Connect with us

COMUNICATE DE PRESĂ

”Strada de C‘Arte (re)aduce bucuria culturii urbane”: Biblioteca Centrală Universitară “Carol I” organizează în perioada 12-18 septembrie ediția a XI-a a Festivalului Strada de C`Arte

Published

on

Biblioteca Centrală Universitară Carol I din București în parteneriat cu Fundația Universitară Carol I și Muzeul Național al Literaturii Române organizează ediția a XI-a a festivalului Strada de C‘Arte, care oferă iubitorilor de lectură și cultură un maraton de știință și artă în inima Bucureștiului.

Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, intrarea este liberă la cele 7 concerte, 6 lansări de carte, 5 expoziții, 4 sesiuni de lectură publică, 3 dezbateri academice, 2 ateliere pentru copii, proiecții de film, precum și un târg de carte în zona statuii ecvestre a Regelui Carol I, sub sloganul bucuria culturii urbane. Evenimentele din săptămâna 12-18 septembrie 2022 se adresează publicului larg, de toate vârstele, cu afinități pentru actul cultural de calitate.

Conectarea celor șapte arte într-un cadru elegant, dar și relaxat definește demersul creativ și ambițios al organizatorilor.

”În acest an, la Strada de C‘Arte, luând în considerare importanța patrimoniului cultural, vă invit să participăm la un exercițiu, acela de a ne gândi dacă fiecare eveniment din acest festival este dedicat sau aparține deja patrimoniului nostru cultural, fie că vine din trecut sau este creat în prezent. O bibliotecă universitară trebuie să vină la întâlnirea cu cel mai exigent profil de cititor, cel mai avangardist și cel mai conectat la tehnologie, adică studenții. Drept urmare, există o preocupare constantă pentru noile tendințe, iar această preocupare traversează ca un fir roșu timpul și spațiile acestei ediții”, a declarat Mireille Rădoi, director general al Bibliotecii Centrale Universitare Carol I, inițiatoarea și promotoarea festivalului.

La  Strada de C‘Arte se recită poezie bună în mai multe limbi străine, se interoghează și analizează problematici actuale, se cântă și se dansează! Concertele din zilele festivalului constituie un argument: ne vor încânta din prima seară Mircea Tiberian și Nadia Trohin, Diana Tudor și Alexandru Burcă își vor plimba oaspeții prin romanticul Paris, iar fagotistul Vasile Macovei și flautul fermecat al lui Ion Bogdan Ștefănescu vor însoți lecturile publice.

DJ Paul va condimenta ritmat seara de vineri, iar sâmbătă, spre orele 11, trecute fix, părinți și copii vor redescoperi comori ale muzicii din Bucureștiul de odinioară la un concert extraordinar susținut de Muzica Reprezentativă a M.Ap.N. și formația Alesis, care vor reînvia atmosfera pierdută a chioșcului de fanfară.

Horațiu Mălăele și George Mihăiță vor înnobila scena Străzii de C‘Arte.

Joi, 15 septembrie 2022, de la ora 17.00, în Sala de Consiliu vor avea loc trei evenimente dedicate analizei particularităților bibliotecilor universitare comparativ cu bibliotecile publice. Reprezentanți ai Ministerului Educației și ai unor biblioteci universitare de prestigiu vor lansa inițiativa unei Zile dedicate Bibliotecilor Universitare și vor explora căile de armonizare a demersurilor acestor instituții de management al cunoașterii. Cu acest prilej va fi prezentat primul număr al revistei Bibliotecii Centrale Universitare Carol I – De spiritu et anima.

Lansările de carte aduc în atenția cititorilor volume precum: Bunicul meu, Regele Mihai (Editura Vremea) de Nicolae de România, Secrets of Transylvania (lansat la ICR Londra), Monografia Institutului Național de Gerontologie și Geriartrie „Ana Aslan” (editura Academiei Române), François Villon (editura Tracus Arte), Creația interpretativă și factorul ludic, alături de Sfere sculptate (editura Grafoart). Prezentarea cărții Cip și cirip – Lumea magică a mamei și a fetiței ei (Curtea Veche Publishing) incită deoarece este un volum scris la două mâini, de Veronica& Ann-Kathrin Schmidt.

Proiectul născut din spuma mărilor web și din incertitudinile și spaimele (i)realității, un proiect marca Dan Mircea Cipariu, sondează relațiile noastre cu noile tehnologii, Inteligența Artificială, rețelele virtuale și lumile extraterestre, materializat în volumul META VERS, publicat la Vellant și ilustrat cu 7 desene de Mihai Zgondoiu. Puteți face imersie în acest multivers vineri, 16 septembrie 2022, la ora 17, în Foaierul de Lectură.

Sâmbătă și duminică dimineață, copiii sunt așteptați la atelierele de Artă ecvestră, susținut de Marilena Hristache și la învârtit titirezii ca acasă la Arghezi, sub coordonarea Dorotheei Nicolescu.

Sâmbătă seară, lecția introductivă de tango va fi o oportunitate de a învăța pașii celui mai pasional dans, apoi Silent Disco va oferi o experiență în care tehnologia își dă întâlnire cu dansul: fiecare participant își alege muzica preferată și o ascultă în căști.

Cinci expoziții inedite completează festivalul: Căști de război fără soldați – incursiune în evoluția căștilor militare, colecție privată a lui Cornel Biriș, în cadrul căreia sunt expuse 120 de piese fabricate pe parcursul ultimilor 150 de ani în diverse țări; Romania’s English Queen – prezentarea unei serii de fotografii de arhivă, descoperite cu ocazia documentării realizate pentru filmul „Maria, Inima României”, care a obținut premiul pentru cel mai bun documentar artistic la festivalul IPIFF; 125 de ani de la nașterea pictorului Iosif Keber, expoziția de la Muzeul Județean Gorj Alexandru Ștefulescu aduce în atenție un artist specializat în pictura bisericească, prezent în viața bucureșteană pentru că el a zugrăvit biserica Precupeții Vechi și Schitul Dârvari; Mircia Dumitrescu – Ilustrații la opera lui François Villon și Paul Celan – Printre Cuvinte/Unter den Wörten.

 

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

COMUNICATE DE PRESĂ

Consolidarea securității cibernetice a infrastructurii critice din UE, dezbătută de ICI București la Universitatea Maritimă din Constanța

Published

on

© ICI București - Facebook

În perioada 3-5 decembrie 2024, la Universitatea Maritimă din Constanța, s-a desfășurat conferința internațională „Navigating Cyber Storms: Civilian and Defence Synergy in a Digitalised World”. Evenimentul, organizat sub egida proiectului ECYBRIDGE, a pus în prim-plan colaborarea dintre sectorul civil și cel de apărare pentru a face față provocărilor cibernetice ale prezentului și viitorului.

Un moment de interes al conferinței a fost panelul „Securing Critical Infrastructure through EU Cybersecurity Synergy”, moderat de reprezentantul ICI București. Panelul a explorat modul în care statele membre ale Uniunii Europene și partenerii lor pot colabora pentru a consolida securitatea cibernetică a infrastructurii critice. Prin stimularea sinergiei între cadrele de politici, standardele din industrie și inovația tehnologică, această discuție și-a propus să identifice strategii implementabile pentru atenuarea amenințărilor cibernetice. Sesiunea a analizat rolul cooperării private-publice-militare, al cooperării transfrontaliere, al integrării instrumentelor avansate de securitate cibernetică și al dezvoltării unei abordări europene unificate pentru protejarea sectoarelor esențiale precum energia, sănătatea, finanțele și transporturile.

Moderarea realizată de ICI București a oferit un cadru clar și structurat pentru schimburi de idei și soluții inovatoare, fiind apreciată de participanți pentru relevanța și dinamismul discuțiilor. Panelul a evidențiat necesitatea colaborării eficiente între toate părțile implicate – de la factori de decizie la inovatori tehnologici – pentru a proteja infrastructurile esențiale într-un mediu digital tot mai complex.

Conferința „Civilian and Defence Synergy in a Digitalised World” a fost o ocazie de a explora noi direcții pentru reziliența cibernetică a Europei. Participanții au fost inspirați de ideile împărtășite, dobândind o viziune mai clară asupra provocărilor și oportunităților viitoare.

Continue Reading

COMUNICATE DE PRESĂ

FIC: Apartenența la NATO, UE, aderarea la spațiul Schengen și la OCDE rămân elemente cheie pentru investitorii străini din România

Published

on

© https://fic.ro/

Apartenența la NATO, UE, aderarea la spațiul Schengen și la OCDE rămân elemente cheie în relația cu investitorii, semnalează Consiliul Investitorilor Străini într-un comunicat oficial, remis CaleaEuropeana.ro

  • În 2023, investițiile companiilor străine în România au fost de 17 miliarde de lei, reprezentând 43% din cheltuielile de capital public.
  • Investițiile străine atrase au contribuit semnificativ la modernizarea economiei naționale și la integrarea acesteia atât în economia europeană.
  • Un element esențial în atragerea investițiilor străine este aderarea României la structurile internaționale.
  • Anii de aderare la structurile internaționale sunt de departe anii care au adus un impuls puternic de investiții în România. 
  • Sectorul privat (format de investitori străini, antreprenori și gospodării) este principalul contributor la dezvoltarea României.
  • În următorii ani va fi și mai multă nevoie ca mediul privat să continue să investească pentru a menține ritmul de creștere al economiei românești.

Conform celei mai recente analize a Consiliului Investitorilor Străini asupra taxelor și impozitelor plătite de companiile membre FIC și angajații lor în România, în 2023, investițiile companiilor FIC au fost de 17 miliarde de lei, reprezentând 43% din cheltuielile de capital public conform execuției bugetului consolidat pentru 2023.

Contribuțiile celor 110 companii membre FIC la bugetul general consolidat a fost estimată la 82 de miliarde de lei, ceea ce reprezintă peste 18% din veniturile curente colectate de stat anul trecut.  Numărul total al angajațiilor membrilor FIC depășeste 190.000 persoane. Angajații din companiile FIC analizate au câștigat un salariu mediu net de 8.655 lei pe lună, cu 89% mai mult decât salariul mediu net din economie de 4.584 lei.

„Investițiile străine atrase au contribuit semnificativ la modernizarea economiei naționale și la integrarea acesteia atât în economia europeană, cât și în lanțurile internaționale de export și producție; au adus tehnologie și know-how pe piața internă, contribuind astfel și la dezvoltarea  companiilor locale, dar și la creșterea productivității și la guvernanța corporativă prin care au promovat importanța corectitudinii, transparenței și responsabilității în companii; au contribuit direct la creșterea economică înregistrată de România prin investițiile puse la dispoziție și prin salariile plătite direct angajaților și indirect prin lanțul de aprovizionare”, transmite Consiliul Investitorilor Străini din România.

Datele arată că evoluția stocului de investiții străine ca procent din PIB a început de la o valoare aproape inexistentă în 1990 și a crescut semnificativ în deceniile următoare. Potrivit Consiliul Investitorilor Străini din România (FIC),un element esențial în atragerea investițiilor străine este aderarea României la structurile internaționale”: „Atât aderarea la NATO, cât și mai târziu la UE au fost evenimente care au impulsionat creșterea ISD în statele din Europa Centrală și de Est.”

Anii de aderare la structurile internaționale sunt de departe anii care au adus un impuls puternic de investiții în România. Sectorul privat (format de investitori străini, antreprenori și gospodării) este principalul contributor la dezvoltarea României, raportul mediu dintre investițiile din România și PIB fiind de 23,7% în ultimul deceniu, peste media UE.

„Din punct de vedere economic, România se află într-un punct critic înregistrând cele mai mari niveluri de deficite gemene din istoria recentă, cu excepția vremurilor de criză. Situația economică a țării trebuie să fie prioritatea autorităților în perioada următoare. Este nevoie de măsuri echilibrate pentru a asigura o redresare economică sustenabilă, care să se reflecte în bunăstarea societății. În următorii ani va fi și mai multă nevoie ca mediul privat să continue să investească pentru a menține ritmul de creștere al economiei românești din anii precedenți, mai ales că investițiile sectorului public vor fi restrânse ca urmare a necesității de a reduce deficitul bugetar. Pentru alegerea destinației investiționale, dar și pentru continuarea investițiilor prezente în țară, companiile au nevoie de un angajament ferm, pe termen lung, din partea autorităților în asigurarea unui climat stabil și predictibil”, mai semnalează FIC.


Despre FIC, Consiliul Investitorilor Străini (FIC) este asociația care îi aduce împreună pe cei mai importanți investitori cu capital străin din România, aproximativ 110 dintre cele mai mari companii din țară cu o cifră de afaceri cumulată care reprezintă aproximativ o cincime din produsul intern brut și care au o contribuție semnificativă la bugetul de stat. În cei peste 25 ani de la înființarea organizației, companiile membre FIC au susținut întotdeauna importanța dialogului între comunitatea de afaceri și autorități.

Continue Reading

COMUNICATE DE PRESĂ

Proiectul european self-Learn oferă două instrumente digitale valoroase pentru viitoarele inițiative în educația adulților

Published

on

Institutul Național de Cercetare Științifică în domeniul Muncii și Protecției Sociale (INCSMPS) în calitate de partener în proiectul self-Learn, proiect co-finanțat de Uniunea Europeană se pregătește de finalizarea acestuia. Lucrând alături de parteneri din țări europene, precum Spania, Franța, Italia, Slovacia, Finlanda  și nu numai, coordonatorul proiectului fiind din Turcia, a dezvoltat un instrument digital de învățare, disponibil atât pe website, cât și pe smartphone.

Așadar, proiectul a produs o aplicație Android și iOS disponibilă în mod gratuit, care va ajuta utilizatorii interesați să își îmbunătățească competențele de citire și scriere, de calcul și digitale într-un mod foarte flexibil. Aplicația self-Learn este proiectată și creată cu un parteneriat multicultural pentru a asigura transparența și autenticitatea acesteia cu sprijinul Comisiei Europene prin Erasmus+.

Accesibilitatea mobilă a Self-Learn este o schimbare radicală pentru cursanții adulți, în special pentru cei care jonglează cu munca, familia sau alte angajamente care îi împiedică să participe la cursuri tradiționale. Punând învățarea direct în mâinile lor, instrumentele Self-Learn le permit adulților să se implice în propriul ritm și după bunul lor plac, eliminând multe dintre obstacolele tradiționale din calea educației. Începând cu un test de diagnosticare, cursanții își pot identifica nivelul actual de competențe și pot urma căi de învățare personalizate, concepute pentru a răspunde nevoilor lor specifice. Acest proces nu numai că se adresează cursanților individuali, dar permite și educatorilor să înțeleagă mai bine provocările și punctele forte ale acestora, permițând abordări de predare mai bine direcționate.

În plus, Self-Learn încorporează implicarea familiei, o caracteristică care este adesea neglijată în educația adulților. Proiectul self-Learn oferă resurse pentru ca membrii familiei să sprijine cursantul, promovând un mediu de învățare mai incluziv, care se extinde dincolo de individ și promovează o cultură a învățării pe tot parcursul vieții la domiciliu.

Impactul proiectului se extinde dincolo de cursanții adulți individuali. Prin dotarea acestora cu competențe esențiale, proiectul contribuie la obiective societale mai ample, inclusiv reducerea șomajului, creșterea incluziunii sociale și creșterea productivității economice.

În plus, proiectul Self-Learn are potențial de scalabilitate. Deși în prezent se concentrează pe adulții cu un nivel scăzut de calificare, designul flexibil al platformei înseamnă că aceasta poate fi adaptată pentru o gamă largă de contexte educaționale, inclusiv tineri adulți, migranți și persoane care reintră pe piața muncii. Această flexibilitate o transformă într-o resursă valoroasă pentru viitoarele proiecte în domeniul educației adulților, permițând educatorilor să ghideze cursanții în călătoria lor către dobândirea competențelor esențiale, ajutându-i să se dezvolte într-o lume în continuă evoluție, bazată pe tehnologie.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
U.E.27 minutes ago

De la Varșovia, Tusk și Macron transmit o poziție la unison: Ucraina trebuie să se afle în centrul oricăror potențiale negocieri de pace cu Rusia

CONSILIUL EUROPEAN57 minutes ago

Președintele Consiliului European, prima întâlnire cu prim-ministrul britanic. Cei doi lideri au discutat despre modalitățile de consolidare a relației dintre Regatul Unit și UE

U.E.2 hours ago

Finlanda organizează pe 21 şi 22 decembrie o reuniune a unor lideri europeni dedicată securității și imigrației: Europa trebuie să-şi asume o mai mare responsabilitate pentru securitatea sa

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE2 hours ago

Încă un pas făcut spre aderarea la OCDE: România are de astăzi o Strategie națională privind datele deschise din sectorul public

SUA3 hours ago

Donald Trump, desemnat “Personalitatea Anului 2024” de revista TIME pentru a doua oară în mai puțin de un deceniu

ROMÂNIA3 hours ago

Ministrul ungar de externe, despre aderarea României la Schengen: Unul dintre cele mai importante obiective ale președinției ungare a Consiliului UE a fost atins

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR3 hours ago

Primarul Orașului Cugir, Adrian Teban: Implicarea cetățenească în modelarea politicii de coeziune, esențială

ROMÂNIA4 hours ago

ICI București a participat la cea de-a patra ediție a conferinței ”Future Energy Europe Summit”, un eveniment semnificativ pentru industria energetică

ROMÂNIA4 hours ago

Innovation România | MIPE a semnat un nou acord de finanțare europeană de 106,7 mil. euro care va sprijini dezvoltarea economică sustenabilă

ROMÂNIA4 hours ago

Declarație comună a Ministerelor de Externe de la București și Sofia: România și Bulgaria salută „decizia istorică” care finalizează procesul de aderare la spațiul Schengen

ROMÂNIA5 hours ago

“Europa are un viitor, iar solidaritatea europeană există”, afirmă artizanul aderării la României la Schengen, Cătălin Predoiu, după “decizia istorică”

ROMÂNIA7 hours ago

Klaus Iohannis, după decizia istorică a aderării depline a României la Schengen: Cei care dau vina pe UE pentru nemulțumirile cetățenilor nu ne vor binele. Când ne gândim la o viață mai bună, ne dorim mai multă Europă

ROMÂNIA7 hours ago

România este în Schengen cu drepturi depline! – exclamă Klaus Iohannis: “O decizie așteptată prea mult timp. Poziția strategică a României, poartă între Estul și Vestul Europei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm

INTERVIURI1 week ago

INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII1 week ago

Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni

INTERVIURI1 week ago

INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria

POLITICĂ1 week ago

Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Plenul Parlamentului European va discuta riscurile dezinformării pe TikTok pentru integritatea alegerilor în Europa ca urmare a scrutinului din România

Trending