Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a salutat vineri decizia luată de agenția guvernamentală a Statelor Unite privind finanțarea proiectelor de dezvoltare (DFC GOV) prin care a fost aprobată o investiție de 300 de milioane de dolari pentru Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări.
“Un pas major spre creșterea prezenței economice a SUA în regiune și pentru consolidarea securității energetice și a conectivității. România este un promotor puternic al Inițiativei celor Trei Mări ca o contribuție valoroasă la legătura transatlantică”, a scris Aurescu, pe Twitter.
Decizia DFC vine după ce SUA au promis inițial cel puțin 300 de milioane de euro către Fondul de investiții al Inițiativei celor Trei Mări, reprezentând 30% din capitalul actual al acestui fond, adică 900 de milioane de euro, un capital strâns prin parteneriate între cele 12 state și sectorul privat la nivel global. De asemenea, SUA au fost de acord să extindă angajamentul la 1 miliard de de dolari, respectând un anunț anterior al secretarului de stat Mike Pompeo în acest sens, făcut la Conferința de Securitate de la München. Și în acest caz, SUA ar respecta principiul de 30%, întrucât Washington-ul va aloca această sumă atunci când capitalul acestui fond va ajunge la 3,4 miliarde de euro.
Ministerul Afacerilor Externe salută decizia Comitetului Director al U.S. International Development Finance Corporation (DFC), din 10 decembrie 2020, privind alăturarea DFC la Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări prin alocarea sumei de 300 de milioane de USD pentru proiecte ce vor contribui la dezvoltarea infrastructurii în statele Inițiativei celor Trei Mări (I3M), informează și MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Această decizie contribuie semnificativ la punerea în practică a anunțului SUA, de la începutul anului, privind intenția de a aloca până la 1miliard de USD pentru proiecte din cadrul Inițiativei celor Trei Mări.
Decizia DFC reprezintă o nouă expresie a sprijinului constant al SUA pentru Inițiativa celor Trei Mări, precum și pentru eforturile statelor participante, inclusiv ale României, care susține activ Inițiativa și obiectivul creșterii securității energetice și a interconectărilor strategice la nivel de infrastructură în regiune, elemente esenţiale ale consolidării rezilienţei statelor participante la Iniţiativă.
Totodată, decizia evidențiază importanța Parteneriatului Strategic dintre Uniunea Europeană și Statele Unite pentru asigurarea securității și prosperității pe cele două maluri ale Atlanticului și faptul că Inițiativa celor Trei Mări este o contribuție valoroasă la consolidarea cooperării transatlantice, aspect pe care România l-a promovat substanțial și constant în ultimii trei ani.
Consolidarea Inițiativei şi a sprijinului SUA pentru aceasta, inclusiv în ceea ce privește proiectele majore prioritare de infrastructură promovate de România, precum Rail2Sea și ViaCarpathia, au reprezentat o temă centrală în dialogurile pe care ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu le-a avut în ultimele două luni cu omologul său american, la Washington DC, la 19 octombrie, cu ambasadorul Robert O’Brien, consilierul pentru securitate națională al Președintelui SUA, la 20 noiembrie, precum şi cu conducerea EximBank US, la 20 noiembrie, şi cea a DFC, la 27 noiembrie.
România consideră că implicarea SUA prin intermediul U.S. International Development Finance Corporation în cadrul Fondului de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări va contribui la progrese semnificative în valorificarea potențialului economic al regiunii, reducerea decalajelor de conectivitate şi dezvoltare, la avansarea implementării proiectelor de importanță strategică pentru regiune, la creșterea prezenței economice strategice a SUA în regiune, în paralel cu cea militară, precum şi la creşterea atractivităţii regiunii pentru investitorii străini.
Iniţiativa celor Trei Mări este o platformă politică la nivel prezidenţial, reunind cele 12 state membre ale Uniunii Europene aflate între Marea Baltică, Adriatică şi Marea Neagră – Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia. Iniţiativa îşi propune dezvoltarea economică a statelor din regiune, prin stimularea interconectivităţii în trei domenii principale – transport, energie, digital; creşterea convergenţei reale între statele membre ale Uniunii Europene, contribuind astfel la consolidarea unităţii şi coeziunii în cadrul Uniunii; precum şi întărirea relaţiei transatlantice, prin stimularea prezenţei economice a Statelor Unite ale Americii în regiune.
Amintim că alocarea acestor 300 de milioane de dolari survine și după ce SUA au anunțat că vor începe derularea unui nou proiect pentru România, împreună cu Polonia, pentru construirea unei autostrăzi și a unei căi ferate, care să lege Constanța, de la Marea Neagră, cu Gdansk, de la Marea Baltică. Acest anunț are o dublă valoare strategică, referindu-se la proiectul feroviar RAIL 2 SEA – “Modernizarea şi dezvoltarea rutei feroviare Gdansk – Constanţa” și la traseul transeuropean Via Carpatia, ambele numărându-se între cele 27 de proiecte principale susținute de România și de Polonia în cadrul Inițiativei celor Trei Mări – Adriatică, Baltică, Neagră – platformă de cooperare prezidențială și de interconectare în domeniile transporturi, energie și digital inițiată care a atins deplina maturitate politică la summitul de la București din 2018.