CONSILIUL UE
Statele membre susțin simplificarea colectării TVA pentru bunurile importate
Published
1 month agoon
By
Andreea Radu
Consiliul Uniunii Europene a ajuns la un acord cu privire la poziția statelor membre referitoare la directiva privind normele pentru taxa pe valoarea adăugată (TVA) aplicabile vânzărilor la distanță de bunuri importate și TVA la import.
Potrivit comunicatului oficial, noua directivă urmărește să îmbunătățească colectarea TVA-ului pentru bunurile importate, prin transferarea responsabilității de plată către furnizori — măsură care, cel mai probabil, îi va încuraja să utilizeze ghișeul unic pentru TVA la import (IOSS).
Potrivit noilor reguli, comercianții străini sau platformele vor deveni responsabili pentru plata TVA-ului la import și a TVA-ului aferent vânzărilor la distanță de bunuri importate în statul membru în care ajung produsele. Această măsură va stimula utilizarea sistemului IOSS, întrucât cei care nu îl folosesc vor fi obligați să se înregistreze fiscal în fiecare stat membru în care desfășoară vânzări.
„Colectarea TVA-ului pentru importuri prin intermediul ghișeului unic (IOSS) este benefică pentru bugetele publice ale statelor membre și va facilita negocierile în curs privind reforma Codului Vamal al Uniunii, o prioritate esențială pentru președinția noastră”, a declarat ministrul polonez de finanțe, Andrzej Domanski.
Sistemul IOSS funcționează ca un punct unic de contact pentru importatorii de bunuri din țări terțe în Uniunea Europeană. Scopul său este de a simplifica declararea și plata TVA-ului la import, permițând comercianților să se înregistreze într-un singur stat membru, chiar dacă vând produse către clienți din întreaga UE.
Un alt avantaj esențial este că IOSS permite plata TVA-ului în avans, la momentul achiziției de către consumator, și nu la graniță. Astfel, se protejează veniturile fiscale ale statelor membre și se îmbunătățește conformarea fiscală în cazul importurilor. Totodată, se transferă responsabilitatea colectării TVA de la consumatori către platforme — un model pe care Consiliul speră să-l extindă și la taxele vamale, în cadrul reformei Codului Vamal al Uniunii.
Directiva este supusă unei proceduri legislative speciale, ceea ce presupune că adoptarea textului necesită unanimitatea în rândul statelor membre. Parlamentul European va fi consultat asupra textului agreat și va fi invitat să emită un aviz. Ulterior, documentul va trebui adoptat formal de Consiliu, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și va intra în vigoare la o dată ulterioară.
Pe 17 mai 2023, Comisia Europeană a prezentat un pachet legislativ pentru reforma vamală, care includea trei propuneri, printre care și această directivă privind TVA-ul pentru vânzările la distanță de bunuri importate. Propunerea inițială prevedea, printre altele, eliminarea scutirii vamale pentru bunurile cu o valoare de până la 150 de euro.
Totuși, Consiliul a decis să amâne discutarea acestor prevederi și să le includă în negocierile mai ample privind reforma Codului Vamal. Textul directivei asupra căruia s-a convenit astăzi se concentrează exclusiv pe măsuri de stimulare a utilizării IOSS.
Andreea Radu este redactor CaleaEuropeană.ro. Absolventă a Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din Bucuresti, Andreea urmează un program de masterat în domeniul "Politicile egalității de șanse in context românesc și european".

You may like
Eurostat: România, printre țările UE cu cel mai mare avans al lucrărilor în construcții în aprilie
UE analizează o schemă de investiții cu grad mai mare de risc pentru a crește profitul din activele rusești înghețate
Franța pregătește o inițiativă europeană pentru soluționarea conflictului dintre Israel și Iran
UE, Franța, Germania și Regatul Unit cer Iranului să revină la masa negocierilor privind programul nuclear și își reafirmă sprijinul pentru o soluție diplomatică
UE nu susține o schimbare de regim în Iran și insistă asupra unei soluții diplomatice: Securitatea durabilă nu se construiește prin acțiune militară
Eurodeputații cer Comisiei Europene să își intensifice sprijinul pentru aderarea R. Moldova la UE: Reformele de la Chișinău avansează în ciuda ingerințelor Rusiei
CONSILIUL UE
Instituțiile UE au ajuns la un acord privind finanțarea partidelor și fundațiilor politice europene, inclusiv pentru a combate riscurile de interferență străină
Published
3 days agoon
June 17, 2025
Președinția Consiliului Uniunii Europene, asigurată de Polonia, și negociatorii Parlamentului European au ajuns la un acord provizoriu privind modificările aduse statutului și finanțării partidelor politice europene și a fundațiilor politice europene (EUPPF), revizuirea acestui cadru normativ urmărind consolidarea transparenței partidelor politice europene și întărirea cadrului de finanțare, în special pentru a contracara riscurile de interferență și manipulare străină.
„Acordul privind refacerea reglementării statutului și finanțării partidelor și fundațiilor politice europene reprezintă un pas major înainte spre asigurarea unei mai mari responsabilități în regulile care guvernează aceste entități, în special în ceea ce privește transparența, finanțarea și respectarea valorilor UE. Ne bucurăm că am reușit să deblocăm acest proces în timpul Președinției noastre și sperăm că acest lucru va duce la o creștere a încrederii cetățenilor în procesele democratice”, a declarat, într-un comunicat, Adam Szłapka, ministrul pentru afaceri europene al Poloniei.
Revizuirea acestui cadru de funcționare va reduce sarcina administrativă și va crește vizibilitatea partidelor politice europene în rândul cetățenilor UE.
Co-legiuitorii au introdus mai multe amendamente la propunerea inițială a Comisiei, cu scopul de a întări transparența mediului politic european, de a crește vizibilitatea EUPPF-urilor și de a consolida capacitatea UE de a preveni riscurile de interferență străină.
Vizibilitate mai bună și cerințe sporite de transparență
Textul precizează tipurile de activități pe care partidele politice europene le pot organiza împreună cu partidele membre, în scopul formării unei conștiințe politice europene. Totuși, co-legiuitorii au convenit să mențină interdicția ca EUPPF-urile să finanțeze campanii pentru referendumuri naționale, așa cum este prevăzut și în prezent. De asemenea, reglementarea introduce măsuri ferme privind echilibrul de gen în cadrul partidelor și pe listele de candidați la alegerile pentru Parlamentul European.
Viabilitate financiară pentru EUPPF
Reglementarea aliniază regimurile aplicabile partidelor politice europene și fundațiilor politice europene, stabilind un procent de cofinanțare de 5% pentru a accesa subvenții europene. Textul prevede, de asemenea, monitorizarea adecvată a noii categorii contabile introduse de Comisie, legată de veniturile financiare generate din activitățile EUPPF-urilor („resurse auto-generate”), și stabilește că această sursă de venit va fi limitată la 3% din bugetul anual pentru partidele politice europene și 5% pentru fundațiile politice europene.
Limitarea riscurilor de interferență străină
Textul impune EUPPF-urilor să depună o declarație scrisă privind respectarea valorilor UE de către ele și de către membrii lor, cu obligația de a actualiza această declarație în cazul unei schimbări de componență. Reglementarea limitează riscul de interferență străină prin impunerea unor restricții pentru noile categorii de „partide membre asociate” și „organizații membre asociate”. În plus, colegislatorii au convenit să interzică plata de cotizații sau contribuții către EUPPF-uri din partea partidelor sau organizațiilor din afara UE, păstrând totodată posibilitatea de colaborare cu parteneri politici din afara Uniunii. În cele din urmă, textul introduce garanții pentru a se asigura că membrii partidelor din cadrul EUPPF-urilor nu se află sub măsuri restrictive.
După acordul provizoriu, proiectul de regulament va fi supus unei revizuiri juridice și lingvistice, înainte de a fi adoptat oficial de co-legiuitori.
La 25 noiembrie 2021, Comisia Europeană a adoptat pachetul legislativ intitulat Democrație și Integritate pentru Alegerile Europene, care a inclus o propunere de refacere a regulamentului privind statutul și finanțarea partidelor politice europene și a fundațiilor politice europene. Pachetul a mai cuprins o propunere legislativă privind transparența și direcționarea publicității politice – adoptată deja de Consiliu în martie 2024 – precum și două propuneri legislative referitoare la drepturile electorale ale cetățenilor care locuiesc într-un stat membru al cărui cetățean nu sunt, în alegerile europene și locale. De asemenea, a fost anunțat un mecanism comun pentru reziliența electorală.
CONSILIUL UE
Lacunele în interconexiunile energetice pun în pericol o Uniune energetică, avertizează 25 de țări UE. România insistă pentru măsuri de reducere a volatilității prețurilor la energie
Published
3 days agoon
June 17, 2025
Statele membre din Uniunea Europeană au recunoscut luni, în cadrul unei reuniuni la Luxemburg, că există încă “importante lacune în interconexiunile energetice”, într-un document de concluzii sponsorizat de președinția poloneză a Consiliului UE și în care avertizează că această realitate “pune în pericol atingerea obiectivelor de a construi o adevărată uniune energetică”.
Documentul a fost adoptat de 25 de miniștri europeni ai energiei, în timp ce Ungaria și Slovacia s-au distanțat de acest document, relatează Agerpres, citând EFE.
Potrivit unui comunicat al Consiliului UE, mulți miniștri au subliniat necesitatea de a stimula investițiile în sursele de energie regenerabile, în interconexiuni și în infrastructurile de rețea și de stocare.
Astfel, în urma schimbului de opinii privind foaia de parcurs RePowerEU, președinția poloneză a adoptat concluziile președinției, cu sprijinul a 25 de state membre, privind consolidarea uniunii energetice prin consolidarea securității energetice, arată sursa citată.
Concluziile președinției subliniază faptul că Uniunea Europeană promovează o transformare cuprinzătoare a sistemelor sale energetice pentru a asigura competitivitatea, accesibilitatea, durabilitatea și securitatea.
“În centrul acestui efort se află realizarea deplină a uniunii energetice, inclusiv reducerea dependențelor strategice ale UE în sectoare sensibile, investițiile în infrastructură și simplificarea reglementărilor. Aceste acțiuni vizează construirea unei piețe a energiei rezistente, curate și interconectate, care să protejeze consumatorii și să consolideze autonomia strategică a Europei”, mai transmite Consiliul UE.
Agenția spaniolă EFE relatează că această referință la interconexiuni este unul dintre punctele asupra căruia Spania a insistat să fie inclus în textul aprobat la puțin timp după producerea penei de curent generalizate din Peninsula Iberică, din 28 aprilie, care, de altfel, este menționată în text.
Concret, documentul subliniază, în urma acestui episod, “rolul central pe care energia îl joacă în societate și necesitatea garantării aprovizionării” cu electricitate.
Îmbunătățirea interconexiunilor între Peninsula Iberică și Franța este una dintre revendicările de lungă durată ale Spaniei și Portugaliei, care, în urma penei de curent, au îndemnat Comisia Europeană și Parisul, în scrisori separate, să accelereze lucrările pentru îmbunătățirea infrastructurilor energetice planificate pentru această parte a UE.
România a fost reprezentată la reuniune de secretarul de stat Cristian Bușoi, președinte al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European în perioada 2019-2024, care a reafirmat “nevoia de a crește interconectările între statele UE și de a susține proiectele de producție într-o manieră neutră tehnologic”, referindu-se și la nevoia de o “coordonare la nivel european pentru a depăși un eventual impact al acestor măsuri asupra prețului energiei”.
În cadrul dezbaterilor privind concluziile Consiliului pe tema securității energetice, secretarul de stat Cristian Bușoi a susținut poziția președinției poloneze și a insistat “pe o mai bună funcționare a pieței comune de energie și pe măsuri de reducere a volatilității prețurilor la energie”.
Textul nu a fost susținut de toate statele membre, deoarece Ungaria și Slovacia s-au distanțat de el din cauza propunerilor legislative pe care Comisia Europeană le va prezenta marți pentru interzice companiilor energetice europene să semneze noi contracte pentru achiziția de gaze rusești.
Ministrul ungar pentru afaceri externe și comerț, Peter Szijarto, a justificat poziția Guvernului său pe rețelele sociale, unde a susținut că ‘politica energetică este o responsabilitate națională’ și a avertizat că planurile pentru rezilierea contractelor pentru gazele rusești ‘pun în pericol suveranitatea și securitatea energetică’ a țării sale. “Dată fiind escaladarea evenimentelor în Orientul Mijlociu, propunem ca un astfel de plan nici măcar să nu fie pus pe masă”, a transmis Szijjarto.
Dar, în conferința de presă ulterioară reuniunii, comisarul european al energiei, Dan Jorgensen, a apărat propunerea pe care o va dezvălui marți executivul european și a adăugat, în plus, că firmele nu vor avea probleme legale pentru că vor trebui să rezilieze contractele deoarece “este vorba despre o chestiune de forță majoră”, cum e cazul sancțiunilor impuse Moscovei de la începutul războiului contra Ucrainei.
CONSILIUL UE
UE adoptă noi tarife pentru produsele agricole și îngrășămintele din Rusia și Belarus: Aceasta este Europa unită în cea mai bună formă a sa
Published
1 week agoon
June 12, 2025By
Teodora Ion
Consiliul Uniunii Europene a adoptat un regulament care impune noi tarife pentru restul produselor agricole și anumite îngrășăminte din Rusia și Belarus care nu au fost încă supuse unor taxe vamale suplimentare.
Potrivit unui comunicat al Consiliului, scopul este de a reduce dependența UE de aceste importuri, precum și de a reduce veniturile Rusiei din exporturi, limitând astfel capacitatea acesteia de a-și finanța războiul de agresiune împotriva Ucrainei.
Punerea în aplicare a acestor tarife va fi monitorizată îndeaproape pentru a se asigura protecția industriei de îngrășăminte și a agricultorilor din UE. Creșterea tarifelor la îngrășăminte va avea loc treptat, pe parcursul unei perioade de tranziție de trei ani.
„Motto-ul președinției poloneze este <<Securitate, Europa!>>, iar aceste măsuri ne sporesc securitatea economică prin reducerea dependenței de Rusia. Reducem și mai mult veniturile din export ale Rusiei și, prin urmare, capacitatea acesteia de a-și finanța războiul brutal. Aceasta este Europa unită în cea mai bună formă a sa”, a declarat subsecretarul de stat în cadrul Ministerului pentru dezvoltare economică și tehnologie din Polonia, responsabil pentru comerț, Michał Baranowski.
Odată cu intrarea în vigoare a legislației, tarifele UE se vor aplica tuturor produselor agricole din Rusia, deoarece alte produse agricole sunt deja supuse taxelor vamale.
Noile tarife se vor aplica produselor care reprezentau aproximativ 15% din toate importurile agricole din Rusia în 2023. În cazul îngrășămintelor, noile tarife se vor aplica anumitor produse pe bază de azot.
Pe lângă slăbirea economiei de război a Rusiei, noile tarife vor contribui la reducerea dependenței UE de Rusia și Belarus și vor stimula diversificarea și producția internă.
Acestea vor permite diversificarea aprovizionării, asigurând o aprovizionare stabilă cu îngrășăminte și, în mod esențial, menținerea accesibilității pentru agricultorii din UE.
Regulamentul intră în vigoare la 1 iulie.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Spania ar putea bloca adoptarea noii ținte de cheltuieli pentru apărare a NATO: Ar fi nerezonabilă și contraproductivă

Dan Motreanu: Grupul PPE respinge orice încercare de centralizare a bugetelor pentru coeziune și agricultură inspirată de PNRR-uri

ICI București este partener academic la programul 1Health Biotech Startup Bootcamp

PE dă undă verde pentru începerea negocierilor interinstituționale privind prima lege a UE pentru bunăstarea câinilor și pisicilor

Sea Breeze 2025: România găzduiește un exercițiu militar condus de Flota a Șasea a SUA pentru a consolida măsurile de descurajare pe flancul estic al NATO

Parlamentul European susține un Pact Industrial Curat care să unească competitivitatea industrială cu acțiunea climatică

Parlamentul European pledează pentru creșterea investițiilor și simplificarea procedurilor de autorizare pentru modernizarea rețelelor electrice europene

Volumul schimburilor comerciale între România și Germania a scăzut cu 6,1% în primul trimestru al acestui an, arată AHK România

Eurostat: România, printre țările UE cu cel mai mare avans al lucrărilor în construcții în aprilie

Parlamentul Finlandei a votat în favoarea retragerii țării din tratatul care interzice utilizarea minelor antipersonal, pe fondul îngrijorărilor legate de „statul agresiv și imperialist numit Rusia”

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Predoiu: Legăturile economice și comerciale româno-germane au ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii 20 de ani

UE nu susține o schimbare de regim în Iran și insistă asupra unei soluții diplomatice: Securitatea durabilă nu se construiește prin acțiune militară

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania
Trending
- NATO1 week ago
“Suntem cu toții pe flancul estic. Nu mai există Est sau Vest, ci doar NATO”, afirmă Mark Rutte într-un avertisment că Rusia ar putea ataca NATO în cinci ani: Rusia produce muniție în trei luni cât NATO într-un an
- ROMÂNIA1 week ago
Nicușor Dan, la Odesa: Șeful statului participă la summitul Ucraina – Europa de Sud-Est și la o trilaterală România – Ucraina – R. Moldova privind aderarea celor două țări la UE
- ROMÂNIA1 week ago
Tranzacție majoră pe piața de curierat din România: Sameday cumpără Cargus, prima companie privată de curierat din România
- ROMÂNIA4 days ago
Ministerul Sănătății, 1.300 de zile de mandat, marcate de reforme majore, investiții strategice și modernizarea legislației în domeniul sănătății publice
- NATO1 week ago
Regele Spaniei, primul lider extern primit de Nicușor Dan, la grupul de luptă NATO de la Cincu: Prezența militarilor spanioli în România, o dovadă clară a angajamentului față de apărarea colectivă