STUDIU: Românii sunt mai optimişti decât toţi europenii când vine vorba de salarii şi economie

In plina campanie electorala pentru alegerile prezidentiale, asteptarile romanilor privind starea economiei, veniturile familiei si dorinta de cumparare sunt intr-o usoara crestere.

Consumatorii se asteapta la o usoara crestere a salariilor si tarifelor, ceea ce impulsioneaza dorinta de cumparare in viitorul apropiat.

lei_bancnote_noiIn 2013, Romania a inregistrat un avans economic de 3,5 procente. Desi este putin probabil ca acest nivel sa fie atins si in 2014, populatia tarii noastre este, totusi, optimista.

“Ca de fiecare data in perioada campaniilor electorale, consumatorii devin tot mai optimisti, fiind de parere ca in urmatoarele cateva luni vor beneficia de performanta economica in crestere”, se arata in studiul GfK “Climatul de Consum Europa”, remis Ziare.com.

Situatia din Europa

Germania nu mai este motorul Europei, economia acesteia scazand de fapt usor, cu 0,2 procente in trimestrul al doilea. Potrivit expertilor, cresterea va reveni in trimestrul al treilea, ramanand insa relativ slaba.

Desi consumatorii germani continua sa faca cumparaturi cu placere, sectorul orientat catre export al economiei a fost afectat de cererea externa slaba. Acest lucru afecteaza statele UE, insa si natiunile emergente, cum ar fi Brazilia, China si Rusia.

In ultimii ani, economiile acestor regiuni au inregistrat o crestere foarte puternica in unele sectoare. Insa, intre timp, ratele de crestere au incetinit, inregistrand valori sub 10%. Consumatorii si-au acoperit in mare parte nevoia de bunuri materiale si nu mai consuma la fel de mult ca in trecut.

Doua dintre cele mai mari economii din Europa, Franta si Italia, continua sa aiba probleme structurale majore. Nu exista pana in prezent indicatii ca acest lucru se va schimba in lunile care urmeaza sau ca guvernele vor incepe sa introduca si, mai presus de orice, sa aplice cu strictete reforme majore.

Un alt aspect demn de avut in vedere sunt conflictele semnificative care au dominat recent scena internationala. Acestea includ tensiunile si sanctiunile economice dintre Rusia si UE, razboiul din Orientul Mijlociu, amenintarea prezentata de Statul Islamic (SI) si tranzitia politica din Turcia. Toate aceste evenimente contribuie la cresterea starii de nesiguranta in randul consumatorilor.

In consecinta, firmele s-au abtinut de la a face investitii, iar bancile nu prea au mai acordat imprumuturi. La randul sau, acest lucru a avut un impact direct asupra performantei economice a diferitelor tari.

Nivelul redus al inflatiei este si el un factor important. In septembrie, inflatia la nivel european era de 0,3 procente. Este cea mai mica valoare inregistrata in aproape cinci ani. O serie de tari lupta deja impotriva deflatiei, ceea ce inseamna ca preturile de consum sunt in scadere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.