RUSIA
Statele Unite denunţă presiunile Rusiei asupra Republicii Moldova, susţinând apropierea ţării de UE
Published
11 years agoon
Un membru marcant al Senatului SUA şi un oficial de la Departamentul de Stat au denunţat presiunile exercitate de Rusia asupra statelor foste sovietice care încearcă să se apropie de UE, criticând interdicţia privind importurile de vinuri din R.Moldova, relatează Radio Free Europe/Radio Liberty, potrivit Gandul.info.
“Ucraina, Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Georgia şi Belarus trebuie să fie libere să îşi aleagă viitorul. (…) Din nefericire, (…) Rusia a exercitat presiuni considerabile asupra tuturor statelor din Parteneriatul Estic pentru a le descuraja să consolideze relaţiile cu Uniunea Europeană. Am asistat la interzicerea importurilor de vinuri din R.Moldova, la interzicerea ciocolatei din Ucraina, a fertilizatorilor din Belarus, iar lista continuă”, a declarat Chris Murphy, preşedintele Subcomisiei pentru Afaceri Europene din Senatul SUA.
În cursul audierii în Senatul SUA, Victoria Nuland, subsecretar de Stat american pentru Afaceri Europene, a notat că Ucraina, R.Moldova şi Georgia au depus eforturi intense pentru a se apropia de UE, în pofida presiunilor exercitate de Rusia.
Sursa: Gandul.info
Foto: wikipedia
You may like
Secretarul de stat american și ministrul rus de externe au discutat telefonic despre ”pașii următori” în negocierile care vizează pacea în Ucraina
Putin trebuie să pună capăt atacurilor barbare asupra Ucrainei dacă ”vrea cu adevărat pace”, subliniază Keir Starmer
Statele UE și-au adoptat poziția de negociere privind impunerea de tarife pentru o serie de produse agricole și îngrășăminte din Rusia și Belarus
Ucraina și aliații săi occidentali îi cer lui Putin să nu mai tragă de timp și să accepte propunerea de încetare a focului pentru 30 de zile: Lumea trebuie să vadă acțiune, nu vorbe goale și condiții inutile
Canada: Mark Carney a preluat mandatul de premier de la Justin Trudeau cu mesajul că țara “nu va face parte niciodată din SUA”
Antonio Costa îi convoacă pe liderii UE la summitul Consiliului European axat pe competitivitate, apărare și Ucraina. Va avea loc o primă dezbatere privind viitorul buget pe termen lung
RUSIA
Secretarul de stat american și ministrul rus de externe au discutat telefonic despre ”pașii următori” în negocierile care vizează pacea în Ucraina
Published
2 hours agoon
March 16, 2025By
Teodora Ion
Secretarul de stat american Marco Rubio a discutat cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov despre ”pașii următori” în demersurile privind pacea în Ucraina și ”au convenit să continue să lucreze pentru restabilirea comunicării între Statele Unite și Rusia”.
”Secretarul de stat Marco Rubio a discutat astăzi cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Secretarul de stat a informat Rusia cu privire la operațiunile militare de descurajare ale SUA împotriva Houthis susținuți de Iran și a subliniat că nu vor fi tolerate atacurile continue ale Houthi asupra navelor militare și comerciale ale SUA în Marea Roșie. Secretarul de stat Rubio și ministrul de externe Lavrov au discutat, de asemenea, pașii următori pentru a da curs întâlnirilor recente din Arabia Saudită și au convenit să continue să lucreze pentru restabilirea comunicării între Statele Unite și Rusia”, menționează Departamentul de Stat al SUA într-un comunicat.
În pofida tensiunilor recente dintre președintele american Donald Trump și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, Kievul a fost de acord cu o încetare a focului de 30 de zile mediată de SUA dacă Moscova pune capăt atacurilor sale, arată Deutsche Welle.
Doar că președintele Rusiei a prezentat o serie de avertismente privind acceptarea propunerii înaintate de SUA și Ucraina menite să deschidă calea încetării războiului declanșat de Kremlin.
Consilierul pentru securitate națională al lui Donald Trump, Mike Waltz, a declarat că SUA manifestă ”un optimism precaut” cu privire la reușita unui acord de încetare a focului, deși președintele american Donald Trump a apreciat că discuțiile Washingtonului cu Putin au fost ”foarte bune și productive”.
”Dacă Putin vrea cu adevărat pace, este foarte simplu: el trebuie să înceteze atacurile sale barbare contra Ucrainei și să accepte un armistițiu”, a adăugat Starmer, detaliind detaliile discutate de oficiali.
Aceștia au subliniat nevoie unor acorduri de monitorizare puternice, în eventualitatea în care Rusia va fi de acord cu armistițiul.
În cazul în care Putin refuză o încetare a focului necondiționată, liderii occidentali au convenit să intensifice eforturile de consolidare a poziției Ucrainei prin accelerarea sprijinului militar pentru această țară, prin înăsprirea sancțiunilor contra Moscovei și prin prospectarea căilor legale ”pentru a ne asigura că Rusia plătește pentru daunele pe care le-a produs” Kievului, aluzie la activele rusești înghețate.
În contextul în care planurile ”coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, șefii militari din aproximativ 30 de aliați ai Kievului vor organiza joi, la Londra, o nouă “reuniune de planificare operațională” pentru a stabili modul în care vor trimite trupe de menținere a păcii într-o Ucraină postbelică.
RUSIA
Trump anunță că SUA au avut “discuții foarte bune și productive” cu Putin: Este o șansă foarte bună ca acest război să se încheie
Published
2 days agoon
March 14, 2025
Președintele american Donald Trump a afirmat vineri că există o “șansă foarte bună” ca războiul dintre Rusia și Ucraina să se poată încheia după discuțiile “productive” de joi cu președintele rus Vladimir Putin.
“Am avut ieri discuții foarte bune și productive cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, și există o șansă foarte bună ca acest război oribil și sângeros să se încheie în sfârșit”, a declarat Trump într-o postare pe Truth Social, adăugând că i-a cerut lui Putin să cruțe viața trupelor ucrainene “complet încercuite”.
Emisarul american Steve Witkoff a avut o întâlnire lungă cu Putin la Moscova joi seară, a declarat o sursă informată pe această temă pentru Reuters, care a vorbit sub rezerva anonimatului.
În postarea de pe rețeaua Truth Social, Trump nu a divulgat dacă a vorbit la telefon cu Putin.
Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Putin a folosit întâlnirea pentru a-i transmite lui Trump prin Witkoff un punct de vedere.
El a declarat că Rusia și SUA vor stabili momentul unei convorbiri telefonice între președinții lor după ce Witkoff îl va informa pe Trump.
Președintele SUA a declarat că dorește ca Moscova și Kievul să convină asupra unei încetări rapide a focului pentru a întrerupe luptele într-un conflict despre care a avertizat că are potențialul de a se transforma într-un al Treilea Război Mondial și care a costat deja multe vieți de ambele părți.
Președintele american Donald Trump a estimat joi că ar fi “foarte dezamăgitor” ca Rusia să nu accepte armistițiul de 30 de zile în războiul din Ucraina, după ce omologul său rus Vladimir Putin a spus că acceptă această propunere, adăugând însă că rămân detalii de clarificat, liderul de la Kremlin arătându-se preocupat mai ales de faptul că armata ucraineană ar putea profita de acest răgaz pentru a-și reface capacitatea de luptă.
Cât despre declarația dată mai devreme de Putin, care a spus că este “pentru” armistițiu, dar a sesizat de asemenea “nuanțe” și “probleme importante de rezolvat”, președintele american a descris această declarație drept “foarte promițătoare”, dar “incompletă”.
Liderul de la Kremlin a sugerat că va trebui să negocieze problemele restante “cu colegii și partenerii noștri americani”, sugerând “poate un apel telefonic cu președintele Trump”.
Anterior, consilierul pentru politică externă al președintelui rus Vladimir Putin, Iuri Ușakov, a declarat că a transmis Washingtonului că o încetare a focului de 30 de zile propusă de SUA și Ucraina nu ar face decât să ofere un respiro armatei ucrainene.
Acest armistițiu a fost convenit la negocierile americano-ucrainene desfășurate marți în Arabia Saudită. Statele Unite și Ucraina au adoptat marți, la Jeddah, pe malul Mării Roșii, o declarație comună care conciliază tensiunile dintre Washington și Kiev apărute în urma altercației dintre președinții Donald Trump și Volodimir Zelenski, cu SUA anunțând ridicarea imediată a suspendării schimbului de informații și reluarea asistenței de securitate pentru Ucraina și cu Ucraina acceptând o propunere americană pentru un armistițiu de 30 de zile și pentru pași concreți către restabilirea unei păci durabile, ca urmare a invaziei ruse.
INTERNAȚIONAL
Putin afirmă că Rusia este “în favoarea” încetării focului în Ucraina, dar precizează că există “nuanțe” și face aluzie la un apel telefonic cu Trump
Published
3 days agoon
March 13, 2025
Președintele rus Vladimir Putin a declarat că, din punct de vedere tehnic, Rusia este “în favoarea” propunerii de încetare a focului în Ucraina, dar a precizat că există “nuanțe” și “probleme serioase” care trebuie rezolvate înainte ca propunerea să poată fi avansată, relatează The Guardian.
În timpul unei conferințe de presă comună susținută la Moscova cu liderul belarus Alexander Lukashenko, Putin a declarat că încetarea focului ar trebui “să conducă la o pace durabilă și să elimine cauzele profunde ale acestei crize”, ceea ce ar putea sugera cerințele maximaliste ale Rusiei față de Ucraina și SUA privind mediul de securitate mai larg din Europa de Est.
El a lăudat trupele ruse pentru “avansarea în practic toate zonele liniei de contact” și a subliniat că încetarea focului nu trebuie folosită pentru a reînarma ucrainenii în vederea mobilizării mai multor trupe și a reînarmării pentru confruntări ulterioare.
Putin a enumerat, de asemenea, o serie de probleme practice, inclusiv rezolvarea “incursiunii” ucrainene în regiunea rusă Kursk și monitorizarea oricăror încălcări.
Liderul de la Kremlin a sugerat că va trebui să negocieze problemele restante “cu colegii și partenerii noștri americani”, sugerând “poate un apel telefonic cu președintele Trump”.
Anterior, consilierul pentru politică externă al președintelui rus Vladimir Putin, Iuri Ușakov, a declarat că a transmis Washingtonului că o încetare a focului de 30 de zile propusă de SUA și Ucraina nu ar face decât să ofere un respiro armatei ucrainene.
Acest armistițiu a fost convenit la negocierile americano-ucrainene desfășurate marți în Arabia Saudită. Statele Unite și Ucraina au adoptat marți, la Jeddah, pe malul Mării Roșii, o declarație comună care conciliază tensiunile dintre Washington și Kiev apărute în urma altercației dintre președinții Donald Trump și Volodimir Zelenski, cu SUA anunțând ridicarea imediată a suspendării schimbului de informații și reluarea asistenței de securitate pentru Ucraina și cu Ucraina acceptând o propunere americană pentru un armistițiu de 30 de zile și pentru pași concreți către restabilirea unei păci durabile, ca urmare a invaziei ruse.
Trimisul special al lui Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, a sosit joi la Moscova pentru a se întâlni cu Putin. Potrivit oficialilor ruși, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Mike Waltz, a oferit miercuri Moscovei detalii despre armistițiul propus, iar Rusia este pregătită să discute asupra acestuia.
Liderul american a reacționat și joi la declarațiile lui Putin. Primindu-l în Biroul Oval pe secretarul general al NATO, Mark Rutte, Trump a spus că Putin “a făcut o declarație foarte promițătoare, dar nu a fost completă” și că este dispus să discute cu președintele rus pentru a asigura o încetare a focului.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Zeci de mii de persoane au protestat la Budapesta împotriva lui Viktor Orban, în timp ce premierul a promis reprimarea ”armatei din umbră” a oponenților politici

Secretarul de stat american și ministrul rus de externe au discutat telefonic despre ”pașii următori” în negocierile care vizează pacea în Ucraina

“EuRo Manifest”: Peste 10.000 de români au manifestat pașnic în Piața Victoriei, formând o inimă care bate pentru Europa pe acordurile imnului UE

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

Donald Tusk critică susținerea predecesorului său pentru Simion, liderul unui “partid pro-rus și anti-UE”: România este un partener cheie în apărarea graniței de est UE și NATO

Președintele Germaniei este îngrijorat de impactul rețelelor sociale asupra democrației: Dezbaterea se mută de la media de calitate la rețelele sociale, fapt ce schimbă profund democrația noastră

Bolojan, după videoconferința convocată de Starmer: România este angajată să continue sprijinul pentru Ucraina și pentru o pace durabilă și justă

Putin trebuie să pună capăt atacurilor barbare asupra Ucrainei dacă ”vrea cu adevărat pace”, subliniază Keir Starmer

Cristian Diaconescu: România este în dialog cu administrația americană și nu avem semnale că SUA ar lua în calcul retragerea trupelor din țara noastră

Statele UE și-au adoptat poziția de negociere privind impunerea de tarife pentru o serie de produse agricole și îngrășăminte din Rusia și Belarus

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană

Ilie Bolojan, după primul său Consiliu European: Am stabilit ca prioritară întărirea flancului estic, de la Baltică la Marea Neagră. Prioritățile militare ale României vor fi stabilite în comun cu NATO

Ilie Bolojan: România nu va trimite trupe în Ucraina, ci poate fi un hub logistic pentru alte trupe; România va participa la reuniunea șefilor apărării de la Paris
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Emil Boc, primarul orașului Cluj-Napoca, a fost numit raportor pentru „Uniunea Competențelor” în cadrul Comitetului European al Regiunilor
- ROMÂNIA1 week ago
INTERVIU Directorul general Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță: Proiecte americane de 15 miliarde de dolari implementate în România în parteneriat cu SUA. Continuăm proiectele începute în primul mandat al președintelui Donald Trump
- NATO1 week ago
Giorgia Meloni propune extinderea articolului 5 din Tratatul NATO la Ucraina, fără aderarea oficială a Kievului la Alianță
- CONSILIUL EUROPEAN1 week ago
Profeția lui Tusk la summitul UE pentru apărare: Europa se va înarma mai rapid decât Rusia, o cursă pe care Rusia o va pierde la fel ca URSS acum 40 de ani
- CONSILIUL EUROPEAN1 week ago
Undă verde pentru “Europa Apărării”: Liderii europeni au aprobat înarmarea UE și capacitățile militare necesare în complementaritate cu NATO, prioritizând apărarea frontierei estice în fața “provocării existențiale” dinspre Rusia