Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

STEP: Marian-Jean Marinescu explică într-un interviu eforturile depuse în PE pentru ca România și alte țări din coeziune să aibă la dispoziție 3,7 miliarde de euro din cele 5 suplimentare destinate Fondului de inovare

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Europarlamentarul Marian-Jean Marinescu a explicat într-un interviu pentru CaleaEuropeană.ro eforturile depuse în Parlamentul European pentru a asigura mai multe fonduri pentru România și pentru țările care au in PIB mai mic decât media UE în cadrul recentei anunțate platforme ”Tehnologii strategice pentru Europa” (STEP).

”Joe Biden a venit cu ceva vreme în urmă cu un act de reducere a inflației care cuprinde foarte multe facilități pentru cei care lucrează în vederea micșorării emisiilor: și pe combustibil alternativ, și pe solar și pe vânt și pe alte tehnologii. Sunt peste 300 de miliarde de dolari acolo. Ca urmare a acestui act, UE a venit și ea cu o propunere care se cheamă Actul privind industria cu zero emisii nete, dar care nu avea niciun ban prevăzut. Finanțarea acelor proiecte strategice de pe o listă de tehnologii strategice se propune să se facă prin actualele fonduri. După a venit cu STEP, un act pentru a înființa o platformă tot pentru tehnologii strategice, de data asta pentru digital, tehnologii curate, dar cu ceva bani, adică cu 10 miliarde de euro care vor trebui aprobați de către Consiliu. 5 miliarde merg către Fondul de Inovare și restul către alte finanțări”, a explicat Marinescu.

Acesta a anunțat că au fost deja demarate lucrările în Parlamentul European pentru cele două propuneri legislative.

Citiți și: Interviu | Marian-Jean Marinescu a reușit să introducă energia nucleară pe lista tehnologiilor cu zero emisii nete: Fără energie nucleară nu putem susține economia. Energia eoliană sau solară nu este una continuă

”S-a lucrat în PE la Actul privind industria cu zero emisii nete. Am fost raportor de opinie din partea Grupului PPE în Comisia pentru Transport. Am început să lucrăm și la STEP. Aici sunt raportorul Grupului PPE în Comisia pentru Mediu Luni votăm STEP în Comisia pentru Mediu. Ambele propuneri legislative au drept comisie legislativă Comisia ITRE. Sunt ceva probleme. Raportorul în Comisia ITRE pentru ambele rapoarte este un coleg din Germania care este și coordonatorul PPE pe ITRE și care le-a unit pe cele două prin referința în STEP la Actul privind industria cu zero emisii nete. Lista de tehnologii care va fi finanțată în STEP o găsim în Actul privind industria cu zero emisii nete și lista de proiecte în domeniul digital o găsim în programul digital care a fost aprobat cu ceva vreme în urmă. A făcut această legătură care nu este rea, însă reduce aria de utilizare a platformei la tehnologii net zero ceea ce e diferit față de tehnologii curate, care pot fi și alte tehnologii”, a detaliat eurodeputatul etapele pe care le parcurge Parlamentul European pentru a-și stabili poziția în negocierile cu statele membre cu privire la o propunere avansată de Comisia Europeană.

Revenind la finanțarea pentru STEP și la oportunitățile pe care le poate fructifica România, Marian-Jean Marinescu a spus că atunci ”când se face o astfel de propunere, toate statele au aceleași oportunități.”

”De data aceasta, în STEP este o propunere a Comisiei care spune că suplimentăm Fondul de inovare cu 5 miliarde de euro, dar acești bani vor fi utilizați doar de statele membre care au PIB-ul sub media UE. Sunt statele de coeziune, inclusiv România. Această propunere a generat deja discuții. Am avut discuții cu coordonatorii nemți din Comisiile ENVI și ITRE pentru că Germania nu este de acord cu acest lucru. Spune că dacă Germania dă bani, trebuie să primească și ea. Un al doilea argument este că dacă dăm banii către țările din coeziune, aceste țări nu cheltuiesc banii, având în vedere statisticile”, a completat europarlamentarul.

Având în vedere aceste argumente, Marian-Jean Marinescu a venit cu propunerea ca 75% din fonduri să meargă către țările din coeziune, adică 3,7 miliade de euro și 25% pentru celelalte țări, aproximativ 1,2 miliarde de euro

Propunerea sa venea după ce în Comisia ITRE a existat un acord ca banii să fie puși la dispoziție pentru toate țările membre.

”În Comisia pentru mediu am reușit să obțin un compromis în care să fie 75% pentru statele din coeziune și 25% pentru celelalte țări. În Comisia ITRE – a fost un acord între ITRE și BUDG – care m-a surprins puțin, ca să fie banii puși la dispoziție pentru toate țările membre. După ce a existat acest acord  între raportorii din ENVI, au revenit și spun acum să fie 50-50. Încă nu știu care va fi votul PPE-ului. Am propus acest lucru – 75 cu 25 –  pentru că știam deja acordul din ITRE. Suntem și înainte de alegeri, suntem într-o altă situație în care lumea nu mai gândește foarte european, ci național. Sper să avem acest compromis de 75%. Și România este acolo. Mai sunt și alte forme de finanțare pe care România le poate utiliza: banii obținuți prin vânzarea certificatelor de CO2. Unele dintre ele utilizează banii pentru cu totul alte lucruri și nu prea s-au dus spre proiecte care să micșoreze emisiile. Am făcut și alte propuneri și o să încerc să militez pentru ele: este o rezervă de certificate. Am propus să scoatem de acolo certificate și banii obținuți prin vânzare să îi folosim pentru micșorarea emisiilor”, a anunțat europarlamentarul.

Anunțată la mijlocul lunii iunie, platforma ”Tehnologii strategice pentru Europa” va consolida și va mobiliza instrumentele existente ale UE pentru a acorda rapid sprijin financiar în beneficiul investițiilor comerciale.

STEP va permite, de asemenea, direcționarea finanțării existente către domenii tehnologice care sunt esențiale pentru poziția de lider a Europei, contribuind astfel la crearea unor condiții de concurență echitabile pentru investiții la nivelul întregii piețe unice.

Pentru a stimula aceste investiții, Comisia a propus suplimentarea cu 5 miliarde de euro a Fondului pentru inovare, una dintre liniile de finanțare a obiectivelor STEP.

PPE este cel mai mare și mai vechi grup politic din Parlamentul European, având rădăcini care pornesc de la părinții fondatori ai Uniunii Europene. Grup politic de centru-dreapta, PPE este devotat creării unei Europe mai puternice, construită pe baza nevoilor cetățenilor săi.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

PPE

PNL: Congresul PPE de la București va reuni 2.000 de delegați din 40 de țări, inclusiv președinții Comisiei Europene și Parlamentului European și liderii de stat din PPE

Published

on

© EPP

Peste 2.000 de delegaţi din peste 40 de ţări, printre care se vor număra preşedintele Comisiei Europene, preşedintele Parlamentului European, şefi de state şi de guverne, preşedinţii de partide din partea Popularilor Europeni, dar şi comisarii europeni care fac parte din familia politică a PPE, se vor reuni săptămâna viitoare la Bucureşti, a transmis miercuri Partidul Național Liberal, co-gazdă a evenimentului politic.

Congresul Partidului Popular European (PPE) se va desfăşura pe 6 şi 7 martie, la Romexpo.

“Venirea PPE la Bucureşti reprezintă un semn de solidaritate al întregii Uniuni Europene cu România şi statele aflate în vecinătatea războiului declanşat de Rusia în Ucraina”, precizează PNL.

Congresul PPE are pe agendă pregătirea alegerilor din 6-9 iunie pentru Parlamentul European, adoptarea manifestului Partidului Popular European și alegerea candidatului cap de listă pentru alegerile europene și, implicit, a candidatului pentru șefia Comisiei Europene.

Principalul eveniment al Congresului va fi desemnarea candidatului pentru șefia Comisiei Europene, în persoana Ursulei von der Leyen, actuala șefă a executivului european, care este singura candidată.

Reuniunea de la Bucureşti este găzduită de Partidul Naţional Liberal în parteneriat cu Partidul Popular European.

Bucureştiul a mai fost gazda unui congres al Partidului Popularilor Europeni în octombrie 2012.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, și președintele român Klaus Iohannis vor fi liderii care vor susține discursurile de final ale Congresului Partidului Popular European de la București, unde cea mai mare familie politică din UE își va stabili strategia și manifestul electoral pentru alegerile europarlamentare din 6-9 iunie și va desemna candidatul său cap de listă pentru funcția de președinte al Comisiei Europene.

Anunțul a fost făcut la începutul acestei luni de liderul formațiunii, germanul Manfred Weber, care este totodată și președintele grupului PPE din Parlamentul European, în cadrul unei discuții cu jurnaliștii români.

De asemenea, este de așteptat ca manifestul electoral al PNL să fie prezentat în contextul Congresului PPE de la București.

Lucrările Congresului vor fi deschise de președintele PPE Manfred Weber și președintele PNL Nicolae Ciucă, iar pe parcursul acestuia vor lua cuvântul toți șefii de stat și de guvern din partidele membre ale PPE care vor fi prezenți la București.

Continue Reading

Victor Negrescu

Victor Negrescu pledează pentru finanțarea adecvată a bugetului UE în 2025: Cu o rată de absorbție de 96%, România demonstrează utilitatea și necesitatea instrumentelor europene de finanțare

Published

on

© European Union 2024 - Source : EP

Avem nevoie de fonduri europene pentru a face față actualelor provocări, dar trebuie să fim, totodată, abili în a le utiliza în mod eficient, a declarat marți, în plenul Parlamentului European, eurodeputatul social-democrat Victor Negrescu, negociator-șef al Parlamentului European pentru bugetul UE pentru 2025. 

 

Din această poziție, eurodeputatul a propus „investiții masive în dezvoltarea industriilor noastre, în agricultură sau în sectoarele inovative, în securitatea și reziliența societăților noastre sau în formarea adecvată a cetățenilor pe tot parcursul vieţii”.

Marți seară, Victor Negrescu anunța pe pagina sa de Facebook că a purtat ultimele discuții cu grupurile politice cu privire la orientările Parlamentului European pentru bugetul european de anul viitor. 

„Sunt onorat pentru că din această postură importantă am reușit să includem multe din prioritățile bugetare ale României, să avem sprijinul Parlamentului European pentru aderarea completă a României la spațiul Schengen, dar și să fim fermi în a susține creșterea fondurilor pentru agricultură și mediu rural, zonele de inovare și educație, sănătate sau transporturi”, a afirmat negociatorul-șef. 

Totodată, el a arătat că „România a devenit astăzi, prin eforturile Guvernului condus de premierul Marcel Ciolacu, un exemplu de succes în absorbția banilor europeni”. Cu o rată de absorbție de 96% pentru perioada de finanțare anterioară și peste 20 miliarde de euro deja angajate din cadrul bugetului multianual actual, țara noastră demonstrează utilitatea și necesitatea instrumentelor europene de finanțare”, a subliniat Victor Negrescu.

Reprezentantul României în Parlamentul European a precizat, în încheierea intervenției sale, că viitorul nostru comun depinde de bugetul european, explicând necesitatea de a continua ajutorul financiar pentru Ucraina. 

 „Trebuie să alocăm fondurile necesare pentru ca Ucraina să nu piardă acest război. Dacă Rusia ajunge la frontierele României, situația o să fie tot mai dificilă. Dacă noi nu vom demonstra unitate, costurile actuale o să pară infime comparativ cu prețul pe care o să-l plătim dacă Putin este lăsat să învingă, încălcând legile internaționale și drepturile omului. Fără să folosesc cuvinte mari, de bugetul european depinde viitorul nostru comun”, a conchis Victor Negrescu.

 

Continue Reading

Marian-Jean Marinescu

Marian-Jean Marinescu este al doilea cel mai influent europarlamentar în ceea ce privește politicile de transport

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Potrivit studiului EUMatrix.eu, care măsoară influența pe care deputații din Parlamentul European o exercită asupra politicilor UE, liberalul Marian-Jean Marinescu este al doilea cel mai influent europarlamentar în ceea ce privește politicile de transport și se află între primii 20 cei mai influenți europarlamentari în politicile de energie, respectiv buget. De asemenea, în ceea ce privește activitatea sa globală, acesta ocupă poziția 30 în clasament (din 705). 

România a avut o prezență mai mare în actual Parlament European, în special în ceea ce privește pozițiile de conducere, dar și când vine vorba de construirea unor rețele puternice în legislativul european, fiind a patra țară, cu 8%, după Germania (14%), Spania (9%) și Franța (8%), cu cei mai mulți eurodeputați care se află în top 100 cei mai influenți europarlamentari, relevă cea mai recentă analiză realizată de EUmatrix.eu.

Românii au avut o influență destul de mare în chestiuni bugetare (cu 4 români în top 20: Siegfried Mureșan, Marian-Jean Marinescu, Claudiu Manda, Ramona Strugariu) și o influență puternică asupra chestiunilor instituționale (Top europarlamentari: Ramona Strugariu & Loránt Vincze).

Citiți și: EUmatrix: România, a patra țară, după Germania, Spania și Franța cu cei mai mulți eurodeputați influenți în Parlamentul European. Cine sunt românii care contribuie cel mai mult la modelarea legislației UE?

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

U.E.12 hours ago

Donald Tusk face apel la trezirea capitalelor din UE după discursul lui Putin: Europa trebuie să egaleze potențialul militar al Rusiei

U.E.12 hours ago

UE îl compară pe Putin cu Stalin după ce dictatorul rus a amenințat NATO și Europa cu arme nucleare: Putin este responsabil de toate consecințele războiului din Ucraina

ROMÂNIA14 hours ago

Klaus Iohannis a aprobat numirea a patru noi ambasadori: Ovidiu Raețchi – Japonia, Daniela Gîtman – Portugalia, Daniela Cămărășan – Croația și Sebastian Mitrache – Arabia Saudită

ROMÂNIA16 hours ago

Consilierul prezidențial Cosmin Marinescu subliniază rolul cheie al investițiilor din fonduri europene, dar și al unei piețe de capital mature și competitive pentru creșterea economică

PARLAMENTUL EUROPEAN17 hours ago

Vladimir Putin trebuie tras la răspundere pentru uciderea lui Navalnîi, reclamă Parlamentul European într-o rezoluție în care cere UE să sprijine active opoziția democratică a Rusiei

NATO17 hours ago

Grupul de luptă NATO din România condus de Franța va fi ridicat, în 2025, la nivel de brigadă, de la 1.500 la 4.000 de militari aliați

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE18 hours ago

În plin proces de aderare la OCDE, Guvernul României face toate eforturile de a implementa cu succes reformele și țintele pe care și le-a asumat la nivel de țară și prin PNRR, subliniază Mircea Abrudean

ROMÂNIA18 hours ago

Bogdan Ivan, la Gala Cercetării Românești 2024: Inovarea trebuie să iasă din laboratoare și să fie pusă în valoare

PARLAMENTUL EUROPEAN19 hours ago

Parlamentul European solicită UE să furnizeze Ucrainei tot ce are nevoie pentru a învinge Rusia: Aliații UE și NATO ar trebui să sprijine militar Ucraina cu nu mai puțin de 0,25% din PIB-ul lor anual

ROMÂNIA20 hours ago

Marcel Ciolacu, la Congresul PES de la Roma, unde va fi desemnat candidatul comun pentru preşedinţia Comisiei Europene

ROMÂNIA18 hours ago

Bogdan Ivan, la Gala Cercetării Românești 2024: Inovarea trebuie să iasă din laboratoare și să fie pusă în valoare

RUSIA2 days ago

Din PE, Iulia Navalnaia transmite Occidentului: Dacă vreți să-l învingeți pe Putin, trebuie să deveniți inovatori. Încetați să mai fiți plictisitori

ROMÂNIA2 days ago

Au fost semnate contractele de execuție pentru construcția spitalelor regionale de urgență din Iași și Cluj. Marcel Ciolacu: Îndeplinim o promisiune făcută românilor de clasa politică de mai bine de 15 ani

ROMÂNIA2 days ago

Nicolae Ciucă susține o coaliție transpartinică pentru promovarea egalității de gen: Există o legătură directă între o democrație solidă și respectarea drepturilor femeilor

ROMÂNIA3 days ago

Marcel Ciolacu, la AmCham CEO Business Forum: Dorim ca SUA să devină partenerul principal non-UE al României. În contextul provocărilor de securitate atât de mari, nu mai avem ” timp de proiecte mici”

NATO6 days ago

La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Jens Stoltenberg afirmă clar că țara asediată „va adera la NATO”: „Nu este o chestiune de dacă, ci de când”

U.E.7 days ago

Bruxelles-ul va debloca fonduri europene de 137 miliarde de euro pentru Polonia în contextul reformelor privind statul de drept

ROMÂNIA1 week ago

Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu subliniază importanța alegerilor europene din 9 iunie: Vreau să trăiesc într-o Românie și într-o Europă liberă. Aceste alegeri vor fi despre principii, pentru apărarea valorilor, a statului de drept

Trending