Sondaj Pew Research: 68% dintre americani consideră că relațiile SUA-Germania sunt bune, însă germanii nu sunt de aceeași părere

Americanii și germanii au opinii foarte diferite cu privire la starea relațiilor dintre cele două state. În timp ce aproximativ două treimi dintre americani caracterizează relațiile ca fiind bune, o majoritate de 56% dintre germani au o viziune opusă, se arată într-un sondaj realizat de Pew Research Center.

Cele două popoare au, de asemenea, perspective diferite asupra elementelor esențiale ale relației dintre SUA și Germania. Aproximativ 45% dintre germani consideră că legăturile economice și comerciale sunt cea mai importantă componentă a relației, în timp ce doar o treime se îndreaptă spre valorile democratice comune. Totodată, doar 16% spun că relațiile de securitate și apărare sunt cele mai importante.

Americanii consideră în procente aproape egale că securitatea și apărarea sunt cel mai important element al relației, dar și relațiile economice și comerciale. Un cetățean al SUA din cinci citează valori comune despre democrație, se arată în studiu. 

Donald Trump nu este popular în Germania, însă Angela Merkel este apreciată de americani 

Primul an al președinției lui Donald Trump a fost caracterizat de noi tensiuni pentru alianța transatlantică și relațiile dintre SUA și Germania. Înainte de preluarea mandatului, Trump a numit politica de refugiați a Merkel drept „o greșeală catastrofal”. Merkel a pus sub semnul întrebării angajamentul administrației SUA față de aliații europeni ai Americii, declarând în 2017 că Germania nu mai poate „depinde complet” de SUA.

Astfel, tensiunile la nivel oficial sunt reflectate în opiniile publicului german. Potrivit unui studiu efectuat în primăvara anului 2017 de către Pew Research Center, doar 11% dintre germani au spus că au încredere în Trump pentru a face ceea ce este corect în afacerile mondiale. Cu un an mai devreme, 86% au exprimat încrederea în predecesorul lui Trump, Barack Obama.

Schimbarea conducerii americane a dus la o schimbare în ratingul global pentru S.U.A. în Germania. Doar 35% dintre germani au avut o opinie favorabilă a SUA în 2017, în scădere de la 57% în 2016.

Majoritatea germanilor numesc SUA drept un partener de politică externă importantă, însă tot mai puțini americani nominalizează Germania

La întrebarea care state reprezintă partenerii cei mai importanți în afacerile globale, mai mult de 40% dintre germani spun că S.U.A. este fie primul loc, fie pe cel de-al doilea cel mai important. Mai mult de șase cetățeni din zece numesc Franța. 

Americanii sunt mult mai puțin probabil să vadă Germania în acest fel – doar 12% numesc Germania ca unul dintre cei mai buni doi parteneri ai Americii. Cu toate acestea, Germania se situează în primele patru locuri, cu Marea Britanie (33%) și China (24%) și cu Israel (12%).

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.