Connect with us

G7

Sprijin de până la 275 de milioane de dolari din SUA, Japonia, Coreea de Sud și EAU pentru reactorul modular din România. SUA au lansat și scrisori de interes pentru un sprijin de 4 miliarde de dolari

Published

on

© Guvernul României/ Facebook

Măsurile anunțate sâmbătă de președintele american Joe Biden pentru a pune în aplicare viziunea Parteneriatului pentru infrastructură și investiții globale de a mobiliza 600 de miliarde de dolari până în 2027 în investiții în infrastructură în întreaga lume au inclus sprijin public-privat pentru proiectul reactorului modular mic (SMR) din România din partea Statelor Unite, Japoniei, Republicii Coreea și Emiratelor Arabe Unite, în valoare de până la 275 de milioane de dolari, precum și lansarea unor scrisori de interes pentru finanțări de proiecte în valoare de până la 4 miliarde de dolari, informează Departamentul de Stat într-un comunicat.

Sprijinul de până la 275 de milioane de dolari, include o scrisoare de interes din partea U.S. Export-Import Bank (EXIM) pentru o sumă de până la 99 de milioane de dolari din cadrul programului EXIM Engineering Multiplier. În plus, EXIM și Corporația Financiară pentru Dezvoltare Internațională (DFC) din SUA au emis scrisori de interes pentru un sprijin potențial de până la 3 miliarde de dolari și, respectiv, 1 miliard de dolari pentru desfășurarea proiectelor.

“Împreună cu noile promisiuni ale României, aceste angajamente demonstrează puterea cooperării multinaționale și a parteneriatului public-privat pentru proiecte de infrastructură transformatoare și vor face să avanseze proiectul SMR de vârf al României, bazat pe tehnologia firmei americane NuScale Power LLC, în vederea implementării în 2029”, arată sursa citată.

Citiți și Klaus Iohannis salută anunțul lui Biden de la summitul G7 privind sprijinul SUA, Japoniei, Coreei de Sud și EAU pentru reactoarele modulare mici din România

Proiectul SMR din România va înlocui o fostă centrală pe cărbune de la Doicești cu energie curată și va valorifica experiența acumulată în cadrul primului proiect SMR aflat în curs de dezvoltare în Statele Unite, la Carbon Free Power Project din Idaho. Proiectul SMR de la Doicești se bazează pe o experiență de peste un sfert de secol în ceea ce privește exploatarea în condiții de siguranță și securitate a centralelor nucleare din România.

Printre partenerii care avansează proiectul SMR se numără Japan Bank for International Cooperation (Japonia); DS Private Equity (Republica Coreea); EXIM Bank România, S.N. Nuclearelectrica S.A., Nova Power & Gas S.R.L. (România); Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC, Emiratele Arabe Unite); DFC și EXIM (Statele Unite).

Angajamentele vor sprijini achiziția de materiale de lungă durată, finalizarea lucrărilor de inginerie și proiectare preliminară (FEED), furnizarea de expertiză în domeniul managementului de proiect, caracterizarea amplasamentului și analize de reglementare, precum și estimări precise ale calendarului și bugetului pentru executarea proiectului. Implicarea ENEC în proiectul românesc SMR, prin contribuția în natură a experților în domeniul nuclear, reprezintă prima activitate axată pe energia nucleară întreprinsă în cadrul platformei Parteneriatul SUA – Emiratele Arabe Unite pentru accelerarea energiei curate (PACE).

PACE a fost lansat în noiembrie 2022 pentru a cataliza 100 de miliarde de dolari în finanțare, investiții și alte tipuri de sprijin pentru a desfășura 100 de noi gigawați de capacitate de energie curată până în 2035, oferind un impuls și un impact suplimentar pe drumul către Conferința părților la Convenția-cadru a ONU privind schimbările climatice (COP28), pe care Emiratele Arabe Unite o vor găzdui în noiembrie 2023.

Acest efort multilateral de implementare a unei tehnologii nucleare civile sigure și securizate este o dovadă a rolului esențial pe care îl joacă energia nucleară în tranziția globală către o energie curată și în atingerea obiectivului nostru colectiv de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius. Statele Unite se angajează să sprijine utilizarea tehnologiilor inovatoare de energie curată pentru a alimenta eforturile globale de decarbonizare și pentru a oferi securitate și independență energetică partenerilor din întreaga lume.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

G7

Țările din G7 condamnă războiul de agresiune al Rusiei și își reafirmă angajamentul de a fi alături de Ucraina

Published

on

© MOFA Japan

Miniștrii de externe din cadrul G7 și-au reafirmat angajamentul de a fi alături de Ucraina „atâta timp cât va fi nevoie” și au condamnat fără echivoc „războiul de agresiune” al Rusiei, informează Departamentul de Stat al SUA.

Kamikawa Yoko, ministrul japonez al afacerilor externe, a găzduit marți, la New York, reuniunea miniștrilor de externe ai G7.

Chiar și după un an de când Rusia a inițiat „invazia” la scară largă a Ucrainei, ostilitățile de o parte și de alta nu au încetat încă.

„Membrii G7 și-au reafirmat încă o dată angajamentul de a fi alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie și au condamnat fără echivoc, în cei mai fermi termeni, războiul de agresiune al Rusiei și încălcarea de către aceasta a dreptului internațional, inclusiv a Cartei ONU”, a declarat Departamentul de Stat al SUA într-un comunicat care citează Ministerul japonez de Externe.

De asemenea, membrii au emis o condamnare fermă a escaladării atacurilor asupra civililor și a infrastructurii civile.

„Rusia trebuie să își retragă imediat, complet și necondiționat trupele și echipamentele militare de pe teritoriul recunoscut internațional al Ucrainei”, au adăugat membrii G7 în declarație.

Aceștia și-au reafirmat, de asemenea, angajamentul de a oferi Ucrainei sprijin în materie de securitate, financiar, umanitar, de redresare și de reconstrucție.

„Și-au reafirmat intenția de a lucra cu Ucraina în ceea ce privește angajamentele și acordurile de securitate specifice, bilaterale și pe termen lung. Ei vor continua să ajute la repararea și restaurarea infrastructurii civile și critice a Ucrainei, precum și să sprijine eforturile sale de reformă internă, în special în domeniul luptei împotriva corupției, al sistemului judiciar și al promovării statului de drept, în conformitate cu parcursul său european”, se adaugă în declarație.

Aceștia au informat că 29 de țări și instituții s-au alăturat deja acestui efort, încurajându-i în același timp și pe alții să urmeze exemplul.

Membrii G7 au condamnat, de asemenea, organizarea de către Rusia a unor „alegeri” fictive în teritoriile ocupate ilegal de Ucraina. „Orasele Donețk, Luhansk, Kherson, Zaporizhzhia și Crimeea fac parte din Ucraina. Ele nu vor recunoaște niciodată pretențiile nelegitime ale Rusiei asupra teritoriului ucrainean suveran și fac apel la toate statele să le respingă fără echivoc”, se mai arată în declarație.

În plus, subliniind „formula de pace” ucraineană, membrii G7 și-au reiterat hotărârea de a sprijini eforturile concrete pentru a obține o pace justă și durabilă în Ucraina “inclusiv dezvoltarea în continuare a formulei de pace a președintelui Volodimir Zelenski, în conformitate cu dreptul internațional”.

Aceștia au salutat, de asemenea, reuniunile reușite de la Copenhaga și Jeddah în acest sens.

Membrii G7 au convenit, totodată, asupra importanței ca participanții să continue să se implice în acest proces și au salutat participarea unor participanți suplimentari.

În declarație se menționează: „În acest sens, membrii G7 au condamnat cu fermitate atacurile nejustificate și intensificate ale Rusiei asupra porturilor ucrainene și a infrastructurii de cereale din Marea Neagră și Dunăre. Ei au îndemnat Rusia să înceteze să mai amenințe securitatea alimentară globală și să revină la cadrul internațional asociat cu ONU pentru a relua exportul de cereale din Ucraina. Ei au reamintit Declarația de acțiune de la Hiroshima pentru o securitate alimentară globală rezistentă, emisă de liderii G7 și de țările invitate.”

Membrii și-au reiterat sprijinul pentru „dreptul incontestabil” al Ucrainei de a-și exporta cerealele și produsele alimentare prin intermediul altor inițiative, inclusiv “culoarele de solidaritate UE-Ucraina” și coridorul său maritim umanitar.

Declarația a mai adăugat: „Membrii G7 colaborează cu națiuni din întreaga lume pentru a spori securitatea alimentară și energetică globală, în special prin consolidarea rezilienței pentru a rezista la șocurile viitoare.”

Calificând drept „inacceptabilă” amenințarea Rusiei de a desfășura arme nucleare în Belarus, membrul G7 a avertizat că “orice utilizare a armelor chimice, biologice sau nucleare de către Rusia va fi întâmpinată cu consecințe grave”.

Membrii și-au exprimat profunda îngrijorare cu privire la confiscarea și militarizarea continuă de către Rusia a centralei nucleare din Zaporojie. Aceștia au îndemnat toate țările să sprijine eforturile Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) de a contribui la consolidarea siguranței și securității nucleare în Ucraina. În acest sens, au exprimat sprijinul pentru cele cinci principii anunțate de directorul general al AIEA, Grossi, în luna mai la Consiliul de Securitate al ONU.

În plus, membrii s-au angajat, de asemenea, să mențină sancțiuni solide și alte restricții împotriva Rusiei.

„Ei și-au reiterat apelul adresat părților terțe de a înceta orice fel de asistență pentru războiul de agresiune al Rusiei sau vor suporta costuri severe. Ei și-au reafirmat angajamentul de a-și consolida coordonarea pentru a împiedica părțile terțe să furnizeze Rusiei sprijin letal, inclusiv arme, și de a răspunde celor care fac acest lucru”, se mai arată în declarație.

În cele din urmă, membrii G7 au subliniat angajamentul lor de a rămâne consecvenți cu sistemele lor juridice respective ca activele suverane ale Rusiei din jurisdicțiile lor să rămână imobilizate până când Rusia va plăti pentru „daunele” pe care le-a provocat Ucrainei.

Continue Reading

G7

G7 și UE condamnă fără echivoc ”alegerile” false organizate de Rusia în Ucraina suverană: Nu vom recunoaște niciodată pretențiile ilegitime ale Rusiei asupra teritoriului ucrainean

Published

on

© European Union, 2022

Miniștrii de externe din G7 și Înaltul Reprezentat al UE pentru afaceri externe și politică de securitate ”condamnă fără echivoc <<alegerile>> false organizate de Rusia pe teritoriul ucrainean suveran în regiunile Donețk, Herson, Lugansk, Zaporojie și în Crimeea”.

”Aceste <<alegeri>> false reprezintă o nouă încălcare a independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei și a Cartei ONU. Rusia nu are niciun temei legitim pentru astfel de acțiuni pe teritoriul Ucrainei. Simulacrul de <<alegeri>> este un exercițiu de propagandă menit să legitimeze confiscarea ilegală a teritoriului ucrainean de către Rusia”, continuă aceștia.

G7 și UE amintesc că în octombrie anul trecut, 143 de țări au votat în Adunarea Generală a ONU o rezoluție prin care condamnau încercările ilegale ale Rusiei de a anexa teritorii din Ucraina suverană, reafirmând că nicio cucerire teritorială rezultată din amenințare sau utilizare a forței nu va fi recunoscută ca fiind legală”.

”Donețk, Lugansk, Herson, Zaporojie și Crimeea fac parte din Ucraina. Nu vom recunoaște niciodată pretențiile ilegitime ale Rusiei asupra teritoriului ucrainean suveran și facem apel la toate statele să le respingă fără echivoc”, este mesajul transmis de miniștrii de externe din G7 și de Înaltul Reprezentat al UE.

Aceștia reiterează că vor continua să sprijine Ucraina financiar, umanitar și diplomatic indiferent de încercările Rusiei de a ”crea o situație de fapt și de drept”.

O astfel de poziție a avut și România prin intermendiul unui mesaj transmis de MAE. ”Rusia încalcă Carta ONU, dreptul internațional, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Toți cei responsabili vor fi trași la răspundere”, a avertizat Ministerul de Externe acum câteva zile. 

Continue Reading

G7

G7 și UE condamnă ”acțiunea nesăbuită” a Coreei de Nord de lansare a unui satelit-spion cu ajutorul tehnologiei rachetelor balistice: Trebuie întâmpinată cu un răspuns internațional rapid, comun și ferm

Published

on

© European Union, 2015/ Source: EC - Audiovisual Service

Miniștrii de externe din G7 și Înaltul Reprezentat al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, condamnă ”acțiunea nesăbuită” a Coreei de Nord de a lansa un satelit-spion folosind tehnologia de rachete balistice, despre care aceștia spun că ”trebuie întâmpinată cu un răspuns internațional rapid, comun și ferm, în special de către Consiliul de Securitate al ONU”, din care fac parte și aliați ai Phenianului precum China și Rusia.

Aceasta ”lansare reprezintă o încălcare flagrantă și clară a mai multor rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU și constituie o amenințare gravă la adresa păcii și stabilității regionale și internaționale”, este stipulat în începutul reacției comune a miniștrilor de externe din G7 și a Înaltului Reprezentat al UE.

Aceștia atrag atenția asupra faptului că Phenianul ignoră ”apelurile repetate ale comunității internaționale” și continuă ”să-și intensifice acțiunile de escaladare prin intermediul unui număr record de lansări de rachete balistice, care nu fac decât să ateste hotărârea sa de a avansa și de a-și diversifica capacitățile nucleare și balistice ilegale”.

”Reiterăm încă o dată cererea noastră ca Coreea de Nord să renunțe la armele nucleare, la programele nucleare existente și la orice alte arme de distrugere în masă și la programele de rachete balistice într-un mod deplin, verificabil și ireversibil și să respecte pe deplin toate obligațiile care îi revin în temeiul rezoluțiilor relevante ale Consiliului de Securitate al ONU. Coreea de Nord nu poate avea și nu va avea niciodată statutul de stat dotat cu arme nucleare în temeiul Tratatului de neproliferare a armelor nucleare (TNP)”, mai este menționat în comunicatul publicat de Departamentul de Stat al SUA.

Aceștia îi îndeamnă pe membrii ”Consiliului de Securitate al ONU să își respecte angajamentele”.

”Deplângem alegerea Coreei de Nord de a-și deturna resursele limitate pentru a-și finanța programele ilegale de arme de distrugere în masă și de rachete balistice, agravând astfel suferința populației din Coreea de Nord și contribuind la încălcări și abuzuri ale drepturilor omului”, completează G7 și UE.

În încheiere, miniștrii de externe din G7 și Înaltul Reprezentant al UE reiterează ”angajamentul de a colabora cu toți partenerii relevanți în vederea atingerii obiectivului de pace și stabilitate în Peninsula Coreeană și a susținerii ordinii internaționale bazate pe statul de drept”.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.2 hours ago

Comisarul european pentru Transporturi subliniază avantajele unei cooperări și mai strânse între România, Ucraina și R. Moldova: Va crește capacitatea rutelor terestre către porturile dunărene și portul Constanța

ROMÂNIA2 hours ago

Marcel Ciolacu: România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 mld. de lei, plus o evaziune fiscală de 150 mld. de lei pe an. Nu-mi voi asuma să pun în pericol obiective strategice ale României

U.E.3 hours ago

UE trebuie să se pregătească pentru un val de fentanil, drogul sintetic de 50 de ori mai puternic decât heroina, atrage atenția comisarul european pentru afaceri interne

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Anchetatorul special pentru crime de război în Ucraina cere sprijinul comunității internaționale

U.E.3 hours ago

Olaf Scholz sugerează că Germania ar putea introduce controale la frontiera cu Polonia ca urmare a acuzațiilor de mită în schimbul vizelor cu care se confruntă guvernul de la Varșovia

ROMÂNIA4 hours ago

Acordul de împrumut dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în valoare de peste 590 milioane de euro, va fi supus ratificării Parlamentului

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

”Un pact al solului pentru Europa”: România participă la patru din cele 17 proiecte noi care vizează sprijinirea sănătății solurilor, finanțate cu 90 de milioane de euro

ROMÂNIA6 hours ago

Proiectul de lege pentru exploatarea energiei eoliene offshore ar putea fi adoptat de Parlament în luna decembrie, anunță Sebastian Burduja: Avem tot interesul să fim pe harta marilor investitori

ROMÂNIA6 hours ago

Agenda europeană a dominat discuțiile între Nicolae Ciucă și președintele Parlamentului georgian, fiind subliniată susținerea României pentru candidatura Georgiei la UE

U.E.7 hours ago

Ministrul german de externe critică propunerea intempestivă de modificare a legislației UE cu privire la migrație, motivând că ar încuraja redirecționarea unui număr mai mare de migranți către Germania

ROMÂNIA2 hours ago

Marcel Ciolacu: România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 mld. de lei, plus o evaziune fiscală de 150 mld. de lei pe an. Nu-mi voi asuma să pun în pericol obiective strategice ale României

ROMÂNIA6 hours ago

Agenda europeană a dominat discuțiile între Nicolae Ciucă și președintele Parlamentului georgian, fiind subliniată susținerea României pentru candidatura Georgiei la UE

ROMÂNIA1 day ago

Adrian Câciu: Experții români verifică în Polonia stadiul de livrare a elicopterelor Black Hawk pentru intervenții în situații de urgență, care au fost finanțate cu fonduri europene

ROMÂNIA3 days ago

“Nu trebuie să încercăm să părem mai deștepți decât cei care mor pentru patria lor” – răspunsul lui Klaus Iohannis pentru cei care solicită Ucrainei să accepte încheierea războiului

ONU3 days ago

Klaus Iohannis: În mod ironic, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a adus rezultate incredibile, cu Ucraina și R. Moldova candidate la UE, reducerea dependenței energetice de Moscova și extinderea NATO

Victor Negrescu4 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA4 days ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE5 days ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

ONU5 days ago

Klaus Iohannis, la tribuna ONU: România nu-și va abandona partenerii vulnerabili; Regiunea Mării Negre trebuie să fie protejată împotriva efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei

INTERNAȚIONAL1 week ago

Ministrul german de Externe îl califică pe președintele Chinei drept ”dictator”: Dacă Putin ar câștiga războiul din Ucraina, ”ce semnal ar fi acesta pentru alți dictatori din lume precum Xi?”

Trending