Sondaj Pew Research: Organizația jihadistă Stat Islamic, cea mai mare amenințare ce planează asupra Europei

Potrivit unui sondaj recent condus de către Pew Research, cea mai mare amenințare percepută de către europeni o reprezintă organizația teroristă Statul Islamic, aceasta situându-se înaintea schimbărilor climatice, instabilitatea economică și a refugiaților, notează Yahoo News, citând Reuters.

Islamic_State_ISIS wikipediaRespondenții a nouă din zece state europene chestionate au spus că percep ISIS drept cel mai mare pericol, 93% dintre spanioli și 91 dintre francezi descriind grupul drept „o amenințare majoră”.

Sondajul a fost realizat în luna aprilie, la numai o lună după ce au avut loc atacurile teroriste din Bruxelles în urma cărora au murit 32 de persoane la aeroport și metrou, iar rezultatele acestuia au fost publicate la numai o zi după ce  un bărbat înarmat a ucis 49 de persoane în clubul de noapte din Orlando, acesta fiind cel mai sângeros atac armat din istoria SUA.

Grecia a fost singurul stat care nu a clasat Statul Islamic în topul amenințărilor. Astfel, 95% dintre greci consideră că instabilitatea economică globală este cea mai mare primejdie ce planează asupra statului lor.

Majoritatea persoanelor chestionate din cele 10 state sunt de părere că schimbările climatice sunt o amenințare, însă în ceea ce privește situația refugiaților, părerile sunt împărțite.

Astfel, în Polonia, 73% dintre respondenți percep refugiații din Siria și Irak precum o amenințare, Statul Islamic având același procent. Prin comparație, chiar dacă primesc un număr mare de refugiați, numai 31% dintre germani și 24% dintre suedezi consideră că refugiații le amenință securitatea. 

În medie, aproximativ o treime dintre respondenții din cele 10 state au descris tensiunile cu Rusia, precum și dezvoltarea Chinei precum o putere mondială ca amenințări majore. Polonia este singurul stat ce percepe Rusia drept un pericol semnificativ, cu 71%, mai mult decât dublu față de procentele înregistrate în Italia, Franța, Germania și Marea Britanie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.