Un grup de 14 membri ai Camerei Reprezentanților din SUA i-au transmis o scrisoare președintelui Joe Biden prin care îl îndeamnă pe acesta să continue să sprijine Inițiativa celor Trei Mări (I3M) – Adriatică, Baltică și Neagră, o platformă economică creată în 2015 de 12 state membre ale Uniunii Europene din Europa Centrală și de Est, inclusiv România. Demersul scrisorii a fost salutat de șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, într-o postare pe Twitter.
Scrisoarea bipartizană inițiată de democrata Marcy Kaptur și republicanul Adam Kinzinger subliniază importanța strategică a Inițiative, necesitatea eliminării dependenței economice și energetice de Rusia și de China a țărilor din regiune și nevoie de menținere a sprijinului financiar al SUA pentru Inițiativa celor Trei Mări.
Documentul a fost semnat, printre alții, de Marcy Kaptur, Gregory Meeks și Steve Cohen de la Partidul Democrat și Steve Womack, Brian Fitzpatrick și Adam Kinzinger de la Partidul Republican.
“Salut scrisoarea recentă semnată de 14 membri ai Congresului SUA și adresată președintelui SUA în sprijinul Inițiativei celor Trei Mări. România este deplin angajată în avansarea legăturii transatlantice, proiectelor de conectivitate strategică și prezenței economice puternice a SUA”, a scris Bogdan Aurescu, pe Twitter.
Agenția guvernamentală a Statelor Unite privind finanțarea proiectelor de dezvoltare (DFC GOV) a decis în luna decembrie a anului trecut să aprobe o investiție de 300 de milioane de dolari pentru Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări. La Summitul I3M din 2020, SUA au promis inițial cel puțin 300 de milioane de euro către Fondul de investiții al Inițiativei celor Trei Mări, reprezentând 30% din capitalul actual al acestui fond, adică 900 de milioane de euro, un capital strâns prin parteneriate între cele 12 state și sectorul privat la nivel global. De asemenea, SUA au fost de acord să extindă angajamentul la 1 miliard de de dolari, respectând un anunț anterior al fostului secretar de stat Mike Pompeo în acest sens, făcut la Conferința de Securitate de la München. Și în acest caz, SUA ar respecta principiul de 30%, întrucât Washington-ul va aloca această sumă atunci când capitalul acestui fond va ajunge la 3,4 miliarde de euro.
Iniţiativa celor Trei Mări este o platformă politică la nivel prezidenţial, reunind cele 12 state membre ale Uniunii Europene aflate între Marea Baltică, Adriatică şi Marea Neagră – Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia. Iniţiativa îşi propune dezvoltarea economică a statelor din regiune, prin stimularea interconectivităţii în trei domenii principale – transport, energie, digital; creşterea convergenţei reale între statele membre ale Uniunii Europene, contribuind astfel la consolidarea unităţii şi coeziunii în cadrul Uniunii; precum şi întărirea relaţiei transatlantice, prin stimularea prezenţei economice a Statelor Unite ale Americii în regiune.
Anul trecut, SUA au anunțat că vor începe derularea unui nou proiect pentru România, împreună cu Polonia, pentru construirea unei autostrăzi și a unei căi ferate, care să lege Constanța, de la Marea Neagră, cu Gdansk, de la Marea Baltică. Acest anunț are o dublă valoare strategică, referindu-se la proiectul feroviar RAIL 2 SEA – “Modernizarea şi dezvoltarea rutei feroviare Gdansk – Constanţa” și la traseul transeuropean Via Carpatia, ambele numărându-se între cele 27 de proiecte principale susținute de România și de Polonia în cadrul Inițiativei celor Trei Mări – Adriatică, Baltică, Neagră – platformă de cooperare prezidențială și de interconectare în domeniile transporturi, energie și digital inițiată care a atins deplina maturitate politică la summitul de la București din 2018.
Principiile de bază ale Inițiativei celor Trei Mări sunt promovarea dezvoltării economice, creșterea coeziunii la nivel european și consolidarea legăturilor transatlantice.
Statele Unite ale Americii sunt partener al Inițiativei celor Trei Mări și susțin rolul acestei platforme de consolidare a Parteneriatului Strategic dintre Uniunea Europeană și SUA. Washington-ul a fost prezent, în 2017, la nivel prezidențial la Summitul celor Trei Mări de la Varșovia, când Donald Trump a efectuat singura sa vizită în regiune.
Summitul Inițiativei celor Trei Mări de la București, găzduit în 2018 de președintele Klaus Iohannis, alături de prima ediție a Forumului de Afaceri I3M, au contribuit în mod substanțial la dezvoltarea și cristalizarea obiectivelor Inițiativei, iar setul de instrumente validate atunci a fost menit să faciliteze și să accelereze implementarea proiectelor majore de interconectare din regiune. Atunci, SUA au fost reprezentate de secretarul energiei Rick Perry, iar în premieră Comisia Europeană și Germania s-au alăturat prin președintele de atunci Jean-Claude Juncker, respectiv ministrul de externe de la Berlin Heiko Maas.