Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le va cere Aliaților să-și sporească sprijinul militar pentru Ucraina, în condițiile în care soluționarea pașnică a conflictului cu Rusia va depinde de evenimentele de pe câmpul de luptă, potrivit declarațiilor făcute într-o conferință de presă înaintea reuniunii miniștrilor de externe din cadrul NATO, săptămâna viitoare, la București.
Totodată, Stoltenberg a subliniat că sprijinirea Ucrainei este „în interesul nostru de securitate”, deoarece o victorie a lui Vladimir Putin, obținută prin utilizarea forței pentru a-și atinge obiectivele, ar vulnerabiliza întreaga lume și ar echivala cu o victorie a opresiunii și autocrației asupra libertății și democrației.
„Plătim cu toții un preț pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Dar prețul pe care îl plătim este în bani. În timp ce prețul pe care îl plătesc ucrainenii este în sânge. Iar dacă îl lăsăm pe Putin să câștige, vom plăti cu toții un preț mult mai mare, pentru mulți ani de acum încolo. Dacă Putin și alți lideri autoritari vor vedea că forța este răsplătită, vor folosi din nou forța pentru a-și atinge obiectivele. Acest lucru ar face ca lumea noastră să fie mai periculoasă. Și pe noi toți mai vulnerabili. Așadar, este în interesul nostru de securitate să sprijinim Ucraina. Trebuie să ne amintim despre ce este vorba în acest război. Rusia este agresorul. Ucraina este victima agresiunii. Și, bineînțeles, Ucraina are dreptul să se apere. Noi ajutăm Ucraina să își susțină acest drept. Nu va exista o pace durabilă dacă agresorul câștigă. Dacă opresiunea și autocrația prevalează asupra libertății și democrației”, a afirmat secretarul general al NATO.
De aceea, Stoltenberg a subliniat că Alianța va continua să sprijine Ucraina „atâta timp cât va fi nevoie”.
„Cele mai multe războaie se încheie cu negocieri. Dar ceea ce se întâmplă la masa negocierilor depinde de ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă. Prin urmare, cel mai bun mod de a crește șansele pentru o soluție pașnică este de a sprijini Ucraina. Așadar, NATO va continua să fie alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie. Nu vom da înapoi”, a adăugat oficialul NATO.
Totodată, secretarul general a menționat că „Aliații oferă un sprijin militar fără precedent” și că se așteaptă ca „miniștrii de externe să fie de acord, de asemenea, să intensifice sprijinul neletal”, dar și contribuțiile lor militare per ansamblu.
„Prin Pachetul nostru de Asistență Cuprinzătoare, NATO a livrat combustibil, provizii medicale, echipamente de iarnă, precum și dispozitive de bruiaj pentru drone. Le mulțumesc tuturor Aliaților pentru contribuțiile lor. Iar la reuniunea noastră de la București, voi solicita mai mult”, a precizat acesta. „Îi voi îndemna pe Aliați să-și sporească sprijinul în special privind furnizarea de sisteme de apărare anti-aeriană”, a adăugat secretarul general.
La București, miniștrii Aliați se vor întâlni cu ministrul de externe Dmytro Kuleba pentru a discuta despre nevoile cele mai urgente ale Ucrainei și despre sprijinul pe termen lung al NATO, a mai spus Stoltenberg. „Pe termen mai lung, vom ajuta Ucraina să facă tranziția de la echipamentele din epoca sovietică la standardele, doctrina și instruirea moderne ale NATO”, a mai declarat acesta.
Citiți și Bogdan Aurescu: Vreme de trei zile România va fi capitala diplomatică europeană și euroatlantică, găzduind reuniunile miniștrilor de externe NATO și liderilor de la München
Secretarul general efectuează o vizită în România în perioada 28-30 noiembrie pentru a conduce reuniunea miniștrilor de externe din cadrul NATO. De asemenea, va participa la Forumul anual Aspen – GMF București, unde va susține un discurs la 29 noiembrie.
Luni, 28 noiembrie, Jens Stoltenberg, va avea o întrevedere cu președintele României, Klaus Iohannis, cu prim-ministrul Nicolae Ciucă și cu ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu. La 29 noiembrie, secretarul general se va întâlni, de asemenea, cu președintele Camerei Deputaților din Parlamentul României, Marcel Ciolacu.
Evenimentul va fi prima reuniune în acest format organizată de România de la aderarea la Alianța Nord-Atlantică și al doilea eveniment NATO de nivel înalt găzduit de România, după Summitul de la București din 2008.