Connect with us

G7

Sprijin de până la 275 de milioane de dolari din SUA, Japonia, Coreea de Sud și EAU pentru reactorul modular din România. SUA au lansat și scrisori de interes pentru un sprijin de 4 miliarde de dolari

Published

on

© Guvernul României/ Facebook

Măsurile anunțate sâmbătă de președintele american Joe Biden pentru a pune în aplicare viziunea Parteneriatului pentru infrastructură și investiții globale de a mobiliza 600 de miliarde de dolari până în 2027 în investiții în infrastructură în întreaga lume au inclus sprijin public-privat pentru proiectul reactorului modular mic (SMR) din România din partea Statelor Unite, Japoniei, Republicii Coreea și Emiratelor Arabe Unite, în valoare de până la 275 de milioane de dolari, precum și lansarea unor scrisori de interes pentru finanțări de proiecte în valoare de până la 4 miliarde de dolari, informează Departamentul de Stat într-un comunicat.

Sprijinul de până la 275 de milioane de dolari, include o scrisoare de interes din partea U.S. Export-Import Bank (EXIM) pentru o sumă de până la 99 de milioane de dolari din cadrul programului EXIM Engineering Multiplier. În plus, EXIM și Corporația Financiară pentru Dezvoltare Internațională (DFC) din SUA au emis scrisori de interes pentru un sprijin potențial de până la 3 miliarde de dolari și, respectiv, 1 miliard de dolari pentru desfășurarea proiectelor.

“Împreună cu noile promisiuni ale României, aceste angajamente demonstrează puterea cooperării multinaționale și a parteneriatului public-privat pentru proiecte de infrastructură transformatoare și vor face să avanseze proiectul SMR de vârf al României, bazat pe tehnologia firmei americane NuScale Power LLC, în vederea implementării în 2029”, arată sursa citată.

Citiți și Klaus Iohannis salută anunțul lui Biden de la summitul G7 privind sprijinul SUA, Japoniei, Coreei de Sud și EAU pentru reactoarele modulare mici din România

Proiectul SMR din România va înlocui o fostă centrală pe cărbune de la Doicești cu energie curată și va valorifica experiența acumulată în cadrul primului proiect SMR aflat în curs de dezvoltare în Statele Unite, la Carbon Free Power Project din Idaho. Proiectul SMR de la Doicești se bazează pe o experiență de peste un sfert de secol în ceea ce privește exploatarea în condiții de siguranță și securitate a centralelor nucleare din România.

Printre partenerii care avansează proiectul SMR se numără Japan Bank for International Cooperation (Japonia); DS Private Equity (Republica Coreea); EXIM Bank România, S.N. Nuclearelectrica S.A., Nova Power & Gas S.R.L. (România); Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC, Emiratele Arabe Unite); DFC și EXIM (Statele Unite).

Angajamentele vor sprijini achiziția de materiale de lungă durată, finalizarea lucrărilor de inginerie și proiectare preliminară (FEED), furnizarea de expertiză în domeniul managementului de proiect, caracterizarea amplasamentului și analize de reglementare, precum și estimări precise ale calendarului și bugetului pentru executarea proiectului. Implicarea ENEC în proiectul românesc SMR, prin contribuția în natură a experților în domeniul nuclear, reprezintă prima activitate axată pe energia nucleară întreprinsă în cadrul platformei Parteneriatul SUA – Emiratele Arabe Unite pentru accelerarea energiei curate (PACE).

PACE a fost lansat în noiembrie 2022 pentru a cataliza 100 de miliarde de dolari în finanțare, investiții și alte tipuri de sprijin pentru a desfășura 100 de noi gigawați de capacitate de energie curată până în 2035, oferind un impuls și un impact suplimentar pe drumul către Conferința părților la Convenția-cadru a ONU privind schimbările climatice (COP28), pe care Emiratele Arabe Unite o vor găzdui în noiembrie 2023.

Acest efort multilateral de implementare a unei tehnologii nucleare civile sigure și securizate este o dovadă a rolului esențial pe care îl joacă energia nucleară în tranziția globală către o energie curată și în atingerea obiectivului nostru colectiv de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius. Statele Unite se angajează să sprijine utilizarea tehnologiilor inovatoare de energie curată pentru a alimenta eforturile globale de decarbonizare și pentru a oferi securitate și independență energetică partenerilor din întreaga lume.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

G7

Miniștrii de externe din G7 reafirmă ”angajamentul față de securitatea Israelului” și avertizează că sunt gata ”să adopte noi sancțiuni” contra Iranului, cerând părților să evite o escaladare

Published

on

© G7

Miniștrii de externe din G7 și Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate Josep Borrell ”condamnă în cei mai puternici termeni atacul direct și fără precedent al Iranului asupra Israelului”, din 13-14 aprilie, și anunță că sunt pregătiți ”să adopte noi sancțiuni sau să adopte alte măsuri” contra Teheranului, ca răspuns la inițiativele curente sau viitoare ale acestuia de stabilizare a regiunii.

”Israelul și poporul său au toată solidaritate și sprijinul nostru și ne reafirmăm angajamentul față de securitatea Israelului. Acțiunile Iranului marchează un pas fără precedent către destabilizarea regiunii și viitoare escaladare, care trebuie evitate”, este precizat în comunicat G7 dat publicității la finalul reuniunii miniștrilor de externe, desfășurate în insula italiană Capri.

Ca urmare a atacurilor din 19 aprilie, aceștia solicită ”tuturor părților să lucreze pentru a preveni o nouă escaladare”, lansând un apel la adresa celor din regiune și dincolo de ea de a-și aduce contribuția pozitivă la acest efort colectiv.

”Solicităm Iranului să se abțină de la acordarea de sprijin pentru Hamas și de la alte acțiuni care destabilizează Orientul Mijlociu, inclusiv de la susținerea Hezbollahului libanez și a altor actori nestatali. Facem apel la toate țările să împiedice furnizarea de componente sau de alte articole pentru programele iraniene de rachete și de vehicule aeriene fără pilot (UAV).  Cerem Iranului și grupurilor afiliate acestuia să înceteze atacurile. Vom trage la răspundere guvernul iranian pentru acțiunile sale malițioase și destabilizatoare și suntem pregătiți să adoptăm sancțiuni suplimentare sau să luăm alte măsuri, acum și ca răspuns la alte inițiative destabilizatoare”, este avertismentul transmis de șefii diplomațiilor țărilor din G7 la adresa Teheranului.

Ei și-au exprimat îngrijorarea față de informațiile conform cărora Iranul ia în calcul să transfere rachete balistice și tehnologice conexă către Rusia, cerând Teheranului să nu facă acest lucru deoarece ar ”reprezenta o escaladare substanțială a sprijinului material pentru războiul Rusiei în Ucraina”.

Miniștrii amenință că, în cazul în care Iranul va sfida acest avertisment, vor fi pregătiți să răspundă într-o ”manieră coordonată și rapidă”, inclusiv prin ”noi și consistente măsuri”.

Făcând referire la situația din Gaza, aceștia au făcut apel la o ”acțiune urgentă” pentru a răspuns ”crizei umanitare devastatoare și în creștere” din Fâșie, reiterând opoziția lor față de ”o operațiune militară pe scară largă în Rafah care ar avea consecințe catastrofice asupra populației civile”, care trebuie protejată.

În egală măsură, ei cer Israelului să respecte dreptul internațional și să trateze ”oamenii cu umanitate și demnitate”.

De altfel, miniștrii de externe din G7 au subliniat că este nevoie ”urgent” de ”pași specifici, concreți” pentru a spori semnificativ fluxul de ajutor umanitar în Gaza, în lumina ”riscului de foamete”.

Poziția șefilor diplomațiilor țărilor membre G7 este în armonie cu cea exprimată de liderii ale căror state fac parte din acest format, reuniți în sesiune de urgență prin videoconferință, în cadrul căreia au condamnat ”fără echivoc”, ”în cei mai fermi termeni”, atacul ”direct și fără precedent al Iranului asupra Israelului”.

Între timp, liderii UE, care s-au întâlnit la Bruxelles, au decis să impună sancțiuni contra Iranului, fiind urmați de SUA și Marea Britanie, care au adoptat măsuri similare, conform Politico Europe

Tensiunile în Orientul Mijlociu par să crească după ce Iranul a atacat direct Israelul cu drone și rachete la mijlocul acestei luni, ca formă de retorsiune față de bombardamentele asupra unui consultat iranian din Damasc, deși Israelul a negat orice formă de implicare în această acțiune. 

Conform AFP, citat de Agerpres, vineri dimineața, Iranul a raportat ”explozii puternice” în provincia Isfahan (centru) și trei explozii în apropierea unei baze militare şi doborârea unor drone, deși domnește confuzia în jurul autorului.

Continue Reading

G7

Țările G7 se angajează să consolideze apărarea aeriană a Ucrainei și vor analiza folosirea activelor rusești înghețate în sprijinirea Kievului

Published

on

© G7

Miniștrii de externe din țările G7, reuniți în Italia, s-au angajat să ajute Ucraina să își consolideze apărarea aeriană și să încerce să folosească activele rusești înghețate pentru a sprijini Kievul.

Întruniți pe insula italiană Capri, în Marea Mediterană, pe fondul îngrijorărilor legate de un conflict regional mai amplu în Orientul Mijlociu și în timp ce războiul din Ucraina se prelungește, șefii diplomațiilor celor mai puternice democrații occidentale au promis să “consolideze capacitățile de apărare aeriană ale Ucrainei”.

În urma atacului cu drone și rachete al Iranului asupra Israelului și a exploziilor din Iran din noaptea de vineri spre sâmbătă, dezescaladarea situației în regiune s-a numărat printre celelalte subiecte discutate. Miniștrii de externe au abordat, de asemenea, mișcările tot mai asertive ale Chinei în Oceanul Indian și în regiunea Pacificului.

Țările din Grupul celor Șapte (G7) analizează dacă pot folosi activele rusești înghețate deținute în Occident pentru a ajuta Ucraina, a declarat vineri ministrul italian de externe Antonio Tajani, după reuniunea de la Capri, citat de Deutsche Welle. În comunicatul final al reuniunii, miniștrii de externe au declarat că vor examina utilizarea activelor rusești înghețate pentru a ajuta Ucraina.

Statele Unite și Marea Britanie au declarat că doresc ca cele aproximativ 300 de miliarde de dolari din activele rusești suverane să fie folosite pentru a plăti pentru apărarea Ucrainei, dar statele membre ale UE au pus anterior la îndoială legalitatea unei astfel de acțiuni.

Tajani a declarat că utilizarea dobânzilor din fonduri ar fi posibilă din punct de vedere legal, dar că experții nu au stabilit încă dacă utilizarea capitalului propriu-zis ar putea avea, de asemenea, o bază legală.

În declarația lor finală, miniștrii de externe au promis să “consolideze capacitățile de apărare aeriană ale Ucrainei”, în timp ce la reuniunea din Capri au participat și ministrul de externe ucrainean Dmitri Kuleba și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

“Ne exprimăm în special hotărârea de a consolida capacitățile de apărare aeriană ale Ucrainei pentru a salva vieți și a proteja infrastructura critică. De asemenea, vom colabora cu partenerii în acest scop”, au afirmat miniștrii de externe ai Italiei, Statelor Unite, Marii Britanii, Franței, Canadei și Germaniei și Înaltul Reprezentant al UE în declarația finală.

“Reafirmăm hotărârea noastră de neclintit de a sprijini Ucraina democratică în timp ce își apără libertatea, suveranitatea, independența și integritatea teritorială, în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional. Aducem un omagiu curajului și rezilienței poporului ucrainean, care luptă pentru libertatea și viitorul său democratic”, au mai precizat miniștrii de externe.

Decizia G7 vine după ce și liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au stabilit miercuri, la Bruxelles, în cadrul unui summit extraordinar că este necesar să fie furnizată urgent apărare antiaeriană Ucrainei, muniție de artilerie și rachete.

Decizia a fost precedată de o discuție în regim videoconferință în cadrul summitului între cei 27 de lideri europeni și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a solicitat în partea sa de Europă nivelul de apărare aeriană din Orientul Mijlociu, referindu-se la respingerea de către Israel, cu ajutorul SUA, Marii Britanii și Franței, a rachetelor și dronelor iraniene.

Cerul nostru ucrainean și cerul vecinilor noștri merită același nivel de securitate“, a subliniat Zelenski.

Înaintea reuniunii de la Bruxelles, președintele Iohannis, candidat la șefia NATO, a avut o convorbire telefonică cu secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, cadru în care înaltul oficial aliat a transmis că îi încurajează pe toți aliații “să sape adânc pentru a furniza mai multă muniție și apărare aeriană”

De altfel, premierii a trei țări UE și NATO – Cehia, Danemarca și Olanda – s-au întâlnit miercuri cu secretarul general al NATO pentru a discuta sprijinul european și occidental pentru Ucraina.

În ceea ce privește sprijinul României pentru Ucraina, Klaus Iohannis a avut săptămâna trecută o întrevedere cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Vilnius, cu prilejul summitului Inițiativei celor Trei Mări, cei doi discutând necesitatea de a consolida apărarea aeriană ucraineană și de a crea un scut aerian fiabil.

Continue Reading

G7

Ministrul german de externe cere G7 ”măsuri suplimentare” contra Iranului după atacul ”fără precedent” asupra Israelului

Published

on

© European Union, 2023

G7 trebuie să arate o ”reacție” după atacul ”fără precedent” al Iranului asupra Israelului, a solicitat joi ministrul german de externe, Annalena  Baerbock, în cadrul unei reuniuni cu omologii din acest format, desfășurată pe insula italiană Capri, anunță AFP, citat, de Agerpres.

”Discutăm şi aici, în cadrul G7, măsuri suplimentare”, a declarat Baerbock, în condiţiile în care ţările occidentale iau în considerare sancţiuni sporite împotriva Teheranului, insistând în acelaşi timp asupra necesităţii de a se evita ”o escaladare”.

Conform unei surse din Ministerul italian de Externe, țările G7 ar trebui să ceară sancțiuni individuale împotriva persoanelor implicate în lanțul iranian de aprovizionare cu rachete și drone, propunere primită cu deschidere de Înaltul Reprezentant la UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, prezent și el la reuniune.

Înainte de întâlnirea din Capri, miniștrii german și britanic de externe, Annalena Baerbock și David Cameron, au efectuat o vizită în Israel pentru a-și arăta sprijinul față de această țară atacată de Iran și pentru a reitera apelul lor la reținere și sânge rece în reacție

Între timp, liderii UE reuniți la Bruxelles au decis să impună sancțiuni contra Iranului după primul atac direct cu rachete al Teheranului împotriva Israelului.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
Dan Motreanu6 hours ago

Dan Motreanu prezintă un bilanț al mandatului de europarlamentar: Am promovat proiecte în interesul României și voi continua să fac acest lucru

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Liderii din 18 țări, între care Joe Biden, Emmanuel Macron și Klaus Iohannis, fac un apel la eliberarea imediată a tuturor ostaticilor din Gaza

REPUBLICA MOLDOVA8 hours ago

România încurajează și sprijină R. Moldova în lupta împotriva corupției și în implementarea reformelor din Justiție, îi transmite Nicolae Ciucă ministrului Justiției din țara vecină

U.E.8 hours ago

“Sorbona 2.0”: Avertizând că “Europa noastră poate muri” în fața concurenței globale, Macron face apel la o strategie de apărare credibilă fără a fi “vasala” SUA

ROMÂNIA9 hours ago

Ministrul Apărării, întâlnire cu omologul din Turcia: România, pregătită să participe cu capabilități și personal la Grupul operativ pentru combaterea minelor marine în Marea Neagră

ROMÂNIA9 hours ago

ANAF a încasat în primul trimestru al lui 2024 cu 14 miliarde de lei mai mult față de anul trecut, anunță Marcel Boloș: Fiecare leu colectat este o investiție în viitorul colectiv al românilor

CHINA9 hours ago

UE și China convin asupra continuării cooperării în domeniul economiei circulare

PARLAMENTUL EUROPEAN9 hours ago

Parlamentul European a aprobat Actul privind industria cu zero emisii nete menit să consolideze poziția de lider a UE privind tehnologiile curate cu ajutorul pieței unice

PPE10 hours ago

Parlamentul European a votat rapoartele lui Siegfried Mureșan privind alocarea a 4,8 miliarde de euro pentru Ucraina și creșterea bugetului Parchetului European

CONSILIUL DE SECURITATE10 hours ago

SUA, după ce Rusia a respins o rezoluție ONU care previne o cursă a înarmării nucleare în spațiu: ”De ce, dacă respectați regulile, nu ați susține o rezoluție care le reafirmă?”

INTERNAȚIONAL1 day ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA1 day ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA2 days ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL2 days ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.3 days ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA1 week ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA1 week ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA1 week ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

Trending