NATO
Stoltenberg anunță la summitul “București B9” că aliații NATO vor adopta noi planuri de apărare și un “nou model de forțe NATO” cu mai multe trupe
Published
2 years agoon
La summitul NATO de la Vilnius aliații vor decide noi planuri de apărare și un “nou model de forțe NATO”, a anunțat marți, la Bratislava, secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.
Înaltul oficial aliat a făcut aceste precizări în cadrul unor remarci introductive pe care le-a susținut în deschiderea summitului formatului “București 9” care are loc marți în capitala Slovaciei, și care este co-prezidat de președinții Slovaciei, României și Poloniei.
“Deciziile pe care le vom lua la summitul NATO de la Vilnius din luna iulie vor fi foarte importante”, a spus Stoltenberg.
El a precizat că aliații vor consolida sprijinul pentru Ucraina cu un pachet de asistență multianuală pentru a o ajuta să facă tranziția de la standardele din epoca sovietică la standardele NATO și pentru a apropia Ucraina de NATO.
“Toți aliații sunt de acord că ușa NATO rămâne deschisă, că Ucraina va deveni membră a Alianței și că Rusia nu are drept de veto”, a subliniat secretarul general al Alianței.
De asemenea, la Vilnius, a spus Stoltenberg, aliații vor continua să consolideze descurajarea și apărarea.
“Ne vom angaja față de noi planuri de apărare și față de un nou model de forțe NATO, cu mai multe trupe la un nivel de pregătire mai ridicat și cu o comandă și un control NATO mai puternice. Trebuie să convenim, de asemenea, asupra unui angajament mai ferm față de creșterea investițiilor în domeniul apărării, cu cel puțin două procente din PIB“, a spus Stoltenberg.
Un apel similar a venit și din partea președintelui Klaus Iohannis, care a subliniat că la summitul Alianței Nord-Atlantice de la Vilnius este necesară identificarea măsurilor necesare întăririi apărării aliate pe flancul estic, de la Marea Neagră la Marea Baltică.
Luna trecută, Reuters relata, într-o analiză amplă, că la summitul de la Vilnius, care va avea loc în iulie, NATO se va întoarce în viitor, liderii urmând să aprobe mii de pagini de planuri militare secrete care vor detalia, pentru prima dată de la Războiul Rece încoace, modul în care Alianța va răspunde unui atac rusesc.
Summitul B9 la nivelul șefilor de stat din regiune urmează reuniunilor la nivelul miniștrilor de externe și ai apărării ai celor nouă țări de pe flancul estic – Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria, un format creat de președinții României și Poloniei în 2015.
În contextul summitului de la Vilnius din luna iulie, aliații NATO de pe flancul estic solicită o apărare înaintată, creșterea prezenței SUA și tratarea Ucrainei și R. Moldova ca elemente importante ale arhitecturii de securitate europene.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
You may like
Israel și Hamas au ajuns la un acord de încetare a focului pe 19 ianuarie. Biden și UE salută victoria diplomației, Trump se grăbește să revendice meritele
Ministrul Burduja a sesizat Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe privind achiziția E.ON România de către firma maghiară MVM, invocând legături cu companii din Rusia: România are obligația de a-și proteja suveranitatea
România reacționează la declarațiile lui Patrușev: La 35 de ani după ce URSS a fost aruncată la coșul de gunoi al istoriei, unii de la Kremlin încă mai cred că pot spune națiunilor suverane ce să facă
Președintele Klaus Iohannis va participa la summitul informal al liderilor UE, NATO și Marii Britanii, consacrat apărării europene (surse oficiale)
Economia Germaniei, în declin: Friedrich Merz, succesorul cel mai probabil al lui Olaf Scholz, pregătit să pună clima pe locul doi pentru a revitaliza competitivitatea industrială
Tusk îl asigură pe Zelenski că Polonia va depune orice efort pentru a menține statele membre unite în sprijinirea Ucrainei
NATO
“Vacanța de la istorie a Europei a luat sfârșit”, avertizează președintele Finlandei la primul summit al aliaților NATO din Marea Baltică, cerând întărirea apărării europene în fața Rusiei
Published
16 hours agoon
January 15, 2025Președintele finlandez Alexander Stubb a subliniat miercuri necesitatea ca Europa să-și sporească efortul de apărare în fața Rusiei, atrăgând atenția că “vacanța de la istorie a Europei s-a terminat”.
“Este în interesul nostru personal să promovăm și să cheltuim mai mult pentru apărare. Vacanța de la istorie a Europei a luat sfârșit”, a declarat Alexander Stubb, marți, pentru Euronews.
Președintele țării care a aderat în 2023 la Alianța Nord-Atlantică, dublând granița NATO cu Rusia, a găzduit marți primul summit al aliaților NATO de la Marea Baltică pentru consolidarea apărării împotriva actelor ostile asupra infrastructurii critice din regiunea baltică, afirmând în acest context că Europa trebuie să facă mai mult.
La acest summit au participat alături de președintele Finlandei și președinții Letoniei și Lituaniei, prim-miniștrii Danemarcei, Estoniei, Poloniei și Suediei, cancelarul Germaniei, precum și secretarul general al NATO.
Aderarea succesivă la NATO a Finlandei, în 2023, și a Suediei, în 2024, a determinat ca toate statele riverane la Marea Baltică, cu excepția Rusiei, să fie state membre ale Alianței Nord-Atlantice, o realitate strategică pe care președintele american Joe Biden a denumit-o “NATO-izarea” Europei, în timp ce experții au vorbit despre transformarea Mării Baltice într-un lac NATO.
În ziua de Crăciun, autoritățile finlandeze au confiscat un petrolier suspectat de a fi responsabil de deteriorarea cablurilor de comunicații submarine. Finlanda are o graniță de 1.300 km cu Rusia.
Peste 95% din datele din lume sunt transportate prin aceste cabluri, iar Rusia și China sunt acuzate în mod regulat de sabotarea acestora ca parte a războiului hibrid.
Marți, la Helskinki, secretarul general al NATO, Mark Rutte, a promis să trimită drone, fregate și avioane în regiunea baltică, subliniind o campanie concertată de atacuri cibernetice, tentative de asasinat și sabotaj.
Potrivit lui Alexander Stubb, Finlanda este bine pregătită, dar că, în general, Europa trebuie să crească miza.
“Există o mulțime de intenții răuvoitoare din partea Federației Ruse în acest moment, iar aceasta este noua normalitate cu care trebuie să trăim”, a declarat el, adăugând că țara sa ia măsurile necesare, inclusiv aderarea la NATO și confiscarea navelor.
Avertismentul lui Stubb că “vacanța de la istorie a Europei s-a terminat” vine să completeze semnale de alarmă similare din partea liderilor occidentali.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, s-a adresat luni Comisiei pentru afaceri externe și Subcomisiei pentru securitate și apărare ale Parlamentului European, unde a pledat ca statele europene membre ale Alianței Nord-Atlantice să investească în domeniul apărării “o mică parte” din fondurile pe care le alocă bugetelor pentru pensii, sănătate sau asistență socială, pentru a garanta securitatea generațiilor viitoare.
“Suntem în siguranță acum, dar nu și peste patru sau cinci ani”, a spus el, adăugând ulterior că, dacă cheltuielile nu vor crește, europenii ar trebui “să se apuce de cursuri de limba rusă sau să meargă în Noua Zeelandă”. “Sunt profund îngrijorat de situația securității în Europa. Nu suntem în război, dar nici nu suntem în timp de pace… Aceasta înseamnă că trebuie să investim mai mult în apărare și să producem mai multe capacități. Acest lucru nu poate aștepta. Trebuie să sporim rezistența societăților noastre și a infrastructurii critice”, a precizat Rutte.
Luni, președintele Consiliului European, Antonio Costa, a anunțat că liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, prim-ministrul Marii Britanii și secretarul general al NATO se vor întâlni pe 3 februarie în Belgia, la Château de Limont, pentru o reuniune informală excepțională consacrată apărării europene. Întâlnirea între șefii de stat sau de guvern ai celor 27 de state membre UE, secretarul general al NATO, Mark Rutte, și premierul britanic, Keir Starmer, va avea loc la două săptămâni după ce Donald Trump va prelua mandatul de președinte al SUA, pe 20 ianuarie, și este considerată o aliniere tot mai pronunțată a europenilor în materie de securitate și de apărare.
INTERNAȚIONAL
Rusia încearcă să „slăbească democrațiile” și să „submineze libertatea” aliaților, cu sprijinul Chinei, Coreei de Nord și Iranului, avertizează secretarul general al NATO
Published
18 hours agoon
January 15, 2025By
Andreea RaduRusia încearcă să slăbească democrațiile și să submineze libertatea aliaților, cu sprijinul Chinei, Coreei de Nord și Iranului, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Mark Rutte, informează EFE, potrivit Agerpres.
„Rusia se străduiește să ne slăbească democrațiile și să ne submineze libertatea. Și nu este singură, are alături China, Coreea de Nord și Iranul”, a apreciat Rutte, într-un discurs în fața șefilor Statului Major al Apărării din țările Alianței, care se întâlnesc miercuri și joi la Bruxelles.
De asemenea, Mark Rutte a reamintit că, cu cinci luni și jumătate înainte de următorul summit al liderilor aliați, care va avea loc în iunie la Haga, aceștia trebuie să continue să facă tot ce pot împreună „pentru a ne menține cetățenii în siguranță”.
„Securitatea noastră viitoare este în joc. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei continuă. Acțiunile ostile ale Rusiei împotriva propriilor noastre țări se accelerează cu atacuri cibernetice, tentative de asasinat, acte de sabotaj și multe altele”, a indicat el, referitor la ceea ce el a descris drept „acțiuni și campanii de destabilizare”.
Pentru Rutte, perspectivele de securitate pentru Alianță „nu arată bine” pentru că, în plus, „persistă multe alte pericole”, precum terorismul, proliferarea nucleară, dezinformarea sau schimbările climatice.
În schimb, secretarul general al NATO a dat asigurări că liderii aliați știu „ce trebuie făcut”, în special creșterea investițiilor în apărare.
„Pentru a evita războiul, trebuie să ne pregătim pentru el. Este timpul să trecem la o mentalitate de război și asta înseamnă că trebuie să ne facem apărarea și mai puternică, cheltuind mai mult pe apărare, producând capacități de apărare mai multe și mai bune”, a îndemnat el.
Rutte a pledat, de asemenea, pentru mai mult sprijin pentru Ucraina „pentru a schimba traiectoria războiului”. „Toți vrem (ca războiul) să se încheie, dar, mai presus de toate, vrem ca pacea să dureze”, a adăugat el.
Amintim că, în primul său discurs major de la preluarea funcției, Mark Rutte le-a cerut aliaților să treacă la o „mentalitate de război” şi să îşi crească bugetele apărării către 3% din PIB, motivând că „Rusia se pregăteşte de confruntări pe termen lung, cu Ucraina şi cu noi”.
În prezent, numai 23 din cele 32 de state membre ale NATO ating ţinta de 2% din PIB pentru bugetele apărării asumată în cadrul Alianţei. O eventuală decizie de creştere a acestei ţinte este aşteptată la următorul summit al NATO, care va avea loc la Haga în iunie 2025, şi se desfăşoară în prezent discuţii pe acest subiect, dar multe state membre sunt reticente să-şi crească cheltuielile militare în contextul dificultăţilor bugetare. În ceea ce o privește, România alocă 2,5% din PIB pentru apărare.
NATO
”Santinela Baltică”. NATO își intensifică activitatea în Marea Baltică pentru a proteja infrastructura critică în fața atacurilor hibride
Published
2 days agoon
January 14, 2025By
Teodora IonNATO își intensifică activitatea pentru a detecta și opri atacurile împotriva cablurilor submarine de energie și date din Marea Baltică, a transmis marți secretarul general Mark Rutte, informează Politico Europe.
Acesta a anunțat într-un comunicat că organizația va lansa programul ”Santinela Baltică”, ce va angrena ”o serie de mijloace”, inclusiv fregate, avioane de patrulare maritimă și ”o mică flotă de drone navale”.
Principalii lideri NATO se află la Helsinki pentru a discuta despre securizarea Mării Baltice ca răspuns la o serie de acte de sabotaj asupra cablurilor de telecomunicații și de energie. Miniștrii apărării au arătat anterior cu degetul spre Rusia pentru aceste incidente.
Summitul este găzduit de președintele finlandez Alexander Stubb și de prim-ministrul estonian Kristen Michal, și include șefi de stat din Danemarca, Germania, Letonia, Lituania, Polonia, Suedia, precum și un înalt funcționar al Comisiei Europene.
Până în prezent, țările afectate nu au fost în măsură să atribuie în mod clar atacurile Moscovei – o provocare comună în cazul așa-numitelor atacuri hibride, din care fac parte și atacurile asupra infrastructurii critice.
Eforturile NATO vor implica intensificarea supravegherii în zonă, a declarat Rutte, și integrarea eforturilor naționale de supraveghere ale țărilor membre pentru ”detectarea exhaustivă a amenințărilor”.
”Căpitanii navelor trebuie să înțeleagă că potențialele amenințări la adresa infrastructurii noastre vor avea consecințe, inclusiv posibila îmbarcare, sechestrare și arestare”, a declarat Rutte.
Alianța va colabora, de asemenea, cu furnizorii de infrastructură critică, astfel încât cablurile să fie mai reziliente, a spus el.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Israel și Hamas au ajuns la un acord de încetare a focului pe 19 ianuarie. Biden și UE salută victoria diplomației, Trump se grăbește să revendice meritele
Ministrul Burduja a sesizat Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe privind achiziția E.ON România de către firma maghiară MVM, invocând legături cu companii din Rusia: România are obligația de a-și proteja suveranitatea
România reacționează la declarațiile lui Patrușev: La 35 de ani după ce URSS a fost aruncată la coșul de gunoi al istoriei, unii de la Kremlin încă mai cred că pot spune națiunilor suverane ce să facă
Președintele Klaus Iohannis va participa la summitul informal al liderilor UE, NATO și Marii Britanii, consacrat apărării europene (surse oficiale)
PNL trebuie să îi reprezinte pe românii care susțin rămânerea României în UE și NATO, subliniază eurodeputatul Dan Motreanu
Directorul general al ICI București îi încurajează pe ”tineri să îmbrățișeze curiozitatea și perseverența”, subliniind ”importanța învățării continue”
Armata Germaniei și Ministerul Apărării își suspendă conturile de pe platforma X, pe măsură ce conflictul dintre Berlin și Elon Musk continuă să se adâncească
Economia Germaniei, în declin: Friedrich Merz, succesorul cel mai probabil al lui Olaf Scholz, pregătit să pună clima pe locul doi pentru a revitaliza competitivitatea industrială
Tusk îl asigură pe Zelenski că Polonia va depune orice efort pentru a menține statele membre unite în sprijinirea Ucrainei
“Vacanța de la istorie a Europei a luat sfârșit”, avertizează președintele Finlandei la primul summit al aliaților NATO din Marea Baltică, cerând întărirea apărării europene în fața Rusiei
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin
Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE
Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern
Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa
Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”
“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”
În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen
Guvernul adoptă Ordonanța „Trenuleț”, un set de măsuri fiscal-bugetare pentru reducerea deficitului la 7% în 2025 și menținerea accesului României la fondurile europene și din PNRR
Guvernul a depus jurământul. Klaus Iohannis: Oamenii așteaptă să mențineți ferm traiectoria pro-europeană și euro-atlantică din ultimii 35 de ani. Vă rog să acţionaţi aşa
Trending
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Vicepreședintele Comisiei Europene, Stéphane Séjourné, vine în România înainte de lansarea dialogului strategic privind viitorul industriei auto. El va discuta la INCAS și despre concurența neloială a Chinei pe piața dronelor
- ROMÂNIA1 week ago
Oficial: România va fi admisă vineri în programul Visa Waiver, iar românii vor putea călători fără vize în SUA
- INTERNAȚIONAL1 week ago
Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE
- U.E.6 days ago
Precedentul din România: Un fost comisar european sugerează că alegerile din Germania ar putea fi anulate dacă legile sunt eludate și duc la interferențe
- ENERGIE6 days ago
Răzvan Nicolescu: Fabrica Prime Batteries, vizitată de vicepreședintele CE, are potențialul de a deveni cel mai mare proiect industrial românesc de după Revoluție