Connect with us

SĂNĂTATE

Studiu Friedrich-Ebert-Stiftung România: Accesul la îngrijirea medicală în România este accesibil în orașele mari, dar din ce în ce mai dificil în restul țării

Published

on

© European Commission

Monitorul Social, proiect al  Friedrich-Ebert-Stiftung România, lansează un nou infografic despre accesul la îngrijirea medicală în România, potrivit comunicatului oficial, remis Caleaeuropeană.ro.

Conform Institutului Național de Statistică, în cei zece ani care au precedat pandemia, sistemul medical a trecut printr-o redimensionare inechitabilă. În județele care conțin localități urbane de dimensiuni foarte mari numărul dispensarelor medicale a rămas aproape neschimbat. În județele care nu se află în această situație numărul dispensarelor a scăzut cu 26, de la 179 la 153.

De asemenea, numărul medicilor de familie a crescut în zona București-Ilfov dar a scăzut în restul țării. La nivel național, între 2009 și 2019 numărul total al medicilor de familie a scăzut cu 524. În zona București-Ilfov el a crescut însă cu 292. Astfel, numărul medicilor de familie din afara capitalei și județului care o înconjoară a scăzut cu 816.

Infograficul poate fi consultat la: Accesul la îngrijire medicală: din ce în ce mai ușor în orașele mari, din ce în ce mai dificil în restul țării – Monitor Social

Sursa datelor folosite în infografic este Institutul Național de Statistică. Datele pot fi vizualizate aici.

 

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

FONDURI EUROPENE

România achiziționează cu fonduri europene două avioane destinate situațiilor de urgență, capabile să transporte pacienți în stare critică pe o rază de 2.000 km

Published

on

© Fundația pentru SMURD

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin reprezentanții Autorității de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare, și Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General de Aviație, în calitate de beneficiar, au semnat luni contractul de finanțare pentru proiectul Air Ambulance, prin intermediul căruia România va achiziționa două avioane noi mediu curier, capabile să transporte minim 2 pacienți în stare critică, pe o rază de 2.000 km, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Proiectul contribuie la îmbunătățirea capacității de reacție la dezastre, prin dotarea structurilor Ministerului Afacerilor Interne cu mijloace aeriene moderne pentru transport medical pe distanțe medii și mari.

Datorită noilor achiziții, se va reduce timpul mediu de răspuns al intervențiilor de urgență, de la 12.52 minute la 12.05 minute.

“Pentru noi, sănătatea românilor este prioritară. Achiziționarea acestor două avioane medicale este foarte importantă pentru sistemul sanitar din România, dar mai ales pentru pacienții aflați în pericol”, a declarat Cristian Roman, secretar de stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Avioanele vor fi operate de pe Aeroportul Internațional Aurel Vlaicu, Băneasa, raza de acțiune din acest punct fiind pe aproape întreg teritoriul european.

Valoarea totală a proiectului este de 148.039.178,09 lei. Beneficiar este Inspectoratul General de Aviație, din cadrul Ministerului Internelor și Reformei Administrative.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministerul Sănătății propune reglementări pentru asigurarea disponibilității unor medicamente esențiale pentru pacienții din România

Published

on

© captură video/ Ministerul Sănătății - video

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a semnat ieri, 24 iunie, ordinul prin care se modifică normele privind modul de calcul şi procedura de aprobare a preţurilor maximale ale medicamentelor de uz uman, astfel încât să se asigure disponibilitatea pe piața din România a unor medicamente esențiale pentru pacienți, potrivit comunicatului oficial, remis CaleaEuropeana.ro.

Prin noile reglementări, se introduce o nouă categorie de produse farmaceutice, medicamentele esențiale, pentru care prețul maximal aprobat va fi media celor mai mici trei prețuri din statele din Europa aflate în grupul de țări de comparație, în loc de cel mai mic preț, cum este în prezent.

Lista medicamentelor esențiale urmează să fie aprobată prin ordin al ministrului Sănătății în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a acestor modificări. Pentru ca un medicament să fie considerat esențial este nevoie să întrunească două condiții, să se afle pe cea mai recentă listă de medicamente esenţiale recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii și să se regăsească pe lista de medicamente decontate 100% de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, astfel încât povara financiară asupra pacientului să fie zero.

„Prin aceste modificări, asigurăm disponibilitatea unor medicamente esențiale pentru pacienții din România. Pentru medicamentele pentru care există autorizație de punere pe piață în România, pericolul de retragere din țară se diminuează considerabil și, totodată, piața din România devine atractivă pentru medicamentele esențiale care nu au autorizație de punere pe piață în acest moment, scopul fiind de a asigura stocuri adecvate și continue de medicamente în farmacii și spitale”, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

Totodată, noile reglementări prevăd transmiterea în format electronic către Ministerul Sănătății, de către deținătorii de autorizații de punere pe piață, a datelor privind prețurile din cataloagele țărilor de comparație, în locul trimiterii copiilor xerox ale respectivelor cataloage.

„Această măsură este menită să debirocratizeze la nivelul Ministerului Sănătății procesul de corecție a prețului, să asigure o mai mare acuratețe a datelor și să reducă timpii de procesare a corecției prețurilor”, a mai declarat Ioana Mihăilă.

Ordinul urmează să fie publicat în Monitorul Oficial.

Citiți și: Ministrul sănătății Ioana Mihăilă: Este în interesul pacienților europeni ca accesul echitabil la medicamente să devină o prioritate pe agenda Consiliului UE

Țările din Europa de Nord-Vest au acces la medicamente de ultimă generație mult mai rapid decât vecinii lor din Europa de Sud și de Est, pacienții din unele țări așteptând de peste șapte ori mai mult, potrivit noilor cercetări. Accesul este cel mai rapid în Germania, cu o medie de 120 de zile între autorizația de introducere pe piață și disponibilitatea în țară, în timp ce România se situează pe ultimul loc, cu o medie de 883 de zile.

Există nu mai puțin de cinci țări europene, și anume Polonia, Lituania, România, Slovacia și Letonia, care încă nu au acces la noile medicamente împotriva cancerului care au fost aprobate în 2019.

Citiți și: ARPIM trage un semnal de alarmă: Românii așteapă 2 ani și jumătate pentru acces la noi medicamente. România, în coada clasamentului european

Continue Reading

ROMÂNIA

Liderii comisiilor de sănătate din Parlament și negociatorul Programului de sănătate al UE susțin prioritizarea insuficienței cardiace printr-un program național de sănătate

Published

on

© Photo Collage

Material realizat de Andreea Radu și Robert Lupițu

Insuficiența cardiacă trebuie să fie considerată o prioritate în cadrul domeniului sănătății, inclusiv prin crearea unui program național de sănătate și a unui program național de finanțare care să fie sprijinit și prin mecanisme europene, a fost mesajul transmis la unison de principalii decidenți politici din domeniul sănătății, în cadrul unei dezbateri organizate marți, la Palatul Parlamentului, de Societatea Română de Cardiologie, Fundația Română a Inimii, Societatea Națională de Medicina Familiei și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice, cu sprijinul AstraZeneca.

4,7% din populația adultă din România suferă de insuficiență cardiacă, cu un segment important în rândul persoanelor active (45-65 ani), 30% dintre cazuri ajung la spital în stadii agravate ale bolii, iar 1 din 2 persoane nou diagnosticate cu insuficiență cardiacă moare în următorii 5 ani, relevă un studiu consacrat insuficienței cardiace care a reprezentat un punct de pornire al dezbaterii “În inima problemei” și în cadrul căreia organizațiile reunite au propus decidenților politici soluții pentru accesul pacienților la diagnostic și tratament.

La eveniment au participat, fie în persoană, fie în format online, principalii decidenți politici de la nivelul Parlamentului național, respectiv liderii comisiilor pentru sănătate din Camera Deputaților și din Senat, alături de reprezentanți ai Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, precum și reputați experți în domeniul bolilor cardiovasculare. De asemenea, a fost reprezentat și nivelul european de decizie, prin participarea europarlamentarului Cristian Bușoi, raportorul Parlamentului European pentru programul de sănătate al Uniunii Europene (EU4Health) și responsabilul PE în relația cu Agenția Europeană pentru Medicamente.

© Guvernul României

Nelu Tătaru (PNL), președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, a scos în evidență faptul că “insuficiența cardiacă este o afecțiune cu un impact extrem de  puternic asupra stării de sănătate a pacienților”.

“Pierderile umane imense pe care le provoacă insuficiența cardiacă în rândul populației adulte constituie dovada evidentă pentru care implicațiile sale ar trebui abordate ca priorități de sănătate publică în planurile naționale de sănătate și chiar în Strategia Națională de Sănătate. Prioritizarea afecțiunii în astfel de documente naționale cu o puternică forță legislativă ar asigura cadrul legal necesar implementării unor măsuri active de diagnostic precoce și tratament în stadii incipiente ale bolii”, a transmis el, într-un mesaj adresat în cadrul dezbaterii.

© Dezbatere – “În inima problemei”

În continuare, Florin Buicu (PSD), vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, a subliniat că “există o diferență între indicatorul la nivel european în ceea ce privește speranța de viață sănătoasă și valoarea acestui indicator în România” și a insistat pe creșterea nivelului de finanțare a sănătății.

“Este obligația noastră, este obligația autorităților ca prin toate demersurile pe care le facem să îmbunătățim acest indicator. Lucrurile concrete se pot face relativ simplu, dar sănătatea trebuie să fie considerată o prioritate. Sper ca în afară de COVID-19, sănătatea să fie prioritară pentru România. Ca să fie prioritară înseamnă să alocăm bani atât din bugetul de stat, dar să putem prevedea bani și pentru programele finanțate de Casa de Asigurări. Finanțarea publică a sănătății în România este pe ultimele locuri la nivel european. Transferurile care se fac din bugetul de stat către asigurări ar trebui să fie mult mai mari față de sumele care în momentul de față ajung în asigurări”, a spus Buicu.

© Dezbatere – “În inima problemei”

Adrian Wiener (USR PLUS), vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, a pledat pentru edificarea unei strategii naționale pentru insuficiență cardiacă, și nu doar a unui program național care să identifice soluții de finanțare.

“O să reiterăm demersul de adresare a principalilor factori de risc. 40% din dovada de boală din România este datorată unor factori de risc evitabili, care unii dintre ei pot fi amendați legislativ sau prin angajament politic pentru niște politici publice sau strategii naționale. Din punct de vedere al substratului financiar, are un profil social. Doar 39 din 100 de asigurați plătesc CASS. Sunt necesare decizii politice care să amelioreze această deficiență structurală, pentru că nevoile sunt din ce în ce mai mari”, a precizat Wiener.

© Dezbatere – “În inima problemei”

În finalul dezbaterii, europarlamentarul Cristian Bușoi a spus că domeniul sănătății va fi și va rămâne pentru o perioadă lungă de timp o prioritate de politică publică la nivel european, fiind de părere că bolile cardiovasculare trebuie să fie o prioritate

“Nu a fost această situație în trecut, dar pandemia de COVID-19, așteptările populației, așteptările cetățenilor europeni au dus la a pune sănătatea printre prioritățile de politică publică, fără a pune în pericol atribuțiile de la nivel național, organizarea sistemelor de sănătate rămânând în continuare în mod evident principala responsabilitatea a statelor membre. Bolile cardiovasculare trebuie să fie o prioritate, pentru că reprezintă o povară importantă pentru sistemele de sănătate. În mod special, în programul EU4Health se vor finanța acțiuni de prevenție, strategii de sănătate și anumite proiecte de digitalizare. În bolile cardiovasculare prevenția poate juca un rol important, acțiunile de prevenție pot schimba radical situația”, a afirmat Bușoi, raportor al Parlamentului European pentru programul EU4Health.

Un studiu de percepție realizat de YouGov cu sprijinul AstraZeneca în 9 țări din Europa și din lume, incluzând România (august 2020), a reliefat că românii nu cunosc simptomatologia și riscurile asociate insuficienței cardiace, determinând astfel prezentarea tardivă la medic.

Pentru a fi eficient, un Program Național de Insuficiență Cardiacă ar trebui să conțină: standarde pentru screening, diagnostic precoce și tratament pentru stadiile incipiente ale bolii; abordare multidisciplinară și integrată; măsuri de informare și educare privind simptomele și complicațiile insuficienței cardiace.

Participanții la dezbatere au scos în evidență faptul că, în acest moment, cadrul de reglementare pune accentul mai degrabă pe tratamentul pacienților în stadii avansate ale bolii, fără focus pe prevenția insuficienței cardiace, pe diagnosticul precoce și pe oportunitatea pe care noile opțiuni terapeutice, administrate încă din stadiile inițiale, le pot oferi pacienților cu insuficiență cardiacă. De asemenea, identificarea și raportarea cazurilor noi este îngreunată de lipsa unor programe dedicate de screening și diagnostic, iar costurile pentru sistemul de sănătate sunt mult mai ridicate atunci când pacienții ajung la medic în stadii tardive ce necesită spitalizare sau tratamente complexe.

© Dezbatere – “În inima problemei”

”Este momentul să găsim și să punem în aplicare cu toții – pacienți, medici, autorități – soluții pentru ca procesul de diagnostic și tratament al insuficienței cardiace să fie accesibil și sustenabil” este apelul făcut de inițiatorii acestui proiect, la finalul dezbaterii.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI42 mins ago

Delegația PSD din Parlamentul European: România riscă să devină oaia neagră a Uniunii Europene cu un PNRR compromis, vaccinare ratată, populație abandonată

Dan Motreanu58 mins ago

Dan Motreanu, vicepreședintele Comisiei pentru sănătate din PE, a primit asigurări din partea Comisiei Europene privind reducerea cu 10% a consumului nociv de alcool în lupta împotriva cancerului

COMISIA EUROPEANA58 mins ago

Comisia Europeană a decis să nu meargă deocamdată mai departe cu acțiunile legale împotriva Regatului Unit în legătură cu implementarea acordului post-Brexit

ROMÂNIA1 hour ago

Secretarul pentru comerț al SUA a discutat cu premierul Florin Cîțu despre tehnologia 5G, climă și energie: Aștept cu nerăbdare să aprofundăm cooperarea SUA – România

CONSILIUL EUROPEAN1 hour ago

Charles Michel salută numirea lui Mark Gitenstein drept viitor ambasador al Statelor Unite la Uniunea Europeană

FONDURI EUROPENE2 hours ago

Ministrul Cristian Ghinea anunță lansarea unui proiect în valoare de 11 milioane de euro, care va permite numărarea populației de urs brun din România

Corina Crețu2 hours ago

Eurodeputatul Corina Crețu atenționează din nou Guvernul: România începe cu cel puțin 6 luni mai târziu folosirea banilor prin PNRR

PARLAMENTUL EUROPEAN2 hours ago

Mai mulți eurodeputați condamnă Acordul SUA-Germania privind Nord Stream 2: Nu este un acord european

INTERNAȚIONAL3 hours ago

FMI speră că inflația este temporară, dar avertizează în legătură cu o serie de riscuri ce ar putea transforma creșterea prețurilor într-o problemă persistentă

ROMÂNIA4 hours ago

Premierul Florin Cîțu: Ținta mea este să avem PNRR-ul aprobat în jur de 15 septembrie

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Comisarul european Janez Lenarcic îi răspunde premierului sloven, care l-a acuzat că acționează împotriva intereselor țării sale: Prejudiciile sunt provocate de cei care subminează statul de drept

INTERNAȚIONAL4 days ago

Emmanuel Macron, aflat la Tokyo pentru Jocurile Olimpice, a discutat cu premierul japonez despre lupta împotriva schimbărilor climatice și despre o regiune ”indo-pacifică liberă”

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

Republica Moldova: Bogdan Aurescu a anunțat un nou sprijin de 300.000 euro pentru societatea civilă și presa independentă

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

Vizita lui Bogdan Aurescu la Chișinău: România va fi mereu alături de Maia Sandu. R. Moldova poate deveni un model de orientare pro-europeană în vecinătatea estică a UE

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Florin Cîțu apreciază că viteza cu care România va face tranziția la o economie verde va fi diferită de cea a altor țări UE: Partenerii europeni trebuie să ne sprijine mai mult

IMAGINEA ZILEI6 days ago

IMAGINEA ZILEI Militari ai Forțelor Aeriene SUA ajută localnicii afectați de inundațiile devastatoare din Germania

ROMÂNIA7 days ago

Premierul Florin Cîțu: Se vor construi trei centre de mari arși la București, Timișoara și Târgu Mureș. Finanțarea se va face printr-un program cu Banca Mondială

ROMÂNIA7 days ago

Premierul Florin Cîțu: Recunoștință și respect față de militarii români care au participat la acțiunile din Afganistan. Sunt eroi ai României

ROMÂNIA1 week ago

România: CE constată o îmbunătățire a cadrului general privind situația statului de drept în 2021, dar subliniază necesitatea desființării SIIJ și modificarea codurilor penale

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Comisia Europeană publică al doilea raport privind situația statului de drept în toate țările membre UE: Progresele au fost neuniforme și există motive serioase de îngrijorare determintate de mai multe țări

Team2Share

Trending