Connect with us

U.E.

Studiu: Pandemia COVID-19 a evidențiat dependența economică și medicală a UE față de China și India. Relocarea producției în UE nu este, însă, cea mai bună idee

Published

on

@ European Union, 2020/Source: EC - Audiovisual Service

Pandemia COVID-19 a evidențiat dependența economică și medicală a UE față de Asia, în special față de China și India, însă măsura relocării producției în Europa nu este cea mai bună idee din punct de vedere economic și al cunoștințelor, relevă o analiză realizată de banca daneză de investiții Saxo Bank, informează Agerpres.

Potrivit sursei citate, în anii 1980 și 1990, aproximativ 60% din toate ingredientele active erau de origine europeană, însă situaţia s-a inversat în ultimul deceniu, în prezent China şi India reprezentând până la 60% din producţia totală. Criza globală de sănătate, care a afectat grav multe dintre marile state europene, a ridicat un semnal de alarmă în privința disponibilității imediate de medicamente, materiale și echipamente medicale în situații de urgență sanitară în UE și i-a determinat pe decidenții politici să ceară reducerea dependenței industriale europene față de Asia în principal prin intermediul relocării lanțurilor valorice pe continent. 

Cu toate acestea, Saxo Bank subliniază că relocarea producției „nu este o idee nouă”, însă a revenit în actualitate în ultimii ani pe fondul protecționismului în creștere și a căpătat amploare în ultima jumătate de an pe fondul pandemiei, existând „convingerea fundamentală că, dacă mai multe produse şi bunuri sunt produse acasă, economia va deveni mai bună”. De asemenea, analiştii Saxo Bank susţin că relocarea este „departe de soluţia miracol despre care vorbesc atâţia”, implicând de regulă costuri mari pentru afaceri care apoi se regăsesc în produsul final și sunt resimțite de consumatori. În plus, „necesită resurse, abilităţi, leadership şi o toleranţă pentru costuri ridicate – iar asta fără a lua măcar în considerare posibilele represalii din partea Chinei. Presupune că ţările gazdă au forţa de muncă şi cunoştinţele necesare, ceea ce nu este mereu cazul pentru producţia multor produse şi bunuri”, precizează analiștii danezi. 

Mai mult, analiza evidențiază și faptul că UE „este în mare parte autonomă” din punct de vedere comercial considerând cifrele care indică un excedent „masiv” în zona euro, al doilea cel mai mare excedent comercial din lume, după China, și care se datorează în principal Germaniei. Cea mai mare țară din UE, motorul economic al acesteia, a înregistrat în perioada martie 2019-martie 2020 un excedent de 338 mld. de euro, echivalet cu aproximativ 2,8% din PIB-ul zonei euro. 

„Apoi, europenii vând mai mult în străinătate (în afara Uniunii) decât cumpără. Regimul comercial deschis al UE este, prin urmare, marcat de o puternică dependenţă de exporturi şi de o dependenţă mai mică de import – ceea ce înseamnă că UE este în mare parte autonomă, în special în majoritatea mărfurilor agricole de bază”, mai arată analiza.

În contextul negocierilor pentru viitorul buget multianual al UE şi al instrumentului „Next Generation EU”, Comisia Europeană şi-a propus să consolideze Horizon Europe – cadrul de cercetare și inovare al UE, care vizează consolidarea autonomiei în lanţurile valorice strategice, printre altele.

„Dacă este validat de Consiliul European, pachetul total ar putea ajunge la 94,4 miliarde euro în perioada 2021 – 2027, faţă de 80,9 miliarde euro iniţial. Prin urmare, pachetul alocat pentru a reduce dependenţa UE de comerţul exterior ar reprezenta, în cel mai bun caz, 0,08% din PIB-ul UE pe an. Chiar şi luând în considerare alte programe, cum ar fi cele care vizează impactul schimbărilor climatice şi care vizează dezvoltarea de noi grupuri industriale, aceasta este doar o picătură în ocean. Ambiţia UE de a deveni mai autonomă nu este decât o promisiune deşartă”, concluzionează analiştii băncii.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

U.E.

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor îndeamnă statele membre UE să impună din nou restricții pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2

Published

on

© European Union, 2020

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), cu sediul în Stockholm, cere statelor cu un număr crescut de infectări cu COVID-19, să impună din nou restricții cu rol în combaterea virusului.

Cererea reimpunerii restricțiilor de către agenția europeană specializată asupa bolilor infecțioase vine pe fondul mai multor factori îngrijorători.

“Având in vedere o relaxare a restricților înaintea vacanței, temerile cresc asupra eventualitații unui al doilea val de COVID-19. Peste 1,8 milioane de cazuri confirmate au fost până acum raportate de-a lungul blocului comunitar, incluzând Liechtenstein, Islanda si Regatul Unit. Mai mult, din numărul confirmat de cazuri, aproximativ 183.848 de persoane și-au pierdut viața”, transmite EU Observer.

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor indică faptul că rata notificărilor a crescut în Belgia, Cipru, Cehia, Danemarca, Franța, Germania, Islanda, Malta, Olanda, Polonia, România, Spania si Regatul Unit. Totodată, ECDC prezintă creșterea ratei notificării deceselor în Bulgaria, Croația, Luxemburg și România.

Acțiunile luate de statele membre ale UE sugerează conformarea acestora cu privire la cerințele ECDC: “Persoanele care călatoresc în Germania venind din zone cu risc crescut, acum trebuie să se testeze împotriva coronavirusului. Franța cere ca măștile de față să fie purtate în anumite spații publice și turistice în jurul Parisului”.

Măsuri similare s-au aplicat deja în Bruxelles după ce starea de urgență s-a impus asupra portului din orașul Antwerp. Totodată, în Grecia, ministrul sănătății a indicat impunerea de noi măsuri de izolare în urma creșterii alarmante de cazuri COVID-19.

“Au fost raportate focare în nord-estul Spaniei și peste o duzină de focare de infecții au fost identificate în Italia.”, transmite publicația EU Observer.

Numărul in creștere a cazurilor de COVID-19 îndeamnă statele membre ale UE să respecte indicațiile experților din cadrul ECDC, în speranța scăderii numărului de infectați și a deceselor până în momentul dezvoltării unui vaccin împotriva virusului.

Comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides a precizat că vaccinul împotriva coronavirusului ar putea fi gata la sfârșitul acestui an.

Într-un interviu acordat ziarului german Handelsblatt, aceasta a afirmat[“Chiar dacă este riscant să facem predicții în acest moment, avem indicații pozitive referitoare la faptul că primul vaccin va fi valabil aproape de sfârșitul acestui an sau începutul anului următor.

Material realizat de Radu Stinghe, stagiar

Continue Reading

RUSIA

Heiko Maas critică sancțiunile SUA împotriva Nord Stream 2 în presa rusă: Politica energetică a Europei este decisă în capitalele Europei și la Bruxelles

Published

on

© Auswartiges Amt/ Twitter

Șeful diplomației germane, Heiko Maas, a criticat marți, într-un interviu acordat presei ruse înaintea unei vizite la Moscova, sancțiunile aplicate de administrația SUA în raport cu gazoductul Nord Stream 2 care urmează să lege Rusia de Europa prin Germania.

Ministrul german, a cărui țară deține președinția rotativă a Consiliului UE, a fost întrebat care este poziția Berlinului privind decizia administrației SUA de a aplica sancțiuni extrateritoriale și cum afectează aceasta relațiile transatlantice.

Relațiile transatlantice dtează de mai multe decenii în istoria noastră comună europeană cu SUA. Sunt construite pe temelii solide și nu au fost niciodată definite exclusiv de politica de zi cu zi. Dar, bineînțeles, poziția noastră ca guvern federal este clară în această problemă, și anume respingem sancțiunile extrateritoriale și am transmis în mod clar acest lucru administrației americane“, a spus Maas pentru Interfax, interviul fiind citat de Ministerul german de Externe.

Potrivit lui Maas, situația din jurul construirii gazoductului Nord Stream 2 reprezintă o problemă de suveranitate energetică europeană.

Aceasta este o problemă de suveranitate în special în politica noastră energetică și se referă și la crearea securității juridice pentru companiile noastre. La urma urmei, un lucru este clar, anume faptul că decidem politica energetică a Europei în capitalele Europei și împreună la Bruxelles. Noi decidem de unde ne primim energia“, a afirmat el.

Șeful diplomației germane efectuează marți o vizită în Rusia, la Moscova și la Sankt Petersburg, afirmând înaintea acesteia că relațiile germano-ruse sunt “prea importante pentru a fi lăsate la voia întâmplării”, mai ales că raporturile dintre Berlin și Moscova sunt marcate de “ape tulburi” de evoluțiile din ultimii ani.

Germania este însă aspru criticată de SUA pentru faptul că nu își crește contribuțiile financiare la apărarea comună în cadrul NATO, unde Rusia este privită ca o amenințare, iar în același timp Berlinul avansează în colaborarea energetică cu Rusia.

UE, Rusia și Germania au denunţat în mod repetat ingerinţa Statelor Unite în politica energetică europeană și în dezvoltarea economiei altor state. Recent, Germania a condamnat din nou intenția Statelor Unite de a aplica noi sancțiuni privind gazoductul Nord Stream 2 acuzând SUA de „ingerință în securitatea energetică europeană și în suveranitatea Uniunii Europene”.

Continue Reading

RUSIA

Ministrul german de externe merge marți la Moscova: “Relațiile germano-ruse sunt prea importante pentru a fi lăsate la voia întâmplării”

Published

on

© Auswärtiges Amt/ Twitter

Ministrul german de externe Heiko Maas a declarat marți, înaintea unei vizite pe care efectuează la Moscova și la Sankt Petersburg, că relațiile germano-ruse sunt “prea importante pentru a fi lăsate la voia întâmplării”, mai ales că raporturile dintre Berlin și Moscova sunt marcate de “ape tulburi” de evoluțiile din ultimii ani.

Când există probleme de rezolvat, este întotdeauna cel mai bine să avem o discuție sinceră. Acesta este motivul pentru care călătoresc astăzi în Rusia pentru prima dată de la începutul pandemiei COVID-19. Nu este un secret faptul că ne-am regăsit în ape tulburi încă de anul trecut“, a spus Maas, într-o declarație remisă de Ministerul german de Externe.

Maas s-a referit la situația uciderii unui fost comandant cecen anul trecut, la Berlin, despre care procurorul general federal german consideră că a fost activitatea agențiilor de stat ruse.

Vizita șefului diplomației germane în Rusia, a doua deplasare externă după cea din Israel de la debutul președinției germane a Consiliului UE, survine și în contextul în care Uniunea Europeană, sub președinție germană, a adoptat primul set de acțiuni împotriva unor atacuri cibernetice desfășurate inclusiv de hackerii GRU.

“Relațiile germano-ruse sunt prea importante pentru a fi lăsate la voia întâmplării. (…) Doar dacă Moscova este implicată în probleme internaționale cheie, vom obține rezultate care să fie testul timpului. Acest lucru se aplică în egală măsură cu situația din estul Ucrainei, în Libia și în Siria. Comportamentul Rusiei este de asemenea important în ceea ce privește controlul armelor. Am dori ca Rusia să se achite de această responsabilitate”, a completat Heiko Maas.

Acesta a mai precizat că deplasarea sa în Rusia cuprinde și o vizită la Sankt Petersburg pentru a marca oferirea sprijinului Germaniei pentru veteranii ruși care au suferit de pe urma asediului forțelor armate ale Germaniei naziste asupra Leningradului în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Vizita lui Maas în Rusia coincide și cu un turneu diplomatic pe care secretarul de Stat al SUA Mike Pompeo îl efectuează în această săptămână în Cehia, Slovenia, Austria și Polonia, culminând cu participarea sa la marcarea a 100 de ani de la Bătălia de la Varșovia, când forțele armate poloneze au rezistat Armatei Roșii și au apărat independența țării.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending