românii în momentul de faţă, observăm că pe primul loc se află starea de sănătate (20%), pensiile şi salariile mici (15%), dar şi problemele legate de lipsa locurilor de muncă a banilor, şomajul (11%).

Doar 15% dintre cei chestionaţi spun că în ultimul an au avut tot ceea ce au avut nevoie, 13% declară că au avut destul de mult din ce le-a fost necesar, 48% că le-au lipsit unele lucruri, iar 24% susţin că le-au lipsit foarte multe lucruri.

People

După alegeri – mai puţin îngrijoraţi de politică şi conducerea ţării

Printre cele mai mari îngrijorări ale românilor continuă să se afle: corupţia (89% dintre respondenţi se declară îngrijoraţi şi foarte îngrijoraţi), prăpastia dintre săraci şi bogaţi (83%), starea de sănătate (82%), nivelul şomajului şi salariile (79%), poluarea (78%) şi starea mediului înconjurător (77%).

Faţă de luna septembrie, îngrijorarea românilor cu privire la conducerea ţării a scăzut de la 74% la 48%, iar cea legată de politică de la 69% la 59%.

Cea mai mare problemă a ţării, în momentul de faţă, este în opinia unui sfert (23%) dintre participanţii la studiul IRES şomajul (lipsa locurilor de muncă). Următoarea problemă majoră este corupţia (17%), urmată de dificultăţile economice şi conducerea ţării (11%) sau de nivelul de trai/ipsa banilor (5%). Dacă în septembrie, într-un studiu similar, conducerea ţării era indicată drept a doua problemă majoră a ţării de către 14% dintre respondenţi, tendinţa acestui indicator este în scădere.

65% dintre cei chestionaţi consideră că situaţia economică a ţării este, în prezent, proastă şi foarte proastă. O proporţie mai mare dintre respondenţi (37% în decembrie, faţă de 38% în septembrie) tind să aprecieze că faţă de anul trecut starea economiei este la fel şi doar 7% cred că economia merge mai rău acum decât în urmă cu un an. Dacă vorbim despre comparaţia cu anul 2004, 32% dintre respondenţi cred că starea economiei este mai bună în prezent, iar 10% cred că este mult mai bună decât înainte de revoluţie. În ceea ce priveşte economia, datele arată un relativ optimism al românilor: 58% dintre respondenţi cred că în următorii 5 ani starea economică a ţării va fi ceva mai bună decât este în prezent (cu 15% mai mulţi decât în septembrie 2014), iar 13%  cred chiar că va fi mult mai bună (4% mai mulţi decât în septembrie 2014).

Mai optimişti şi cu mai mare speranţă în viitor, dar critici asupra prezentului

68% dintre cei chestionaţi susţin că se simt, în general, în siguranţă.

Trei sferturi dintre români (74%) cred că în România este, în prezent, destul şi foarte greu să înaintezi o plângere atunci când drepturile îţi sunt încălcate.

75% dintre participanţii la studiu cred că în România este destul şi foarte greu să îţi deschizi o afacere.

75% apreciază că în România  este destul şi foarte greu să îţi cumperi o casă.

83% sunt de părere că în România este, în prezent, destul şi foarte greu să ai un trai decent.

91% susţin că în România este, în prezent, destul şi foarte greu să creşti un copil fără să îi lipsească nimic.

93% consideră că în România este, în prezent, destul şi foarte greu să câştigi mulţi bani.

82% cred că tinerii care termină, în prezent, o facultate în România nu au şanse să îşi găsească un loc de muncă. 61% dintre cei chestionaţi ar sfătui un tânăr absolvent de facultate să plece pentru a-şi găsi un loc de muncă în străinătate. Procentul este în scădere faţă de luna septembrie a acestui an.

Dacă în luna septembrie mai mult de o treime dintre români apreciau că nu mai există nicio şansă pentru România şi lucrurile vor merge din ce în ce mai rău, la finalul lunii noiembrie doar un sfert dintre cei chestionaţi mai cred acest lucru.

79% dintre participanţii la studiu sunt de acord cu afirmaţia conform căreia situaţia economică din România se va îmbunătăţi în următorii 10 ani, cu 16% mai mulţi decât în septembrie 2014.

71% dintre respondenţi se pronunţă în favoarea ideii conform căreia tinerii educaţi după 1989 vor duce la schimbarea radicală a clasei politice din România în următoarele decenii, cu 11% mai mulţi decât în septembrie 2014.

85% dintre cei chestionaţi spun că au încredere în viitor, cu 9% mai mulţi decât în septembrie 2014.

Dacă în septembrie 2014, 24% dintre participanţii la studiu declarau că nu mai au nicio speranţă pentru viitorul ţării, la finele lui noiembrie doar 19% mai sunt în acord cu această afirmaţie.

73% dintre cei chestionaţi sunt de acord cu afirmaţia că românii sunt mai inteligenţi decât majoritatea respondenţilor, iar 85% cu ideea conform căreia cea mai mare problemă a ţării este reprezentată de clasa politică.

39% dintre cei chestionaţi (cu 5% mai mulţi decât în septembrie) cred că oamenii obişnuiţi pot schimba ceva în mersul lucrurilor, însă doar 32% simt că le sunt respectate drepturile cetăţeneşti.

Puţin peste jumătate dintre respondenţi (51%)  cred că România este o ţară civilizată, în timp ce 45% cred contrariul.

În ceea ce priveşte evaluarea unor aspecte legate de România, respondenţii au concluzionat:

Aproape jumătate dintre respondenţi spun că România este frumoasă (48% în noiembrie faţă de 53% în septembrie), 14% cred că nu este deloc bine condusă (faţă de 24% în septembrie, 5% consideră că este foarte sigură (faţă de 7% în septembrie), 10% apreciază că nu este deloc dezvoltată economic, 48% susţin că este foarte coruptă (faţă de 42% în septembrie).

Metodologia studiului:

Volumul eşantionului: 1.330 indivizi de 18 ani şi peste

Tipul eşantionului: multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel naţional

Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 2,8%

Interviurile s-au desfăşurat prin metoda CATI (interviuri telefonice)

Perioada anchetei: 25 noiembrie 2014

 

 

.

 

.

ROMÂNIA

Klaus Iohannis, întâlnire cu ambasadorii statelor membre la București: Reiterez sprijinul puternic al României pentru parcursul european al Republicii Moldova

Published

on

© Administrația Prezidențială

Klaus Iohannis a reiterat miercuri, 8 decembrie, sprijinul puternic al României pentru parcursul european al Republicii Moldova, în cadrul unei întrevederi cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditați la București, cu prilejul încheierii în scurt timp a Președinției slovene a Consiliului UE, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

În cadrul reuniunii, au fost abordate, în principal, temele care se vor afla pe agenda viitorului Consiliu European din 16 decembrie 2021, precum pandemia de COVID-19, prețurile la energie, situația tensionată de la granița Uniunii Europene. De asemenea, președintele Klaus Iohannis a prezentat prioritățile şi așteptările României de la Summitul Parteneriatului Estic, care va avea loc la Bruxelles, la data de 15 decembrie 2021.

În acest sens, șeful statului a evidențiat că este necesar să fie agreată o viziune strategică pe termen lung, care să fie axată pe solidaritate în fața provocărilor comune, pe proiecte concrete și pe sprijinirea eforturilor pentru realizarea reformelor în acele state partenere angajate deplin în integrarea europeană. Totodată, președintele a reiterat sprijinul puternic al României pentru parcursul european al Republicii Moldova.

Referitor la pandemia de COVID-19, Klaus Iohannis a exprimat aprecierea pentru eforturile Comisiei Europene, precum și pentru eforturile făcute de Președinția slovenă a Consiliului UE, în ceea ce privește coordonarea la nivel european. Totodată, președintele Klaus Iohannis s-a referit la cele mai recente evoluții marcate de apariția unei noi tulpini a virusului SARS-CoV-2, subliniind, în acest context, importanța menținerii unității statelor membre, a coordonării strânse şi a dialogului constant între țările UE, astfel încât să nu fie afectată libera circulație sau Piața Internă a Uniunii.

Președintele României a evidențiat necesitatea continuării campaniei de vaccinare, prin creșterea gradului de conștientizare cu privire la beneficiile vaccinării și prin combaterea dezinformării.

În ceea ce privește subiectul creșterii prețurilor la energie, șeful statului a arătat că acesta rămâne unul de actualitate și va fi din nou abordat la următoarea reuniune a Consiliului European. Situația este preocupantă, iar consecințele socio-economice sunt evidente și afectează semnificativ nu numai consumatorii vulnerabili, dar și competitivitatea la nivel național și la nivelul Uniunii. În acest sens, președintele României a reamintit că este nevoie de soluții pe termen scurt și mediu, capabile să prevină eventuale perturbări în aprovizionarea cu energie și care să diminueze efectul creșterii prețurilor la energie asupra consumatorilor.

De asemenea, președintele Klaus Iohannis a subliniat rolul energiei nucleare şi al gazului natural, ambele importante pentru țara noastră, ca opțiuni pentru o tranziție energetică accesibilă. În context, acesta evocat angajamentul şi implicarea țării noastre în efortul comun privind schimbările climatice, prin utilizarea instrumentelor şi resurselor financiare avute la dispoziție.

Abordând situația de la granița Uniunii Europene, președintele Klaus Iohannis a condamnat instrumentalizarea de către regimul din Belarus a migrației, situație care afectează mai multe state membre UE. Totodată, președintele României a reiterat solidaritatea deplină a țării noastre cu statele membre afectate direct și a evidențiat importanța unui răspuns unitar la aceste amenințări.

Mai mult, a menționat că situația de securitate de la granița cu Ucraina rămâne preocupantă și că trebuie continuate eforturile pentru dezescaladarea situației, dar și pentru consolidarea apărării colective în cadrul NATO.

În cele din urmă, Klaus Iohannis a adresat felicitări Președinției slovene a Consiliului UE pentru eforturile întreprinse în avansarea agendei europene, într-o perioadă marcată de multe provocări la nivelul Uniunii, și a urat succes viitoarei Președinții franceze a Consiliului.

Continue Reading

ROMÂNIA

Spitalul Regional Iași: Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea contractului de finanțare dintre România și Banca Europeană de Investiții

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 8 decembrie, decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Contractului de finanțare (Spitalul Regional de Urgență Iași – COVID-19), dintre România și Banca Europeană de Investiții (BEI), semnat la București și la Luxemburg, la 20 aprilie 2021, informează Administrația Prezidențială.

Finanţarea în valoare de 250 milioane de euro face parte dintre facilităţile întreprinse de BEI ca urmare a crizei provocate de pandemia COVID-19, pentru sprijinirea statelor membre în realizarea unor investiţii în infrastructura de sănătate.

La solicitarea Ministerulului Sănătății și Ministerului Finanțelor, Guvernul României a aprobat pe 19 august proiectul de lege pentru aprobarea Contractului de finanțare pentru Spitalul Regional de Urgență Iași – COVID-19. Împrumutul acordat pe o perioadă de 27 de ani reprezintă cel mai mare sprijin oferit până acum de BEI pentru sistemul de sănătate din România.

Ministrul Sănătății, Alexadru Rafila, a precizat miercuri, în cadrul ședinței de Guvern, că pentru Spitalul Regional de la Iaşi s-a semnat și contractul pentru proiectare, sperând ca şi pentru cele de la Cluj şi Craiova să se semneze contractele luna viitoare, relatează Adevărul

„Pentru Iaşi s-a semnat contractul pentru proiectare, urmează ca în cursul acestei luni, sau probabil luna viitoare, să se semneze şi pentru Cluj şi Craiova, voi da un raport detaliat”, a mai spus Rafila.

De asemenea, premierul Nicolae Ciucă a declarat că subiectul celor trei spitale regionale, de la Cluj-Napoca, Craiova și Iași, trebuie să reprezinte un punct prioritar pe agenda Ministerului Sănătăţii.

„Am avut o discuţie cu dl Rafila şi de asemenea, legat de acest subiect, cred că este important să aducem în dezbatere şi stadiul în care ne găsim cu proiectele celor trei spitale regionale”, a spus Ciucă în şedinţa Executivului, potrivit sursei citate mai sus. 

Șeful Guvernului a mai subliniat că ar dori ca subiectul celor trei spitale să reprezinte un punct prioritar pe agenda Ministerului Sănătăţii.

„Este de asemenea foarte important tot ceea ce înseamnă pregătirea întregului ansamblu de servicii medicale oferte populaţiei, este nevoie să identificăm de acum ceea ce avem nevoie pentru valul 5, să demarăm toate elementele de contract, asigurarea medicamentelor şi serviciilor medicale în ATI şi dacă există posibilitatea, şi trebuie să existe, să îmbunătăţim tot ceea ce reprezintă ansamblul de măsuri”, a mai afirmat Ciucă.  

Noul Spital Regional de Urgență Iași – COVID-19 va înlocui infrastructura învechită și fragmentată a Spitalului Clinic Județean de Urgență Iași cu o structură modernă, la standarde europene, din punct de vedere arhitectural și medical, al echipamentelor și tehnologiei IT. Spitalul va utiliza un nou model operațional de management de spital, financiar, administrativ și clinic, focalizat pe pacient.

Acesta va fi organizat pe centre de îngrijire, grupate pe patologii înrudite și va avea 850 de paturi de spitalizare continuă, 60 de paturi de urgență, 45 de paturi pentru spitalizare de zi, 70 de cabinete ambulatorii, 19 de săli de operație, servicii avansate de imagistică, radiologie intervențională, endoscopie, cardiologie intervențională, neuroștiințe etc. Astfel, spitalul este prevăzut a deveni un centru de nivel terțiar pentru rețeaua de spitale din regiunea Nord-Est, pentru a trata pacienții critici și cazurile care necesită tehnologie și expertiză la nivel înalt, va integra tehnologii și practici medicale actualizate, abordări multidisciplinare, eficiente și sigure din punct de vedere clinic.

Sprijinul BEI va îmbunătăți calitatea și eficiența tratamentelor medicale, utilizând cele mai noi tehnologii și va contribui la consolidarea răspunsului în materie de sănătate publică la pandemia de COVID-19 și la îmbunătățirea gradului de pregătire împotriva pandemiilor viitoare.

De asemenea, spitalul va îmbunătăți activitatea de predare și cercetare de la Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore Popa din Iași. Se estimează că unitatea spitalicească va fi operațională în 2027.

Conform contractului, finanțarea BEI în valoare de 250 de milioane de euro reprezintă aproximativ jumătate din costul net aferent obiectivului Spitalul Regional de Urgență Iași, diferența urmând a fi asigurată din fonduri europene nerambursabile și de la bugetul de stat, după cum va fi necesar.

 

Continue Reading

ROMÂNIA

Directorul SRI: Construirea parteneriatelor strategice rămâne piatra de temelie a proiectului european

Published

on

© Serviciul Român de Informații

Construirea parteneriatelor strategice rămâne piatra de temelie a proiectului european, a transmis directorul Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig.

Potrivit unui comunicat al SRI, acesta a participat marți la o masă rotundă cu tema ”Politica Europeană de Securitate”, în prezența directorului Secretariatului Permanent al Colegiului de Informații în Europa, ambasadoarea Yasmine Gouédard.

Evenimentul a fost găzduit de Academia Națională de Informații “Mihai Viteazul” și este afiliat inițiativei franceze La Fabrique Défense, care își propune dezvoltarea unei culturi strategice comune a tineretului european.

Printre temele atinse de directorul SRI în alocuțiune sa se numără amenințările la adresa securității naționale, cât și la adresa securității europene.

Hellvig a vorbit despre nevoia de concentrare asupra politicii europene de securitate, dar și despre rolul important al Colegiului de Informații în Europa în promovarea unei viziuni strategice comune, a excelenței academice și a unui mod anticipativ de abordare a amenințărilor.

”Construirea parteneriatelor strategice rămâne piatra de temelie a proiectului european. Amenințările de securitate cu care ne confruntăm la nivel colectiv în Europa, interesul comun de dezvoltare a unui cadru asertiv, responsabil și corect de reacție și răspuns, bazat pe principii democratice, ne unesc în acest demers. De aceea, cred că este necesar ca în perioada următoare, să încurajăm dezvoltarea unei cooperări mai consistente pe toate dimensiunile instituționale, academice și diplomatice de care dispunem”, a afirmat directorul SRI.

În cadrul discuțiilor, Hellvig a subliniat importanța conștientizării de către toți actorii instituționali și cetățeni a amenințărilor de tipul propagandei, dezinformării, polarizării sociale sau extremismului care pot fi combătute doar prin solidaritatea activă a cetățenilor în raport cu propria lor comunitate națională de informații și consolidarea eforturilor educaționale.

“Sper că atât Colegiul, cât și celelalte platforme cu obiective similare, își vor extinde și perfecționa în continuare programele astfel încât împreună să putem deveni mai puternici și mai buni în abordarea amenințărilor prin practici de securitate durabilă”, a mai adăugat directorul SRI.

Ambasadoarea Yasmine Gouédard a prezentat conceptul de cultură strategică comună și rolul pe care colegiul îl are în această construcție prin trei piloni: programul academic, seminariile tematice și activitățile de conștientizare a publicului.

”Suntem astăzi într-un moment foarte important. Realizăm că noi, ca europeni, suntem în egală măsură responsabili pentru securitatea europeană. În timp ce Europa s-a schimbat în ultimele decenii, lumea a evoluat: globalizarea și creșterea interconectivității au transformat fenomenele regionale în fenomene globale. Ne confruntăm cu amenințări cu care am mai avut de-a face de-a lungul anilor, dar care au rămas și nu trebuie subestimate, precum terorismul, crima organizată, dar și cu provocări noi ca migrația ilegală sau atacurile cibernetice”, a afirmat Yasmine Gouédard.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 hours ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Angela Merkel, un cancelar creștin-democrat care a condus Germania cu determinare și fermitate

U.E.2 hours ago

IMAGINEA ZILEI în Europa. Fostul cancelar al Germaniei Angela Merkel i-a predat ștafeta lui Olaf Scholz și se retrage din politică

CHINA2 hours ago

UE reacționează în cazul tensiunilor comerciale dintre China și Lituania: Suntem pregătiți să ne opunem măsurilor coercitive îndreptate împotriva oricărui stat membru

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Comisia Europeană oferă acces deschis la soluțiile sale de software în beneficiul întreprinderilor, al inovatorilor și al domeniilor de interes public

ROMÂNIA3 hours ago

Klaus Iohannis, întâlnire cu ambasadorii statelor membre la București: Reiterez sprijinul puternic al României pentru parcursul european al Republicii Moldova

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Lideri din întreaga lume l-au felicitat pe Olaf Scholz după alegerea sa în funcția de cancelar al Germaniei

U.E.4 hours ago

Președintele Germaniei Frank-Walter Steinmeier îl îndeamnă pe noul cancelar Olaf Scholz ”să își ia în serios marea responsabilitate care atârnă pe umerii” săi în combaterea pandemiei

U.E.4 hours ago

Emmanuel Macron îl primește vineri la Paris pe Olaf Scholz, în prima vizită externă a noului cancelar german: Să scriem împreună cooperarea franco-germană pentru Europa

Alin Mituța4 hours ago

Europarlamentarul Alin Mituța: Românii trebuie să aibă acces la servicii de sănătate la același nivel cu ceilalți europeni

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 hours ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Prin Fondul Social pentru Climă trebuie să finanțăm infrastructura de transport pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă

SUA8 hours ago

UE-SUA lansează un dialog comun privind politica de concurență în domeniul tehnologiei

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Nicolae Ciucă atrage atenția că trebuie elaborată cât mai rapid OUG privind cadrul de implementare a PNRR

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis a decorat cadre medicale, profesori și reprezentați ai societății civile cu prilejul Zilei Naționale a României: O recunoaștere a meritelor oamenilor care aduc cinste țării noastre

MAREA BRITANIE1 week ago

Ziua Națională a României. Ambasadorul Regatului Unit la București: Combaterea problemelor climatice va reprezenta un ”aspect important al cooperării” dintre țările noastre

POLITICĂ1 week ago

Premierul Nicolae Ciucă, îndemn la unitate de Ziua Națională: Marea Unire rămâne cea mai frumoasă pagină din istoria României, o lecție despre coeziune care acum ne este necesară

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Ursula von der Leyen salută decizia OMS de a începe negocierile pentru un tratat internațional privind pandemiile: Spiritul de acțiune colectivă, singurul răspuns pentru combaterea pandemiilor

U.E.1 week ago

Charles Michel, la sesiunea specială a Adunării Mondiale a Sănătății pentru un tratat internațional privind pandemiile: Sper că vom face istorie. Abordarea „O singură sănătate” este un „must-have”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Mircea Hava pune la dispoziția oricărei ”comunități care dorește să cunoască și să acceseze fondurile” UE experiența sa de peste 20 de ani ca primar: Banii europeni pot schimba, din temelii, un oraș

ROMÂNIA1 week ago

Varianta Omicron: România trimite un avion Tarom pentru a-și repatria cetățenii blocați în Africa de Sud și se oferă să ajute și alte state UE care nu au reușit acest lucru, în limita capacității aeronavei

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu ministrul Sănătății: România urmează recomandările ECDC și ale Comisiei Europene. Românii care vin din țări din sudul Africii vor fi carantinați timp de 14 zile

Team2Share

Trending