Studiu: Stabilitatea Rusiei ar fi afectată puternic de o ieșire a Greciei din zona euro

Vladimir Putin se confruntă cu riscul ca stabilitatea politică și economică a Rusiei să se prăbușească în cazul în care Grecia va părăsi zona euro provocând o criză globală și scăderea puternică a prețului petrolului, se arată într-un studiu al Centrului pentru Studii Strategice din Moscova, potrivit Adevarul.ro.

Șansele ca Grecia să părăsească zona euro sunt considerate peste 50%, fapt care va duce la ieșirea altor țări din uniunea monetară, a declarat Mihail Dmitriev, președintele institutului de cercetare în cadrul unui interviu acordat agenției de știri Bloomberg. Înrăutățirea situației economice va crește riscul de creștere a ostilității contra președintelui Rusiei, fapt care va provoca o intensificare a represiunilor politice, acest cerc vicios fiind cel mai important risc pentru Rusia, conform raportului publicat de institut.

Dacă aceste tendințe vor continua, vor asista la escaladarea violenței și represiunii politice, pe de-o parte, și la cea mai gravă criză economică, pe de cealaltă parte”, a declarat Dmitriev, vice-ministru al Economiei între 2000 și 2004. „Aceste evenimente ar putea duce la înlăturarea lui Putin și la o transformare politică haotică”.

„În pofida redresării economice, asistăm la o fugă de capital din Rusia la scară foarte mare”, a declarat Dmitriev. „Iar acest capital fuge înspre epicentrul crizei financiare globale, care este Europa. Acest fenoment este similar cu acela de a oferi asistență alimentară către centrul unei explozii atomice”.

Mai multe informatii din studiu AICI.

Sursa: Adevarul.ro
Foto:  europarl.europa.eu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.