Connect with us

ROMÂNIA

Studiu FES: România rămâne o țară low cost în ciuda creșterilor salariale din ultimii ani datorită costului foarte redus al muncii

Published

on

© European Union, 2019/Source: EC - Audiovisual Service

România rămâne o țară low cost în ciuda creșterilor salariale „aparent spectaculoase” din ultimii ani datorită costului foarte redus al muncii, indică studiul „Chestiunea productivității – controverse și clarificări, lansat pe 21 iulie de  Fundația Friedrich-Ebert (FES) România împreună cu Syndex România, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

În ultimii ani, tema productivității a căpătat o prezență constantă în spațiul public din România, în special în asociere cu subiectul creșterilor salariale. De la politicieni și funcționari de rang înalt la presă și rețele de socializare, s-a conturat un consens general și foarte vizibil cum că productivitatea (mai exact, productivitatea muncii) reprezintă o limită obiectivă pentru creșterile salariale sau, mai precis, că salariile din România cresc prea rapid în raport cu productivitatea.

Studiul FES-Syndex realizează o o analiză detaliată a chestiunii productivității, plecând de la aspecte teoretice și până la relația dintre productivitate și salarii așa cum arată ea în România astăzi. Iată câteva dintre principalele idei și concluzii ale studiului:

– Studiul infirmă asumpția că productivitatea muncii măsoară eficiența materială a muncii și contrazice discursul moralizator care presupune că nivelul productivității muncii depinde primordial de nivelul de dedicare al lucrătorilor.

– Pe lângă gradul de capitalizare și tehnologizare al firmelor, specializarea economiei poate limita potențialul de creștere a productivității dacă vizează produse sau activități puțin complexe și cu valoare adăugată redusă, cum e cazul economiei românești.

– O ipoteză plauzibilă a studiului este aceea că productivitatea în România este subestimată datorită practicării de către companii a prețurilor de transfer, corespondentul direct fiind supraestimarea ei în țări precum Germania sau Franța. Acest lucru este însă imposibil de măsurat în absența unor informații detaliate pe care doar autoritățile publice au capacitatea să le compileze. Studiul arată însă cum fluctuații relativ mici ale prețurilor de transfer pot induce modificări foarte semnificative ale productivității așa cum apare ea în conturile firmelor naționale. Spre exemplu, în cazul ipotetic al unei uzine siderurgice, dacă prețurile de transfer ar scădea cu 10%, productivitatea muncii ar crește cu nu mai puțin de două treimi.

– În perioada 2013-2018, România a înregistrat cea mai rapida creștere a remunerării salariaților și totodată una dintre cele mai puternice creșteri ale productivității din UE. În același timp, productivitatea înregistrează în România cea mai mare rată de creștere după Irlanda, considerabil mai mare decât a celorlalte țări din est și foarte mult în fața țărilor occidentale. Remunerarea salariaților a crescut însă mai rapid decât productivitatea.

– Chiar dacă remunerarea crește mai rapid decât productivitatea, partea din valoarea adăugată care revine salariaților rămâne foarte redusă, fiind destul de greu de argumentat că salariații din România primesc prea mult în raport cu valoarea adăugată totală. Faptul că remunerarea salariaților rămâne redusă în raport cu valoarea adăugată anulează orice idee că salariații primesc sau vor să primească prea mult în raport cu cât produc.

– A spune că orice creștere a remunerării salariaților mai rapidă decât creșterea productivității produce un dezechilibru, afectând negativ activitatea economică, presupune în mod evident asumpția unui punct de plecare de echilibru între nivelul remunerării și nivelul productivității. Comparația dintre părțile salariale în PIB ale țărilor UE ne-a dat un prim indiciu asupra absurdității acestei asumpții — efectiv, dacă salariile ar crește în același ritm cu productivitatea în fiecare țară atunci părțile salariale nu s-ar mai modifica deloc, România rămânând la 38,5%, pe când, spre exemplu, Germania ar rămâne la 52,7%.

Dacă ajustăm productivitatea muncii la salarii, România se situează pe locul întâi în UE, având cea mai mare productivitate, cu o medie de 1,78 în intervalul 2008-2019. Asta înseamnă că fiecărui leu de remunerare a salariaților îi corespunde în medie 1,78 lei în valoare adăugată. Concret, raportul dintre productivitate și remunerare (productivitatea ajustată la salarii) a crescut de la 205% în 2010 la 226% în 2015, scăzând apoi până la 197% în 2018, nivel la care s-a menținut și în 2019. Per ansamblu, vedem că nu poate fi vorba ca creșterile salariale să fi micșorat în termeni absoluți remunerarea capitalului, care a crescut de la 17,3 lei pe oră în 2010 la 31,7 lei pe oră în 2019. Motivația reală din spatele denunțării creșterilor salariale din ultimii ani pare să fie menținerea unui raport productivitate/cost de peste 220%, corespunzător perioadei 2012-2015. Altfel spus, ce se critică este faptul că din fiecare leu de valoarea adăugată produs către salariat mergeau sub formă de remunerare 51 de bani în 2019, în loc de 44 de bani în 2015.

– O creștere mai rapidă a remunerării decât cea a productivității nu înseamnă eliminarea profiturilor, fiind în realitate perfect compatibilă cu creșterea acestora — cum se și întâmplă de altfel în România. Raționamentul strict în termeni de rate de creștere este unul inerent înșelător, scopul criticii creșterilor salariale fiind de fapt menținerea distribuției existente a valorii adăugate între capital și muncă — în ciuda faptului că această distribuție este în România foarte nefavorabilă muncii și favorabilă capitalului.

– În ciuda creșterii remunerării, România rămâne o țară low cost. Costul muncii este în continuare atât de redus în România în comparație cu alte țări europene, încât chiar și creșterile aparent spectaculoase ale salariilor din ultimii ani nu au avut un impact palpabil asupra decalajelor de cost față de țările occidentale. Studiul arată că în condițiile menținerii unor rate medii de creștere anuală a productivității și remunerării echivalente cu cele din perioada 2010-2019, ar fi nevoie de 23 de ani pentru ca productivitatea ajustată la salarii din România să scadă până la nivelul Slovaciei de astăzi și de nu mai puțin de 70 de ani pentru a ajunge la nivelul Suediei (și 62 de ani pentru a ajunge la media actuală la nivelul UE). Cu alte cuvinte, dacă salariile și productivitatea ar continua să crească în ritmul mediu din ultimul deceniu, sustenabilitatea și competitivitatea nu ar fi în mod real amenințate timp de foarte mulți ani.

– Dacă ne interesează în primul rând binele comun și nu interese strict particulare, întrebarea care fundamentează orice dezbatere prezentă sau viitoare asupra chestiunii productivității nu poate fi, ca până acum, „cum să facem ca salariile să crească în ritm cu productivitatea?”, ci trebuie să fie „cum putem asigura creșterea productivității astfel încât să putem asigura un trai decent pentru populația țării?”. Productivitatea nu (mai) poate crește semnificativ în condițiile de subcapitalizare, subdezvoltare tehnologică și specializare economică de periferie – schimbarea modelului economic de dezvoltare este o necesitate.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ROMÂNIA

Începând de joi, românii vor putea achita online, prin Ghișeul.ro, peste 300 de tipuri de plăți

Published

on

© European Union, 2020/ Source: EC - Audiovisual Service

Românii vor putea achita online, prin Gișeul.ro, începând de astăzi, peste 300 de tipuri de plăți, odată cu adăugarea plăților pentru permisul de conducere, certificatul de înmatriculare și autorizația de circulație provizorie.

Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, adăugarea acestor servicii în platforma administrată de Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) este rezultatul interconectării sistemelor informatice ale Direcției Regim Permise Conducere și Înmatriculare Vehicule (DRPCIV) și ale Regiei Autonome Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS).

”Accesibilitatea este un factor esențial în procesul de digitalizare a serviciilor publice. De la crearea Autorității pentru Digitalizarea României, peste 50 de noi tipuri de servicii publice au fost integrate în platforma www.ghiseul.ro , fiind accesibile la un click distanță. Astăzi, am făcut încă un pas către interoperabilitatea instituțiilor publice. Dar eforturile echipei ADR pot fi încununate de succes doar dacă acționăm împreună. Vă îndemn să fiți responsabili și să folosiți aceste mijloace online de plată. Vă protejați de riscurile sanitare asociate pandemiei COVID-19 și economisiți timp prețios. Interconectând instituțiile publice, digitalizăm România și transformăm cozile în click-uri”, a precizat vicepreședintele ADR, Octavian Oprea.

În total, pe www.ghiseul.ro pot fi achitate acum peste 300 de tipuri de plăți, printr-un simplu click.

Continue Reading

NATO

MApN: Avioane F-16 românești și bombardiere strategice americane, exercițiu militar comun pentru consolidarea măsurilor NATO în sud-estul Europei

Published

on

© Ministerul Apărării Naționale

Două aeronave de tip F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene Române și două bombardiere strategice americane de tip B-52 Stratofortress au participat miercuri, 23 septembrie, la exercițiul aerian „Bomber Weapon Training” organizat de Forțele Aeriene Americane dislocate în Europa (USAFE), informează Ministerul Apărării Naționale într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

În spațiul aerian românesc, exercițiul a fost coordonat de Componenta Operațională Aeriană din Statul Major al Forțelor Aeriene și a inclus misiuni de interceptare și escortă executate cu aeronave de tip F-16 Fighting Falcon din dotarea Bazei 86 Aeriene “Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță”, de la Borcea.

Exercițiul a avut drept scop întărirea măsurilor de reasigurare ale Alianței – Nord Atlantice în zona de Sud-Est a Europei și sporirea încrederii României privind implicarea Statelor Unite ale Americii în asigurarea securității regionale.

Participarea aeronavelor românești la acest tip de activități permite antrenarea personalului în executarea unor astfel de misiuni și contribuie la dezvoltarea cooperării multinaționale în domeniul aerian prin aplicarea unor proceduri comune.

Bomber Weapon Training este al treilea exercițiu din regiune din ultimele două săptămâni la care participă bombardiere strategice americane. Săptămâna trecută, cinci aeronave de tip F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Aeriene Române şi un bombardier strategic american de tip B-52 Stratofortress au participat la exerciţiul aerian South Paw, care a avut drept scop întărirea măsurilor de reasigurare ale Alianţei – Nord Atlantice în zona de Sud-Est a Europei.

La 28 august, șase avioane bombardiere Stratofortress ale Forțelor Aeriene SUA au survolat teritoriile tuturor celor 30 de aliați NATO, antrenându-se împreună cu forțele aeriene aliate, într-o demonstrație unică de forță și de angajament al SUA față de securitatea euro-atlantică. Cu acea ocazie, șase aeronave ale Forțelor Aeriene Române au participat la exercițiul aerian multinațional Allied Sky 2020.

Continue Reading

JUSTIȚIE

Klaus Iohannis, după propunerile avocatului general al CJUE: Voi insista și cred că voi avea succes ca Ministerul Justiției să vină cu propuneri pentru modificarea legilor justiției

Published

on

© Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat, miercuri, drept o “încurajare” propunerile avocatului general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) în privinţa secţiei speciale de investigare a magistraţilor şi a subliniat că după alegerile parlamentare va insista ca Ministerul Justiţiei să vină cu propuneri privind modificarea legilor justiţiei.

“Aceste propuneri sunt, şi nu întâmplător, exact lucrurile pe care le-am spus şi eu şi PNL şi societatea civilă când PSD s-a apucat să distrugă legile justiţiei, încercând să pună mâna pe justiţie. Mă bucură că avocatul general de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene are exact aceeaşi opinie pe care am avut-o şi eu. Poate va amintiţi, exact acestea au fost argumentele cu care am atacat, la vremea respectivă, modificările împinse de PSD la legile justiţiei. Este o încurajare pentru noi şi vă amintiţi că am spus acum câteva săptămâni că legile justiţiei în această toamnă trebuie să intre în discuţie şi trebuie să fi reparate. Eu voi insista şi cred că voi avea oarece succes ca imediat după alegeri de la Ministerul Justiţiei să apară propunerile pentru discuţia publică, baza discuţiei publice, pentru a repara legile justiţiei, pentru a reda viteză luptei anticorupţie, pentru a face procedurile transparente şi până la urmă pentru a garanta magistraţilor independenţa lor prevăzută în Constituţie”, a declarat şeful statului într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni.

Numirea interimară a şefului Inspecţiei Judiciare şi normele naţionale privind înfiinţarea unei secţii de parchet specifice, cu competenţă exclusivă pentru investigarea infracţiunilor săvârşite de magistraţi în România, sunt contrare dreptului Uniunii, a decis avocatul general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), Michal Bobek.

Potrivit CJUE, concluziile avocatului general prezentate miercuri nu sunt obligatorii pentru Curtea de Justiţie.

“Misiunea avocaţilor generali este de a propune Curţii, în deplină independenţă, o soluţie juridică în cauza care le este atribuită. Judecătorii Curţii urmează să delibereze în această cauză. Hotărârea va fi pronunţată la o dată ulterioară”, arată CJUE. 

Continue Reading

Facebook

Cristian Bușoi2 hours ago

Eurodeputatul Cristian Bușoi, la Zilele Europene ale Cercetării și Inovării: Viitorul Europei de cercetare, de inovare și de investițiile masive în aceste domenii

COMISIA EUROPEANA17 hours ago

Jens Stoltenberg și Mircea Geoană, întâlniri cu vicepreședintele Comisiei Europene pentru Euroga digitală în scopul întăririi complementarității UE-NATO privind transformările tehnologice

ROMÂNIA18 hours ago

Începând de joi, românii vor putea achita online, prin Ghișeul.ro, peste 300 de tipuri de plăți

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Uniunea Piețelor de Capital: Comisia Europeană adoptă un plan prin care se asigură că redresarea economică a UE este verde, digitală, favorabilă incluziunii și rezilientă

Gheorghe Falcă18 hours ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Fondurile de coeziune și strategiile de mediu trebuie să răspundă nevoilor regiunilor și cetățenilor

U.E.18 hours ago

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor manifestă o ”mare îngrijorare” față de evoluția epidemiei de COVID-19 în România și alte șase țări UE

INTERNAȚIONAL19 hours ago

COVID-19: Instituțiile și organizațiile internaționale îndeamnă toate statele să acționeze mai ferm pentru a opri răspândirea informațiilor nocive

U.E.19 hours ago

Document Curtea de Conturi Europeană: Uniunea Europeană și-a îmbunătățit în ultimii ani setul de instrumente pentru a face față crizelor financiare

COMISIA EUROPEANA20 hours ago

Ursula von der Leyen, întâlnire de lucru cu premierii Ungariei, Poloniei și Cehiei. Viitorul buget al UE și statul de drept, subiecte discutate

INTERNAȚIONAL20 hours ago

Bulgaria expulzează doi diplomați ruși acuzați de spionaj militar

CONSILIUL EUROPEAN3 days ago

Charles Michel, apel la liderii lumii la 75 de ani de la crearea ONU: Curajul nostru de astăzi va crea oportunități pentru ca generațiile de mâine să-și deschide aripile

ROMÂNIA1 week ago

Ludovic Orban, la începerea lucrărilor la conducta submarină Midia – MGD: Susținem investițiile în gaze naturale care pot genera dezvoltare economică și creșterea calității vieții

Dragoș Pîslaru1 week ago

Dragoș Pîslaru: România trebuie să găzduiască viitoarea agenție a UE pentru cercetări biomedicale. Nu mai putem rata o nouă ocazie

Dacian Cioloș1 week ago

Dacian Cioloș: Legătura dintre bani și valori și consolidarea resurselor proprii sunt două aspecte esențiale în reconstrucția proiectului european

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Seceta pedologică din România, menționată de Ursula von der Leyen în pledoaria pentru salvarea ”planetei noastre fragile”: Am văzut tot ce se întâmplă în jurul nostru: de la incendiile din Oregon până la culturile din România distruse de cea mai puternică secetă de zeci de ani

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Comisia Europeană va numi în premieră un coordonator anti-rasism care să lucreze direct cu societatea civilă și instituțiile

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Ursula von der Leyen anunță investiții de până la 20% din valoarea fondului de redresare Next Generation EU pentru a pava „calea europeană spre era digitală”

U.E.1 week ago

Grecia: Președintele Consiliului European îndeamnă statele membre să se mobilizeze pentru primirea de migranți după incendiul din tabăra Moria

U.E.2 weeks ago

Statele membre din sudul UE susțin îndemnul Franței la sancțiuni economice suplimentare împotriva Turciei

Dragoș Pîslaru2 weeks ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru, amendament care prevede alocarea a 10% din planurile de redresare economică ale statelor din UE pentru măsuri care vizează tinerii

Advertisement
Advertisement

Trending