Serviciile de prevenire și tratament pentru bolile netransmisibile (NCD) au fost puternic perturbate de la începerea pandemiei COVID-19, potrivit unui sondaj al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) publicat la 1 iunie. Sondajul, care a fost efectuat în 155 de țări, într-o perioadă de 3 săptămâni din luna mai, a confirmat că impactul pandemiei este global și că țările cu venituri mici sunt cele mai afectate, precizează un comunicat, citat de Digi24.
Această situație este cu atât mai îngrijorătoare întrucât persoanele care suferă de boli cardiace prezintă un risc mai mare de boală gravă și deces legate de COVID-19.
„Rezultatele acestui sondaj confirmă ceea ce aud de la nivel național de câteva săptămâni”, a spus dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. „Multe persoane care au nevoie de tratament pentru boli precum cancerul, bolile cardiovasculare și diabetul nu au primit acces la serviciile de sănătate și medicamentele de care au nevoie de când a început pandemia COVID-19. Este vital ca țările să găsească modalități inovatoare de a se asigura că serviciile esențiale pentru NCD continuă, chiar și atunci când luptă împotriva COVID-19”, a explicat acesta.
Întreruperile din serviciile de sănătate sunt răspândite
Principala constatare a studiului este că serviciile de sănătate au fost parțial sau complet întrerupte în multe țări. Mai mult de jumătate (53%) din țările chestionate au întrerupt parțial sau complet serviciile pentru tratamentul hipertensiunii; 49% pentru tratamentul diabetului și al complicațiilor legate de diabet; 42% pentru tratamentul cancerului și 31% pentru urgențe cardiovasculare.
De asemenea, serviciile de reabilitare au fost perturbate în aproape două treimi (63%) din țări, chiar dacă reabilitarea este esențială pentru o recuperare sănătoasă în urma unei boli grave precum COVID-19.
Redistribuirea personalului și amânarea screeningului
În majoritatea (94%) țărilor care au răspuns, personalul din ministerele sănătății care lucrează în zona NCD-urilor a fost redistribuit parțial sau complet pentru a sprijini lupta cu COVID-19.
Amânarea programelor de screening public (de exemplu pentru cancerul de sân și de col uterin) a fost, de asemenea, răspândită, raportată în peste 50% din țări. Acest lucru a fost în concordanță cu recomandările inițiale ale OMS pentru a minimaliza îngrijirile non-urgente în cadrul facilităților de diagnosticare și tratament pe timpul pandemiei.
Însă cele mai frecvente motive pentru întreruperea sau reducerea numărului de servicii prestate au fost anularea tratamentelor planificate, diminuarea transportului public disponibil și lipsa personalului, deoarece angajații din domeniul sănătății au fost realocați pentru a sprijini serviciile de sănătate în lupta cu pandemia. Într-una din cinci țări (20%) care au raportat întreruperi, unul dintre principalele motive pentru întreruperea serviciilor a fost lipsa de medicamente, a capacității de diagnosticare și a altor tehnologii.
La nivel global, două treimi din țări au raportat că au inclus servicii pentru tratarea NCD în planurile lor naționale de pregătire și răspuns la COVID-19; 72% din țările cu venituri mari au raportat includerea acestor servicii față de 42% din țările cu venituri mici. Serviciile de combatere a bolilor cardiovasculare, cancerului, diabetului și bolilor respiratorii cronice au fost cele mai frecvent incluse. Serviciile stomatologice, activitățile de reabilitare și încetare a consumului de tutun nu au fost la fel de bine integrate în planurile de combatere a epidemiei conform rapoartelor de țară.
Mai mult, 70% dintre țările care au răspuns la chestionarul OMS au început să aloce finanțări suplimentare de la bugetul de stat pentru a include furnizarea de servicii NCD în planul lor național de combatere a COVID-19.
Implementarea strategiilor alternative de îngrijire continuă
Descoperirile încurajatoare ale sondajului se referă la descoperirea unor strategii alternative în majoritatea țărilor pentru a sprijini persoanele cu un grad ridicat de risc să continue tratamentul pentru bolile cronice netransmisibile. Dintre țările care au raportat întreruperi ale serviciilor de sănătate la nivel global, 58% folosesc acum telemedicina (sfaturi medicale prin mijloace telefonice sau online) pentru a înlocui consulturile de specialitate față în față; în țările cu venituri mici această cifră este de 42%. Procesul de determinare a priorităților a fost de asemenea utilizat pe scară largă, în două treimi din țările care au raportat date pentru OMS.
De asemenea, studiul găsește încurajator faptul că mai mult de 70% dintre țări au raportat colectarea datelor privind numărul de pacienți cu COVID-19 care suferă și de o boală cronică netransmisibilă.