REPUBLICA MOLDOVA
Sprijinul pentru viitorul european al R. Moldova, reafirmat de liderii României, Franței, Germaniei, Italiei, Poloniei și Regatului Unit, alături de Costa și von der Leyen
Published
4 weeks agoon
By
Diana Zaim
În marja summitului Comunității Politice Europene desfășurat la Tirana (Albania), liderii Franței, Germaniei, Italiei, Poloniei, României și Regatului Unit, împreună cu președintele Consiliului European și președintele Comisiei Europene, au reafirmat, într-o declarație comună, sprijinul puternic și unitar pentru Republica Moldova și viitorul său european, se arată în textul declarației.
„Salutăm angajamentul continuu al Republicii Moldova față de reforma democratică, statul de drept și valorile comune ale Uniunii Europene. Moldova a inclus aderarea la Uniunea Europeană în Constituția sa, arătând în mod clar că aceasta este calea pe care poporul său a ales-o pentru viitorul său.”
„Ne-am angajat să sprijinim Moldova să devină o democrație prosperă și înfloritoare, în care cetățenii să se bucure de aceleași oportunități și de aceeași calitate a vieții ca cetățenii din întreaga Uniune Europeană. Transformarea economică a Moldovei este esențială pentru această viziune. Vom continua să sprijinim eforturile țării de a construi o economie mai puternică și mai competitivă – una care să creeze locuri de muncă, să atragă investiții și să ofere beneficii tangibile tuturor moldovenilor.”
„Felicităm Moldova pentru menținerea stabilității într-un mediu regional dificil și pentru că acționează ca un partener de încredere pentru pacea și securitatea europeană. Pe măsură ce țara se pregătește pentru viitoarele alegeri parlamentare, este esențial ca moldovenii să își poată alege liber viitorul, fără interferențe străine. Vom continua să sprijinim Moldova în protejarea proceselor sale democratice și în consolidarea rezistenței sale împotriva amenințărilor externe. Suntem alături de poporul moldovean în continuarea drumului pe care l-a ales în mod liber – un viitor mai bun în cadrul unei Europe puternice, unite și pașnice”
Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

You may like
Apelul premierului Poloniei: Europa și SUA trebuie să-și unească eforturile pentru a opri escaladarea conflictului în Orientul Mijlociu
Poziția Franței privind situația din Orientul Mijlociu: Susținem pacea și stabilitatea, dar nu vrem un Iran dotat cu arme nucleare
Într-un apel cu președintele Israelului, Ursula von der Leyen a îndemnat toate părțile să acționeze cu ”maximă reținere”
Comisar european: Energia nucleară are un rol de jucat în construirea unui sistem energetic mai rezilient și mai curat
În preambulul summitului G7, Ucraina primește din partea Comisiei Europene o nouă tranșă de un miliard de euro, parte din contribuția UE la inițiativa G7
Trump avertizează Iranul după ce Israel a atacat instalații nucleare iraniene: “Încheiați un acord înainte să nu mai rămână nimic”
CONSILIUL UE
Statele membre acordă echivalența UE pentru anumite importuri de semințe din Ucraina și Republica Moldova
Published
2 days agoon
June 12, 2025By
Andreea Radu
Statele membre au adoptat joi o decizie prin care se acordă Ucrainei și Republicii Moldova echivalența cu cerințele UE în ceea ce privește inspecțiile în câmp și standardele de producție a semințelor, potrivit comunicatului oficial.
În special, decizia acordă echivalența pentru semințele de sfeclă, floarea-soarelui, rapiță și soia produse și certificate în Ucraina și pentru semințele de plante furajere produse în Republica Moldova și certificate oficial de autoritățile acesteia, precum și în ceea ce privește inspecțiile în câmp relevante care sunt efectuate.
Echivalența confirmă faptul că procedurile naționale ale celor două țări oferă aceleași garanții pentru caracteristicile semințelor și normele privind examinarea, identificarea și controlul semințelor ca și cele aplicabile semințelor recoltate în UE.
În conformitate cu decizia adoptată joi, semințele din aceste specii produse în Ucraina și în Republica Moldova vor putea intra pe piața UE. Aceasta înseamnă că, la rândul lor, întreprinderile cu sediul în UE vor putea să își diversifice zonele de producție a semințelor. Noile norme vor contribui, de asemenea, la menținerea aprovizionării continue cu semințe de înaltă calitate în UE.
Decizia este o punere în aplicare tehnică a cerințelor existente și modifică Decizia 2003/17/CE, care acordă anumitor țări din afara UE echivalența în ceea ce privește inspecțiile în câmp și producția de semințe din anumite specii.
Decizia va intra în vigoare la douăzeci de zile de la data publicării sale în Jurnalul Oficial al UE.
Semințele recoltate în afara UE pot fi comercializate în UE numai dacă oferă aceleași garanții ca semințele certificate oficial din UE. Țările din afara UE care doresc să exporte către UE trebuie să îndeplinească aceleași criterii pentru caracteristicile, examinarea, identificarea, marcarea, controlul și ambalarea semințelor ca și semințele recoltate și controlate în UE. Certificarea cuprinde inspecții în câmp, eșantionarea și testarea semințelor.
Decizia 2003/17/CE a Consiliului acordă anumitor țări din afara UE echivalența în ceea ce privește inspecțiile în câmp și producția de semințe din anumite specii, asigurând o aprovizionare continuă cu semințe de înaltă calitate în UE.
Ucraina este inclusă pe lista acestor țări din 2020 în ceea ce privește semințele de cereale. În 2022, Ucraina a prezentat Comisiei o cerere ca semințele de sfeclă, de floarea-soarelui și de rapiță să fie, de asemenea, acoperite de echivalență. În 2023, Ucraina a prezentat o cerere suplimentară privind semințele de soia.
Din 2018, Republica Moldova este inclusă printre aceste țări din afara UE în ceea ce privește semințele de cereale, semințele de legume și semințele de plante oleaginoase și de plante pentru fibre. În 2022, Republica Moldova a prezentat Comisiei o cerere ca semințele de plante furajere să fie și ele acoperite de echivalență.
Laboratoarele de semințe ale țărilor solicitante sunt acreditate de Asociația Internațională pentru Testarea Semințelor. Aceasta oferă o asigurare suplimentară privind calitatea inspecțiilor și a semințelor produse în țările respective și conformitatea acestora cu legislația Uniunii.
INTERNAȚIONAL
Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei
Published
2 days agoon
June 12, 2025
Ucraina și Republica Moldova vor ajuta Republica Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei, a afirmat miercuri președintele ucrainean Volodimir Zelenski după prima întâlnire trilaterală cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și președintele României, Nicușor Dan.
Reuniunea a avut loc în marja summitului Ucraina – Europa de Sud-Est, desfășurat la Odesa.
“Am avut o întâlnire bună cu Maia Sandu și Nicușor Dan. A fost prima noastră întâlnire de acest gen, dar sunt sigur că, într-un format trilateral, putem realiza multe pentru securitatea regiunii și a țărilor noastre”, a declarat Zelenski, subliniind importanța consolidării relațiilor dintre cele trei state vecine în fața provocărilor comune.
Președintele ucrainean a precizat că discuțiile au vizat în mod prioritar contracararea amenințărilor din partea Rusiei, îndeosebi războiul pe care îl poartă împotriva Ucrainei și tacticile hibride.
“Principala prioritate este contracararea amenințărilor rusești – războiul hibrid, atacurile cibernetice și agresiunea militară deschisă. Împreună cu România, vom ajuta cu siguranță Moldova – care a fost alături de noi încă de la începutul războiului – să reziste influenței distructive a Rusiei”, a afirmat el.
Printre temele discutate s-au numărat și cooperarea în domeniul energetic, militar și al infrastructurii.
“Am abordat, de asemenea, chestiuni energetice, cooperarea militară și dezvoltarea căilor ferate și a drumurilor. Vom depune eforturi pentru a spori mobilitatea cetățenilor noștri”, a spus Zelenski, punând accent pe necesitatea unor conexiuni mai eficiente și sigure între Ucraina, Moldova și România.
Un alt punct important pe agenda întâlnirii a fost cel legat de regimul de sancțiuni internaționale împotriva Rusiei. “Sancțiunile și rolul lor în procesul de pace au fost discutate separat”, a adăugat liderul de la Kiev.
În încheiere, Volodimir Zelenski a exprimat recunoștința Ucrainei față de partenerii săi regionali. “Vă mulțumim pentru solidaritatea cu Ucraina și pentru sprijinul dumneavoastră”, a transmis acesta, reafirmând angajamentul Ucrainei pentru o cooperare regională profundă, într-un moment crucial pentru stabilitatea Europei de Est.
Nicușor Dan, Maia Sandu și Volodimir Zelenski au avut miercuri, la Odesa, prima reuniune trilaterală la nivel prezidențial România – Republica Moldova – Ucraina, marcând un moment cheie al cooperării dintre București, Chișinău și Kiev pentru securitate, reconstrucție și integrare europeană.
Acest format trilateral s-a reunit la cel mai înalt nivel pentru prima dată, arătând determinarea celor trei state vecine de a intensifica cooperarea și coordonarea, printr-un mecanism de dialog pe termen mediu și lung. Acest mecanism va viza inclusiv sprijinirea activă de către România a autorităților de la Chișinău și Kiev în vederea implementării reformelor necesare în procesul de integrare europeană.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a găzduit miercuri cel de-al patrulea summit Ucraina – Europa de Sud-Est, la Odesa, un oraș strategic la Marea Neagră pe care Rusia l-a atacat militar intens în cei peste trei ani de război, inclusiv cu o zi înainte de acest summit.
REPUBLICA MOLDOVA
Prima trilaterală prezidențială România – R. Moldova – Ucraina, la Odesa: Când Chișinăul, Kievul și Bucureștiul acționează împreună putem construi un drum clar spre o Europă unită, liberă și democratică
Published
3 days agoon
June 11, 2025
Nicușor Dan, Maia Sandu și Volodimir Zelenski au avut miercuri, la Odesa, prima reuniune trilaterală la nivel prezidențial România – Republica Moldova – Ucraina, marcând un moment cheie al cooperării dintre București, Chișinău și Kiev pentru securitate, reconstrucție și integrare europeană.
“Astăzi, la Odesa, în marja summitului Ucraina – Europa de Sud-Est, a avut loc prima reuniune în format trilateral la cel mai înalt nivel între România, Republica Moldova și Ucraina. (…) Această colaborare reflectă angajamentul ferm al celor trei țări de a consolida stabilitatea, securitatea și parcursul european al regiunii noastre”, a scris președintele român, pe Facebook.
El a indicat că discuțiile au vizat direcții concrete de cooperare în domenii-cheie precum interconectările energetice și logistice, conectivitatea transfrontalieră, combaterea amenințărilor hibride, reconstrucția și consolidarea rezilienței regionale și reformele necesare pentru integrarea europeană.
La rândul ei, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a subliniat importanța cooperării regionale în fața provocărilor actuale.
“Țările din regiune s-au reunit aici pentru a-și arăta sprijinul ferm pentru Ucraina, care luptă nu doar pentru libertatea sa, ci și pentru pacea noastră comună”, a declarat ea.
Sandu a precizat că, împreună cu omologii săi, a discutat despre întărirea rezilienței în fața amenințărilor externe, punând accent pe interconectările energetice, investițiile strategice și parteneriatele economice ca piloni ai unui viitor sigur și pașnic.
“Când Chișinăul, Kievul și Bucureștiul acționează împreună, putem construi mai mult decât infrastructură sau proiecte comune – putem oferi siguranță oamenilor noștri, speranță într-un viitor pașnic și un drum clar spre o Europă unită, liberă și democratică”, a punctat lidera de la Chișinău.
Acest format trilateral s-a reunit la cel mai înalt nivel pentru prima dată, arătând determinarea celor trei state vecine de a intensifica cooperarea și coordonarea, printr-un mecanism de dialog pe termen mediu și lung. Acest mecanism va viza inclusiv sprijinirea activă de către România a autorităților de la Chișinău și Kiev în vederea implementării reformelor necesare în procesul de integrare europeană.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a găzduit miercuri cel de-al patrulea summit Ucraina – Europa de Sud-Est, la Odesa, un oraș strategic la Marea Neagră pe care Rusia l-a atacat militar intens în cei peste trei ani de război.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Apelul premierului Poloniei: Europa și SUA trebuie să-și unească eforturile pentru a opri escaladarea conflictului în Orientul Mijlociu

Poziția Franței privind situația din Orientul Mijlociu: Susținem pacea și stabilitatea, dar nu vrem un Iran dotat cu arme nucleare

Într-un apel cu președintele Israelului, Ursula von der Leyen a îndemnat toate părțile să acționeze cu ”maximă reținere”

Comisar european: Energia nucleară are un rol de jucat în construirea unui sistem energetic mai rezilient și mai curat

În preambulul summitului G7, Ucraina primește din partea Comisiei Europene o nouă tranșă de un miliard de euro, parte din contribuția UE la inițiativa G7

Burduja, la inaugurarea parcului fotovoltaic de la Albina, unul dintre cele mai mari din România: Adăugăm încă 60 MW pentru producția energetică verde, locală și accesibilă

Trump avertizează Iranul după ce Israel a atacat instalații nucleare iraniene: “Încheiați un acord înainte să nu mai rămână nimic”

Germania va acorda Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 9 mld. de euro. O parte a finanțării va acoperi producția de arme cu rază lungă de acțiune

UE, îngrijorată de situația din Orientul Mijlociu după atacurile israeliene asupra Iranului: Suntem gata să sprijinim orice eforturi diplomatice de dezescaladare

China pledează pentru o colaborare consolidată cu Banca Centrală Europeană

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

Boloș: Renegocierea PNRR va fi finalizată până la finalul lunii mai. Cererile de plată vor fi restructurate pentru a asigura absorbția fondurilor până în 2026

Von der Leyen: Bugetul actual al UE a fost proiectat pentru o lume care nu mai există. Următorul trebuie să fie flexibil, coerent, descentralizat și simplificat
Trending
- EDITORIALE1 week ago
“Noi suntem Oceanul” – Ambasadorul Nicolas Warnery: Franța găzduiește Conferința ONU care ar putea lansa un pact global pentru salvarea Oceanelor
- BUSINESS1 week ago
eMAG anunță afaceri în creștere cu 12% și investiții record de peste 1,2 miliarde de lei pentru anul următor în tehnologie, logistică și antreprenoriat
- ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 week ago
Miniștrii OCDE ai finanțelor, economiei, afacerilor externe și comerțului au stabilit direcțiile către o prosperitate durabilă și încluzivă în 2025
- ROMÂNIA1 week ago
Șase organizații îi solicită lui Nicușor Dan numirea unui consilier prezidențial dedicat transformării digitale și crearea unui Consiliu Prezidențial pentru Transformare Digitală
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Comisia Europeană: România nu a luat măsuri suficiente pentru reducerea deficitului bugetar excesiv și riscă măsuri disciplinare dure, inclusiv suspendarea fondurilor europene