Steve Bannon, fost consilier al președintelui Donald Trump, vine în Europa pentru a sprijini mișcările populiste în alegerile europarlamentare

Steve Bannon, fost consilier al președintelui american Donald Trump, va crea o fundație în Europa pentru a sprijini formațiunile populiste de dreapta, a precizat vineri site-ul Daily Beast, citat de AFP, informează Agerpres.

Foto: wikimedia

Apropiat de extrema dreaptă americană, Bannon a mărturisit acestui website care sunt intenţiile sale, prima etapă fiind alegerile europarlamentare de anul viitor.

În mod simbolic, cartierul general al organizaţiei sale denumite ”Mişcarea” ar urma să fie stabilit chiar la Bruxelles, capitala Uniunii Europene. El are în vedere ca înaintea europarlamentarelor să angajeze zece persoane.

”Mişcarea” va fi în măsură să întocmească sondaje şi să ofere sfaturi şi opinii personalităţilor din dreapta eşichierului politic care nu dispun de organizaţii suficient de rodate pentru a putea oferi susţinere.

Obiectivul lui Steve Bannon este clar, şi anume să rivalizeze cu fundaţia miliardarului american George Soros, Open Society, considerată ca fiind mai degrabă de stânga.

Populismul ”va guverna”

Bannon a precizat că ideea de a întemeia o astfel de fundație i-a venit prima dată când a fost invitat de liderul populist Marine Le Pen pentru a ține un discurs la un eveniment ce a avut loc anul acesta, anunță Deutsche Welle.

Fostul consilier strategic al lui Donald Trump a avut, de asemenea, în ultimele luni, întâlniri cu Nigel Farage, cu liderul partidului german AfD Alice Weidel, cu premierul ungar Viktor Orban, dar și cu alți politicieni de extremă-dreapta.

Rezultatele alegerilor desfăşurate în statele UE, în special realegerea lui Viktor Orban în Ungaria sau venirea la putere în Italia a formaţiunii de extremă dreapta Liga alături de populiştii din Mişcarea 5 Stele, par să-l încurajeze pe fostul consilier al lui Trump.

Italia este inima vie a politicii moderne (…) Dacă merge acolo, poate să meargă oriunde“, crede Steve Bannon, pledând pentru ”state-naţiune individuale, cu propriile lor identităţi şi propriile lor frontiere“.

Steve Bannon, fost ofiţer în Marina Statelor Unite, fost bancher în cadrul Goldman Sachs, producător de filme la Hollywood şi eminenţa cenuşie a ultimilor ani din spatele publicaţiei conservatoare Breitbart, a fost numit în 2015 de Bloomberg drept „cel mai periculos agent politic din America“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.