Connect with us

U.E.

Stefan Lofven se pregătește pentru un vot decisiv care va avea loc mâine în Parlamentul Suediei pentru obținerea unui nou mandat în fruntea guvernului

Published

on

Suedia este pe cale de a pune, în cele din urmă, capăt celor patru luni de blocaj politic și să-i permită primului-ministru Stefan Lofven să-și asume un al doilea mandat. Partidul Stângii a anunțat că se va abține în votul crucial care va avea loc mâine în parlamentul suedez, netezind calea pentru Lofven și coaliția sa mozaicată. 

Lofven, liderul social-democraților, conduce guvernul interimar de la alegerile din 9 septembrie, care au fost neclare din punct de vedere al asigurări unei majorități parlamentare. Deși social-democrații au câștigat cele mai multe voturi, sprijinul primit într-un procent de numai 31,1% i-a angrenat într-o luptă pentru formarea unei coaliții într-o țară cu opt partide principale și reprezentare proporțională, relatează Deutsche Welle într-un articol publicat miercuri. 

Aceste probleme au fost complicate de faptul că majoritatea celorlalte partide nu doreau să guverneze cu sprijinul Stângii și al Democraților Suedezi, un partid de extremă dreaptă, înrădăcinat în cercurile norvegiene care susțin supremația rasială a albilor. După luni de impas, social-democratul Stefan Lofven se luptă pentru un al doilea mandat ca prim-ministru al Suediei, dar este pus în fața unei situații delicate, fiind nevoit să-i mulțumească atât pe partenerii săi de centru-dreapta cât și Partidul Stângii pentru a rămâne la putere.

Social-democrații au reușit să se ralieze într-o uniune neobișnuită a stângii și a dreptei, câștigând sprijinul Verzilor, al Liberalilor și al Partidului Centrist, sprijin pentru care Lofven a trebuit să promită să-și mute propriul partid tradițional de centru-stânga mai la dreapta eșicherului politic. Împreună, social-democraţii, ecologiştii, centriştii şi liberalii dispun de 167 de mandate din 349, cu opt mai puţine decât majoritatea de 175 din Parlament.

După ce a sprijinit timp de patru ani coaliţia guvernamentală în exerciţiu, Partidul Stângii, ce deţine 28 de mandate parlamentare, nu face parte din noua alianţă. Totuşi, această formaţiune şi-a anunţat intenţia de a se abţine de la vot vineri, ceea ce ar însemna că Stefan Lofven ar putea obţine un nou mandat de prim-ministru. De asemenea, abținerea Partidului Stângii de la vot i-a garantat lui Lofven și nominalizarea. Cu toate acestea, Stânga a avertizat că nu vor vota noul guvern dacă premierul s-a deplasat mult către dreapta și va progresa cu agenda sa care include propuneri pentru reducerea taxelor, flexibilizarea pieței muncii puternic reglementată sau a regulilor privind închirierea de imobile. 

Însă Lofven a ales o cale mai diplomatică, declarând următoarele în cadrul unei conferințe de presă, după cum ne informează Reuters

,,Ceea ce decide Partidul Stângii să facă … depinde de ei. […] Am un acord cu patru partide pe care intenționez să-l onorez.”
,,Suedia are nevoie de un guvern”, a mai spus Lofven, care se simte ,,umil în urma nominalizării” pentru votul de vineri. Acesta a mai adăugat că ,,Spiritul înțelegerii și cooperării reciproce este important pentru Suedia. […] Vom continua să construim pe baza acestui lucru”.

Continuarea mandatului lui Lofven ca premier este pusă sub semnul întrebării și de către  Ulf Kristersson, șeful Partidului Moderat, care recunoștea într-o declarație că “Partidul Stângii are puterea de veto asupra acestui guvern”, dar și faptul că partidul său de dreapta va încerca să răstoarne guvernul lui Lofven la prima ocazie:

,,Nu vom salva un guvern despre care noi credem că nu ar fi trebuit să ia niciodată puterea”.

Prin urmare, se pare că dacă actualul premier nu reușește să se conformeze pachetului de măsuri favorabile pieței, el riscă să piardă sprijinul Centrului și al liberalilor, lăsându-l în fața unei sarcini dificile de a găsi calea de mijloc în lunile următoare. În același timp, dacă va înainta propunerile de pe agenda sa, Lofven riscă ca Partidul Stângii să voteze împotriva sa, ceea ce i-ar pune în pericol mandatul potrivit principiilor ‘parlamentarismului negativ’ care prevalează în Suedia, însemnând că guvernul nu are nevoie de o majoritate parlamentară care să îl susţină, ci de o majoritate parlamentară care să nu voteze împotriva sa. Astfel, pentru a fi învestit în funcția de prim-ministru, Lofven trebuie să evite ca împotriva sa să voteze o majoritate de parlamentari, adică cel puţin 175, informează The Local Sweden.

În cazul în care actualul premier nu reușeste să obțină necesarul de voturi pentru un al doilea mandat, Parlamentul suedez mai poate face o singură nominalizare, ținând cont că nominalizarea din noiembrie anul trecut a lui Ulf Kristersson, liderul Partidului Moderat, a fost respinsă. Într-un scenariu pesimist, dacă și această a treia nominalizare ar eșua, atunci singura soluție pentru încetarea situației de incertitudine generată de  rezultatul alegerilor din 9 septembrie 2018 ar rămâne declanșarea alegerilor anticipate. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu, mesaj pentru tinerii din Toulouse: Imaginea voastră asupra Uniunii Europene va trebui să fie un scut împotriva populiștilor

Published

on

© Corina Crețu/ Facebook

Eurodeputatul Corina Crețu (PRO România, S&D) a participat la o ceremonie organizată de Facultatea de Comunicare și Informare Europeană a Institutului Catolic din Toulouse și a susținut un discurs în fața absolvenților din generația 2019.

Aceasta a reiterat importanța promovării valorilor europene, a modului de viață european, și totodată i-a sfătuit pe proaspeții absolvenți să lupte împotriva provocărilor populiste, care vor să distrugă imaginea armonioasă a blocului comunitar și să formeze un scut îmoptriva celor care vor să deformeze realitatea istorică a europenilor, care au luptat pentru pace și bună înțelegere: ”La crearea imaginii puzzle-ului european veți întâmpina numeroase provocări.”

”Va trebui să luptați împotriva prejudecăților realizate cu ajutorul  ”fake news-urilor” și va trebui să vedeți imaginea de ansamblu, din spatele cadrelor și nu cum vor alții să percepem Uniunea Europeană.”

”Cu toate acestea, imaginea voastră asupra Uniunii Europene va trebui să fie un scut împotriva celor care doresc să distorsioneze realitatea și modul în care înțelegem lupta istorică a europenilor pentru pace și bună înțelegere. Pe măsură ce munca voastră va avansa, veți fi descurajați de către populiști, care vă vor să vă arate defecte reale sau inventate, imperfecțiuni inerente unei astfel de lucrări monumentale.”, le-a transmis fostul comsiar european tinerilor aflați la ceremonie.

Corina Crețu le-a trasnmis tinerilor absolvenți, că ei, noua generația, au un rol fundamentul în comunicarea despre Uniunea Europeană: ”Comunicarea Uniunii Europene este unul dintre aspectele fundamentale pe care trebuie să o  perfecționți, acesta va fi rolul vostru. Va fi incredibil de dificil, dar sunteți parte a unei generații de tineri care împărtășesc interese comune mult mai mult decât  în orice altă generație trecută sau prezentă. Astfel, perdelele vechi sunt ridicate și barierele de ieri se estompează.”

Citiți și: Eurodeputatul Corina Crețu, discurs în Toulouse: ”Europa nu a cunoscut niciodată o perioadă atât de lungă de pace și prosperitate”

Corina Crețu a revenit în Parlamentul European la 2 iulie 2019, după o perioadă de cinci ani în care a fost membru al Comisiei Europene responsabil pentru politică regională.

Până în prezent, eurodeputatul Crețu a fost aleasă în cadrul Comisiei pentru control bugetar a Parlamentului European în calitate de raportor din partea grupului S&D privind adoptarea bugetului UE pentru anul 2020 și a fost desemnată raportor al Comisiei pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European pentru Regulamentul privind dispoziții specifice pentru Obiectivul de Cooperare teritorială europeană (Interreg).

Corina Crețu a fost membru al Parlamentului European din 2007, anul aderării României la UE, și până în 2014.

Din noiembrie 2014 a fost comisar pentru politică regională din partea României în Comisia Europeană condusă de Jean-Claude Juncker.

La 1 iulie 2019 a demisionat din funcție pentru a reveni în Parlamentul European ca urmare a alegerilor europene. În legislativul actual, Crețu este membră în Comisiile REGI și CONT, precum și membru supleant în Comisia AGRI.

 

Continue Reading

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu, discurs în Toulouse: ”Europa nu a cunoscut niciodată o perioadă atât de lungă de pace și prosperitate”

Published

on

Eurodeputatul Corina Crețu (PRO România, S&D) a participat la o ceremonie organizată de Facultatea de Comunicare și Informare Europeană a Institutului Catolic din Toulouse și a susținut un discurs în fața absolvenților din generația 2019.

Aceasta a reiterat importanța promovării valorilor europene, a modului de viață european, și totodată i-a sfătuit pe proaspeții absolvenți să lupte împotriva provocărilor populiste, care vor să distrugă imaginea armonioasă a blocului comunitar și să formeze un scut îmoptriva celor care vor să deformeze realitatea istorică a europenilor, care au luptat pentru pace și bună înțelegere.

”Europa nu a cunoscut niciodată o perioadă atât de lungă de pace și prosperitate. Niciodată diferențele de dezvoltare nu au fost atât de reduse între statele membre. Niciodată europenii nu au fost atât de aproape unul de altul și atât de bine protejați”, a menționat fostul comisar european în alocuțiunea sa.

Reamintim că astăzi, 21 septembrie, este Ziua Internațională a Păcii. Această zi a fost sărbătorită pentru prima oară în 1982, iar de atunci este sărbătorită în fiecare an de mai multe națiuni, organizații politice și militare .

În discursul său, Corina Crețu a făcut referire la un subiect sensibil cu care Uniunuea Europeană se confruntă de mai bine de trei ani de zile, și anume Brexit-ul: ”În timpul mandatului meu de comisar european, am spus în mod repetat că Uniunea Europeană nu își poate permite luxul unui „exit” – așa cum este cazul nefericit al Regatului Unit de  BREXIT.”

Corina Crețu nu s-a referit doar la probleme econonimice pe care le provoacă procesul Brexit, aceasta a tratat acest subiect din punct de vedere social și istoric: ”Acest exit l-am privit din punct de vedere social și istoric. Pașii pe care i-am făcut împreună, prin eforturile comune dintre Est și Vest, în aceste câteva decenii, sunt cu adevărat remarcabili.”


Corina Crețu a revenit în Parlamentul European la 2 iulie 2019, după o perioadă de cinci ani în care a fost membru al Comisiei Europene responsabil pentru politică regională.

Până în prezent, eurodeputatul Crețu a fost aleasă în cadrul Comisiei pentru control bugetar a Parlamentului European în calitate de raportor din partea grupului S&D privind adoptarea bugetului UE pentru anul 2020 și a fost desemnată raportor al Comisiei pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European pentru Regulamentul privind dispoziții specifice pentru Obiectivul de Cooperare teritorială europeană (Interreg).

Corina Crețu a fost membru al Parlamentului European din 2007, anul aderării României la UE, și până în 2014.

Din noiembrie 2014 a fost comisar pentru politică regională din partea României în Comisia Europeană condusă de Jean-Claude Juncker.

La 1 iulie 2019 a demisionat din funcție pentru a reveni în Parlamentul European ca urmare a alegerilor europene. În legislativul actual, Crețu este membră în Comisiile REGI și CONT, precum și membru supleant în Comisia AGRI.

Continue Reading

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu, prezentă în orașul Toulouse, va susține ”lecția magistrală” pentru absolvenții Facultății de Comunicare și Informare Europeană a Institutului Catolic

Published

on

Eurodeputatul Corina Crețu (PRO România, S&D) va susține ”lecția magistrală” pentru absolvenții Facultății de Comunicare și Informare Europeană a Institutului Catolic din Toulouse, generația 2019, potrivit unui mesaj postat pe pagina de Facebook.

Evenimentul va fi transmis live pe pagina de facebook a redacției CaleaEuropeană.ro, începând cu ora 19:00.

 


Corina Crețu a revenit în Parlamentul European la 2 iulie 2019, după o perioadă de cinci ani în care a fost membru al Comisiei Europene responsabil pentru politică regională.

Până în prezent, eurodeputatul Crețu a fost aleasă în cadrul Comisiei pentru control bugetar a Parlamentului European în calitate de raportor din partea grupului S&D privind adoptarea bugetului UE pentru anul 2020 și a fost desemnată raportor al Comisiei pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European pentru Regulamentul privind dispoziții specifice pentru Obiectivul de Cooperare teritorială europeană (Interreg).

Corina Crețu a fost membru al Parlamentului European din 2007, anul aderării României la UE, și până în 2014.

Din noiembrie 2014 a fost comisar pentru politică regională din partea României în Comisia Europeană condusă de Jean-Claude Juncker.

La 1 iulie 2019 a demisionat din funcție pentru a reveni în Parlamentul European ca urmare a alegerilor europene. În legislativul actual, Crețu este membră în Comisiile REGI și CONT, precum și membru supleant în Comisia AGRI.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending