Statele G7 ar putea impune noi sancțiuni împotriva Rusiei ca urmare a implicării în conflictul din estul Ucrainei

Miniștrii de Externe ai statelor G7 (grupul statelor puternic industrializate) ar putea impune noi sancțiuni împotriva Rusiei ca urmare a implicării Moscovei în conflictul din estul separatist al Ucrainei, conform unui comunicat remis după reuniunea șefilor diplomațiilor Canadei, SUA, Germania, Franța, Marea Britanie, Italia și Japonia.

Foto: G7 Canada/ Twitter

”Având în vedere responsabilitatea Rusiei pentru acest conflict, îndemnăm Rusia să stabilizeze fără întârziere situaţia de securitate din Donbass. Reamintim că durata sancţiunilor economice privind Donbass este în mod clar legată de implementarea completă şi ireversibilă de către Rusia a Acordurilor de la Minsk”, este precizat în comunicatul dat publicității după reuniunea de la Toronto la care a luat parte și Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă și de Securitate.

Aceste sancţiuni pot fi revizuite doar dacă Rusia îşi îndeplineşte cu adevărat angajamentele, însă suntem pregătiţi să luăm şi noi măsuri restrictive dacă acţiunile Rusiei necesită acest lucru“, avertizează oficialii.

Potrivit comunicatului, statele G7 ”reiterează susţinerea pentru suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei” şi condamnă ”degradarea situaţiei drepturilor omului” în Crimeea, regiune anexată de Rusia de la Ucraina în anul 2014.

Deși Moscova neagă interferența în afacerile interne ale Ucrainei, Curtea Penală Internațională a stabilit în noiembrie 2016 că ocuparea Crimeei este echivalentul unui conflict armat internațional. Conflictul s-a soldat până în prezent cu 10.300 de morți și aproximativ 1.6 milioane de persoane strămutate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.