Connect with us

SĂNĂTATE

Statele UE, sfătuite să se pregătească pentru amenințări la adresa sănătății după valul de migranți

Published

on

Într-un raport al Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) este stipulat faptul că riscul ca europenii să fie infectați cu boli aduse de refugiați este unul redus, însă recomandă ca statele să fie pregătite pentru a răspunde unor amenințări de asemenea factură, conform EurActiv.com.

imigrantiUnele agenții de presă au raportat informații alarmante despre faptul că odată cu venirea migranților, malaria, tuberculoza sau virusul HIV se vor răspândi în Europa. În luna noiembrie a anului trecut, Institutul Gatestone, un think thank de dreapta american, a publicat un document alarmant care se concentra pe spațiul german, citând surse medicale, pretinzând că refugiații ar aduce cu ei boli exotice pentru care sistemul german de sănătate nu are pregătirea necesară. În raportul publicat de același institut era precizat că spitalele din Germania au sporit nivelul de securitate pentru a proteja doctorii și asistentele de actele violente ale refugiaților care sunt nemulțumiți de serviciile medicale pe care le primesc (femeile musulmane refuză să fie tratate de medici de gen masculin, bărbații musulmani refuză să fie tratați de doctori de gen feminin).

Riscul ca europenii să fie afectați de bolile apărute în cadrul populației de refugiați rămâne extrem de redus având în vedere că nivelul igieniei, accesul limitat la apă potabilă sunt factorii răspunzători pentru apariția și transmiterea unor astfel de boli. Raportul adaugă faptul că refugiații nu reprezintă o amenințare pentru Europa privind bolile transmisibile, dar sunt un grup care are prioritate când vine vorba de prevenirea răspândirii bolilor pentru că au un grad de vulnerabilitate mai ridicat.

În concluziile raportului, statele care se confruntă cu un număr mai mare de refugiați sunt sfătuite să își realizeze o evaluare a pregătirii și capacității de reacție pe care le dețin în fața amenințărilor asupra sănătății.

Conform ECDC, pericolul ca refugiații să contracteze boli transmisibile a crescut din cauza suprapopulării la punctele de preluare, dar și din cauza compromiterii igienei. ECDC estimează că nivelul scăzut de vaccinare, la care se adaugă și imunitatea redusă pentru unele boli ar putea duce la riscul ca refugiații să contracteze boli precum rujeola sau varicela, având în vedere cât de răspândite sunt acestea în unele zone ale Uniunii. Enrico Brivio, purtător de cuvânt al CE, a menționat că Vytens Andriukaitis, comisarul pentru Sănătate, susține că refugiații nu reprezintă o amenințare pentru Europa din acest punct de vedere. Acesta din urmă este de părere că migranții și refugiații sunt mai predispuși la astfel de boli, când tranzitează diferite state, având în vedere condițiile în care trăiesc.

.

.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ENERGIE

Premierul Ciolacu a discutat cu directorul AIEA despre dezvoltarea programului nuclear civil în România și cooperarea în medicina oncologică

Published

on

© Guvernul României

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut luni întrevedere cu directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi, aflat în vizită oficială în România, discuția de la Palatul Victoria reconfirmând strânsa colaborare între România și AIEA în dezvoltarea programului nuclear civil și reconfirmă perspective concrete de aprofundare a cooperării în medicina oncologică și în domeniul energiei, informează Executivul într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

”Guvernul se va implica direct în susținerea proiectului pentru îmbunătățirea metodelor de evaluare imagistică a pacienților oncologici, aflat în derulare la Spitalul Universitar de Urgență din București. Suntem interesați să colaborăm pentru aplicarea și în România a celor mai eficiente terapii, în beneficiul pacienților, și să dezvoltăm cooperarea cu dumneavoastră pentru desemnarea acestui spital drept centru-ancoră al AIEA”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

În ceea ce privește continuarea programului nuclear în domeniul energiei, România va dezvolta două unități suplimentare la Centrala Nucleară de la Cernavodă și are în curs lucrări pentru prelungirea duratei de viață a unei unități existente.

În plus, România pune bazele primelor reactoare modulare de mici dimensiuni (SMRs), prin colaborarea cu SUA și alți parteneri, la cele mai înalte standarde de siguranță și securitate nucleară.

Prin activitatea experților naționali și cu sprijinul oferit de AIEA prin Programul de Cooperare Tehnică, România poate deveni inclusiv donator de expertiză în domenii care utilizează energia nucleară precum radioterapie, reactoare de cercetare, cercetări farmaceutice, servicii de metrologie, conservarea patrimoniului cultural și planificarea și implementarea răspunsului în situații de urgență, a adăugat premierul Marcel Ciolacu.

Vizita la București a directorului general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi, are loc în contextul în care România a lansat, în martie 2023, campania pentru un loc de membru în Consiliul Guvernatorilor AIEA, pentru perioada 2025-2027.

Continue Reading

ROMÂNIA

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că institutele de la Fundeni reprezintă priorități pentru investițiile în sănătate: Nu putem face sănătate performantă în clădiri de 65 de ani

Published

on

© Guvernul României

Institutul Clinic Fundeni, Institutul ”C.C. Iliescu” și Institutul Oncologic București (IOB) constituie priorități pentru investițiile în domeniul Sănătății și trebuie să se regăsească într-o platformă comună care să integreze costurile și managementul, a menționat, luni, premierul Marcel Ciolacu, conform Agerpres.

Acesta a vizitat Institutul Clinic Fundeni cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, marcată în fiecare an la 7 aprilie.

”Suntem în cea mai mare instituție spitalicească din România. Din punctul meu de vedere, investițiile în sănătate ar fi trebuit să pornească de aici. Astea sunt prioritățile. Avem Fundeni-ul, avem C. C. Iliescu, avem IOB-ul, toate trei trebuie să se regăsească pe o platformă integrată, astfel încât și costurile și managementul, chiar dacă vor fi făcute prin consorțiu, să fie totul integrat. Am stat de vorbă și cu personalul, am stat de vorbă și cu pacienți și nu vă ascund că este instituția spitalicească pe care o cunosc cel mai bine. Nu cred că este vreun pavilion pe unde să nu fi fost, ori cu părinții mei, ori cu frați, ori cu alți cunoscuți. N-am fost, Carmen nu cred că am fost vreodată internat, nici nu îmi doresc într-un viitor apropiat să fiu. Nu putem face sănătate performantă în clădiri de 65 de ani, este evident că sunt depășite. Este evident că oricât ar investi statul, sunt bani aruncați. Am văzut ce bani a investit Ministerul Sănătății în anul 2023 într-un laborator, dimensionat, totuși, care ar face față unei întregi platforme”, a menționat Ciolacu.

Prim-ministrul a amintit de decizia adoptată în urmă cu două săptămâni, și anume aceea de a aproba în Guvern indicatorii ”pentru viitoarea platformă de la Fundeni, aproape o investiție de 500 de milioane de euro, atât din POS, din exercițiu financiar actual, dar și din împrumut de la BEI și din bugetul de stat. Avem C. C. Iliescu trecut deja prin PNRR”.

Marcel Ciolacu a dat asigurări că aceeași abordare va fi și în cazul Institutului Oncologic, deoarece, în viziunea sa, ”toate trei trebuie abordate unitar”.

”Vorbim foarte mult despre sănătate, vorbim de necesitatea actului medical în fiecare județ, în fiecare comună, în fiecare localitate, dar ne aflăm la Fundeni, la C. C. Iliescu, la Institutul Oncologic, unde cu adevărat se salvează vieți. Aici vin cazurile urgente, aici se fac implanturile renale, hepatice. De fapt și de drept, aici se face sănătatea, la fel cum se face și la Spitalul Universitar. De aceea și Spitalul Universitar, în afară de faptul că se face sănătate, și produce viitorii medici, viitorii asistenți medicali. Centrele universitare și astfel de instituții spitalicești precum Fundeni-ul, Spitalul Universitar sunt priorități. Repet, nu cred că dumneavoastră, ca și medici, chiar dacă sunteți și manageri, trebuie să mulțumiți vreunui primar sau vreunui prim-ministru sau cuiva care s-a implicat în aceste proiecte”, a continuat premierul.

Din punctul său de vedere, trebuie să existe o coordonare mult mai clară între Primăria Generală, între spitale, între Ministerul Sănătății, între Guvern, considerând că vremea scuzelor și a certurilor a trecut.

”Nu mai avem timp de scuze, nu mai avem timp de certuri. Sunt ultimele trenuri unde România poate să acceseze aproape 70 de miliarde de euro. Dacă am pierdut acești 3-4 ani din acest moment, România nu mai poate recupera, pentru că întotdeauna prioritățile europene devin cu totul altele. Acum este momentul să nu mai avem nicio scuză și să împingem lucrurile, şi am văzut cât de rapid și câte s-au deblocat la Ministerul Sănătății în ceea ce privește spitalele de mari arși, toate trei, și de la București, şi de la Timișoara, și de la Târgu Mureș, Spitalul Oncologic de la Timișoara, cele trei spitale regionale, cel de la Craiova în aprilie își începe execuția, toate au o execuție de 48 de luni, Ministerul Finanțelor, cu noul sistem integrat de achiziții, sunt foarte multe lucruri care se suprapun. Pregătirea viitorilor medici la spitalul unde am fost cu domnul Rafila în Belgia, unde am trimis pacienții de la <<Colectiv>>. Toate aceste lucruri trebuie integrate într-un plan. Avem nevoie de o viziune. În nicio localitate nu se poate clădi ceva fără administrația locală, fără decidentul din ministere, toată lumea trebuie să fie o echipă şi, vă repet, eu unul personal, dar sunt ferm convins că dvs. şi mai mult, m-am săturat de explicații şi de certuri şi de motive de ce nu putem face. Mulțumesc mult pentru această onoare pe care mi-aţi făcut-o astăzi”, a conchis Marcel Ciolacu.

La rândul său, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a evidențiat cele două condiții importante pentru a asigura dreptul la servicii de sănătate: să existe o infrastructură fizică care să fie adaptată vremurilor noastre, o structură de personal medical care să poată să ofere acele servicii.

De asemenea, Rafila a anunțat că, în urma vizitei la Washington, România a primit sprijin din partea Băncii Mondiale ca ”să continuăm și să finalizăm atât proiectele pentru cele trei centre de mari arși, cât și pentru dotarea în continuare a serviciilor de terapie intensivă, un domeniu foarte, foarte sensibil și, în paralel, cred că un lucru extrem de important este cel legat de utilizarea parteneriatului și a expertizei pe care o au cei din Statele Unite în ceea ce privește achizițiile din domeniul sanitar, care trebuie să fie făcute pe bază de transparență și pe eficiență cât mai mare”.

”Mă bucur să fim aici, colegii de la Institutul Fundeni, Institutul Clinic Fundeni nu numai că merita, trebuia să aibă o casă nouă, o va avea cu siguranță. Noi suntem foarte determinați să sprijinim acest lucru împreună, bineînțeles, cu tot Guvernul României și aș spune că acest termen de 48 de luni, care este pentru realizarea spitalelor regionale, va fi și termenul în care noul Institut Fundeni va putea să-și primească pacienții”, a mai spus ministrul Sănătății.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, Ziua Mondială a Sănătății se desfășoară în acest an sub tema ”Sănătatea mea, dreptul meu”, ca răspuns la provocările reprezentate de conflicte, criza climatică și consecințele negative ale acestora asupra stării de sănătate.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul Sănătății dorește să extindă colaborarea cu Departamentul de Justiție din SUA pentru combaterea corupției în proiectele cu finanțare din fonduri externe din domeniul sănătății

Published

on

© Ministerul Sănătății

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și secretarul de stat Alexandru Rogobete au avut întâlniri cu reprezentanții Departamentului de Justiție din SUA în vederea extinderii colaborării și implementării de bune practici anticorupție în procedurile aplicabile proiectelor cu finanțare din fonduri externe din domeniul sănătății.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, au fost trecute în revistă cazuri concrete în care există suspiciuni de corupție în implementarea unor proiecte, precum și modalități de combatere legale ale acestora.

”Mă bucură parteneriatul cu Departamentul de Justiție din SUA care consolidează capacitatea Ministerului Sănătății de a derula eficient numeroasele programe de investiții și de asistență tehnică finanțate din fonduri externe. Încă de la începutul mandatului meu, combaterea corupției în sistemul sanitar a reprezentat o prioritate, iar expertiza colegilor din SUA aduce un aport valoros capabilităților Ministerului Sănătății de a realiza acest lucru. Sănătatea din România și, implicit, pacienții beneficiază în acest mod de avantajele parteneriatului strategic cu SUA”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Citiți și: Ministrul Alexandru Rafila continuă evenimentele dedicate combaterii corupției în achizițiile publice din sănătate: Ne bucurăm să fim parteneri cu autoritățile din SUA care împărtășesc din experiența lor

În perioada imediat următoare vor avea loc întâlniri tehnice între reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Departamentului de Justiție și FBI care vor sprijini în continuare workshop-urile organizate de Ministerul Sănătății în întreaga țară pentru bune practici în achizițiile publice.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA DIGITALĂ55 mins ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA1 hour ago

Gala AOR. Ministrul Adrian Veștea asigură autoritățile locale de deschidere la dialog și colaborare: Fiți motorul care să ducă la progres

ROMÂNIA2 hours ago

Ministrul Adrian Câciu, la Gala AOR: Sunteți cei care ați sprijinit România să aibă un exercițiu financiar de succes în perioada 2014-2020, cu o absorbție de 97%, peste 23 de miliarde de euro

ROMÂNIA3 hours ago

Nicolae Ciucă: Reconfirmarea ratingului suveran al României cu perspectivă stabilă, o dovadă că măsurile de la guvernare sunt corecte

ROMÂNIA3 hours ago

Alte trei aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Regale Olandeze se alătură Centrului european de instruire din România

ROMÂNIA4 hours ago

Gala AOR. Președintele Curții de Conturi, recunoscător pentru ”parteneriatul solid și constructiv” pe care îl are cu Asociația Orașelor din România: Să continuăm colaborarea pentru a răspunde provocărilor urbane

ROMÂNIA5 hours ago

Marcel Ciolacu, vizită de lucru în Qatar: Avem în vedere atragerea de investiții în valoare de 15 miliarde de euro

ROMÂNIA5 hours ago

Klaus Iohannis merge la Bruxelles pentru reuniunea extraordinară a Consiliului European. Liderii din UE vor dezbate pe larg noul Pact european privind competitivitatea

ROMÂNIA5 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu, mesaj în cadrul Galei Asociației Orașelor din România: Să aveți în continuare energia și curajul să duceți comunitățile pe care le reprezentați spre un viitor cu adevărat european

SUA6 hours ago

Blinken îi asigură pe aliații de la Marea Neagră că pot conta pe sprijinul SUA pentru consolidarea securității și prosperității în regiune

ROMÂNIA DIGITALĂ55 mins ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA1 day ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO4 days ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN6 days ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

NATO6 days ago

“România – NATO, 20 ani”. Premierul Marcel Ciolacu: Ancorată ireversibil în comunitatea euro-atlantică, România este o ancoră strategică a NATO pe flancul estic

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că institutele de la Fundeni reprezintă priorități pentru investițiile în sănătate: Nu putem face sănătate performantă în clădiri de 65 de ani

ALEGERI EUROPENE 20241 week ago

Ciolacu, întâlnire cu Scholz la Palatul Victoria: România mizează pe susținerea Germaniei pentru aderarea completă la Schengen și dezvoltarea economiei

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu, la depunerea listei alianței PSD-PNL la europarlamentare: Venim cu o ofertă europeană de stabilitate și de construcție

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Bogdan Ivan: Prin mințile geniale ale tinerilor cercetători, Romania devine una din cele mai importante țări din regiune și chiar un potențial hub pentru tehnologii emergente, cercetare și inovare

NATO2 weeks ago

Un discurs cât pentru istoria de 75 ani a NATO. Stoltenberg: Europa are nevoie de SUA pentru securitatea sa. Influența aliaților europeni multiplică puterea Americii

Trending