Studiu IER: In 2050, populatia Romaniei ar putea ajunge la 16,5 milioane de locuitori

2013-04-24-2008

Institutul European din Romania (IER) a organizat in data de 24 aprilie o dezbatere cu tema „Perspectivele politicii de migratie in contextul demografic actual din Romania.

Principalul subiect dezbatut a fost constatarea scaderii populatiei dupa ultimul recensamant si migratia nationala si interregionala, evenimentul avand la baza rezultatul cercetarilor intreprinse in cadrul studiului IER privind „Perspectivele politicii de migratie in contextul demografic actual din Romania”

La eveniment au luat parte directorul general al Institutului European, doamna Gabriela Dragan, Codrin Scutaru, secretar de stat in Ministerul Muncii, Victoria Stoiciu, coordonator de proiect Friedrich Ebert Stiftung si autorii proiectului, domnul Bogdan Suditu, lector universitar si doctor la Facultatea de Geografie si doamna Gabriela Prelipcean, profesor universitar la Universitatea Stefan cel Mare din Suceava. Interventii a avut si dl Dumitru Sandu, profesor si doctor la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala din Bucuresti.

Directorul IER, Gabriela Dragan a prezentat studiul realizat subliniind problema crizei demografice din Romania si vorbind despre perspectivele tarii noastre in aceasta privinta. Dragan a vorbit si despre tendinta alarmanta de scadere a populatiei precizand ca aceasta risca sa ajunga la circa 16 milioane in 2050, idee sustinuta si de ultimele analize si date ale Institutului National de Statistica si de studiul IER.

Secretarul de Stat Codrin Scutaru a vorbit despre fenomenul migratiei nationale, precizand ca acesta este una din prioritatile ministerului pe care il reprezinta si ca este o necesitate atat pentru Romania cat si pentru intreaga Uniune Europeana dezvoltarea unor politici in acest sens. Scutaru a vrut totusi sa vorbeasca mai degraba de „mobilitate” decat de migratie, adaugand ca este absolut necesara crearea unei punte de legatura si colaborare intre Ministerul Muncii si alte institutii sau organizatii pentru identificarea si adoptare unor actiuni concrete comune cu care sa se mearga mai departe in acest domeniu.

 

Migratia, un trend pentru Romania in orice context economic

Victoria Stoiciu, coordonator de proiect Friedrich Ebert Stiftung a mentionat faptul ca fenomenul mobilitatii nu a inregistrat o scadere, chiar daca in tara am avut o imbunatatire a situatiei economice. Stoiciu a vrut totusi sa subliniieze amploare crizei demografice care se suprapune cu criza pietii de munca si duce la o serie de consecinte ingrijoratoare, cum ar fi scaderea natalitatii.

 

Boom-ul imobiliar, un nou trend de migratie

Autorul si coordonatorul echipei de cercetare, Bogdan Suditu a facut o scurta analiza a fenomenului, explicand complexitatea migratiei la nivel national si international. Suditu a afirmat si ca fenomenul nu este doar o problema a Romaniei, tinand cont ca exista tari emitatoare si receptoare de fluxuri migratoare, dar si tari de tranzit.

Tot Suditu a vorbit si despre mobilitatea rezidentiala, fenomen ce a luat amploare in Romania dupa anii ’90. Este vorba de popularea comunelor din jurul oraselor principale, proces legat de dezvoltarea cartierelor imobiliare. Suditu a tinut sa faca o remarca, spunand ca autoritatile nu s-au implicat destul pentru a creste numarul institutiilor de invatamant public in aceste zone.

Vorbind despre tabloul general national, coordonatorul studiului a prezentat contextul ca fiind unul etereogen. In acest sens, a vorbit despre atractivitatea sau neatractivitatea anumitor zone specifice din Romania.

De exemplu, capitala si zona Timisului raman destinatii atractive la nivel national in timp ce zonele rurale sunt considerate foarte neatractive neavand potential de crestere economica.

Bogdan Suditu a vorbit despre necesitatea elaborarii unei strategii demografice nationale a Romaniei pentru a reduce criza demografica.

Un alt aspect important subliniat de profesorul Dumitru Sandu este faptul ca, pentru a favoriza dezvoltarea regionala, sunt necesare politici care sa tina cont de chestiunea migratiei la nivel national.

 

Studiul ”Perspectivele politicii de migraţie în contextul demografic actual din România”, poate fi accesat aici.

Alexandru Padure

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.