Studiu Chatham House: Cele șase ”triburi politice” care pot influența viitorul Europei

Când vine vorba de modul în care europenii se identifică, există de fapt șase “triburi politice” diferite, conform concluziilor unui studiu Chatham House publicat vineri.

Potrivit documentului, în urma unui sondaj realizat cu peste 10.000  de europeni din 10 țări diferite ale UE cu privire la opiniile lor privind o serie de probleme politice și sociale, s-a concluzionat că dezbaterea actuală  “pro-UE” versus “anti-UE” nu reușește să surprindă complexitatea politicilor europene, notează Politico Europe.

Cel mai mare ”trib politic”, după cum  îl numește Chatham House, de 36% dintre respondenți, a fost “europenii care ezită”. Ei sunt mândri că aparțin UE, dar și preocupați de probleme precum imigrația. Când vine vorba de a alege între o integrare aprofundată în UE și suveranitatea națională, ei tind să o prefere pe cea din urmă. În ansamblu, membrii acestui trib nu au o poziție fermă în foarte multe chestiuni și „trebuie convinși asupra meritelor UE”.

Cel de-al doilea cel mai mare grup identificat de Chatham House a fost ”europenii mulțumiți”. 23% au dintre persoanele care au participat la sondaj au fost ”pro-europeni optimiști”. Cu toate acestea, când vine vorba de problema integrării viitoare, acest trib preferă status quo-ul.

La extremitățile spectrului sunt “respingătorii UE” (14%) și “federaliștii” UE (8%). Aceste două grupuri au opiniile opuse, primii considerând UE drept “nedemocratică”, iar cei din urmă pledează pentru ”Statele Unite ale Europei” profund integrate. Deși aceste grupuri sunt relativ mici, membrii lor tind să aibă o influență disproporționată în sfera politică, potrivit raportului.

De asemenea, grupul “rebelii austerității” (9%), care solicită o ” UE mai liberă și mai democrată condusă de solidaritate, cu puteri returnate statelor membre” nu doresc o integrarea mai profundă. Când vine vorba de împărțirea responsabilităților, membrii acestui trib cred că fiecare țară ar trebui să accepte cota sa de refugiați.

Nu în ultimul rând, potrivit studiului, există și tribul ”pro-europeni frustrați” (9%), care doresc o ”UE mai integrată, condusă de valori progresive”.

Foto: BBC

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.