Connect with us

NATO

SUA aprobă vânzarea a 96 de elicoptere de atac Apache către Polonia pentru o sumă de 12 miliarde de dolari: Varșovia este “o forţă pentru stabilitate în Europa”

Published

on

© NATO/ Flickr

Statele Unite au aprobat luni un acord ce prevede vânzarea a 96 de elicoptere de atac Apache Poloniei, aliat al Washingtonului şi sprijin major pentru Ucraina în războiul său împotriva Rusiei, informează France24 și Reuters, potrivit Agerpres.

Varşovia a cerut Washingtonului anul trecut elicoptere Apache, un model construit de Boeing, pentru a înlocui avioanele sovietice vechi.

Vânzarea, în valoare de 12 miliarde de dolari,”va îmbunătăţi capacitatea Poloniei de a face faţă ameninţărilor actuale şi viitoare, oferind o forţă credibilă, capabilă să descurajeze adversarii şi să participe la operaţiunile NATO”, scrie Departamentul de Stat, anunţând că a aprobat vânzarea şi a notificat Congresul.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, Polonia serveşte drept centru logistic pentru armata americană, care a livrat cantităţi uriaşe de armament armatei ucrainene pe la graniţa poloneză.

Această vânzare a 96 de elicoptere Apache, model AH-64E, apropie Statele Unite şi Polonia, după ce ce relaţiile se deterioraseră, administraţia Biden opunându-se în special poziţiilor conservatoare ale guvernului de la Varşovia privind drepturile LGBT+ şi libertatea presei.

Polonia este “o forţă pentru stabilitate politică şi progres economic în Europa”, a declarat luni Departamentul de Stat.

Boeing, care construieşte aceste elicoptere, informează că din 1984 au fost livrate peste 2.700 Apache. Acest elicopter de luptă echipează armata americană dar şi forţele australiene, britanice, indiene, saudite şi israeliene, printre altele.

Polonia a anunţat în ianuarie intenţia de a cheltui 4% din PIB pentru apărare, o ţintă mult peste procentul de 2% cerut de NATO.

În iunie, Varşovia a primit primele tancuri americane Abrams în cadrul unui alt acord, în valoare de 1,4 miliarde de dolari. Armata poloneză, prima armată străină care beneficiază de acest tanc greu, se aşteaptă, până la sfârşitul anului 2024, la livrarea altor 250 de tancuri Abrams noi

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

NATO

Premierul Estoniei a îndemnat celelalte state membre NATO să crească cheltuielile pentru apărare, urmând exemplul țărilor baltice

Published

on

© European Union 2021

Prim-ministrul Estoniei, Kaja kallas, a îndemnat celelalte state membre NATO să crească cheltuielile pentru apărare, urmând exemplul țărilor baltice, potrivit DPA, preluat de Agerpres.

În cadrul unui interviu acordat agenției de presă DPA, șefa guvernului de la Tallinn a declarat că, în 2024, Estonia va aduce acest capitol bugetar la 3,2% din PIB. „Și este un lucru pe care îl cer și la nivelul NATO”, a adăugat Kallas.

Premierul Estoniei a subliniat că situația de securitate în Europa s-a înrăutățit mai mult decât în timpul Războiului Rece.

„Să ne uităm la anul 1988, când toți aliații NATO au cheltuit mai mult de 2 la sută din produsul intern brut pentru apărare. Și de ce? Pentru că au considerat că pericolul este grav. Cu toate acestea, pericolul este mai mare acum decât în timpul Războiului Rece, deoarece războiul s-a întors în Europa”.

Totodată, Kallas a amintit că „Rusia a fost întotdeauna cea mai mare amenințare la adresa securității noastre”. „Ceea ce s-a schimbat acum este că și aliații noștri o văd astfel”, a adăugat aceasta.

Continue Reading

NATO

Ministrul Odobescu: Reacția rapidă a NATO, la solicitarea României, la incidentele cu drone demonstrează capacitatea de a apăra fiecare centimetru al teritoriului aliat

Published

on

© MAE

Reacţia rapidă a NATO şi a aliaţilor, la solicitarea României, la incidentele recente cu drone care au adus atingere inclusiv teritoriului României a fost “exemplară” şi demonstrează încă o dată capacitatea NATO de a asigura apărarea fiecărui centimetru al teritoriului aliat, a afirmat, marţi, ministrul afacerilor externe, Luminiţa Odobescu, într-o declaraţie de presă comună cu omologul său ceh, Jan Lipavsky, aflat în vizită la Bucureşti.

“Am prezentat omologului ceh evaluarea noastră cu privire la situaţia de la graniţa României, precum şi măsurile multidimensionale luate de România inclusiv cu privire la facilitarea tranzitului de cereale din Ucraina şi sprijinul acordat refugiaţilor ucraineni. Ca state situate în prima linie, împărtăşim abordări similare cu privire la ameninţarea generată de Rusia”, a arătat Odobescu, citată de Agerpres.

Ea a evidenţiat importanţa formatului Bucureşti 9 din care fac parte ambele state şi care oferă “prilejul de a discuta cu o singură voce”.

“Împreună am condamnat deteriorarea semnificativă a situaţiei de securitate în Marea Neagră şi riscul de escaladare ca urmare a agresiunii ruse asupra Ucrainei, inclusiv atacurile brutale de noaptea trecută în apropierea graniţei cu România. În acelaşi timp, am salutat măsurile fără precedent de consolidare a posturii de descurajare şi apărare a Alianţei pe Flancul estic, în special în regiunea Mării Negre”, a subliniat Luminiţa Odobescu.


Citiți și 

NATO își exprimă solidaritatea cu România după ce fragmente de drone similare cu cele folosite de Rusia au fost găsite pentru a treia oară pe teritoriul României

Stoltenberg i-a transmis lui Klaus Iohannis solidaritatea NATO cu România după ce fragmente dintr-o dronă similară cu cele ale Rusiei au fost găsite în România

Patru avioane F-16 ale Forțelor Aeriene SUA și 100 de militari americani au sosit în România pentru a proteja spațiul aerian al țării noastre și al NATO

Ministrul ceh a exprimat susţinerea ţării sale în ceea ce priveşte exporturile de cereale din Ucraina pe teritoriul României, “în situaţia în care ţări din Africa suferă de foame” Totodată, el a transmis susţinerea privind aderarea României la spaţiul european de liberă circulaţie.

“Sunt convins că România aparţine spaţiului Schengen, ceea ce am susţinut fără rezerve în timpul Preşedinţiei noastre a Consiliului Uniunii Europene şi chiar dacă până la sfârşit nu s-a reuşit convingerea tuturor statelor membre pentru acest lucru. Considerăm că este locul României în spaţiul Schengen şi vom oferi experienţa noastră în acest sens”, a spus Lipavsky, amintind astfel că președinția cehă a Consiliului UE a pus, anul trecut, pe ordinea de zi a reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne votul pentru aderarea României la spațiul Schengen.

Cei doi miniştri au semnat un Memorandum de Înţelegere privind consultările politice, care să creeze cadrul pentru un “dialog structurat în domenii de interes comun”.

Continue Reading

NATO

SUA acordă Poloniei un împrumut de 2 miliarde de dolari pentru modernizarea armatei: Securitatea Poloniei este vitală pentru apărarea colectivă a flancului estic NATO

Published

on

© Mark Brzezinski/ Twitter

Statele Unite au acordat Poloniei un împrumut direct de două miliarde de dolari pentru modernizarea armatei, a anunţat luni Departamentul de Stat într-un comunicat.

“Polonia este un aliat de bază al SUA, iar securitatea Poloniei este vitală pentru apărarea colectivă a flancului estic al NATO”, a subliniat Departamentul, adăugând că “pe lângă rolul central de sprijin pentru facilitarea asistenţei internaţionale pentru Ucraina vecină, Polonia şi-a demonstrat angajamentul de nezdruncinat pentru întărirea securităţii regionale, prin investiţiile sale solide în cheltuielile de apărare”.

Potrivit diplomației de la Washington, Polonia continuă să dea dovadă de leadership în cadrul NATO în ceea ce privește respectarea promisiunii de investiții în domeniul apărării asumate la summitul din Țara Galilor din 2014.

Polonia intenționează să extindă în mod semnificativ forțele armate poloneze, mai arată sursa citată citând exemple precum renunțarea la echipamentele militare de origine rusă pe care le deținea în trecut în favoarea unui program ambițios de modernizare a apărării pe mai mulți ani și în valoare de mai multe miliarde de dolari.

De asemenea, autoritățile de la Varșovia au încheiat un Acord de cooperare consolidată în domeniul apărării (EDCA) cu Statele Unite, găzduiește forțe aliate și americane, inclusiv Grupul de luptă NATO condus de SUA și Comandamentul Corpului V al SUA (Forward), și participă în mod activ la misiuni NATO în întreaga regiune.

Guvernul SUA oferă până la 60 de milioane de dolari în FMF pentru costul acestui împrumut, care va contribui la accelerarea modernizării apărării Poloniei prin sprijinirea achizițiilor urgente de articole și servicii de apărare din Statele Unite.

Împrumuturile directe FMF sunt un instrument de cooperare în domeniul securității rezervat unora dintre cei mai importanți parteneri ai noștri în materie de cooperare în domeniul securității.  Veniturile împrumutului vor avansa în continuare efortul de modernizare militară a Poloniei într-o gamă largă de capacități, contribuind substanțial la consolidarea apărării și descurajării flancului estic al NATO.

Polonia urmăreşte să îşi modernizeze capacităţile de apărare în contextul invaziei ruse în Ucraina şi are ca obiectiv pentru anul acesta cheltuieli pentru apărare de 4% din PIB, dublu faţă de nivelul agreat de NATO.

În acest scop, guvernul de la Varşovia a încheiat deja acorduri în valoare de câteva miliarde de dolari cu partenerii de la Washington şi Seul, pentru dotarea armatei terestre şi a forţelor aeriene.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII5 hours ago

Germania ia în calcul să susțină planul Franței prin care Banca Europeană de Investiții să finanțeze proiecte europene pentru apărare

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Comisia Europeană pregătește terenul pentru summitul liderilor UE de la Granada cu propunerea de a construi o Europă capabilă să își protejeze interesele strategice

EUROBAROMETRU5 hours ago

Eurobarometru: 60% dintre români sunt în favoarea utilizării documentelor de călătorie digitale atunci când călătoresc în sau în afara spațiului Schengen

U.E.6 hours ago

Țările din UE au acum la dispoziție un cadru comun privind îmbunătățirea cunoștințelor financiare în rândul copiilor și al tinerilor

CONSILIUL UE6 hours ago

Fără Schengen pe agendă, miniștrii de interne din UE se reunesc pentru a discuta despre reforma legislației în materie de azil și gestionarea migrației

COMISIA EUROPEANA7 hours ago

Recomandare reiterativă a Comisiei Europene la adresa României privind progresele în atingerea obiectivelor pentru transformarea digitală a UE: Eforturile ar trebui accelerate

ROMÂNIA7 hours ago

Guvernul așteaptă un „feedback real” de la Curtea de Conturi privind eficiența măsurilor fiscal-bugetare, transmite premierul Marcel Ciolacu

U.E.7 hours ago

Marile platforme online raportează cu privire la primele șase luni de funcționare pe baza noului Cod de bune practici privind dezinformarea

PARLAMENTUL EUROPEAN7 hours ago

Pachetul fiscal-bugetar al guvernului Ciolacu, salutat de șefa Comisiei pentru afaceri economice din Parlamentul European: Sunt decizii fiscale și economice sănătoase

EDUCAȚIE8 hours ago

Ligia Deca, ministrul educației, distinsă cu Premiul pentru viziune și leadership din partea European Association for International Education

U.E.1 day ago

Pactul verde european s-a născut din necesitatea de a proteja oamenii și planeta, dar a fost conceput și ca o oportunitate de a ne construi viitoarea prosperitate, evidențiază Ursula von der Leyen

ROMÂNIA1 day ago

Premierul Marcel Ciolacu, dialog cu delegația parlamentară condusă de șeful Parlamentului din Georgia: Energia și conectivitatea sunt la ora actuală factorii motrici ai cooperării bilaterale

ROMÂNIA2 days ago

Marcel Ciolacu: România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 mld. de lei, plus o evaziune fiscală de 150 mld. de lei pe an. Nu-mi voi asuma să pun în pericol obiective strategice ale României

ROMÂNIA2 days ago

Agenda europeană a dominat discuțiile între Nicolae Ciucă și președintele Parlamentului georgian, fiind subliniată susținerea României pentru candidatura Georgiei la UE

ROMÂNIA3 days ago

Adrian Câciu: Experții români verifică în Polonia stadiul de livrare a elicopterelor Black Hawk pentru intervenții în situații de urgență, care au fost finanțate cu fonduri europene

ROMÂNIA5 days ago

“Nu trebuie să încercăm să părem mai deștepți decât cei care mor pentru patria lor” – răspunsul lui Klaus Iohannis pentru cei care solicită Ucrainei să accepte încheierea războiului

ONU5 days ago

Klaus Iohannis: În mod ironic, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a adus rezultate incredibile, cu Ucraina și R. Moldova candidate la UE, reducerea dependenței energetice de Moscova și extinderea NATO

Victor Negrescu6 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA6 days ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE1 week ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

Trending