Connect with us

SUA

Statele Unite și UE resping cererea Ucrainei de interzicere generală a vizelor pentru ruși

Published

on

© European Union 2021

Statele Unite și UE resping cererea Ucrainei de interzicere generală a vizelor pentru ruși, afirmând că nu doresc să închidă căile de refugiu pentru disidenții ruși și alte persoane vulnerabile la abuzurile împotriva drepturilor omului, informează The Guardian și Politico

Departamentul de Stat, ale cărui comentarii au fost făcute după ce șeful diplomației UE, Josep Borrell, s-a opus unei interdicții similare din partea UE, afirmă că administrația Biden a impus restricții de viză pentru oficialii de la Kremlin.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat pentru prima dată la interzicerea vizelor într-un interviu pentru Washington Post luna aceasta, spunând că rușii ar trebui „să trăiască în propria lor lume până când își vor schimba filosofia”. În urmă cu câteva săptămâni, el a lansat un alt apel pentru ca statele UE să interzică vizele pentru cetățenii ruși, pentru ca blocul să nu devină un „supermarket” deschis oricui are mijloacele de a intra.

Însă luni, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că administrația Biden a impus deja restricții de viză pentru oficialii Kremlinului, dar a precizat că se va concentra pe identificarea celor implicați în invazia Rusiei în Ucraina și pe tragerea lor la răspundere.

„SUA nu ar dori să închidă căile de refugiu și de siguranță pentru disidenții din Rusia sau pentru alte persoane vulnerabile la abuzurile privind drepturile omului”, a declarat purtătorul de cuvânt. „Am fost, de asemenea, clari că este important să tragem o linie de demarcație între acțiunile guvernului rus și politicile sale în Ucraina și poporul rus”, a adăugat oficialul.

De asemenea, șeful politicii externe a UE a respins o propunere a unor state membre care se învecinează cu Rusia de a împiedica cetățenii acestei națiuni să intre în blocul european 

„Să interzicem intrarea tuturor rușilor nu este o idee bună”, a declarat Josep Borrell la o conferință în Spania. „Trebuie să fim mai selectivi”.

Borrell a declarat că UE nu ar trebui să își deschidă porțile pentru oligarhi, dar că „sunt mulți ruși care vor să fugă din țară pentru că nu vor să trăiască în această situație”. „Mai mult de 300.000 de ruși și-au părăsit țara pentru că nu vor să trăiască sub conducerea lui Putin. Vom închide ușa acestor ruși?”, a adăugat acesta.

Înaltul oficial european a mai spus că ideea promovată de politicieni de rang înalt de la Kiev și din diferite țări ale UE este „destul de controversată”, adăugând că aceasta ar crea diviziune între capitale, deoarece unele au introdus interdicții de călătorie fără a o aborda chestiunea la nivelul UE.

UE urmează să discute interzicerea vizelor de călătorie pentru turiștii ruși la o reuniune a miniștrilor de externe ai blocului la Praga, la sfârșitul acestei luni. În acest sens, Cipru și Grecia s-au alăturat poziției cancelarului german Olaf Scholz de a se opune interzicerii vizelor pentru turiștii ruși, în timp ce alte țări, în frunte cu statele baltice, Finlanda și Republica Cehă, au cerut o interdicție totală de călătorie, reluând apelurile președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

MAREA BRITANIE

SUA și Marea Britanie se angajează să continue cooperarea pentru a ”sprijini Ucraina în fața războiului de agresiune al Rusiei”

Published

on

© Wendy Sherman/ Twitter

Statele Unite, prin Wendy Sherman, adjunctul secretarului de stat, și Marea Britanie, prin ministrul său de externe, James Cleverly, și subsecretarul parlamentar al Biroului pentru afaceri externe, Commonwealth și dezvoltare, David Rutley, au discutat despre ”cooperarea în derulare pentru a sprijini Ucraina în fața războiului de agresiune al Rusiei”.

Potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat al SUA, oficialul american a abordat cu Rutley și chestiunea Protocolului privind Irlanda de Nord, Sherman ”îndemnând la continuarea negocierilor accelerate cu UE pentru a ajunge la o soluție privind punerea în aplicare care să conserve realizările obținute prin Acordul din Vinerea Mare”.

Temele discutate de adjunctul secretarului de stat american cu oficialii britanici au fost abordate și cu consilierul britanic pentru securitate națională, Tim Barrow.

”Aceștia au afirmat planurile pentru continuarea sprijinului acordat Ucrainei, inclusiv în fața atacurilor continue și scandaloase ale Rusiei asupra infrastructurii critice. De asemenea, au discutat despre priorități comune, cum ar fi sprijinirea unui Indo-Pacific liber și deschis, menținerea păcii și a stabilității în strâmtoarea Taiwan și colaborarea rapidă pentru a ajunge la un acord cu UE privind punerea în aplicare a Protocolului privind Irlanda de Nord”, se arată într-un alt comunicat al Departamentului de Stat.

Luna trecută, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a subliniat că un eșec în a sprijini Ucraina să-și asigure propriul viitor ar putea duce la ”o lume dominată de tiranie și de tulburări, în care niciunul dintre noi nu am dori să trăim”.

Pentru a preveni acest lucru, Statele Unite au oferit asistență militară substanțială Ucrainei, cel mai recent exemplu fiind pachetul în valoare de 400 de milioane de dolari, care cuprinde rachete pentru sistemul de apărare antiaeriană Hawk, și patru sisteme de apărare antiaeriană Avenger, echipat cu rachete Stinger, fapt ce ridică sprijinul american pentru Kiev la peste 19 miliarde de dolari.

 

Continue Reading

SUA

Antony Blinken îi solicită noului premier israelian Benjamin Netanyahu să respecte ”principiile democratice fundamentale”

Published

on

© State Department Photo by Ron Przysucha/ Public Domain

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a semnalat duminică că țara sa se va opune creării de către noul guvern israelian condus de Benjamin Netanyahu a unor noi colonii în Cisiordania ocupată, căruia i-a cerut să respecte ”principiile democratice fundamentale”, făcând trimitere la ”drepturile persoanelor LGBTQ”,

”Vom continua de asemenea să ne opunem fără echivoc oricărei acţiuni care pune în pericol soluţia a două state, mai ales extinderea coloniilor, măsuri în vederea anexării Cisiordaniei, perturbarea statu quo-ului istoric al locurilor sfinte, demolările şi expulzările, precum şi incitarea la violenţă”, a indicat şeful diplomaţiei americane, într-o intervenţie în cadrul grupului progresist american pro-Israel J Street, relatează AFP, citat de Agerpres.

Cu toate acestea, Blinken l-a felicitat pe Netanyahu, ale cărui relaţii cu SUA au fost adesea tensionate în precedentele sale mandate de premier. Dar ”vom judeca guvernul (israelian) pe baza politicilor sale şi nu pe cea a personalităţilor individuale”, a adăugat el, menţionând de asemenea că administraţia preşedintelui american Joe Biden va lucra ”ără răgaz” pentru a menţine un ”orizont de aşteptare” în vederea creării unui stat palestinian.

Benjamin Netanyahu a primit mandatul pentru formarea noului guvern israelian, după ce în urma alegerilor anticipate din 1 noiembrie blocul său de dreapta a reuşit să formeze o majoritate împreună cu formaţiuni ultra-ortodoxe şi de extremă-dreapta.

Continue Reading

NATO

Estonia cumpără rachete HIMARS de la SUA, cea mai importantă achiziție militară din istoria acestui stat baltic

Published

on

© US Department of Defense

Estonia a semnat un contract pentru achiziţionarea de sisteme de lansatoare de rachete americane HIMARS, pentru suma de 200 de milioane de dolari, a anunţat sâmbătă Centrul estonian pentru investiţii în apărare (ECDI), relatează AFP.

Directorul executiv al ECDI, Magnus-Valdemar Saar, a încheiat acordul vineri cu Agenţia americană de cooperare pentru apărare şi securitate (DSCA), o agenţie a Departamentului Apărării din SUA, pentru a îmbunătăţi “capacitatea de tir indirect” (adică asupra ţintelor care nu sunt vizibile pentru operatorul bateriei) a forţelor estoniene, potrivit unui comunicat, informează Agerpres.

Acest tip de lansator de rachete a fost furnizat Ucrainei de către Statele Unite, sporindu-i capacitatea de apărare în faţa invaziei ruse, lansate pe 24 februarie.

Estonia, vecină cu Rusia, şi-a crescut de atunci cheltuielile pentru apărare, la fel şi statele vecine baltice, Lituania şi Letonia, precum şi Polonia.

Aceasta este cea mai importantă achiziţie de arme realizată vreodată de Estonia.

Rachetele comandate de Tallinn – al căror număr exact nu a fost precizat – sunt de diferite tipuri, raza lor de acţiune variind de la 70 la 300 de km. Ele vor fi livrate din 2024.

În noiembrie, Lituania şi-a anunţat intenţia de a cumpăra opt sisteme de lansatoare de rachete HIMARS, pentru suma de 495 de milioane de dolari. 

Continue Reading

Facebook

COMUNICATE DE PRESĂ36 mins ago

Pavilionul Multifuncțional din incinta Institutului Cantacuzino, un proiect sustenabil realizat de Leviatan Design și Ubitech Construcții, a fost recepționat

U.E.57 mins ago

Balcanii de Vest ar putea deveni ”o nouă poartă energetică” a Europei, susține comisarul european pentru extindere înaintea summitului dedicat acestei regiuni

COMISIA EUROPEANA1 hour ago

Pactul Verde: UE aprobă o lege pentru combaterea defrișărilor și a degradării pădurilor la nivel mondial, determinate de producția și consumul din UE

GENERAL1 hour ago

UE și SUA au convenit să lanseze Inițiativa Transatlantică privind Comerțul Durabil, pe fondul unui răspuns constructiv al Washingtonului la preocupările europene legate de Legea privind Reducerea Inflației

Dan Motreanu2 hours ago

Dan Motreanu solicită Comisiei Europene ”alternative imediate pentru aplanarea crizei îngrășămintelor”: ”Pune în pericol securitatea alimentară a UE”

MAREA BRITANIE2 hours ago

SUA și Marea Britanie se angajează să continue cooperarea pentru a ”sprijini Ucraina în fața războiului de agresiune al Rusiei”

U.E.4 hours ago

Șeful diplomației UE îi răspunde lui Macron: Ieșirea din război se va face prin “garanții de securitate pentru Ucraina. Pentru Rusia, vom vorbi mai târziu”

REPUBLICA MOLDOVA4 hours ago

Președinta R. Moldova, vizită în SUA. Maia Sandu s-a întâlnit cu Nancy Pelosi și Samantha Power: Parteneriatul cu Statele Unite, esențial pentru a face față riscurilor

CONSILIUL EUROPEAN15 hours ago

Șeful Consiliului European era “mai optimist” acum câteva luni privind intrarea României, Bulgariei și Croației în Schengen: Acum, atmosfera este diferită

CONSILIUL UE19 hours ago

Președintele interimar al Senatului i-a prezentat președintelui Consiliului Federal al Austriei argumentele pentru care România merită în Schengen: Trebuie explicate până în ultima secundă

ROMÂNIA20 hours ago

Virgil Popescu dă asigurări: România a devenit independentă de țițeiul rusesc, astfel că embargoul nu va afecta țara noastră

NATO4 days ago

Ucraina nu va primi încă sisteme de apărare aeriană Patriot din partea NATO. Stoltenberg: Trebuie să ne asigurăm că sistemele furnizate deja pot funcționa

NATO6 days ago

Bogdan Aurescu: Reuniunea miniștrilor de externe NATO de la București înseamnă foarte mult pentru prestigiul României și pentru securitatea României

NATO6 days ago

Ministrul turc de externe salută ”pașii pozitivi” făcuți de Suedia și Finlanda, dar anunță că Turcia așteaptă ”măsuri concrete” pentru a le elibera drumul către NATO

NATO6 days ago

NATO a decis, la București, să intensifice sprijinul pentru R. Moldova, Georgia și Bosnia, “trei parteneri valoroși care se confruntă cu presiunea rusă”

NATO6 days ago

Avertismentul NATO după ministeriala de la București: Aliații trebuie să evalueze dependențele euro-atlantice de China și să reducă vulnerabilitățile

NATO6 days ago

Stoltenberg condiționează o eventuală aderare a Ucrainei la NATO de „triumful său ca stat suveran și independent” și de un parteneriat politico-militar mai strâns

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

Marian-Jean Marinescu subliniază nevoia ”cooperării puternice între statele membre și autoritățile locale” din regiunile carbonifere pentru succesul tranziției spre economie verde, avându-i pe oameni în centru

INTERNAȚIONAL7 days ago

Șeful diplomației SUA, în România, la 25 de ani de Parteneriat Strategic: În 1989, democrația a prins rădăcini. Să fim întăriți de amintirea curajului poporului român în cel mai întunecat moment al său

NATO7 days ago

Klaus Iohannis, către miniștrii de externe NATO reuniți la București: Trebuie să implementăm cât mai curând deciziile privind postura de apărare pe flancul estic și la Marea Neagră

Team2Share

Trending