Stereotipurile privind cetățenii din statele europene. Ce spune Google despre aceștia și cum sunt văzuți românii

Pentru a celebra Ziua Europei, Google a realizat o listă cu topul preconcepțiilor despre cetățenii din statele europene. Acest clasament oferă o perspectivă despre postulatele și întrebările pe care oamenii le au despre cetățenii din diferite state, potrivit The Local.fr.

În bara de căutare Google au fost introduse fraze precum „De ce sunt francezii așa de…” sau „De ce germanii…” iar motorul de căutare a făcut restul.

stereotipuri

FOTO: Captură hartă www.thelocal.fr

România este un stat cu cetățeni credincioși. În urma unui top 10 realizat în anul 2015 privind statele în care există cei mai credincioși cetățeni, România a fost clasată pe locul 6, 86% dintre cetățenii săi fiind ortodocși declarați.

Francezii se simt mizerabil și sunt slabi. Multe dintre studiile recente au confirmat faptul că francezii, în ciuda faptului că au standarde de viață ridicate și un sistem al sănătății bun, aceștia „sunt cuprinși de o stare proastă”. Rata sinuciderilor este mult mai ridicată decât media europeană.

Claudia Senik, profesor la Paris School of Economics, a menționat că acest lucru este posibil să fie determinat de sistemul de educație francez, care este mult prea rigid și care nu oferă șanse reale de reușită. În plus, aceasta a adăugat că francezii ar fi mai fericiți dacă ar învăța să vorbească mai multe limbi străine, lucru ce i-ar ajuta să nu se mai simtă atât de izolați.

Franța este statul cu cea mai scăzută rată de obezitate din Europa. În ciuda faptului că statul are o paletă diversificată în ceea ce privește alimentele, bucătăria franceză fiind cunoscută pentru dulciurile sau brânzeturile sale, francezii consumă aceste produse cu moderație.

Germanii sunt bogați și puternici. Nu este un secret că economia germană este cea mai puternică din Europa, dacă luam în calcul standardele măsurabile (PIB-ul). Dacă, în schimb, ne raportăm la populația existentă, produsul intern brut al Germaniei se situează abia pe locul 9 în topul celor 28 de state, în urma Danemarcei, Suediei și Olandei, lucru ce sugerează că Germania ar putea fi considerat un stat prosper, dar mulți dintre cetățenii aceșteia nu sunt bogați.

Dezvoltarea economică a Germaniei a plasat statul pe o poziție de influență în Europa, lucru ce a atras curiozitatea. Probabil pentru că în anii de cumpănă din punct de vedere economic, aceasta a fost sursa financiară a vecinilor săi.

Suedezii sunt blonzi. Stereotipul acesta este și cel mai răspândit când vine vorba de suedezi. Răspunsul este că foarte mulți dintre cetățeni își vopsesc părul, de unde și numărul crescut al persoanelor cu o astfel de culoare a părului.

Spaniolii sunt corupți și leneși. Probabil că acest stereoptip are legătură cu lipsa de transparență instituțională sau cu lipsa de inițiativă în momentul în care conjunctura o cere. În ceea ce privește cea de-a doua categorie, nu există niciun fel de dovadă că spaniolii ar fi leneși. Unii experți afirmă că cei ce locuiesc în zonele mai calde preferă să se ghideze după citatul „carpe diem”. Studiile recente arată că cetățenii statului spaniol muncesc mai multe ore decât restul cetățenilor din alte state europene.

Italienii sunt rasiști. Aceștia sunt priviți ca fiind primitori, dar tratamentul aplicat migranților în centrele de detenție a contribuit la deteriorarea acestei imagini.

Austriecii sunt, de fapt, germani și stupizi. În ciuda faptului că Austria este un stat mic și are multe în comun cu Germania, austriecii sunt foarte mândri de suvernaitatea țării lor. În ceea ce privește cel de-al doilea stereotip, cu siguranță acesta nu se confirmă. Austria are multe facultăți care s-au remarcat la nivel internațional pentru profesionalismul lor.

Danezii sunt fericiți. O explicație pentru prima dintre afirmații ar putea fi faptul că Danemarca este un stat al bunăstării, sau poate pentru că reușește să asigure un echilibru între muncă și viața privată.

Elvețienii sunt bogați și sănătoși. Studiile arată că sectorul de servicii a avut un aport semnificativ. Faptul că Elveția nu a fost impliciată în cele două conflagrații mondiale s-a constituit într-un factor decisiv. Elveția se numără în topul WEF în ceea ce privește sistemul de sănătate și bunăstarea.

Norvegienii sunt fericiți. Probabil că acest lucru se datorează prosperității statului și siguranței.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.