Spania suspectează Rusia și Venezuela de știri false privind Catalonia

Guvernul spaniol analizează sursa unei campanii de dezinformare care a vizat regiunea Catalonia, o acțiune în care se preconizează că ar fi implicate Rusia și Venezuela, a precizat luni, la Bruxelles, ministrul spaniol al Apărării, Maria Dolores de Cospedal, potrivit Digi24.

Multe dintre acţiuni provin de pe teritoriul rus”, dar nu este posibil să se determine sursa exactă a acestora, a declarat Maria Dolores de Cospedal. Unele dintre aceste acţiuni sunt „repetate de pe teritoriul Venezuelei”, a adăugat ea, potrivit Deutsche Welle. 

Ministrul a refuzat să ofere detalii suplimentare legate de impactul pe care l-ar putea avea campania de dezinformare asupra alegerilor anticipate care vor avea loc la 21 decembrie, convocate de Madrid după dizolvarea guvernului regional.

Ea a subliniat că numărul ştirilor false despre Catalonia „se schimbă zilnic. Numărul nu poate fi specificat”.

Ministrul spaniol de Externe, Alfonso Dastis le-a semnalat omologilor săi din celelalte state membre UE un amestec cibernetic provenit de pe teritorul Rusiei, dar și din alte părți. Alfonso Dastis a subliniat că date arată un trafic de Internet în Catalonia al unor reţele media „în Rusia şi în alte ţări” după referendumul de autodeterminare interzis de la 1 octombrie.

Evitând o întâlnire recentă, la Londra, între fondatorul WikiLeaks Julian Assange şi o personalitate catalană separatistă de prim rang, Dastis a apreciat că există indicii că Assange şi alţii „încearcă să se amestece şi să manipuleze” în plină criză catalană.

Autorităţile spaniole au apreciat, săptămâna trecută, că aceste indicii nu arată neapărat că Guvernul rus este implicat.

Guvernul spaniol nu a prezentat probe cu care să-şi susţină acuzaţiile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.