Connect with us

U.E.

Studiu. Bucureștiul, Buzăul și Craiova, între primele 40 cele mai calde orașe din Europa. Harta încălzirii globale pe continent

Published

on

Bucureștiul, Buzăul și Craiova se numără între primele 40 de orașe care au înregistrat cea mai rapidă creștere a temperaturii în secolul 21, comparativ cu secolul 20, de 1.4 grade Celsius, motivul fiind încălzirea globală.

Studiul, realizat de European Data Journalism Network, o platformă de jurnalism de investigație care unește 19 echipe europene ce au analizat peste 100 de milioane de date meteorologice, a demostrat că Europa este mai caldă în secolul 21 decât în secolul 20, regiunile subcarpatice, Andalusia și sudul României fiind printre cele mai afectate.

Datele publicate în studiu reprezintă rezultatul unei așa-numitei ”re-analizări” a datelor meteorologice, culese din mai multe surse, cum ar fi stațiile meteorologice, baloanele meteorologice, balizele și observațiile prin satelit. Aceste date sunt potrivite pentru studierea tiparelor de vreme ce se întind pe perioade de timp de un secol, deoarece armonizează rezultatele a mii de surse și face posibilă compararea în timp și spațiu.

Din 558 de orașe, Buzăul s-a clasificat pe locul 36. Aceeași creștere a fost calculată și pentru Craiova și București, care au ocupat locul 38.

Recordul pentru temperaturile cele mai ridicate din ultimii 18 ani este deținut de Kiruna, un oraș din Suedia, unde media a crescut cu 3. 4 grade Celsius. Finlanda și Suedia dețin primele zece locuri în acest clasament. România are 8 orașe în primele 50 (din 558).

Împactul creșterii temperaturii asupra abilităților cognitive, sănătății și criminalității

Temperaturile mai ridicate, în special valurile de căldură, au fost responsabile pentru câteva mii de decese începând cu anul 2000. Valul de căldură din 2003 a provocat peste 70.000 de decese în jumătatea de vest a continentului.

În pofida adoptării unor planuri naționale, un studiu care analizează legătura între creșterea mortalității și temperaturile ridicate din 9 orașe europene a arătat că, deși mortalitatea excesivă a început să scadă în orașe precum Paris, Atena sau Roma, temperaturile crescute continuă să fie cauza numărului ridicat de decese. Orașele nordice sunt mai vulnerabile la stresul termic decât cele care se confruntă deja cu căldură în mod regulat.

Cercetătorii au arătat că elevii performează mai puțin, în special când vine vorba de matematică, atunci când temperatura medie zilnică crește peste 22 de grade Celsius.

Criminaliștii au descoperit încă din anii 1980, cel puțin în Statele Unite, că rata criminalității crește exponențial cu temperatura.

Infrastructurile rutieră și feroviară au și ele de suferit ca urmare a temperaturilor ridicate, deoarece asfaltul se înmoaie până în punctul în care unele drumuri trebuie închise în zilele deosebit de calde. Transportul feroviar intraurban (trenuri supraterane și tramvaie) poate suferi din cauza flambajului, deoarece metalul șinei se dilată și devine instabil. Acest lucru poate provoca întârzieri și, așa cum s-a întâmplat în 2012 în Washington, deraieri.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialist în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu: Președinția română a Consiliului UE a făcut o mare eroare prin faptul că s-a abținut la votul pentru Pachetul Mobilitate

Published

on

Foto: European Parliament

Președinția română a Consiliului a făcut o mare eroare prin faptul că s-a abținut la votul pentru Pachetul Mobilitate. Exista o minoritate de blocaj și România putea să obțină un tratament egal pentru toți transportatorii, menționează eurodeputatul Marian-Jean Marinescu.

Președinția nu poate sa fie un „mediator onest”, ea reprezintă o țară, trebuie să continue eforturile de a apăra interesele țării respective, este mai mult decât evident și nu înțeleg de ce toți miniștrii acestui guvern vorbesc despre rolul de „honest broker” al președinției române a Consiliului.


,,Doresc să avem condiții egale pentru toți transportatorii”

Marian-Jean Marinescu, Europarlamentar


Reamintim faptul că, la data de 2 februarie, Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) împreună cu asociaţiile transportatorilor rutieri din Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia şi Ungaria au transmis o scrisoare comună, solicitând ca Pachetul Mobilitate 1 să fie lăsat pentru următoarea legislatură parlamentară.

Cele șapte asociații au făcut apel la președintele Parlamentului European și la președinții grupurilor parlamentare să acorde atenție cazului transportatorilor rutieri din statele periferice și din alte state membre ale UE, în luarea deciziei în cadrul următoarei Conferințe a Președinților cu privire la Pachetul Mobilitate 1, care ar afecta toți transportatorii rutieri în mod disproporționat negativ.

Aceasta este doar una dintre ideile pe care europarlamentarul român le va  transmite transportatorilor in cadrul conferinței- International Road Transport Union – IRUIRU / UNTRR – Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din RomâniaRomânia) – “Pachetul Mobilitate și Viziunea UE de decarbonizare a transportului rutier – Provocări și soluții pentru transportatorii rutieri”, care va avea loc marți 19 februarie 2019, la București.

Europarlamentarul român și-a exprimat poziția în privința deciziei Comisiei Europene ,,Eu nu susțin decizia Comisiei Europene de a oferi o protecție mai mare companiilor din Europa Centrală.”

Eurodeputatul atenționează faptul că prin eliminarea competiției corecte, vor crește prețurile transportatorilor și ulterior prețurile produselor transportate și în final, tot cetățeanul va avea probleme.

,,Îmi doresc un acord și pentru a scăpa transportatorii și șoferii de schimbările din legislația națională din Germania, din Franța sau alte state, care sunt foarte dure.”, adaugă Marian-Jean Marinescu.

Citiți și:

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu în viitoarea ședință privind Pachetul de Mobilitate: Fac toate eforturile să găsim o soluţie echitabilă pentru toate statele membre

 

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Corina Crețu în cadrul Forumului de Dezvoltare a zonei Peloponez: Sunt mândră de cât de mult am reușit să ajutăm Grecia prin politica de coeziune

Published

on

Foto: Corina Crețu Facebook

Duminică, 17 februarie, comisarul european, Corina Crețu, a susținut un discurs în cadrul Forumului de Dezvoltare a zonei Peloponez, în orașul Olympia.


,,Sunt mândră de cât de mult am reușit să ajutăm Grecia prin această politică tocmai pentru a le oferi locuitorilor săi o viață mai bună.”

Corina Crețu, Comisar European pentru Politică Regională


Comisarul European, Corina Crețu se află într-o vizită oficială în Grecia  pentru a discuta despre modul în care politica de coeziune poate sprijini în continuare economia greacă și dezvoltarea regională în țară. Aceasta este cea de-a 8 vizită în Grecia, în cadrul căreia a avut deja întrevederi cu Christos Spirtzis, Ministrul Infrastructurii și Transporturilor, Yiannis Dragasakis, vicepremier și ministru al Dezvoltării și cu Stathis Giannakidis, ministrul-adjunct al Dezvoltării.

Foto: Corina Cretu Facebook

Orașul Olympia, un loc simbolic din Grecia ce a lasat o moștenire imensă culturii mondiale, devenind parte a patrimoniului mondial UNESCO. În antichitate, aici aveau loc Jocurile Olimpice, iar sportivii se luptau în fața zeilor și a judecătorilor din Olympia, fiecare dintre ei pornind în competiție cu șanse egale. 

În postarea Comisarului European este explicată importanța politicii de coeziune și scopul acesteia: ,,Exact acesta este și scopul politicii europene de coeziune: crearea de oportunități egale pentru cetațenii europeni și pentru IMM-urile europene care doresc să se dezvolte, pentru crearea de noi locuri de munca și pentru a sprijini creșterea economică.”

 

Continue Reading

CONSILIUL UE

Ministrul Teodor Meleşcanu participă luni la reuniunea Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles

Published

on

Ministrul afacerilor externe Teodor Meleşcanu va participa luni, 18 februarie 2019, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles, potrivit comunicatului oficial, remis Calea Europeana.

Pe agenda reuniunii miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene vor figura teme de actualitate, precum Ucraina, Siria, Cornul Africii și Venezuela.

În marja reuniunii CAE, ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, va participa la un mic-dejun de lucru privind Ucraina, organizat de omologul danez, Anders Samuelsen, unde invitat special este ministrul de externe ucrainean, Pavlo Klimkin.

Consiliul Afaceri Externe va debuta cu o discuție despre afacerile curente. Înaltul Reprezentant și miniștrii afacerilor externe ar putea aduce în discuție situația din Republica Democratică Congo. De asemenea, aceștia ar putea puncta intrarea în vigoare a Acordului de la Prespa, care permite schimbarea denumirii fostei Republici iugoslave a Macedoniei.

Consiliul va purta o discuție cuprinzătoare cu privire la Ucraina, inclusiv cu privire la viitoarele alegeri, procesul de reformă și situația în materie de securitate.

Miniștrii de externe vor discuta, de asemenea, despre situația din Siria, în special despre evoluțiile recente de pe teren.

Ca urmare a vizitei Înaltului Reprezentant în Cornul Africii în perioada 9-11 februarie, Consiliul va desfășura un schimb de opinii cu privire la această regiune, trecând în revistă situația actuală.

În cursul prânzului, miniștrii de externe vor discuta despre situația din Venezuela, luând în considerare cele mai recente evoluții și prima reuniune a Grupului internațional de contact, desfășurată la 7 februarie.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Trending