Spania, in doliu: 10 ani de la atentatele din Madrid

atentat madrid 2004Spania este astazi in doliu. Pe 11 martie 2014 se implinesc 10 ani de la atentatele din Madrid, cel mai sangeros atac terorist din istoria moderna a Spaniei.

In anul 2004, 191 de oameni, intre care 16 romani, si-au pierdut viata in exploziile de la gara Atocha si din alte statii feroviare ale capitalei spaniole. Dupa Spania, Romania a fost tara cu cel mai mare numar de victime.

Tragedia a avut loc putin dupa ora 7.30, cand trenurile erau pline de navetisti. Trei bombe au explodat intr-un tren plin in gara Atocha, cea mai mare din Madrid. Cateva minute mai tarziu, alte patru bombe au fost detonate in vagoanele altei garnituri feroviare, in aceeasi statie.

Aproape in acelasi timp s-au produs trei explozii in alte trenuri suburbane din Madrid. Pasagerii erau navetisti care plecau din orasele de la periferia Capitalei. Printre ei se aflau si sute de romani, dintre care 16 au murit si peste 200 au fost raniti.

Mai tarziu, sapte dintre teroristi, incoltiti de politie, s-au sinucis tot prin explozia unei bombe. Alti trei au fost judecati si condamnati la ani grei de inchisoare. Spania omagiaza astazi memoria victimelor si-si va exprima solidaritatea cu rudele lor, prin ceremonii solemne cu participarea familiei regale si a membrilor guvernului.

În afara de dimensiunea tragica a acestui atentat, care a lăsat în urmă peste 2000 de victime, morți si răniti, ar trebuie amintită si evaluată importanța polítică  și istorică a acestor evenimente, punctează RFI.ro

Atentatul a avut loc cu numai 10 zile înainte de alegerile parlamentare din 14 martie. Partidul Popular, al premierului în exercițiu Jose Maria Aznar, în plina campanie electorala,  conducea cu 10 puncte in toate sondajele de opinie care îl dadeau câștigator pe candidatul  popular Mariano Rajoy.

Proasta gestiune a acestor evenimente, ascunzând adevarul și învinuind gruparea terorista ETA ca fiind autoarea atentatului, a determinat un schimb radical în opțiunea electoratului, care a votat in cele din urma cu socialistii  viitorului premier José Luis Rodríguez Zapatero, notează sursa citată.

Concluzia finală, unanim acceptată în acest moment,  este ca atentatul a fost plănuit încă din 2001, în Pakistan, ca un act de razbunare față de autoriățile spaniole, care reușiseră să  dezmembreze o importantă celulă teroristă în anul 1995.

Zilele acestea, autoritatile spaniole împreună cu asociații ale  victímelor terorismului, au organizat o serie de acte comemorative care vor avea loc de-a lungul întregii săptămâni, cu un act comemorativ central,  care va avea loc azi in Catedrala de la Almudena, o misa oficiată de Cardinalul Arhiepiscop de Madrid, Rouco Varela, la care va asista familia regală precum și premierul Mariano Rajoy împreună cu membrii executivului.

Dar probabil cel mai important eveniment s-a consumat deja  ieri, in  El Teatro Real într-o ceremonie prezidată de ministrul de Interne, Jorge Fernandez Diaz , în care au fost decórate o mare parte dintre victímele care au supraviețuit, precum si reprezentanții celor dispăruți. Una dupa alta, peste  350 de persoane s-au urcat pe scena teatrului pentru a primi  Ordinul Regal de Recunoaștere Civilă a Victimelor Terorismului într-un act simplu, auster, dar plin de emotie  în care au participat si familiile a noua cetateni romani care si-au pierdut viata in urma cu 10 ani.

In acest context, ministrul de interne a facut apel la unitate pentru a putea face fata provocarii terorismului. Justificată preocupare, deoarece după zece ani de la cest teribil atentat, riscul atacurilor  islamiste continua sa fie  foarte ridicat , conform  unui raport  realizat în urmă cu două luni de Centrul Național de Coordonare Antiterorista . Motiv pentru care în acest an  ministrul de interne a activat nivelul de alertă 2 datorita  probabilitatii crescute a unui nou  atac .

În urma dispariției amenințării terorismului basc,  executivul de la Madrid își concentrează acum toată atenția către terorismului  islamic. În ultimii 20 de ani au fost arestate aproape 500 de persoane suspectate  de activități teroriste,  dintre care 131 de arestări au fost operate  numai in anul 2004, în urma atentatului, conform unor informații publicate astăzi de presa spaniolă.

Se pare că acum principala amenințare  vine din partea unor mici celule independente aflate în Spania,  inspirate de ideologia jihadului, fără să aibă legături directe cu marile organizții teroriste , dar și din partea celor care călătoresc în zonele árabe de conflict, a organizațiilor  Maghrebului Islamic , precum si  din partea teroriștilor care au fost deja puși în libertate.

 

.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.