Cele mai bogate țări din lume au monopolizat peste jumătate din dozele de producție actuale de vaccinuri, lăsând în urmă țările cu venituri mici și medii care se luptă să își asigure vaccinurile, arată un raport al militanților anti-sărăcie, informează EU Observer.
În analiza sa, campania ONE a arătat că cele 27 de țări din UE, Australia, Canada, Japonia, Marea Britanie și SUA au asigurat deja un total de peste trei miliarde de doze de vaccinuri aprobate – cu aproape un miliard de doze mai mult decât ar fi fi fost nevoie pentru a îi vaccina pe toți cetățenii lor.
ONE este o mișcare globală care militează pentru a pune capăt sărăciei extreme și a bolilor care pot fi prevenite până în 2030.
Până acum, zece țări și-au securizat în total 75% din toate vaccinurile COVID-19, în timp ce 130 de țări nu au primit nici măcar o singură doză. Raportul demonstrează faptul că stocurile pe care și le-au asigurat țările bogate sunt suficiente pentru a vaccina întreaga populație adultă din Africa. Între timp, restul lumii a reușit să cumpere doar 2.5 miliarde de doze.
Uniunea Europeană a asigurat 2.6 miliarde de doze de vaccinuri, o cantitate care ar permite Uniunii să vaccineze fiecare european de două ori și tot ar mai rămâne aproape 500 milioane de doze, potrivit grupului de advocacy.
Raportul se concentrează în mod special pe contractele cu cei cinci dezvoltatori principali de vaccinuri: Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson și Novavax.
Cu toate acestea, dacă se constată că alți candidați la vaccin sunt siguri și eficienți, precum cei de la Sanofi sau CureVac, ar exista un miliard de doze suplimentare disponibile pentru a fi partajate.
Luna trecută, șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a spus că lumea se află în pragul unui „eșec moral catastrofal” din cauza distribuției inegale a vaccinurilor. OMS a recomandat ca toate țările să vaccineze cel puțin 20% din populația lor, acoperind lucrătorii din domeniul sănătății și cei mai vulnerabili, înainte de vaccinarea pe scară mai largă.
UE a anunțat că va împărți dozele de vaccin cu alte țări prin intermediul COVAX, deși fără un calendar clar. „S-ar putea să existe un număr limitat de doze, pentru moment, așteptăm ca dozele livrate să devină mai stabile per ansamblu. Poate că doar în această etapă vom avea mai multe de oferit”, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
Conform strategiei UE privind vaccinarea, statele membre pot împărți în mod voluntar doze cu țările sărace și cu cele vecine.
Președintele francez Emmanuel Macron a cerut Statelor Unite ale Americii și statelor membre să aloce până la 5% din aprovizionarea actuală cu vaccin țărilor în curs de dezvoltare. De asemenea, Macron a declarat că Angela Merkel a fost de acord ca împărțirea stocului de vaccinuri al UE ar trebui să fie un efort comun.
UE și statele sale membre sunt principalii contribuabili la COVAX cu peste 2.2 miliarde de euro. SUA s-au angajat la 3.2 miliarde de euro pentru a intensifica eforturile globale de vaccinare. Vineri, Comisia Europeană a anunțat, în marja unei reuniuni virtuală G7, creșterea contribuției sale la mecanismul COVAX, de la 500 de milioane de euro la 1 miliard de euro.
Un studiu separat a dezvăluit recent că, în timp ce marea majoritate a populației adulte din țările bogate vor fi vaccinate până la mijlocul anului 2022, aproximativ 85 de țări mai sărace ar putea să nu aibă acces pe scară largă la vaccin înainte de 2023, cel mai devreme.