Connect with us

ROMÂNIA

Stilul tradițional bucovinean, exportat peste hotare. Meșterii din Bucovina, adevărate afaceri din exportul de case tradiționale din lemn

Published

on

© Dan Fodor/Pixabay

Europenii s-au îndrăgostit de casele în stil tradițional bucovinean atât de tare încât meșterii din Bucovina au reușit să dezvolte adevărate afaceri prin care exportă case din lemn în nenumărate țări din Europa, relatează Stirileprotv.ro.

Un meşter din Poiana Stampei a construit şi livrat case din lemn în toată Europa. Preţurile pornesc de la 300 de euro pe metru pătrat şi ajung până la 700 de euro, în funcţie de pretenţiile clientului. Multe sunt cerute la pachet cu tot cu mobilierul rustic specific zonei.

Potrivit acestuia, înainte de construirea casei, se semnează un contract, urmat de lucrările respective. Casele obținute sunt lăsate câteva luni la uscat, apoi dezasmblate și livrate clienților. Montarea lor se face cu ajutorul meșterilor care le construiesc și care se deplasează în diferite țări din Europa, de unde vin comenzile. 

„Avem pe partea de Franţa, în Corsica, o căsuţă pe care am transportat-o cu vaporul şi am montat-o pe o insulă. Mai avem și un complex în Franţa cu care ne mândrim. Un complex de 9 case care păstrează stilul bucovinean. Mă refer la partea de acoperiş, cu cerdac în față”, povestește Cristian Chiforescu, meşter. 

De asemenea, un meşter din Vatra Dornei, Vasile Chiruță, şi-a dezvoltat chiar o reţea de distribuţie a caselor din lemn în Europa. El spune că italienii din partea de nord sunt cei care s-au îndrăgostit de casele din lemn rotund care păstrează arhitectura bucovineană, cu acoperiş în 4 ape şi cerdac. Cu toate acestea, el spune că principalii parteneri sunt Franța, Elveția și Germania, deși exportă case în zece țăro din Europa. 

Dacă vă întrebați cât poate costa achiziționarea unei astfel de case, costurile sunt mult mai mici decât în cazul apartamentelor sau caselor clasice. De exemplu, o casă de 40 m pătrați, poate costa 20.000 euro. 

Potrivit lui Tiberiu Vieriu, designer expert, casele sunt construite doar din lemn, piatră și sticla și prezintă avantajul unei izolări fonice și termice mult mai bune decât în cazul altor materiale. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ROMÂNIA

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, discuție telefonică aprofundată cu omologul portughez, Augusto Santos Silva, despre planul european de relansare economică și viitorul buget multianual al UE pentru perioada 2021-2027

Published

on

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a discutat telefonic miercuri cu omologul portughez, Augusto Santos Silva, despre noile propuneri ale Comisiei Europene privind planul european de relansare economică și viitorul buget multianul pentru anul 2021-2027, dar și despre prioritățile Portugaliei, în perspectiva președinției Consiliului Uniunii Europene, din primul semestru al anului 2021.

Potrivit unui comunicat al MAE remis CaleaEuropeană.ro, cei doi miniștri au evidențiat viziunea comună împărtășită de România și Portugalia în ceea ce privește susținerea pentru o politică de coeziune și o politică agricolă comună puternice.

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a asigurat partea portugheză de sprijinul României pentru avansarea agendei europene pe durata Președinției Portugaliei la Consiliul UE, din primul semestru al anului viitor.

De asemenea, miniștrii de externe și-au exprimat susținerea pentru dezvoltarea pe mai departe a cooperării dintre cele două state atât pe dimensiunea bilaterală, cât și în plan european și multilateral.

În ceea ce privește cooperarea dintre cele două state în domeniul apărării, șeful diplomației române a exprimat aprecierea cu privire la achiziţionarea şi operaţionalizarea aeronavelor F-16, în cadrul programului ,”Avion multirol al Forţelor Aeriene Române”.

În plus, ministrul Bogdan Aurescua evidențiat cooperarea foarte bună cu Portugalia, inclusiv la nivel NATO, salutând contribuția Portugaliei la măsurile de reasigurare NATO pe Flancul Estic, prin afilierea unui batalion de infanterie la Brigada Multinaţională Sud-Est din Craiova.

Referitor la situația epidemiologică, cei doi miniștri au subliniat importanța depășirii acestei situații excepționale care impune anumite restricții pentru evitarea oricărui risc epidemiologic, exprimând susținere pentru găsirea unor soluții comune pentru contracararea efectelor crizei din plan sanitar, economic și social.

În același timp, ministrul român de externe a mulțumit autorităților portugheze pentru sprijinirea comunității de români din Portugalia, care este foarte bine integrată și apreciată la nivelul comunităților locale.

Totodată, șeful diplomației române Bogdan Aurescu a adresat invitația omologului portughez de a vizita România, atunci când situația va permite, propunerea fiind acceptată cu plăcere de interlocutor.

Continue Reading

ROMÂNIA

România, pe locul doi în UE la numărul de cazuri noi de COVID-19 după bilanțul record înregistrat pe 8 iulie

Published

on

© European Union, 2020

România a ajuns pe locul doi în Uniunea Europeană la numărul de cazuri noi de infectare cu COVID-19, după Franța (+ 663 cazuri), în urma celui mai recent bilanț prezentat de autorități miercuri, 8 iulie. Astfel, cu un număr record de 555 de cazuri, un număr mai ridicat decât vârful atins în perioada de stare de urgență (523 cazuri), țara noastră se situează în fața unor state membre grav afectate de pandemie, precum Spania (+383 cazuri), Italia (+193 cazuri) sau Germania (+206 cazuri). 

De altfel, tendința în ceea ce privește numărul de noi infectări s-a inversat în defavoarea statelor din Uniunea Europeană care per total înregistrează un număr de cazuri cu câteva zeci de mii mai mic decât statele grav afectate din sudul și vestul Europei. Astfel, un top 15 al statelor membre în care numărul de infectări s-a accentuat în ultimele săptămâni plasează România pe locul secund, cu 555 de noi cazuri, după Franța (+663), urmată de Portugalia (+443), Spania (+383), Suedia (+302), Polonia (+277), Germania (+206), Austria (+92), Cehia (+90), Belgia (+65), Croația (+53), Olanda (+52), Luxemburg (+47), Grecia (+33) și Slovacia (+31).

Regatul Unit, proaspăt ieșit din UE, a înregistrat 630 de cazuri noi. 

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 555 de noi cazuri de îmbolnăvire. În total, până astăzi, 8 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 30.175 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 22.284 au fost externate, dintre care 20.799 de pacienți vindecați și 1.485 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare.

Citiți și Klaus Iohannis, apel către politicieni și cetățeni după un record de cazuri COVID-19: E momentul să lăsăm divergențele politice. Nu lăsați garda jos, este în joc viața voastră și a celor dragi

La ATI, în acest moment, sunt internați 237 de pacienți.

Până astăzi, 1.817 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat. În intervalul 07.07.2020 (10:00) – 08.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 18 decese (6 bărbați și 12 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Brașov, Dâmbovița, Galați, București, Prahova, Sălaj, Suceava și Vâlcea. Dintre acestea, 2 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 ani, 6 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 3 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 7 decese la persoane de peste 80 de ani. Toate decesele sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

De asemenea, până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 796.484 de teste.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 406 apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.023 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 912 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 111.550 de lei.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 5.095   de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.885 în Italia,  561 în Spania, 107 în Franța, 2.275 în Germania, 97 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 3 în SUA,  105 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia, India, Bulgaria, Kazakhstan, Ucraina, Grecia și Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 122 de cetățeni români aflați în  străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 9 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA și unul în Brazilia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 72 au fost declarați vindecați: 50 în Germania, 10 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Continue Reading

POLITICĂ

Klaus Iohannis, apel către politicieni și cetățeni după un record de cazuri COVID-19: E momentul să lăsăm divergențele politice. Nu lăsați garda jos, este în joc viața voastră și a celor dragi

Published

on

@ Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că numărul de îmbolnăviri cu noul coronavirus raportate în ultimele 24 de ore este unul record şi a făcut apel la respectarea regulilor. De asemenea, președintele a făcut un apel către politicieni să nu exploateze în scop electoral actuala epidemie de coronavirus și să sprijinire guvernul Orban în găsirea de soluții. Șeful statului a solicitat astfel Parlamentului adoptarea în regim de urgență a legii Guvernului privind carantina și izolarea.

“Astăzi este o zi tristă. Avem un număr record de persoane găsite pozitiv cu noul coronavirus. Peste 550 de persoane care au fost detectate de ieri până azi”, a spus Iohannis, potrivit Agerpres și Digi24.

“E a doua lună de stare de alertă și lucrurile din păcate vedem că nu au evoluat cum ne-am fi dorit cu toții. Revin la ce am mai spus: răspunderea, în acest moment, e partajată între autorități și cetățeni. A fost o perioadă dificilă și ar fi păcat să dăm cu piciorul la rezultatele bune de pînă acuma. Măsurile sunt foarte simple: Masca, distanța și spălatul pe mâini. Trebuie să fim foarte atenți la ce ne spun unii și alții, fiindcă în loc să fim de aceeași parte, vedem că sunt politicieni care încearcă să exploateze electoral această epidemie”, a spus Iohannis.

“Suntem intr-o situație foarte complicată, e momentul să lăsăm divergențele politice la o parte și să ne concentrăm pe soluții. Solicit Parlamentului să dezbată in regim de urgență legea care reglementează carantina și izolare. Nu e momentul să disperăm, dar nici să lăsăm garda”, a spus președintele

În același context, președintele a făcut și un apel la responsabilitate adresat cetățenilor.

“Haideți să facem un efort să continuăm, nu lăsați garda jos, este în joc viața voastră și a celor dragi dumneavoastră. Nu vorbim de politică, de opinii personale, ci de o boală care a rămas în societate. Virusul nu ține cont de granițe, de legi, de diferite abordări pur administrative”.

El a făcut apel la purtarea măştii de protecţie, la distanţă fizică şi la spălarea mâinilor.

“Răspunderea în acest moment este partajată între autorităţi şi cetăţeni. A fost o perioadă foarte dificilă şi ar fi foarte păcat să dăm cu piciorul la ce am realizat până acum”, a afirmat şeful statului.

Preşedintele Iohannis a vizitat Institutul Cantacuzino împreună cu ministrul Apărării, Nicolae Ciucă. 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending