Corespondență din Strasbourg
În ultimul său discurs privind Starea Uniunii Europene, intitulat “Răspundem la chemarea istoriei” și susținut cu aproximativ 300 de zile înainte de alegerile europene, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen ,a pledat pentru stabilirea unei viziuni europene cu privire la extinderea UE ca parte a “chemării istoriei” și a precizat că viitorul UE se vede clar, fiind un viitor în care Ucraina, Republica Moldova și Balcanii de Vest vor fi parte a Uniunii Europene.
“Am început prin a vorbi despre faptul că Europa a răspuns la chemarea istoriei. Și istoria ne cheamă acum să lucrăm la completarea Uniunii noastre. Într-o lume în care unii încearcă să elimine țările una câte una, nu ne putem permite să ne lăsăm concetățenii europeni în urmă. Într-o lume în care mărimea și greutatea contează, este în mod clar în interesul strategic și de securitate al Europei să completăm Uniunea noastră. Dar dincolo de politica și geopolitica acesteia, trebuie să ne imaginăm care este miza. Trebuie să stabilim o viziune pentru o extindere de succes“, a spus von der Leyen.
Ea a subliniat că viitorul se vede clar, deoarece “viitorul Ucrainei, al Moldovei și al Balcanilor de Vest este în Uniunea noastră“, menționând inclusiv importanța perspectivei europene pentru Georgia.
“Acel viitor se vede clar. Această instituție (Parlamentul European) a spus-o cu voce tare: Viitorul Ucrainei este în Uniunea noastră. Viitorul Balcanilor de Vest este în Uniunea noastră. Viitorul Moldovei este în Uniunea noastră. Şi ştiu cât de importantă este perspectiva UE pentru atât de mulţi oameni din Georgia“
În acest sens, șefa Comisiei Europene a anunțat că procedura rapoartelor privind statul de drept va fi extinsă și la statele candidate pentru ca acestea să fie “pe picior de egalitate” cu statele membre și să poată avansa cu îndeplinirea criteriilor de aderare.
“Aderarea se bazează pe merit – și Comisia va apăra întotdeauna acest principiu”, a asigurat ea, făcând însă trimiterea la “Ziua europeană de bun venit” din urmă cu două decenii, când a avut loc marea extindere a Uniunii.
Mai mult, von der Leyen a făcut o paralelă între diferitele valuri de extindere pentru a insista că următoarea extindere trebuie să fie “un catalizator al progresului”.
“Trebuie să depășim vechile dezbateri binare despre extindere. Nu este vorba de aprofundarea integrării sau de lărgirea Uniunii“, a spus ea, insistând că UE este capabilă să meargă în paralel cu ambele procese.
Mesajul ei a venit după ce, la reuniunea anuală a ambasadorilor francezi peste hotare, președintele Emmanuel Macron a relansat ideea unei “Europe cu mai multe viteze” pentru extinderea UE, punctând că cu 32 sau 35 de membri nu va fi ușor să avansăm.
“Putem și trebuie să le facem pe amândouă pentru a ne oferi greutatea geopolitică și capacitatea de a acționa.Asta a făcut întotdeauna Uniunea noastră. Fiecare val de extindere a fost însoțit de o aprofundare politică. Am trecut de la cărbune și oțel la o integrare economică deplină.Iar după căderea Cortinei de Fier, am transformat un proiect economic într-o adevărată Uniune de oameni și de state. Cred că următoarea extindere trebuie să fie, de asemenea, un catalizator al progresului”, a afirmat șefa Comisiei Europene.
Ursula von der Leyen a indicat că proiecte precum Uniunea Sănătății, Uniunea Apărării sau proiectul global Team Europe pot fi finalizate într-o Uniune cu “30+” state membre, după ce au început a fi construite într-o Uniune a celor 27.
Președinta executivului european a abordat și subiectul dificil al modificării tratatelor UE, precizând că “nu putem – și nu ar trebui – să așteptăm modificarea tratatului pentru a merge mai departe cu extinderea”. “O Uniune pregătită pentru extindere poate fi realizată mai repede”, a conchis ea.
Tema extinderii a căpătat însă un nou impuls în ultimul an, după un discurs susținut la Praga, în august 2022, de cancelarul german Olaf Scholz, care a evocat ”o Uniune Europeană cu 30 sau 36 de state” și cerut înlăturarea dreptului de veto în politică externă și politică fiscală în perspectiva extinderii UE.
În acest context, președinta Parlamentului European a precizat marți că a discutat subiectul modificării tratatelor cu “președintele Consiliului European și cu o serie de prim-miniștri”.
De altfel, la Consiliul European din iunie 2023, liderii celor mai mari zece țări UE, între care Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Klaus Iohannis, au demarat un proces de reflecție strategică privind extinderea UE, concomitent cu gestul președintelui Consiliului European Charles Michel de a da startul discuțiilor între liderii UE privind următoarea agendă strategică 2024-2029, cu “extinderea UE în centrul dezbaterilor”, și prin care Uniunea trebuie să decidă ce fel de putere geopolitică și economică își dorește să fie. Subiectul a fost reluat, ulterior, la Forumul Strategic de la Bled din Slovenia de către președintele Consiliului European Charles Michel, care a subliniat că extinderea UE nu mai reprezintă un vis și a avansat ca termen anul 2030 pentru ca atât UE, cât și potențialii noi membrii să fie pregătiți pentru integrare. Concomitent, la reuniunea anuală a ambasadorilor francezi peste hotare, președintele Macron a relansat ideea unei “Europe cu mai multe viteze” pentru extinderea UE, punctând că cu 32 sau 35 de membri nu va fi ușor să avansăm.
Atât Ucraina, cât și Republica Moldova au primit statutul de țară candidată la UE în iunie 2022, iar mai multe voci cer ca Uniunea Europeană să adopte decizia deschiderii negocierilor de aderare cu cele două țări la summitul european din decembrie.e
Opt sunt țările care au statut de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană: Albania, Bosnia și Herțegovina, Republica Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia, Turcia și Ucraina. Cu trei dintre acestea – Muntenegru, Serbia și Turcia – negocierile de aderare au fost deschise, cu particularități diferite. Negocierile cu Muntenegru și Serbia sunt cele mai avansate, deși trenează, în timp ce tratativele de extindere cu Turcia, lansate în 2005, sunt blocate din cauza variilor tensiuni geopolitice și a incompatibilităților de viziuni politice.
Ursula von der Leyen a susținut miercuri, de la pupitrul democrației europene, cel de-al patrulea său discurs privind starea Uniunii Europene, și ultimul înaintea alegerilor europene din 2024, urmat de o dezbatere cu eurodeputaţii, evenimentul reprezentând și un moment de bilanț înaintea întâlnirii de anul viitor a cetățenilor cu democrația, și anume scrutinul europarlamentar ale cărui rezultate va declanșa formarea noului Parlament European și procesul de numiri a liderilor instituțiilor UE – Comisie, Parlament, Consiliu, Înalt Reprezentant – și a Comisiei Europene în ansamblul său.
Acesta ar putea fi ultimul discurs privind starea Uniunii al lui von der Leyen, deși pe coridoarele instituțiilor UE se discută intens dacă președinta Comisiei Europene va candida pentru un al doilea mandat sau va încerca să devină prima femeie care să conducă NATO.
Cu nouă luni înainte de următoarele alegeri pentru Parlamentul European ce vor avea loc între 6 și 9 iunie 2024, președinta Ursula von der Leyen a prezentat prioritățile Comisiei până la sfârșitul mandatului său, între care se regăsesc o Uniune Europeană mai puternică și mai rezilientă, sprijinul continuu al UE pentru Ucraina în războiul împotriva agresiunii Rusiei, securitatea și independența energetică a UE, dubla tranziție verde și digitală a UE, precum și protejarea valorilor fundamentale ale UE.
Dezbaterea privind starea Uniunii Europene este un moment-cheie de asumare a responsabilității Comisiei Europene în fața reprezentanților aleși în mod democratic ai UE, promovând o Uniune mai transparentă și mai democratică.
Primul discurs privind Starea Uniunii a fost susținut în 2010, odată cu intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona.