SONDAJ IRES PREZIDENŢIALE 2014. Victor Ponta, favorit în cursa pentru prezidenţiale. Cine a urcat pe podium

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidenţiale, premierul Victor Ponta ar câştiga fotoliul de la Cotroceni, potrivit unui sondaj IRES, scrie gandul.info. Crin Antonescu rămâne pe locul doi, cu 12%, însă preşedintele Partidului Forţa Civică, Mihai Răzvan Ungureanu este la fel de bine cotat. Premierul Victor Ponta este favorit la alegerile prezidenţiale dacă ar avea loc duminică, 31% dintre români declarând că l-ar vota, se arată într-un sondaj al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES). Pe locul, potrivit aceluiaşi studiu, s-ar clasa Crin Antonescu şi Mihai Răzvan Ungureanu, cu 12 procente. Surpriza vine de la Traian Băsescu, care e cotat cu 10 procente, în timp ce Călin Popescu Tăriceanu ar obţine 7%.

iresprezidentiale2

Deşi s-a discutat intens despre eventualele candidaturi ale primarului general Sorin Oprescu şi despre cea a guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, în sondajul realizat de IRES aceştia ar fi votaţi de 6%, respectiv 4%, dintre respondenţi, ambii fiind depăşiţi de Corneliu Vadim Tudor (6%). Deşi nu a precizat niciodată concret dacă va candida sau nu la alegerile prezidenţiale, Elena Udrea ar fi votată doar de 2% dintre români, la fel ca Emil Boc. În favoarea candidatului oficial al PDL, Cătălin Predoiu, s-au pronunţat doar 1% dintre respondenţi, la fel ca în cazul lui senatorului PSD Mircea Geoană şi Dan Diaconescu. În ce priveşte alegerile europarlamentare, dacă acestea ar fi organizate duminică, alianţa electorală PSD-PC-UNPR ar fi marele câştigător, obţinând 42 de procente, în timp ce PNL doar 14%. Pe locul trei la intenţia de vot se clasează PDL, cu 11%, foarte aproape de PMP, cu 10%. Cu toate acestea, sondajul IRES arată faptul că doar 47% dintre respondenţi sunt sigur că vor veni la urne pentru a-şi vota europarlamentarii. Un alt aspect chestionat a fost şi decizia Elenei Băsescu a de nu mai candida pentru Parlamentul European, decizie văzută cu ochi buni de către 71% dintre respondenţi. Mai mult, anunţul ei i-a determinat pe 51% dintre cei chestionaţi să îşi schimbe părerea despre fiica preşedintelui în bine.

iresprezidentiale

Sondajul IRES a fost realizat pe 26 martie, pe un eşantion de 1.446 de respondenţi, în vârste de peste 18 ani, având o eroare maximă acceptată de ± 2,7 %.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.