Studiu: O treime dintre femeile din UE au fost victime ale violenţei

violentaAproximativ o treime din femeile din Uniunea Europeană, adică 62 de milioane de persoane, au fost, cel puţin o dată, victime ale violenței fizice (inclusiv sexuale) sau psihice începând cu vârsta de 15 ani, arată un studiu realizat de Agenția UE pentru Drepturi Fundamentale .

Oficialii UE spun că este vorba despre cel mai mare studiu realizat vreodată pe această temă și că se bazează pe interviuri cu 42.000 de femei. Agenţia europeană pentru Drepturi Fundamentale face, cu această ocazie, un apel la statele membre să trateze violenţa domestică precum o problemă de natură publică, nu privată, şi să revizuiască legile privind hărţuirea sexuală, relatează BBC.com, potrivit YahooNews.

Realizatorii interviurilor au cerut femeilor din UE să vorbească despre experiențele lor în ceea ce priveşte violența fizică sau psihică, care ar fi avut loc acasă sau la locul de muncă, despre hărțuirea sexuală și despre violența în copilărie.Potrivit rezultatelor studiului, „una din 10 femei a fost victima unei forme de violență sexuală începând cu vârsta de 15 ani, iar una din 20 a fost violată”.

22% dintre femei au fost lovite sau agresate sexual de către un partener de viaţă, iar 67% dintre ele nu au raportat la poliţie cele mai grave incidente de violență domestică. În ceea ce priveşte acest ultim tip de violenţă, s-a constatat că acesta se află în strânsă legatură cu consumul de alcool. Aproximativ 18% dintre respondente au declarat că au fost victime ale hărţuirii, iar 55% dintre ele au spus că au fost hartuite sexual, de multe ori chiar la locul de muncă. Potrivit sondajului, femeile tinere sunt mai vulnerabile la violenţă şi hărţuire.

Un procent de 30% dintre românce spun că au fost afectate de violență fizică sau sexuală la un moment dat în viață după vârsta de 15 ani, rezultat care clasează țara noastră în media la nivel european

30% dintre românce spun că au fost afectate de violență fizică sau sexuală

Un procent de 30% dintre românce spun că au fost afectate de violență fizică sau sexuală la un moment dat în viață după vârsta de 15 ani, rezultat care clasează țara noastră în media la nivel european, potrivit aceluiaşi raport.

Studiul arată că cele mai multe femei care recunosc că sunt afectate de violență fizică și sexuală sunt în țări ca Finlanda, Danemarca și Letonia.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.