Statele Unite s-au retras oficial din Consiliul Drepturilor Omului al ONU

Statele Unite au anunțat marți retragerea Statelor Unite din Consiliul Drepturilor Omului al ONU, un organism internaţional pe care administraţia preşedintelui Donald Trump l-a criticat aspru, acuzându-l de prejudecată împotriva Israelului şi că serveşte drept platformă unor ţări precum China, Venezuela şi Cuba, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Statele Unite se retrag oficial din Consiliul Drepturilor Omului al ONU”, a spus, într-o declaraţie de presă, ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley.

Aceasta a justificat că a încercat în ultimele luni să rezolve ” cu bună credință” problemele organismului Națiunilor Unite, întâlnindu-se cu reprezentanți a peste 125 de state membre.

Ambasadoarea SUA a criticat faptul că din Consiliu fac parte state precum China, Venezuela, Cuba sau Republica Democratică Congo, naţiuni care, în opinia sa, ”nu respectă” drepturile omului.

Pentru acest motiv şi pentru ”prejudecata cronică” a Consiliului contra Israelului, a arătat Haley, acest for “nu este demn de numele său”.

Lunâd parte la momentul anunțului retragerii din Consiliu, secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a salutat decizia. ”Nu ne îndoim că a fost creat cu bună credinţă, dar trebuie să fim cinstiţi: Consiliul Drepturilor Omului al ONU este un slab apărător al drepturilor omului”, a punctat Pompeo.

”Statele Unite, lider în plan mondial în ce priveşte asistenţa umanitară, nu vor lua lecţii de la ipocriţi”, a adăugat Pompeo.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, citat de purtătorul de cuvânt Stephane Dujarric, ”ar fi preferat ca SUA să rămână în Consiliul Drepturilor Omului”.

Retragerea Statelor Unite din acest angajament multilateral survine după ce președintele american, Donald Trump, a retras SUA din Acordul climatic de la Paris, acordul nuclear cu Iranul, dar și din Acordul Tras-Pacific (TPP).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.