Connect with us

NATO

Stoltenberg îl invită pe Zelenski la Vilnius pentru prima reuniune a Consiliului NATO-Ucraina, unde Kievul “va fi pe picior de egalitate cu aliații NATO”

Published

on

© NATO

Ucraina nu va fi invitată în timpul Summitului de la Vilnius din 11-12 iulie să adere la NATO, dar Alianţa doreşte să organizeze cu această ocazie prima reuniune a noului Consiliu NATO-Ucraina cu preşedintele Volodimir Zelenski, a anunţat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, informează AFP, potrivit Agerpres.

”Lucrăm la crearea unui nou Consiliu NATO-Ucraina, în cadrul căruia Ucraina va fi pe picior de egalitate cu aliaţii NATO”, a declarat Stoltenberg la finalul unei reuniuni a miniştrilor apărării din ţările membre, la Bruxelles.

”Ambiţia noastră este de a ţine o primă reuniune a noului Consiliu la Vilnius, cu preşedintele Zelenski”, a precizat el.

Noul Consiliu NATO-Ucraina va permite consultări şi luarea unor decizii în chestiuni de securitate de interes reciproc, a explicat înalta oficialitate aliată. Relaţiile între NATO şi Ucraina sunt tratate în prezent de un comitet creat în 1997, care este un organism pur consultativ.

”Ucraina va deveni membră a NATO la un moment dat. Dar ea nu va primi invitaţia la Vilnius”, a avertizat el. Invitaţia este prima etapă a procesului de aderare la NATO.

Cu mai puţin de o lună înaintea Summitului de la Vilnius, mai multe subiecte încă nu fac obiectul unui consens, în special creşterea cheltuielilor pentru apărare și adoptarea unor planuri regionale de apărare.

Ucraina i-a îndemnat pe membrii NATO să facă progrese concrete în ceea ce privește aderarea sa la alianță la summitul din iulie.

Ea dorește să vadă o modernizare a actualei Comisii NATO-Ucraina într-un nou Consiliu NATO-Ucraina, care ar fi un forum consultativ comun pentru a promova discutarea problemelor de securitate, o idee sprijinită și de România prin vocea președintelui Klaus Iohannis.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

NATO

Mark Rutte le cere aliaților NATO să “nu își mai facă griji cu privire la o președinție Trump”: Înțelege pe deplin că lupta Ucrainei este și despre securitatea SUA

Published

on

© NATO

Noul secretar general al NATO, Mark Rutte, a îndemnat joi comunitatea internaţională “să nu-şi mai facă griji” cu privire la o posibilă revenire a republicanului Donald Trump la Casa Albă, subliniind că fostul preşedinte american a înţeles miza războiului din Ucraina pentru securitatea Statelor Unite.

“Am lucrat cu el timp de patru ani în rolul meu anterior de prim-ministru. Știu că înțelege pe deplin și este de acord cu mine că această luptă din Ucraina nu este doar despre Ucraina, ci și despre siguranța și securitatea viitoare a Statelor Unite. El știe acest lucru”, a spus Rutte, în fața sediului guvernului britanic, unde a avut o întrevedere trilaterală cu premierul Keir Starmer și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care le-a prezentat celor doi lideri euro-atlantici planul său pentru victorie.

“Așa că, într-adevăr, nu vă mai faceți griji cu privire la o președinție Trump. Nu știm cine va câștiga. Voi lucra cu Kamala Harris dacă va fi aleasă. Voi lucra cu Donald Trump dacă el va fi ales”, a declarat secretarul general al NATO jurnaliştilor în faţa clădirii din Downing Street 10.

De îndată ce a preluat funcția de secretar general al Alianței Nord-Atlantice, Mark Rutte a căutat să risipească orice fel de temeri legate de o nouă președinție a lui Donald Trump.

O eventuală victorie a miliardarului american provoacă agitaţie la sediul NATO de la Bruxelles, unde ameninţarea unei retrageri americane lansată de fostul preşedinte al SUA are şi acum ecou.

Trump a refuzat, de asemenea, să spună dacă dorește ca Ucraina să câștige războiul împotriva invaziei Rusiei, deși s-a întâlnit recent la New York cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care i-a prezentat planul său de victorie.

În ceea ce privește provocarea potențială la adresa NATO reprezentată de alegerile din SUA, Rutte a fost prezentat ca un “șoptitor al lui Trump” – este considerat unul dintre puținii lideri politici capabili să se înțeleagă cu fostul (și posibilul viitor) președinte al SUA. De exemplu, la summitul NATO din 2018, Rutte a reușit să dialogheze cu Trump pentru a atenua tensiunile privind cheltuielile de apărare, demonstrând capacitatea sa de a gestiona stilul imprevizibil al fostului președinte.

De partea sa, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a început joi un tur de forță în Regatul Unit, Franța, Germania și Italia pentru a negocia consolidarea sprijinului militar pentru Ucraina și pentru a prezenta Planul pentru Victorie.

Continue Reading

NATO

Suedia ”nu poate exclude un atac din partea Rusiei”, afirmă ministrul Apărării: După începerea invaziei din Ucraina, importanța militară și comercială a Mării Baltice pentru Kremlin a crescut și mai mult

Published

on

© European Union, 2024

Stockholm nu ”poate exclude un atac al Rusiei” asupra Suediei pentru a prelua controlul Mării Baltice, a declarat ministrul suedez al Apărării, Pål Jonson, informează Politico Europe.

”Rusia reprezintă o amenințare pentru Suedia, ca și pentru restul NATO. Nu putem exclude un atac rusesc asupra țării noastre”, a declarat Jonson într-un interviu acordat ziarului polonez Rzeczpospolita.

Deși forțele Kremlinului sunt ”blocate în Ucraina”, Moscova a demonstrat că este „dispusă să își asume riscuri militare și politice mari”, a adăugat el, flotele navale ruse fiind încă ancorate în Sankt Petersburg și Kaliningrad.

Din cauza amenințării ruse, Suedia ”pune în aplicare un program ambițios de extindere” a faimoasei sale flote, a declarat Jonson.

Suedia a solicitat aderarea la NATO la scurt timp după invazia pe scară largă a Moscovei în Ucraina la începutul anului 2022 și a devenit al 32-lea membru al alianței militare transatlantice în martie.

Rusia menține retorica belicoasă la adresa NATO și a aliaților săi. Recent, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, menționa că Moscova este ”pe deplin pregătită” pentru un război cu membrii arctici ai alianței, printre care și Suedia.

De asemenea, Kremlinul a provocat indignarea țărilor baltice și nordice în luna mai, propunând redesenarea unilaterală a frontierei sale în Marea Baltică, înainte de a șterge proiectul de decret fără explicații.

Rusia menține retorica belicoasă la adresa NATO și a aliaților săi. Recent, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, menționa că Moscova este ”pe deplin pregătită” pentru un război cu membrii arctici ai alianței, printre care și Suedia.

De asemenea, Kremlinul a provocat indignarea țărilor baltice și nordice în luna mai, propunând redesenarea unilaterală a frontierei sale în Marea Baltică, înainte de a șterge proiectul de decret fără explicații.

”După începerea invaziei rusești din Ucraina, importanța militară și comercială a Mării Baltice pentru Kremlin a crescut și mai mult. Prin urmare, trebuie să luăm în considerare intențiile agresive ale Rusiei în planurile noastre militare”, a declarat Jonson.

Avertismentul său îl reia pe cel al lui Michael Claesson, comandantul suprem al forțelor armate suedeze, care luna trecută a numit Rusia ”imprevizibilă strategic” și a declarat că vremurile sunt mai periculoase acum decât în timpul Războiului Rece.

Predecesorul lui Claesson, Micael Bydén, a declarat în mai că președintele rus Vladimir Putin ”are ambii ochi” pe insula suedeză Gotland.

”Dacă Rusia preia controlul și blochează Marea Baltică, acest lucru ar avea un impact enorm asupra vieții noastre – în Suedia și în toate celelalte țări situate pe malul Mării Baltice. Nu putem permite așa ceva”, a spus Bydén.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Oficial: Jens Stoltenberg va deveni următorul președinte al Conferinței de Securitate de la München, în februarie 2025

Published

on

© Munich Security Conference

Fostul secretar general al NATO Jens Stoltenberg va deveni următorul președinte al Conferinței de Securitate de la München (MSC) după cea de-a 61-a ediție a conferinței, care va avea loc în februarie 2025.

Jens Stoltenberg a fost secretar general al NATO timp de 10 ani, în perioada 2014-2024, a fost trimis special al ONU pentru schimbările climatice și, timp de peste două decenii, a deținut funcții importante în guvernul norvegian, inclusiv zece ani în calitate de prim-ministru, precum și perioade în calitate de secretar de stat pentru mediu și de ministru al energiei, economiei și finanțelor.

Într-un comunicat de presă în care a anunțat decizia speculată recent de presă, MSC a precizat că Stoltenberg este un diplomat respectat la nivel mondial, un lider de opinie în multe probleme-cheie de securitate și unul dintre puținii destinatari europeni ai Medaliei americane a libertății.

“Mi-am dedicat întreaga viață politică menținerii păcii. Este o mare onoare pentru mine să îndeplinesc funcția de președinte al Conferinței de securitate de la München și să contribui la misiunea acesteia pace prin dialog. Puține platforme internaționale sunt la fel de importante ca MSC pentru a promova prevenirea conflictelor, dialogul și cooperarea internațională”, a declarat Stoltenberg.


Citiți și

Cele cinci lecții ale deceniului “Stoltenberg la cârma NATO”, cel mai transformator după Războiul Rece

Contactele din tinerețe cu KGB, regretele față de Ucraina și dejucarea blufului lui Putin. Primul interviu al lui Stoltenberg după zece ani la NATO: “Rusia știe că Europa este în urma ei” în termeni militari


Fostul președinte al Conferinței și actual președinte al Consiliului Fundației MSC, Wolfgang Ischinger, s-a declarat încântat de faptul că Jens Stoltenberg a acceptat să prezideze Conferința de securitate de la München.

“Cu reputația sa mondială și experiența sa imensă, Jens va conduce conferința către un rol și mai important și mai global. Nu există nimeni mai bine calificat. Consiliul Fundației este foarte recunoscător pentru numeroasele contribuții pe care ambasadorul Heusgen le-a adus în cei trei ani în care s-a aflat la conducere”, a subliniat Ischinger.

Președintele demisionar, ambasadorul Christoph Heusgen s-a arătat “extrem de recunoscător echipei MSC pentru tot ceea ce am realizat în ultimii trei ani, inclusiv organizarea a trei conferințe remarcabile la München”.

Wolfgang Ischinger va rămâne președinte al Consiliului Fundației MSC. Helga Maria Schmid, fost secretar general al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), va continua să fie adjunctul său.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

INTERNAȚIONAL6 hours ago

SUA impun sancțiuni petroliere Iranului: Reducem sursele de venit ale Iranului pentru ”activitățile sale malefice”

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Zelenski, vizită la Berlin. Olaf Scholz anunță un ajutor militar de 1.4 miliarde de euro pentru Ucraina

COMISIA EUROPEANA10 hours ago

Comisia Europeană solicită platformei chinezești Temu să furnizeze informații cu privire la comercianții care vând produse ilegale pe platformă

REPUBLICA MOLDOVA12 hours ago

România nu acceptă “lecții de istorie” de la Rusia privind R. Moldova: Avem încredere în maturitatea și discernământul cetățenilor R. Moldova

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI12 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu solicită Comisiei Europene prelungirea termenului de absorbție din PNRR dincolo de anul 2026: România este la doar 30%

INTERNAȚIONAL13 hours ago

Ministrul german de externe, critici la adresa lui Putin: Refuză să accepte o pace justă pentru Ucraina și trimite în fiecare zi un nou semnal în favoarea războiului și a distrugerii

ROMÂNIA14 hours ago

De Ziua Spaniei, premierul Marcel Ciolacu își exprimă speranța ca acordul bilateral privind dubla cetățenie să fie semnat cât mai curând

CONSILIUL UE15 hours ago

Regulamentul privind reziliența cibernetică: Consiliul UE adoptă o nouă lege privind cerințele de securitate pentru produsele digitale

REPUBLICA MOLDOVA15 hours ago

Președintele Comisiei pentru relații externe a Senatului SUA cere șefilor Facebook și Google să combată ”dezinformarea și informațiile false” înainte de referendumul privind aderarea R. Moldova la UE

ROMÂNIA15 hours ago

ARMO: Comerțul electronic din România ocupă locul 3 în Europa Centrală și de Est, cu perspective solide de creștere

INTERNAȚIONAL16 hours ago

Organizația japoneză Nihon Hidankyo, distinsă cu Premiul Nobel pentru Pace în 2024 pentru eforturile în direcția dezarmării nucleare

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 days ago

De la pupitrul democrației europene, vicepreședintele PE Victor Negrescu îi îndeamnă pe cetățenii R. Moldova să voteze la referendumul privind aderarea la UE pentru a acorda parcursului caracter ireversibil

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 days ago

Siegfried Mureșan cere ca UE să fie dotată cu un buget ambițios în domeniul securității și apărării pentru a răspunde priorităților cetățenilor: Vor siguranță în Europa și doresc prosperitate

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Marcel Ciolacu i-a subliniat omologului moldovean că securitatea și dezvoltarea R. Moldova depind de integrarea europeană: România trebuie să fie podul către UE

ROMÂNIA1 week ago

Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României

ENGLISH1 week ago

INTERVIEW | Ambassador Peer Gebauer on German Unity Day: We will remain a pillar of stability in Europe. Energy and defense, major pillars of growth in German-Romanian cooperation

INTERVIURI1 week ago

INTERVIU | Ambasadorul Peer Gebauer, de Ziua Unității Germane: Vom rămâne un pilon de stabilitate în Europa. Energia și apărarea, pilonii majori de creștere a cooperării româno-germane

CHINA1 week ago

Noul secretar general NATO: Interesele și reputația Chinei vor fi afectate de faptul că alimentează “cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial”

NATO1 week ago

Noul secretar general NATO îl avertizează pe Putin că Alianța “nu va ceda” în susținerea Ucrainei și diminuează temerile legate de Trump

ROMÂNIA2 weeks ago

Forumul de Securitate de la Varșovia. Ministrul Energiei, intervenție francă: Piața energiei ar trebui să fie o piață unică. Nu trebuie să fii un geniu ca să vezi unde se termină prețurile mici și unde încep cele mari

Trending