Connect with us

IRAN

Statele Unite solicită Iranului ”să revină rapid la masa negocierilor” privind dosarul nuclear: Acest proces nu poate continua la nesfârşit

Published

on

© U.S. Department of State/ Flickr

Statele Unite au solicitat joi noului președinte iranian, Ebrahim Raissi, să revină ”rapid” la negocierile privind dosarul nuclear iranian, suspendate în ultimele săptămâni, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Pentru noi, aceasta este o prioritate urgentă”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price. ”Acest proces nu poate continua la nesfârşit”, a precizat acesta, refuzând totuşi să dea un ultimatum.

”Cerem Iranului să revină rapid la masa negocierilor pentru a încerca să ne încheiem activitatea”, a spus Ned Price.

”Mesajul nostru către preşedintele Raissi este acelaşi cu mesajul către predecesorul său. Sperăm că Iranul va profita acum de oportunitatea de a găsi soluţii diplomatice”, a adăugat oficialul american.

Noul președinte iranian, ultraconsevator, a depus jurământul joi în fața Paralementului, arătându-și deschiderea ”oricărui plan diplomatic” pentru ridicarea sancțiunilor care subminează economia țării, în vreme ce a atras atenția că Iranul nu va ceda în fața ”presiunii și a sancțiunilor”.

Preşedintele SUA, Joe Biden, a afirmat că este pregătit să revină la acordul din 2015 menit să împiedice Teheranul să se doteze cu bombă atomică, acord din care predecesorul său Donald Trump a retras Statele Unite, cu condiţia ca Iranul să respecte din nou restricţiile asupra programului său nuclear.

Pentru a salva acest acord, Washingtonul va trebui să ridice sancţiunile împotriva Iranului suspendate în 2015, dar restabilite în timpul administraţiei Trump.

Puțin probabil ca acest lucru să se întâmple, în contextul în care Iranul și-a manifestat intenția sa de a începe îmbogățirea uraniului cu puritate de 60%, gest calificat de Statele Unite ca fiind unul ”provocator”.

Uniunea Europeană și-a exprimat recent speranța că Teheranul şi marile puteri ale lumii încă pot ajunge la o înţelegere pentru a reanima acordul din 2015 asupra programului nuclear iranian, în contextul schimbării conducerii. 

Acordul nuclear cu Iranul, din care Statele Unite, sub președinția Trump, s-au retras unilateral în 2018, a fost semnat în 2015 la Viena, de Grupul P5+1 din care fac parte marile puteri (China, Franța, Rusia, Marea Britanie și Germania), după negocieri care au durat un deceniu.

Printre prevederile acordului se număra și obligația asumată de Iran de a permite timp de 25 de ani controale extinse ale programului său nuclear din partea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), în schimbul relaxării sancțiunilor internaționale.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

IRAN

Marea Britanie, Germania și Franța ”condamnă extinderea programului nuclear” iranian: O ”sfidare la adresa sistemului global de neproliferare”

Published

on

© European Union, 2019/Source: EC - Audiovisual Service

Regatul Unit, Germania și Franța ”condamnă ultimele măsuri adoptate de Iran, confirmate de Agenția Internațională pentru Energie Atomică, de a-și extinde programul nuclear”.

”Prin creșterea capacităților sale de producție de la Fordow și Natanz, cu mult peste limitele Planului comun și cuprinzător de acțiune (JCPoA), și prin accelerarea producției de uraniu îmbogățit, Iranul a făcut noi pași importanți pentru a distruge JCPoA. Este deosebit de îngrijorătoare decizia Iranului de a crește producția de uraniu îmbogățit (UHE) în instalația subterană a centralei de la Fordow. Măsura luată de Iran reprezintă o sfidare la adresa sistemului global de neproliferare. Acest pas, care implică riscuri semnificative legate de proliferare, nu are nicio justificare civilă credibilă”, reclamă cele trei state semnatare ale Planului comun și cuprinzător de acțiune într-o declarație comună

Iranul a început pentru prima oară să producă uraniu îmbogăţit la nivelul de 60%, un nivel care îl aduce mai aproape de o potenţială utilizare militară la situl său nuclear subteran din Fordow, a declarat marţi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Republica islamică intenţionează, între altele, să crească în mod semnificativ producţia de uraniu slab îmbogăţit (până la 5% sau 20%) la Fordow prin instalarea a 14 noi ”cascade” de centrifuge avansate de acelaşi tip cu cele deja existente, adică IR-6, a adăugat AIEA într-un comunicat de presă.

Continue Reading

IRAN

Marea Britanie se alătură UE și îi sancționează pe cei implicați în livrarea de drone către Rusia, folosite de Moscova în războiul declanșat în Ucraina

Published

on

© European Communities, 2008

Marea Britanie a impus sancțiuni împotriva Iranului, suspectat că a furnizat drone Rusiei pentru a le folosi în războiul declanșat în Ucraina, în vreme ce Moscova a acuzat guvernul britanic că a ajuns la ”concluzii nefondate”, informează Politico Europe.

Astfel, Londra a impus măsuri punitive împotriva a trei generali iranieni – Mohammad Hossein Bagheri, Seyed Hojjatollah Qureishi și Saeed Aghajani – și Shahed Aviation Industries, producătorul iranian al dronelor folosite de Rusia în Ucraina.

Generalii și compania vor face obiectul unei înghețări a activelor. De asemenea, persoanelor respective li se va interzice intrarea în Regatul Unit, a precizat Ministerul britanic al Afacerilor Externe într-un comunicat.

”Sprijinul Iranului pentru războiul brutal și ilegal al lui Putin împotriva Ucrainei este deplorabil. Astăzi îi sancționăm pe cei care au furnizat dronele utilizate de Moscova pentru a ataca civilii ucraineni. Acesta este o dovadă clară a rolului destabilizator al Iranului în securitatea globală. Aceste atacuri lașe cu drone sunt un act de disperare. Permițând aceste atacuri, aceste persoane și un producător au provocat poporului ucrainean suferințe de nedescris. Ne vom asigura că aceștia vor fi trași la răspundere pentru acțiunile lor”, a precizat ministrul britanic de externe interimar, James Cleverly.

Anunțul Londrei vine la scurtă vreme după ce statele membre UE au anunțat că trei persoane și o entitate din Iran au fost adăugate pe lista celor vizați de măsuri restrictive pentru subminarea sau amenințarea integrității teritoriale, a suveranității și independenței Ucrainei.

În ultimele zile, Ucraina a fost lovită de o avalanșă de atacuri cu drone împotriva infrastructurii critice, ca parte a ceea ce oficialii occidentali au numit o încercare deliberată a Moscovei de a-i distruge rețelele de electricitate, încălzire și apă înainte de iarnă.

Continue Reading

IRAN

SUA anunță sancțiuni împotriva a șapte înalți oficiali iranieni pentru rolul lor în reprimarea protestelor. Ministrul de interne și cel al comunicațiilor, printre cei vizați de măsuri

Published

on

© U.S. Department of State/ Flickr

Statele Unite au anunțat joi sancțiuni economice împotriva a șapte înalți oficiali iranieni pentru rolul lor în reprimarea mortală a protestelor declanșate de moartea tinerei Mahsa Amini, după ce a fost arestată pentru că purta ”în mod nepotrivit hijabul” anunță APF, citat de Agerpres.

”Dreptul la libertatea de exprimare și întrunire pașnică sunt vitale pentru garantarea libertății și demnității individuale. Statele Unite condamnă blocarea accesului la internet de către guvernul iranian și reprimarea violentă continuă a protestelor pașnice și nu vor ezita să își vizeze pe cei care dirijează și susțin astfel de acțiuni”, a subliniat subsecretarul Trezoreriei, Brian Nelson, într-un comunicat.

Printre oficialii guvernamentali vizați de măsurile restrictive se numără ministrul iranian de interne, Ahmad Vahidi, responsabil pentru supravegherea tuturor ”forțelor de ordine desfășurate pentru a reprima protestele din Iran, inclusiv protestele în curs de desfășurare în legătură cu moartea Mahsei Amini. În trecut, poliția a folosit forța letală împotriva protestatarilor în mai multe rânduri, ceea ce face din aceasta un instrument-cheie al regimului iranian în represiunea continuă a propriului popor. Acțiunile poliției s-au soldat cu mii de morți. (…) În trecut, Vahidi le-a avertizat pe femeile iraniene că forțele de securitate ale guvernului le vor sancționa pe cele care <<încalcă regulile>>, cu referire la respectarea hijabului. Recent, Vahidi a amenințat în mod explicit protestatarii care continuă să sfideze regimul și a apărat acțiunile brutale ale ofițerilor de poliție în reprimarea protestelor în curs”, menționează sursa mai sus amintită.

Eisa Zarepour, ministrul comunicațiilor, se regăsește, de asemenea, pe lista sancțiunilor pentru ”încercarea rușinoasă a guvernului iranian de a bloca accesul la internet a milioane de iranieni în speranța de a încetini protestele.”

Înalţi oficiali ai serviciilor de securitate sunt vizaţi de asemenea de aceste sancţiuni care le îngheaţă activele în Statele Unite şi le complică accesul la sistemul financiar internaţional.

Moartea tinerei kurde iraniene în vârstă de 22 de ani pe 16 septembrie a declanşat un val de proteste în Iran şi mitinguri de solidaritate în întreaga lume.

Cel puţin 92 de persoane au fost ucise de la începutul protestelor, potrivit ONG-ului Iran Human Rights, cu sediul în Oslo, în timp ce autorităţile estimează că numărul morţilor este de aproximativ 60, inclusiv 12 membri din rândul forţelor de securitate. Peste o mie de persoane au fost arestate şi peste 620 eliberate numai în provincia Teheran, potrivit autorităţilor.

Continue Reading

Facebook

CONSILIUL UE3 hours ago

Statele UE și-au stabilit mandatul de negociere pentru Regulamentul privind datele: UE trebuie să devină lider în societatea bazată pe date în care trăim

CONSILIUL EUROPEAN3 hours ago

Președintele Consiliului European, Charles Michel, vine luni în România, unde va fi primit de președintele Klaus Iohannis

CONSILIUL EUROPEAN17 hours ago

Consiliul European: Klaus Iohannis a cerut sprijin suplimentar pentru R. Moldova și a solicitat Comisiei Europene să reanalizeze nivelul sprijinului financiar acordat fermierilor români

EVENIMENTE19 hours ago

Accelerarea transformărilor de mediu, sociale și de bună guvernare pentru societate și mediul de afaceri în România – dezbatere organizată de Global Shapers sub patronajul Ambasadei Elveției

SUA19 hours ago

Vicepreşedinta SUA, Kamala Harris, începe un turneu în Africa pentru a contracara prezența tot mai are a Chinei și Rusiei pe acest continent considerat de Washington ”viitorul lumii”

CHINA20 hours ago

Înainte de vizita lui Macron la Beijing, China propune un “consens strategic” cu Europa privind încetarea focului și o soluție politică a războiului din Ucraina

ROMÂNIA21 hours ago

Ambasadoarea SUA la București va depune eforturi pentru a ”extinde prezența companiilor și investițiilor americane” în țara noastră: Vom continua să sprijinim România în lupta împotriva corupției

ROMÂNIA21 hours ago

Nicolae Ciucă, către AmCham România: Suntem o țară care are un mare potențial de investiții. Oferim sprijin și R. Moldova, a cărei prosperitate poate fi asigurată prin relații cu mediul de afaceri din România, SUA

COMISIA EUROPEANA22 hours ago

Ursula von der Leyen reacționează după criticile lui Klaus Iohannis: Ajutorul dat fermierilor români nu este suficient. Sunt recunoscătoare României că a depus o moțiune pentru creșterea sumelor

SUA23 hours ago

Antony Blinken nu exclude, pe termen lung, negocieri privind granițele Ucrainei, dar reiterează: ”Sunt decizii pe care ucrainenii trebuie să le ia cu privire la modul în care îşi văd viitorul”

ROMÂNIA21 hours ago

Nicolae Ciucă, către AmCham România: Suntem o țară care are un mare potențial de investiții. Oferim sprijin și R. Moldova, a cărei prosperitate poate fi asigurată prin relații cu mediul de afaceri din România, SUA

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Prioritatea strategică a R. Moldova este de a ”accelera reformele pentru aderarea la UE până în 2030”, subliniază premierul Dorin Recean: Mulțumim României pentru sprijinul ”necondiționat”

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Premierul Nicolae Ciucă asigură R. Moldova de sprijin în fructificarea ”capitalului de simpatie fără precedent” pentru a deveni ”stat furnizor de stabilitate în regiune”

CHINA2 days ago

Secretarul de stat al SUA: Rusia și China au intrat “într-o căsătorie de convenienţă, nu din convingere”. Rusia este în mod clar “partenerul junior” în această relaţie

Daniel Buda3 days ago

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE, cere Comisiei Europene să evalueze corect poziția fermierilor în protejarea mediului: Sunt parte a soluției, nu a problemei

NATO3 days ago

Raport NATO: România a ratat din nou ținta de 2% din PIB pentru apărare, dar găzduiește trei structuri de comandă aliate, un grup de luptă, un sistem antirachetă și misiuni de poliție aeriană

NATO1 week ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ1 week ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE1 week ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

Team2Share

Trending