Poluarea ucide anual mai mulți oameni decât o fac dezastrele naturale, războaiele sau foametea, provocând în același timp și daune economice uriașe, potrivit unui studiu. Aproape jumătate din decesele se produc în doar două state, informează Deutsche Welle.
Poluarea mediului înconjurător ucide anual mai mulți oameni decât fumatul, foametea sau dezastrele naturale, potrivit unui studiu amplu publicat în revista medicală The Lancet joi.
Unul din șase decese premature din cele 9 milioane din întreaga lume din 2015 ar putea fi atribuit bolilor cauzare de toxine din aer sau apă, conform studiului.
Acesta precizează că poluarea aerului este principala cauză, responsabilă pentru 6.5 milioane de morți, urmată de poluarea apei, care a dus la moartea a 1.8 milioane de persoane.
Cele 9 milioane de decese reprezintă o cifră cu jumătate mai mare decât numărul persoanelor care au murit din cauza fumatului sau din cauza SIDA, malariei sau tuberculozei. Este, de asemenea, de 15 ori mai mare decât numărul celor uciși de război sau în cadrul altor forme de violență.
92% din decesele provocate de poluarea mediului înconjurător apar în statele aflate în curs de dezvoltare, cu venituri mici sau medii, India pcupând primul loc (2.5 milioane), urmată de China ( 1.8 milioane).
Raportul a atribuit, de asemenea, costuri masive deceselor provocate de poluare, estimările ridicându-se la 4.6 trilioane de dolari (3.69 trilioane de euro) anual, adică 6.2% din economia globală.
“Ceea ce nu realizează oamenii este că poluarea chiar afectează economiile. Cei care sunt bolnavi sau au decedat nu pot contribui la economie“, a precizat Richard Fuller, unul dintre autorii studiului.
Liderii lumii sunt angrenați într-un proiect ambițios – Acordul de la Paris – care are drept obiectiv combaterea schimbărilor climatice și care este privit ca ultimă șansă de a proteja planeta de consecințele devastatoare ale încălzirii globale, efect al poluării. Acordul a fost semnat în capitala franceză, Paris, în anul 2015, și a fost ratificat de SUA un an mai târziu. Statele care au refuzat să se alăture acestui demers sunt Siria și Nicaragua.
Președintele american, Donald Trump, a anunțat retragerea Statelor Unite din Acordul de la Paris privind schimbările climatice, într-o declarație de presă susținută la Casa Albă, respingând astfel apelurile făcute în ultimele zile atât de liderii G7 la summitul din Italia, cât și de liderii UE, Donald Tusk și Jean-Claude Juncker.
”Pentru a îndeplini datoria mea supremă de a proteja SUA și cetățenii săi, Statele Unite se vor retrage din Acordul de la Paris asupra climei”, a spus liderul SUA.
”Vom începe negocieri de a reintra în acest acord sau altul când termenii acordului vor fi buni pentru SUA”, a mai completat Trump.
ONU urmărește, de asemenea, combaterea schimbărilor climatice și a încălzirii globale, care prin obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD) 13, 14, 15 ale Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă urmărește să combată schimbările climatice și să conserve oceanele, mările și resurselor marine, mai ales în contextul în care, potrivit unui raport al Fundației Ellen MacArthur, până în 2050 vor exista mai multe deșeuri în oceane decât pești.