Connect with us

CONSILIUL UE

Sprijinirea Ucrainei, prioritate-cheie a președinției Suediei la Consiliul UE. Premierul Kristersson: Soarta Ucrainei este soarta Europei

Published

on

© Johannes Frandsen / Swedish Government

„O Europă mai verde, mai sigură și mai liberă” sunt cuvintele-cheie cu care prim-ministrul suedez, Ulf Kristersson, a inaugurat, vineri, la Kiruna, în Suedia, președinția semestrială a Consiliului UE. Cu toate acestea, obiectivul principal al șefului guvernului suedez, după cum el însuși a precizat, rămâne cel de a sprijini Ucraina.

„Soarta Ucrainei este soarta Europei”, a declarat acesta, într-o conferință de presă comună alături de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Victoria Ucrainei în acest război este existențială pentru Europa. În timpul președinției suedeze, vom continua să susținem misiunea europeană de asistență militară în sprijinul Kievului”, a asigurat Kristersson.

 

În completare, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că prima tranșă din sprijinul economic de 18 miliarde de euro pentru Kiev va fi vărsată în ianuarie. Pachetul de ajutor prevede vărsarea lunară a 1,5 miliarde de euro către Ucraina pe tot parcursul anului 2023.

„Acesta este cel mai mare pachet de asistență macrofinanciară pe care Uniunea Europeană l-a acordat vreodată unei țări partenere”, a declarat von der Leyen, explicând că Uniunea și partenerii săi lucrează, de asemenea, la pregătirea reconstrucției postbelice. „Platforma internațională a donatorilor, pe care am înființat-o împreună cu partenerii noștri din G7, va fi operațională în lunile următoare. Aceasta va contribui la coordonarea diferitelor ajutoare, dar va fi și un instrument important pentru a se asigura că reconstrucția combină reformele și investițiile, astfel încât să pregătească terenul pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană”.

Citiți și Comisia Europeană contează pe Suedia pentru a menține unitatea UE privind sprijinirea Ucrainei și sancționarea Rusiei, dar și pentru a face progrese rapide în tranziția ecologică și energetică

A doua prioritate a președinției suedeze, după cum a ilustrat premierul Kristersson în cadrul conferinței de presă, va fi să facă Europa mai „verde”. În acest sens, sunt vizate două obiective: eliminarea treptată a combustibililor fosili ruși și accelerarea tranziției ecologice în transporturi și industrie.

„Instituțiile europene negociază diverse dosare legislative, obiectivul nostru este să le finalizăm în timpul președinției”, a declarat premierul suedez. Printre acestea se numără revizuirea Directivei privind energia regenerabilă și a Directivei privind eficiența energetică, precum și propunerea de eliminare treptată a emisiilor de CO2 în sectorul transportului maritim și de sprijinire a dezvoltării infrastructurii pentru combustibili alternativi, cum ar fi electricitatea, hidrogenul și metanul lichefiat, a explicat Kristersson.

O Europă mai verde, cu prețuri mai accesibile la energie și care crește producția de energie din resurse regenerabile, este și obiectivul Comisiei Europene care, după cum a declarat președinta von der Leyen, dorește să dubleze producția de energie din surse verzi în cursul anului 2023, după criza energetică care a lovit continentul în cursul anului 2022.

„Rusia ne-a tăiat 80% din livrările de gaz în doar opt luni, dar am reușit să facem față crizei fără să avem pene de curent și economisind energie. Putin a încercat să ne șantajeze, dar a eșuat datorită unității noastre”, a spus aceasta. „Astăzi putem spune că această muncă asiduă a dat roade. Prețurile la gaz sunt mai mici decât înainte de invazia rusă în Ucraina, iar depozitele noastre de stocare sunt pline în proporție de 83%”, a continuat șefa Comisiei Europene, care va propune anul acesta o reformă a pieței energiei electrice și va face operațional mecanismul comun de achiziție a gazelor naturale.

Al treilea punct de pe agenda suedeză va fi să facă Europa mai liberă.

„Acest lucru înseamnă să ne apărăm poziția globală și valorile fundamentale ale pieței unice, dar avem nevoie de o strategie globală și pe termen lung”, a explicat premierul suedez Kristersson, referindu-se și la Legea americană privind reducerea inflației, care provoacă îngrijorare la cel mai înalt nivel al UE. „Vor fi luate mai multe măsuri concrete. Printre acestea, consolidarea pieței unice și garantarea unor reguli solide în materie de concurență”, a declarat premierul suedez.

„Lucrăm intens cu Statele Unite pentru a reduce impactul negativ al Legii americane privind reducerea inflației”, a confirmat von der Leyen. „A face Europa mai liberă înseamnă, de asemenea, să reducem dependențele dăunătoare și să facem economiile noastre mai rezistente la presiunile externe, precum și să ne diversificăm lanțurile valorice”, a continuat Kristersson. „În același timp, vom continua să lucrăm la agenda de liber schimb a UE și la noi acorduri de liber schimb” cu statele partenere din întreaga lume, a asigurat acesta.

Programul de stabilizare a pieței presupune, de asemenea, reducerea dependenței de țări terțe pentru aprovizionarea cu materii prime, inclusiv în domeniul producției de energie verde.

„Ne confruntăm cu o concurență neloială din partea Chinei în sectorul energiei curate”, a subliniat von der Leyen în cadrul conferinței. „Avem o industrie verde înfloritoare și dorim să ne menținem poziția de lider în domeniul decarbonizării, dar concurența este în continuă creștere. Trebuie să creăm o piață care să garanteze condiții de concurență echitabile”, a spus aceasta.

Președinta Comisiei Europene a dat apoi asigurări că va colabora cu președinția suedeză pentru a transmite un semnal puternic către întreprinderi și către piața europeană.

„Dorim să asigurăm întreprinderile de hotărârea noastră de a păstra și de a optimiza atractivitatea economică a Europei”. O nouă legislație privind materiile prime, atenția acordată unor piețe specifice – cum ar fi cea a hidrogenului -, facilitarea investițiilor și modificarea cadrului temporar privind ajutoarele de stat, precum și crearea de noi fonduri europene pentru a răspunde nevoilor pieței ecologice, sunt instrumentele pe care Comisia Europeană intenționează să le adopte în cursul anului.

În cele din urmă, prim-ministrul suedez și-a reafirmat angajamentul față de respectarea statului de drept.

„Vrem să facem din Europa un exemplu pentru restul lumii. Vom continua să lucrăm la dialogul privind statul de drept în cadrul Consiliului Afaceri Generale, precum și să menținem pe ordinea de zi procedurile articolului 7″, a declarat acesta.

Suedia a preluat președinția Consiliului UE la 1 ianuarie de la Cehia, iar în următoarele șase luni de mandat, statul membru nordic va avea ca priorități, pe fundalul unor crize multiple în desfășurare, asigurarea securității și unității europene, a competitivității economice, impulsionarea tranzițiilor energetică și ecologică, precum și protejarea valorilor democratice și a statului de drept. 

Cu acest prilej și pentru a promova viitoarea cooperare dintre Comisie și președinția Consiliului, premierul Kristersson a invitat Colegiul Comisarilor, condus de Ursula von der Leyen, în Suedia, la Kiruna, pentru a discuta despre prioritățiile țării sale la cârma Consiliului în următoarele șase luni, precum și alte chestiuni de pe agenda europeană.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

CONSILIUL UE

UE caută o soluție legală pentru a împiedica exportatorii de gaze din Rusia și Belarus să depună în avans oferte de livrare a gazelor lichefiate către Europa

Published

on

© European Union 2022

Țările membre UE au convenit marți să identifice o modalitate legală prin care să împiedice firmele rusești să trimită gaze lichefiate spre blocul european, anunță Reuters, citat de Agerpres.

Propunerea sprijinită de miniștrii Energiei din UE prevede opțiunea prin care guvernele vor putea să împiedice, temporar, exportatorii de gaze din Rusia și Belarus să depună în avans pentru capacităţi pe infrastructura necesară pentru a livra gaze lichefiate în Europa.

Propunerea face parte din poziţia de negociere cu privire la noile reguli de pe piaţa gazelor din UE. Propunerea nu este definitivă şi va trebui negociată cu Parlamentul European, un proces care se poate întinde pe mai multe luni.

Recent, comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a sfătuit țările și companiile din Uniunea Europeană să nu mai semneze noi contracte de achiziție de gaze naturale lichefiate rusești, punând în astfel în aplicare strategia blocului european de a-și reduce dependența energetică de Moscova.

Chiar dacă livrările prin conducte au fost reduse, fapt relevat de cel mai recent Eurostat, livrările de gaze naturale lichefiate rusești spre Europa au înregistrat o creștere anul trecut, până la 22 miliarde metri cubi, de la 16 miliarde metri cubi în 2021, potrivit unei analize realizată de UE şi consultată de Reuters.

Cu toate acestea, cantităţile de gaze lichefiate livrate de Rusia sunt mult mai mici decât cele 155 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe care Moscova le livra anual Europei prin conducte, înainte de declanşarea războiului din Ucraina.

Chiar dacă Uniunea Europeană a ieșit cu bine din această iarnă, aceasta a demarat deja pregătirile pentru iarna următoare, existând îngrijorări determinate de riscul unui deficit de gaze de până la 30 de miliarde de metri cubi.

Astfel, Comisia Europeană a propus ca legislația privind reducerea consumului de gaz cu 15% să fie prelungită cu un an, până în martie 2024, pentru ca UE să fie pregătită pentru iarna următoare.

Continue Reading

CONSILIUL UE

UE a dat undă verde finală legislației prin care este interzisă vânzarea mașinilor cu motoare termice din 2035

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Consiliul Uniunii Europene a adoptat marți, în mod oficial și în cele din urmă, o legislație care prevede eliminarea treptată a vânzărilor de mașini și camionete noi poluante până în 2035, punând capăt opoziției de ultim moment a Germaniei și a unui mic grup de aliați, anunță Politico Europe.

Prețul plătit de Uniunea Europeană pentru această înțelegere a fost un acord de culise încheiat săptămâna trecută între Comisia Europeană și Berlin, care va duce la publicarea ulterioară a unei legislații tehnice suplimentare care va stabili o soluție pentru combustibilii sintetici, o alternativă mai ecologică pentru  benzină care emite CO2 pe țeava de eșapament.

Cu toate acestea, o astfel de portiță va trebui să fie aprobată de instituțiile UE. Angajamentul Comisiei de a revizui standardele de emisii de CO2 în cazul în care soluția tehnică va fi respinsă va depinde, de asemenea, de aprobarea Parlamentului European și a țărilor membre.

Normele care au primit undă verde finală reprezintă o parte esențială a pachetului legislativ ecologic “Fit for 55” al UE, menit să abordeze problema creșterii emisiilor din transportul rutier.

Pe lângă stabilirea obiectivului privind vehiculele nepoluante pentru 2035, legislația ridică obiectivul intermediar de reducere a emisiilor pentru 2030, ceea ce va obliga producătorii de automobile să intensifice vânzarea de vehicule electrice în următorii ani.

A fost propusă o legislație separată care să acopere emisiile provenite de la camioane, autocare și autobuze, în timp ce se discută, de asemenea, un pachet extins de norme care să acopere toți poluanții non-CO2 ale vehiculelor, în conformitate cu standardele Euro 7.

Regulamentul urmează să fie publicat în Jurnalul Oficial al UE și va intra în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării sale.

Continue Reading

CONSILIUL UE

România susține dezvoltarea programului nuclear civil pentru că decarbonizare fără energie nucleară nu se poate, reiterează ministrul Energiei, Virgil Popescu, înaintea unei întâlniri a omologilor din UE

Published

on

© Virgil Popescu/ Facebook

România susține dezvoltarea programului nuclear civil pentru că decarbonizare fără energie nucleară nu se poate, reiterează ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Acesta se află la Bruxelles pentru a participa la reuniunea Consiliului Transporturi, Telecomunicații și Energie.

”La prima oră am participat la o întâlnire cu mai mulți miniștrii din statele UE pentru a discuta detalii despre măsurile de susținere a energiei nucleare. România susține dezvoltarea programului nuclear civil, pentru că decarbonizare fără energie nucleară nu se poate.  De aceea este nevoie de cooperare la nivelul statelor UE pentru a putea să ne atingem țintele asumate”, a precizat oficialul român într-un mesaj publicat pe Facebook.

Între timp, Germania, Austria, Spania și alte șapte țări membre au organizat înaintea reuniunii mai sus amintite o întâlnire cu comisarul european pentru energie, Kadri Simson, pentru a discuta despre obiectivele privind implementarea energiei regenerabile în UE.

”Regenerabil înseamnă regenerabil”, dezvăluie Reprezentanța Austriei la UE poziția centrală a celor zece țări.

La mijlocul lunii martie, șapte state membre Austria, Danemarca, Germania, Irlanda, Luxemburg, Portugalia şi Spania) au trimis o scrisoare preşedinţiei sudeze a UE în care cer ca sursele non-regenerabile să nu fie luate în calcul pentru atingerea obiectivelor privind energiile regenerabile.

”Includerea hidrogenului low-carbon şi a combustibilor low-carbon în țintele privind energiile regenerabile în 2030 ar însemna o diluare a ambiţiilor şi ar încetini dezvoltarea regenerabilelor, ceea ce, pe cale de consecinţă, ar pune în pericol atingerea obiectivelor climatice”, scriau atunci miniștrii în scrisoarea trimisă preşedinţiei suedeze şi consultată de Reuters, exprimându-și astfel opoziția față de eforturile Franței de a include energia nucleară în obiectivele UE privind energia regenerabilă.

11 țări membre, în frunte cu Franța și România, și-au reafirmat la finalul lunii februarie voința de a ”consolida cooperarea europeană” în domeniul energiei nucleare pentru a dezvolta ”noi proiecte”, insistând asupra rolului energiei atomice în decarbonizarea economiei.

Cele 11 ţări (Franţa, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Finlanda, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Olanda şi Ungaria) s-au declarat de acord să îşi unească forţele pentru ”a susţine noi proiecte nucleare, bazate în special pe tehnologiile inovatoare” precum şi ”exploatarea centralelor existente”.

Textul acordului prevede proiecte comune de pregătire, ”posibilităţi de cooperare ştiinţifică extinsă” şi ”introducerea coordonată a celor mai bune practici în materie de securitate”.

Să nu uităm că executivul european a decis să includă pe lista investițiilor verzi energia nucleară și gazele, în pofida nemulțumirilor exprimate de unele state care au decis să atace în justiție această hotărâre.

Cert este că Franța conduce această cavalcadă și nu doar la nivel european. Nu mai târziu de luna decembrie, această țară și Statele Unite, parteneri ai României, au căzut de acord să promoveze energia nucleară civilă la nivel mondial. 

Este lesne de înțeles de ce. 67% din producția totală a electricității din Franța provine din surse nucleare, conform Eurostat. Și în România, energia nucleară reprezintă o cincime din totalul energiei produse.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA2 hours ago

Liderii Poloniei, României, Slovaciei, Ungariei și Bulgariei i-au scris Ursulei von der Leyen solicitând măsuri pentru protejarea fermierilor UE afectați de importurile ucrainene

NATO4 hours ago

Presa britanică scrie că Ursula von der Leyen va candida la șefia NATO, deși aceasta este președinte al Comisiei Europene până la 30 noiembrie 2024

ROMÂNIA4 hours ago

82 de ani de la masacrul de la Fântâna Albă. 3.000 de români au fost uciși atunci de trupele sovietice din ordinul lui Stalin

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Maia Sandu, alături de Zelenski la comemorarea unui an de la masacrele de la Bucea: Alegem să rămânem de partea lumii libere, credem în victoria Ucrainei și cerem dreptate

INTERNAȚIONAL4 hours ago

De la Beijing, premierul Spaniei îl încurajează pe Xi Jinping să meargă în Ucraina și să discute cu Zelenski despre planurile de pace

NATO4 hours ago

Ministrul apărării a pledat, la Washington, pentru elaborarea strategiei de securitate a SUA la Marea Neagră și includerea României în programul Visa Waiver

NATO4 hours ago

Nicolae Ciucă: Regiunea Mării Negre, o graniță sau punte geopolitică între Europa, Orientul Mijlociu și Asia. Importanța ei strategică nu mai poate fi ignorată în contextul războiului Rusiei în Ucraina

NATO5 hours ago

“București 9”: Aliații NATO de pe flancul estic solicită o apărare înaintată, creșterea prezenței SUA și tratarea Ucrainei și R. Moldova ca elemente importante ale arhitecturii de securitate europene

ENGLISH20 hours ago

130 years of social democracy in Romania. Marcel Ciolacu: PSD brought the country into the family of nations that base their existence on democracy, paving the way for NATO and EU membership

NATO21 hours ago

Mandatul lui Mircea Geoană de secretar general adjunct al NATO a fost prelungit cu un an, până la 16 octombrie 2024

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Maia Sandu, alături de Zelenski la comemorarea unui an de la masacrele de la Bucea: Alegem să rămânem de partea lumii libere, credem în victoria Ucrainei și cerem dreptate

INTERNAȚIONAL4 hours ago

De la Beijing, premierul Spaniei îl încurajează pe Xi Jinping să meargă în Ucraina și să discute cu Zelenski despre planurile de pace

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Ursula von der Leyen dorește o “reducere a riscurilor, nu o decuplare a UE de China”: Relațiile vor fi definite de modul cum Beijingul se raportează la războiul lui Putin. Echilibrul de putere în relația cu Rusia este în favoarea Chinei

MAREA BRITANIE2 days ago

Regele Charles al III-lea, la Berlin: Regatul Unit și Germania “sunt alături” de Ucraina în “apărarea libertății și suveranității” în fața unei agresiuni neprovocate

ROMÂNIA3 days ago

VIDEO Klaus Iohannis, la summitul pentru democrație organizat de SUA: România este un cap de pod al democraţiei în regiunea noastră. Vom continua să protejăm ce am realizat

ROMÂNIA5 days ago

Înainte de vizita șefului Consiliului European la Chișinău, Charles Michel și Klaus Iohannis condamnă tentativele Rusiei de a destabiliza R. Moldova și promit tot sprijinul din partea UE

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Șeful Consiliului European susține creșterea sprijinului UE pentru fermierii români: România a jucat un rol esențial care a adus venituri vitale Ucrainei

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu: România va apăra suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova și nu vom avea liniște până când nu se va vindeca definitiv de boala rusească

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Președintele Consiliului European vizitează Centrul operațional de coordonare al Poliției de Frontieră: Trebuie să luăm o decizie cât mai rapidă privind aderarea României la Schengen

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Klaus Iohannis se așteaptă că încrederea românilor în UE să revină după aderarea la Schengen: “Dacă e război la graniță și mai vine un refuz pe Schengen, este de înțeles că românii își pierd puțin răbdarea”

Team2Share

Trending