Sprijinul popular pentru coaliția Angelei Merkel, la un nou nivel minim. AfD, partidul de extremă dreapta, câștigă teren în preferințele electoratului, urcând pe a doua poziție

Sprijinul popular pentru blocul conservator al cancelarului german Angela Merkel a înregistrat un nou nivel minim, iar partidul de extremă-dreapta ”Alternativa pentru Germania” (AfD) s-ar plasa pe poziţia a doua dacă în prezent ar avea loc alegeri legislative, relevă un sondaj de opinie realizat de Infratest Dimap şi dat vineri publicităţii de postul de televiziune public ARD, potrivit Deutsche Welle.

De la ultimul sondaj realizat la 9 septembrie, AfD a reușit să câștige 2 puncte procentuale în preferențele electoratului, ajungând astfel la 18%, cu un procent mai mult fața de SPD, partidul de guvernare al formațiunii cancelarului german, Angela Merkel, care a pierdut un punct.

Blocul conservator CDU/CSU, care se află la conducerea Guvernului de la Berlin încă din 2005, a ajuns la 28%, înregistrând astfel cel mai slab rezultat de când a fost lansat sondajul, în 1997.

Sprijinul pentru AfD, care s-a lansat în 2013 cu o campanie împotriva euro, a evoluat de atunci într-un partid de extremă dreapta, anti-imigrație care a atras critici ca urmare a retoricii sale pe care mulți o identifică cu un discurs nazist.

Coaliţia guvernamentală de la Berlin a decis să îl destituie pe şeful Serviciului de informaţii interne german (BfV), Hans-Georg Maassen, în urma acuzaţiilor conform cărora împărtăşeşte opinii ale extremei-drepte.

Hans-Georg Maassen, în vârstă de 55 de ani, s-a aflat în centrul unor controverse începând din 7 septembrie, după ce a fost dezvăluită informația conform căreia a furnizat partidului AfD de extremă dreapta din Germania un raport al instituției pe care o conduce cu 5 săptămâni înainte de publicarea oficială. Recent, acesta a afirmat că nu există nicio dovadă că protestele extremei drepte din oraşul Chemnitz situat în estul Germaniei au inclus acţiuni de hăituire la adresa străinilor, contrazicând-o astfel pe Angela Merkel.

Directorul BfV a fost acuzat de o apropiere prea mare de extrema dreaptă din Germania și a recunoscut că a avut întâlniri cu membri ai partidului, însă a negat că le-ar fi oferit acestora informații.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.