Studiu Reputation Institute 2018: Suedia, țara care ocupă prima poziție în topul statelor cu cea mai bună reputație din lume. Pe ce loc se clasează România

Suedia este statul care anul acesta ocupă prima poziție în topul statelor cu cea mai bună reputație, la nivel global, o clasament realizat de Reputation Institute, o companie de consultanță cu sediul în New York și Copenhaga, anunță  Forbes.

Pentru a realiza topul ”Country RepTrak”, în perioada martie-aprilie 2018,  instituția a chestionat mai bine de 58.000 de oameni din statele care fac parte din G7 ( Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie și Statele Unite), plus Rusia.

În timp ce stabilitatea financiară a influențat întotdeauna reputația, doar două dintre economiile de vârf ale lumii au reușit să intre în top 10, Canada ocupând locul 7, de pe prima poziție, Japonia urcând patru poziții, ajungând pe locul 8.

Aspecte precum peisaje pitorești, cetățeni prietenoși sau politici etice au fost câteva dintre caracteristicile luate în calcul. ”O tendință nouă și semnificativă care apare este fericirea altruistă. Țările care se află în partea superioară a clasamentului sunt cele care permit să-ți descoperi fericirea”, a punctat Stephen Hahn-Griffiths, șeful departamentului de cercetare al Reputation Intitute.

Un exemplu al acestei noi tendințe este Suedia, care a urcat două locuri, până pe prima poziție, pentru prima dată din 2016, cu un scor de 81,7. Buna reputație se datorează, în mare parte inițiativelor sale sustenabile, care datează încă din 1967, când Suedia a devenit primul stat din lume care a format o agenție de protecție a mediului. De atunci, ”viața verde” a reprezentat o prioritate. În prezent, mai mult de 99% din deșeurile produse sunt reciclate, iar 52% din producția de energie este generată din resurse regenerabile. La nivel global, Suedia este statul care produce mai puțin de 0,2% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră.

Suedia a devenit, de asemenea, sinonimă cu ospitalitatea. Țara, care are 10 milioane de locuitori, a primit peste 163.000 de refugiați sirieni, înregistrând cel mai ridicat număr la nivel european, dacă ne raportăm la populație.

Statul este cunoscut, de asemenea, a fiind un avocat al drepturilor comunității LGBT, legalizând căsătoria între persoanele de același sex în 2009, protecția îmotriva discriminării față de orientarea sexuală fiind, de altfel, menționată și în Constituție, începând cu anul 2011.

Suedia nu sa clasat niciodată mai jos de locul cinci în raportul ”Global Gender Gap”, realizat de Forumul Economic Mondial și a fost prima țară care a înlocuit, în 1974, concediul de maternitate cu cel parental.

La distanță mică se află Finlanda, cu un punctaj de 81.6, urmată îndeaproape de Elveția, cu un scor de 81.3.

Pe locul 34 se clasează Statele Unite ale Americii, politica privind migrația promovată de președintele american, Donald Trump, determinând o ascensiune anemică a SUA, în comparație cu anul trecut, când Washingtonul se afla pe locul 38.

România a reușit anul acesta să se claseze pe cea de-a 44-a poziție, înregistrând un scor de 48.5, după Turcia, care ocupă locul 43.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.