Spania, a patra cea mai mare economie a zonei euro, are un vicepreședinte în cadrul Băncii Centrale Europene după șase ani

Miniştrii de Finanţe din zona euro l-au desemnat luni pe ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos, pentru a-i succeda în funcţie vicepreşedintelui Băncii Centrale Europene, Vitor Constancio, o decizie care potrivit analiştilor creşte şansele ca un german să devină anul viitor preşedinte al BCE, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

FOTO: European Central Bank/ Flickr

Mandatul de opt ani al actualului vicepreşedinte, portughezul Vitor Constancio, expiră în 31 mai 2018.

Eurogrupul şi-a oferit azi sprijinul pentru candidatura lui Luis de Guindos pentru postul de vicepreşedinte al BCE“, se arată într-un comunicat publicat la finalul reuniunii de luni a miniştrilor de Finanţe din zona euro.

După decizia Eurogrupului, miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană ar urma să adopte marţi o recomandare oficială privind desemnarea lui de Guindos. Ulterior, acesta va fi audiat de Parlamentul European, înainte ca liderii UE să confirme numirea la summitul lor din 22-23 martie.

Spania, a patra mare economie din zona euro, nu mai are un reprezentant în comitetul executiv al BCE după ce mandatul lui Jose Manuel Gonzalez-Paramo a expirat în 2012.

Desemnarea unui reprezentat al unui stat din Sudul Europei pentru postul de vicepreşedinte creşte şansele pentru ca un reprezentat din nordul continentului, cum este guvernatorul Băncii Centrale a Germaniei, Jens Weidmann, să fie selectat pentru a-i succeda în funcţie lui Mario Draghi în fruntea BCE în 2019. Acest lucru ar putea influenţa politica monetară ultra-relaxată a BCE.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.