Studiu european: Cine sunt preferatii romanilor la europarlamentare

parlamentul europeanCu 6 luni inainte de alegerile europarlamentare, un raport  realizat la nivel european prezinta, pentru fiecare tara membra  a Uniunii Europene, situatia candidatilor la europarlamentarele ce vor avea loc anul viitor.

Listele de partid sunt treptat adoptate, iar deciziile privind candidatii la alegerile europene incep sa se contureze, arata raportul.

Point Public Affairs, afiliata Interel (realizator al raportului), noteaza ca alegerile europene din Romania vor fi ca o repetitie a alegerilor prezidentiale, iar campania electorala va fi afectata de o serie de factori:

–          USL nu va avea o lista comuna de candidati la alegerile parlamentare.

–          Tensiunile din cadrul coalitiei, urmate de  conflicte intre Guvern si Presedintie

–          Opozitia care este fragmentata intre: PDL, condus de Vasile Blaga, Miscarea Populara, formatiune sustinuta de presedintele Basescu si Alianta Dreptate si Adevar, condusa de fostul premier Mihai Razvan Ungureanu.

–          Posibilitatea ca Alianta Dreptate si Adevar si Miscarea Populara sa formeze o alianta inaintel de alegerile europene, in timp ce democrat-liberalii vor avea o lista proprie.

–          Celelalte doua partide politice, Partidul Poporului si UDMR care vor avea liste proprii de candidati pentru europarlamentare

–          Candidatii independenti

Favoritii in cursa electoral din Romania

PSD

Sunt zvonuri potrivit carora PSD va avea un candidat surpriza la alegerile din 2014, Mircea Geoana.

Printre eurodeputatii care, cel mai probabil, isi vor pastra mandatele pentru urmatorii 5 ani se vor numara Daciana Sarbu, sotia primului ministru, Catalin Ivan, purtator de cuvant al PSD, Corina Cretu si Victor Bostinaru. Raportul mentioneaza si scandalul de coruptie din jurul lui Adrian Severin, care nu va mai primi sprijinul partidului pentru o noua candidatura. PSD este de astepta sa castige pana la 35% dintre voturi, arata Point Public Affairs.

PNL

Cei  mai importanti europarlamentari liberali isi vor mentine probabil pozitia pe lista (Norica Nicolai, Adina Valean, Renate Weber).

De asemenea, Eduard Hellvig si Ovidiu Silaghi sunt acum in functia de europarlamentar, inlocuindu-i pe Cristian Busoi (acum presedinte CNAS) si pe Ramona Manescu (actual ministru al Transporturilor) si se vor afla in fruntea candidatilor pentur un post de eurodeputat.

PNL este de asteptat sa castige aprox. 20% dintre voturi, potrivit raportului.

PC: Cel mai probabil, europdeputatul Sabin Cutas va recastiga un nou mandat.

PDL

Democrat-liberalii vor avea cel mai mult de pierdut la acetse alegeri, prin comparatie cu anul 2009, noteaza autorii studiului. Aproximativ jumatate dintre europarlamentari isi vor pierde, cel mai probabil mandatul. Cu toatel acestea, lista lor include nume grele : Monica Macovei, Theodor Stolojan, Marian Jean Marinescu, Traian Ungureanu si Petru Luhan.

Cazul lui Cristian Preda, europarlamentar, care si-a dat demisia din partid, este notat de catre raport, dar si cel al Elenei Basescu care a candidat din partea PDL, care insa si-ar putea cauta un alt partid.

UDMR

UDMR va avea probabil acelasi numar de europarlamentari si sa castige intre 5% si 8% dintre voturi, se arata in raport.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.