Connect with us

INTERNAȚIONAL

Stevo Pendarovski, președintele Macedoniei de Nord, avertizează că țara sa este deja obosită să aștepte în antecamera UE: Nicio altă țară nu și-a schimbat numele pentru a deveni membră a UE

Published

on

© European Council

Președintele Macedoniei de Nord a avertizat că întârzierea începerii procesului de negociere pentru aderare la Uniunea Europeană accentuează ,,oboseala extinderii” în rândul cetățenilor macedoneni, dar mai ales a tinerilor care vor pleca în masă dacă perspectiva europeană nu este concretizată, relatează The Parliament Magazine

Declarațiile președintelui Stevo Pendarovski au fost făcute la Bruxelles, în cadrul dezbaterii ,,Friends of Europe”, cu ocazia primei sale vizite externe de la preluarea mandatului în fruntea țării, când s-a întâlnit cu președintele Consiliului European, Donald Tusk.

Pendarovski a declarat că ,,oboseala extinderii” nu se aplică numai UE, care doar în ultimii 15 ani a primit 13 noi membri, ci și cetățenilor țării sale. 

El a spus:,,Oboseala extinderii se simte de ambele părți și înțeleg asta. Înțeleg că unele state membre ale UE ar putea fi dezamăgite de rezultatele extinderii “Big Bang” de acum 15 ani “.

,,Dar oamenii din țara mea au fost în sala de așteptare pentru începerea discuțiilor de aderare de mulți ani, și ei, de asemenea, suferă de oboseala extinderii. Trebuie să vă amintiți că am făcut ceea ce nicio altă țară nu a fost nevoită să facă vreodată pentru a adera la UE: să schimbe numele țării”, a adăugat președintele macedonean. 

Anterior dezbaterii de la Bruxelles, Pendarovksi s-a întâlnit cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, cu care a discutat despre începerea procesului de negociere pentru aderare. 

Deși Tusk a recunoscut că Macedonia de Nord ,,a făcut tot ce se aștepta UE”, și că țara a dat, în ultimii doi ani, ,,toate semnalele politice corecte pe care UE le aștepta de la candidați”, președintele Consiliului European a atras atenția că ,,nu toate statele membre sunt pregătite să ia decizia de a începe aceste negocieri în zilele următoare”.

La rândul său, Pendarovski a avertizat asupra consecințelor neînceperii negocierilor în luna iunie, conform recomandării Comisiei Europene, spunând că dezamăgirea ar duce la un exod ,,fără precedent” din țară, în special în rândul tinerilor.

El a punctat: ,,Dacă negocierile nu încep, mii de oameni vor pleca în afară”.

Adresându-se dezbaterii ,,Friends of Europe” privind aderarea Macedoniei de Nord și a Albaniei, președintele macedonean a arătat că până la 90% din populație este în favoarea integrării în UE și o nouă întârziere în începerea discuțiilor de aderare ar determina o stare de îngrijorare în rândul poporului său.

,,Mulți sunt încă nedumeriți de ce discuțiile nu au început încă și acesta a fost mesajul pe care i l-am transmis lui Donald Tusk la reuniunea noastră de astăzi. Oamenii din țara mea se simt epuizați în lipsa acestor discuții. Acest lucru a fost promis de UE, iar UE trebuie să își respecte promisiunea. După Turcia, nicio țară nu a așteptat mai mult decât țara mea pentru a începe discuțiile de aderare la UE”, a încheiat Stevo Pendarovski. 

De altfel, într-un mesaj publicat pe Twitter miercuri, Donald Tusk  a scris că ,,UE trebuie să-şi respecte angajamentele faţă de Macedonia de Nord şi Albania”. De asemenea, în conferința de presă comună pe care a avut-o ieri cu președintele macedonean, Donald Tusk a declarat că, în opinia sa, crede că ,,o singură decizie este de luat: angajarea de negocieri cu Macedonia de Nord şi Albania, aşa cum a recomandat Comisia Europeană”. 

În plus, 13 state membre – Republica Cehă, Estonia, Lituania, Letonia, Ungaria, Italia, Bulgaria, Malta, Austria, Croaţia, Slovenia, Polonia şi Slovacia – au cerut deschiderea negocierilor de aderare cu cele două ţări candidate într-o declaraţie comună, dar și accelerarea integrării europene a Balcanilor de Vest.

De asemenea, Comisia Europeană pledează pentru deschiderea rapidă a acestor negocieri şi va ‘face tot posibilul pentru a lua o decizie în această vară’, a promis săptămâna trecută preşedintelui executivului comunitar, Jean-Claude Juncker, după o întâlnire la Bruxelles cu premierul Macedoniei de Nord, Zoran Zaev.

Citiți și Comisia Europeană recomandă deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Albania și Macedonia de Nord

În orice caz, o primă dezbatere este prevăzută pentru lunea viitoare în cursul unei reuniuni a miniştrilor de externe din cadrul UE la Luxemburg.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INTERNAȚIONAL

Cancelarul german Angela Merkel a fost văzută, pentru a doua oară în această lună, tremurând la o ceremonie oficială

Published

on

© Council of the European Union

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a fost văzută tremurând joi, la o ceremonie politică la care a participat şi preşedintele Frank-Walter Steinmeier – a doua criză de acest gen în ultimele două săptămâni -, dar purtătorul ei de cuvânt a declarat pentru Reuters că Merkel se simte bine, relatează Agerpres.

Pe 18 iunie, Angela Merkel a fost văzută tremurând în momentul în care îl primea pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, aflat în vizită în Germania, dar ulterior a declarat că s-a simţit mai bine după ce a băut trei pahare de apă, sugerând că fusese deshidratată.

Miercuri, Merkel, în vârstă de 64 de ani, a luat parte o ceremonie de predare a mandatului de către ministrul justiţiei, Katarina Barley, care părăseşte postul după ce a obţinut un loc de deputat în Parlamentul European. Stând alături de președintele Steinmeier, care susținea un discurs, Merkel a fost văzută din nou tremurând.

Purtătorul de cuvânt al cancelarului german a anunţat că Merkel va participa mai târziu la ceremonia de depunere a jurământului de către noul ministru al justiţiei. Întrebat dacă Merkel va lua parte la summitul G20 care urmează să aibă loc în acest sfârşit de săptămână la Osaka, în Japonia, purtătorul de cuvânt a declarat: ”Totul va decurge conform planului. Cancelarul este bine”.

Aflată la conducerea unei coaliţii fragile, Angela Merkel, la putere din 2005, se va retrage din politică la sfârşitul mandatului său, cel mai târziu în 2021, încă activitatea politică din această perioadă este una extrem de intensă, după summitul G20 de la Osaka, cancelarul german urmând să participe la un nou summit al Consiliului European pentru a găsi o soluție privind numirea viitorului președinte al Comisiei Europene și a celorlalte funcții la vârful instituțiilor UE.

Continue Reading

NATO

O canadiancă va coordona din toamnă misiunea NATO în Irak

Published

on

© Canadian Armed Forces Operations/ Facebook

Generalul de brigadă canadian Jennie Carignan va conduce misiunea NATO în Irak, care numărăr 580 de militari și pentru care Ottawa și-a prelungit recent participarea până la finalul anului 2020, a anunțat miercuri Ministrul Apărării, anunță France Presse, citat de Agerpres.

Jennie Carignan comandă în prezent Divizia a 2-a canadiană și Joint Task Force East (JTFE) cu sediul în Quebec. Aceasta a activat în trecut în Bosnia-Herțegovina pe platoul Golan (anexat de Israel) şi în Afganistan.

Carignan, care urmează să fie promovată în curând general-maior, va înlocui un alt canadian, pe general-maiorul Dany Fortinau, care comandă misiunea Alianței atlantice de la începuturile sale în noiembrie 2018.

Canada, care și-a extins oficial cu un an participarea, contribuie cu aproximativ 250 de soldați și trei elicoptere.

”Suntem bucuroşi să lucrăm cu NATO şi să ne continuăm rolul de comandant al misiunii în Irak. Mai mult, salut ideea că generalul de brigadă Carignan, un lider realizat, preia comanda misiunii după promovarea sa în gradul de general maior”, a declarat Harjit Sajjan, ministrul apărării, într-un comunicat.

NATO conduce din toamnă o misiune ce oferă consultanţă şi instruire Ministerului irakian al Apărării în lupta împotriva bombelor artizanale, în cooperarea cu civilii, întreţinerea vehiculelor blindate şi medicină militară.

În plus, începând din 2014, Canada participă la coaliţia din Irak împotriva grupării Stat Islamic (SI) prin efectuarea de operaţiuni aeriene şi acordarea de asistenţă medicală şi instruirea forţelor irakiene pe teren.

Continue Reading

COMUNICATE DE PRESĂ

Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga, semnează simbolic textul Preambulului Cartei Naţiunilor Unite, pentru cea de-a 75- a aniversare a organizației

Published

on

Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion I. Jinga, a semnat simbolic textul Preambulului Cartei Naţiunilor Unite, care va fi afişat in situ la sediul ONU, în toate cele şase limbi oficiale ale Organizaţiei, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeana.ro

Acesta participat, miercuri, 26 iunie, la evenimentul organizat de Preşedinta celei de-a 73-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, E.S. María Fernanda Espinosa Garcés, cu ocazia lansării activităţilor de sărbătorire a celei de-a 75-a aniversări a Organizaţiei Naţiunilor Unite în 2020, când se vor împlini 75 de ani de la semnarea Cartei ONU, la 26 iunie 1945, la San Francisco.

Programul evenimentului a mai inclus o alocuţiune a Preşedintei Adunării Generale a ONU, urmată de discursul lui Fabrizio Hochschild Drummond, Consilier Special pentru pregătirile comemorării celei de-a şaptezeci şi cincea aniversare a Naţiunilor Unite.

De asemenea, Statele Membre ONU şi-au reafirmat angajamentul colectiv faţă de multilateralism, reiterând sprijinul pentru Organizaţie şi cei trei piloni ai săi: pacea şi securitatea, dezvoltarea durabilă şi drepturile omului.

Continue Reading

Summitul pentru simplificarea accesării fondurilor structurale

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending