Connect with us

U.E.

Spania: Spaniolii se vor întoarce la urne pe 10 noiembrie pentru a patra oară în ultimii patru ani

Published

on

© lamoncloa.gob.es

Spania este mai aproape ca niciodată de cea de-a patra rundă de alegeri generale în doar patru ani, după ce partidele politice nu au reușit să ajungă la niciun acord de guvernare pe fondul rezultatelor inexacte de la alegerile din 28 aprilie, relatează Politico Europe.

În pofida rundelor de negocieri care durează deja de mai mult luni, Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE), care a câștigat cele mai multe mandate la votul din aprilie (28%), însă a fost la mică distanță de a obține majoritatea în parlament, nu a reușit să ajungă la o înțelegere cu cel mai probabil partener al său, partidul de stânga Unidas Podemos. Prim-ministrul interimar, Pedro Sánchez, nu a reușit să încheie nici el niciun fel de acord cu cele două mari mari partide de pe scena politică din Spania, Partidul Popular Conservator (PP) și formațiunea de centru-dreapta, Ciudadanos, relatează sursa citată mai sus. 

În jurul orei 21:00, marți seară, Sánchez a vorbit cu reporterii, spunând că „am încercat prin toate mijloacele disponibile, dar mi-a fost imposibil să formez guvernul de care Spania, confruntată cu provocările actuale, are nevoie, în opinia mea”,  făcând referire la celelalte partide implicate în discuții. Premierul în exercițiu a adăugat că  „două forțe politice conservatoare (PP și Ciudadanos) și o forță politică de stânga (Unidas Podemos) au decis să blocheze formarea guvernului pe care îl solicită spaniolii. Spaniolii au spus de patru ori că Spania dorește să aibă un traseu progresiv și le cerem să facă acest lucru și mai clar în 10 noiembrie”, a punctat Pedro Sánchez, citat de Politico Europe.

Potrivit procedurii stabilite, în ultimele două zile, regel Felipe al VI-lea s-a întâlnit cu liderii partidelor pentru a vedea dacă Sánchez are suficient sprijin în rândul deputaților din camera inferioară a parlamentului spaniol, Congresul, pentru a fi votat din nou în funcția de prim-ministru.

După încheierea rundei de întâlniri, Meritxell Batet, purtătorul de cuvânt al Congresului, a mers să se întâlnească cu monarhul spaniol pentru a discuta concluziile sale. După acea întâlnire, Casa Regală a lansat o declarație oficială în care spunea că regele nu va prezenta un candidat. În document se precizează faptul că regele Felipe VI „a ajuns la concluzia că nu există niciun candidat care să se bazeze pe sprijinul necesar în Congresul Deputaților”, potrivit unei postări pe Twitter. 

Dacă nu va apărea un alt eveniment urgent, Parlamentul va fi dizolvat săptămâna viitoare, iar alegerile generale stabilite pentru 10 noiembrie.

Cu toate acestea, mai există o ultimă șansă ca Pedro Sánchez să fie învestit în funcție până la finalul acestei săptămâni. Publicația spaniolă ElPais relatează că nu a fost stabilit niciun termen pentru ca Parlamentul să fie dizolvat zilele următoare, iar în acest caz, 23 septembrie ar fi termenul limită până la care ar putea avea loc un vot de învestitură. Astfel, regele ar ar putea încă să propună un candidat pentru funcția de prim-ministru în cazul în care partidele politice îl informează că există sprijin suficient pentru ca o anumită persoană să fie învestită, dar această mișcare ar mai putea fi făcută doar miercuri sau joi pentru a se încadra într-un termen procedural. 

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

U.E.

BREAKING Klaus Iohannis intră în galeria marilor oameni de stat ai Europei: Va primi Premiul Carol cel Mare pentru contribuția sa la proiectul european

Published

on

Preşedintele Klaus Iohannis va primi anul viitor premiul Carol cel Mare acordat de oraşul german Aachen pentru merite europene.

Anunţul a fost dat publicităţii de conducerea Societăţii de Decernare a Premiului Internaţional Carol cel Mare, informează Deutsche Welle.

Consiliul director al Societăţii de Decernare a Premiului Internaţional Carol cel Mare, format din 17 membri, a precizat că anul viitor va fi omagiat “un militant proeminent pentru valorile europene, pentru libertate şi democraţie, pentru drepturile minorităţilor şi diversitate culturală”. Cu mare angajament şi succes , Klaus Iohannis a condus România pe calea unei politici pro-europene şi de apărare a statului de drept – se mai arată în motivarea deciziei. În plus, consiliul director evidenţiază că preşedintele României întăreşte Uniunea Europeană, îşi asumă ţelurile ei şi stimulează cooperarea între ţările membre. Prestaţia sa reprezintă unul din cele mai mari progrese sub aspectul integării, din 1989 încoace – se mai menţionează în comunicat. Societatea din Aachen elogiază de asemenea meritele viitorului laureat în privinţa apărării statului de drept şi a independenţei justiţiei din România.

Premiul Carol cel Mare se decernează anual începând din anul 1950 unor personalităţi care s-au remarcat prin activitatea depusă în slujba ideii europene şi poartă numele împăratului medieval considerat părintele Europei unite. Cu acest premiu au fost onoraţi, de-a lungul timpului, între alţii: Papa Francisc, Winston Churchill, Helmut Kohl, Angela Merkel, François Mitterrand şi regina Beatrix a Olandei. Anul trecut prestigioasa distincţie a revenit preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, iar în acest an secretarului general al ONU, António Guterres.

Continue Reading

ȘTIRI POZITIVE

Eurostat: România, cel mai mare exportator de viori din Uniunea Europeană

Published

on

© CaleaEuropeana.ro/ Zaim Diana

Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut 105.000 viori, în valoare de 23,3 milioane de euro, iar România este cel mai mare exportator de viori al UE în restul lumii, transmite Agerpres citând datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat), potrivit Digi24.

Peste jumătate din viori (52%, respectiv 55.100 viori) au mers către alte state membre ale UE. Datele reprezintă un declin de 7% al exporturilor totale de viori ale ţărilor membre UE comparativ cu 2013.

Cei mai mari exportatori de viori din UE către restul lumii sunt România (14.000 viori exportate în statele din afara UE, sau 28% din exporturile extracomunitare de viori în 2018), Danemarca (12.200, 24%), Germania (6.400, 13%), Marea Britanie (5.000, 10%), Cehia (2.900, 6%), Franţa (2.700, peste 5%), Italia (2.500, 5%) şi Belgia (1.800, 4%).

Aproape jumătate dintre viorile exportate de UE au mers către două ţări: SUA şi Coreea de Sud (11.900 viori fiecare, sau 24% din exporturile extracomunitare de viori). Acestea au fost urmate de Japonia (6.700, 14%), Canada (2.900, 6%), Australia (2.300, 5%), Elveţia (2.100, 4%), Hong Kong (1.800, sub 4%), China (1.700, 3%), Rusia (1.600, 3%), Norvegia (1.200, 2%) şi Serbia (870, sub 2%).

De asemenea, statele membre UE au importat anul trecut 234.800 viori, în valoare de 15,7 milioane de euro. Majoritatea (82%, 191.500 viori) au venit din ţări din afara UE. Numărul viorilor importate de statele membre UE a crescut cu 27% comparativ cu 2013.

Marea Britanie a importat 71.300 viori din ţările din afara UE în 2018, sau 37% din totalul importurilor extracomunitare. Astfel, Marea Britanie este cel mai mare importator UE de viori din restul lumii, înaintea Germaniei (31.300, 16%), Italiei (18.200, 9%), Spaniei (16.900, sub 9%), Belgiei (15.100, 8%) şi Franţei (9.100, 5%).

Importurile de viori din ţări din afara UE au venit în special din China (188.500 viori, sau 99% din importurile extracomunitare), SUA (810 viori), Taiwan (670 viori), Republica Moldova (600 viori), Nepal (240 viori), Brazilia (110 viori), Japonia (70 viori) şi India (60 viori).

Datele Eurostat au fost publicate cu ocazia celebrării în 13 decembrie a Zilei mondiale a viorilor.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Guy Verhofstadt, după rezultatul alegerilor parlamentare din Regatul Unit: ”UE trebuie să contruiască un parteneriat durabil cu Marea Britanie. Este în interesul nostru comun”

Published

on

@ European Parliament Media Center

Eurodeputatul belgian și fostul lider al grupului ALDE, (actualmente Renew Europe), Guy Verhofstadt susține că ”Brexitul se va întâmpla acum”.

Potrivit lui Guy Verhofstadt, negociatorul-șef al Parlamentului European pentru Brexit, rezultatul alegerilor din Marea Britanie arată că ”poporul britanic și-a confirmat decizia din referendumul din 2016.”

Totodată, ”Uniunea Europeană trebuie să se concentreze acum pe construirea unui nou parteneriat strâns, corect și durabil cu Marea Britanie. Este în interesul nostru comun”, transmite deputatul european, Guy Verhoftadt pe contul de Twitter. 

În contextul în care Partidul Conservator al premierului britanic, Boris Johnson, a câștigat cu o majoritate absolută alegerile parlamentare din Regatul Unit, procesul Brexit ar trebui să se apropie de final și să respecte ultimatumul stabilit de liderii europeni, și anume 31 ianuarie. Acest fapt, fiind susținut și de sloganul premierul britanic: ”Get Brexit Done” / ”Ducem Brexit la bun sfârșit”.

Citiți și: Alegeri în Marea Britanie: Conservatorii lui Boris Johnson obțin majoritatea absolută în Parlament, cea mai mare victorie de la epoca lui Margaret Thatcher încoace

Continue Reading

Facebook

Europarlamentarul Clotilde Armand, Renew Europe, organizează Conferința „Europa de Vest vs. Europa de Est? Nu. O Europă mai convergentă” București, vineri, 13 decembrie a.c., începând cu orele 11:00, la hotel Hilton – Athénée Palace, Salon Le Diplomat

Advertisement
Advertisement

Trending